במשך חמישים שנה הוא נחשב לאחד הפילוסופים האתיאיסטים המפורסמים ביותר בעולם. "בכל פעם שדיברו על אתיאיזם היה שמו של פלו עולה מיד על הפרק", סיפר אחד מתלמידיו .
אבל במכתב ששיגר לגיליון אוגוסט-ספטמבר של כתב העת הבריטי Philosophy Now magazine (`מגזין פילוסופיה עכשיו`) ב2004, קובע הפילוסוף הבריטי: `"לאור התגליות החדשות בתחום חקר החיים נעשה מסובך מדי לדמיין את האפשרות שמערכות החיים התהוו מעליהם. מאחורי הבריאה קיימת סוג כלשהוא של תבונה מתכננת".
הידיעה הכתה בהלם את מעריצי פלו, בפרט לאור העובדה שרק לפני 3 שנים פרסם הפילוסוף האתאיסט מאמר ארוך בו גינה במילים חריפות את האמונה הדתית. על התגובות הנזעמות כתב פלו: "חברי הכופרים, גינו אותי על טיפשות, בגידה, סניליות וכל מה שאפשר לחשוב עליו, אך אף אחד מהם לא קרא מילה שכתבתי אי פעם".
מאז פרסם את מאמרו הראשון נגד הדת בשנת 1950 נחשב פלו אחד מדובריה הרהוטים והמבוקשים ביותר של התנועה האתיאיסטית בבריטניה ובעולם כולו. הוא לימד באוניברסיטאות אוקספורד, קיל, ורידינג, הרצה בקמפוסים רבים בארה"ב ובקנדה, חיבר עשרות ספרים ומאמרים ונטל חלק באינספור הרצאות ועימותים פומביים בנושא האמונה הדתית. ספרו החשוב ביותר, "הנחת היסוד האתאיסטית", התפרסם בשנת 1984 ובו טען כי נטל ההוכחה לקיומו של אלוקים מוטל על כתפי המאמינים .
אבל ספק אם בעתיד ימשיכו ארגונים אתיאיסטים להזמין אותו לנאום בפניהם. הסיבה: בשבוע שעבר הודיע הפילוסוף בן ה – 81 כי הוא משנה דעתו. כעת סבור פלו כי מציאותו של 'בורא' הינה "הכרח מדעי", כלשונו .
"אינטליגנציית-על הינה ההסבר הטוב היחיד למוצא החיים ולמורכבות הטבע", אמר פלו בראיון טלפוני לסוכנות הידיעות אי. פי. "המחקר הביולוגי של הדנ"א גילה את המורכבות שלא תאמן הנחוצה לאפשר חיים, [מורכבות כזו] מצביעה על קיומו של כוח בעת תבונה וגם תכלית, אני מניח… רמת מורכבות כזו בהכרח מתפרשת אצלנו כביטוי לתבונה".
לדבריו מדובר בהכרה שהבשילה אצלו בהדרגה במהלך החודשים האחרונים בהשקפתו התחולל בעקבות קריאת ספר שחיבר הפיזיקאי היהודי ד"ר ג'ראלד שרודר. לאחריה החל פלו לעסוק בכתיבת ספרו החדש , הטוען הפעם בעד קיומו של האלוקים .
בראיון לסוכנות הידיעות "רויטרס" אמר פלו כי הוא מודע לכך שהצעד האחרון שעשה עלול להרגיז לא מעט אנשים, "ברם", הוא אומר, "כל חיי פעלתי לפי העיקרון הקובע: לך אחר הראיות, לא חשוב לאן שיובילו אותך".
ה"סאנדי טיימס" הבריטי הקדיש לנושא הזה כתבה ארוכה במהדורת יום ראשון שלו" אומר שרודר, "העובדה שאחד העיתונים הנחשבים ביותר בבריטניה מתיחס לנושא במהדורה הכי מבוקשת של העיתון מלמדת שמבחינתם מדובר בסיפור מסעיר ".
ואכן סיפור המהפך המפתיע בעמדתו של האתאיסט הוותיק חולל סערה בעולם האתאיסטי ועורר גלים גם בתקשורת העולמית, שהבליטה את העובדה כי המהפך המפתיע אירע בעקבות קריאת ספרו של שרודר "פניו הנסתרות של הא-ל".
בספר, שיצא לאור בשלב זה רק באנגלית, מתאר שרודר את המורכבות העצומה של עולם החי כפי שנחשף במחקר החדיש. "קל לטעון שהעולם התפתח באופן מקרי כאשר מדברים באופן כללי", אומר שרודר, "אבל כאשר בוחנים מקרוב דוגמאות פרטניות של תכנון בטבע, נקח למשל את תהליך ההתפתחות של עובר במעי אימו, העמדה הזאת נופלת".
שרודר סיפר כי הוזמן ליטול חלק בסימפוזיון משותף עם פלו שנערך בניו יורק ורק שם התוודע להד התקשורתי הרב שקיבל הצעד של הפילוסוף האנגלי .
.
ד"ר ג'ראלד שרודר עצמו החל לשמור תורה ומצוות כפיזיקאי גרעיני ב – MIT ומאחוריו קריירה מדעית ססגונית שכללה פרסום עשרות מאמרים בנושאים מגוונים, החל מפיתוח נשק גרעיני, בדיקת הרכב סלעי הירח, חקר חלב האם האנושי ועד גילוי מסלול הנדידה של דגים באוקינוס. לאחר שעלה ארצו עבד במכון וייצמן ובמכון וולקני, וכיום הוא מקדיש את עיתותיו לחקר תחום המפגש שבין מדע לדת .הוא מספר כי הוא מוזמן פעמים רבות בשנה להשתתף בועידות ובסימפוזיונים בנושאי דת ומדע הנערכים בכל קצווי תבל. "מדובר בנושא שתפס תאוצה רבה בשנים האחרונות. יש המון סקרנות בעולם להכיר את עמדת היהדות בנושאים הללו".
בשנת 2003 עוד חתם פלו על "המניפס ההומניסטי השלישי", שהוא אחד מסמני האתאיזם העולמי, ב2007 כבר פרסם את ספרו: "יש אלהים, כיצד האתאיסט הידוע לשמצה ביותר בעולם שינה את דעתו". פלו נפטר ב2010.
ריאיון של פלו מ2007:
התדהמה בעולם האקדמי ובאולפני החדשות:
הי אורי, לצערי אני חושב שיש לך בלבול קל (או לי) שאתה רושם דת או לאום, יש לכך ביאור בשפה העברית המדוברת כיום אולי בעבר זה היה שונה. נכון להיום (ראה את ההסבר הארוך) לאום שייך למדינה, דהינו אני בלאום ישראלי ודת לאמונה שם אני יהודי. לא הבנתי מה זה לאום = ישות ואיך הם מתחברים. מה זה היסוד ההתגלותי – לא מכיר מושג כזה. אני מבין את זה שיש דרישה לחזור לישראל (ולא רואה בזה בעיה) אבל לא ממש הבנתי את הקשר ללאום, או בכלל לדיון שדיברנו עליו עד כה. לגבי שאר הניסוח שרשמת שם החל מ"היהודי…" ועד "…דאז".… Read more »
זק בכל ההגדרה הזאת אין יסוד לאומי. בעוד שהיהדות היא לאום. כמו כן, חסרה היסוד ההתגלותי והוא בדיוק מה שכתבתי. דת – זה תנועה נפשית ממעלה למטה, שהיחיד פונה אליה לאום – יישות קולקטיבית ופוליטית שהאלוה הוא שפונה אליה. אם תעיין בפסוקים תראה שכל מהות המצוות הן בשביל שיבה בארץ. למשל "למען באתם וירשתם את הארץ וכו' " הכל למטרה אחת, להיות בארץ. מובן שזה מטרה לאומית של עם ישראל להוות גוי קדוש ולהאיר לגויים. ולא לקרוא תהילים כל כמה דקות, בזמן בית שני היהדות הפכה קצת לדת, אבל זה לא משנה מאומה. ה' לא אמר לאברהם ואעשה אותך לדת… Read more »
לצווות האתר – כי היא לא לאום. היא דת. יש הסבר שהכנסתי שמסביר את ההבדל
אולי הדת היא לא לאום והיא דת
אבל יש גם לאום יהודי – קבוצת האנשים שנקראים יהודים גם כשאינם מאמינים בדת
לצוות האתר – היה אנחנו מסכימים (ובא לציון גואל אומרים)
אכן יש קבוצה ל יהודים שאינם מאמינים בדת. ואפילו יתכן ואתה צודק שהם סוג של לאום.
אבל כאשר אני ממשיך לתהות, (כמו ששמת לב אני אוהב לתהות) האם כל יהודי שלא מאמין בדת שייך לקבוצה זו, נאמר יהודי שנולד לאם יהודיה אבל נולד וחיי בצרפת ולא מאמין בדת, אני חושב שהלאום שלו זה צרפתי. לפחות מבחינתו.
מבחינת הדת הוא יהודי, כי נולד לאם יהודיה.
אז אולי יהודי שלא מאמין לדת הלאום שלו הוא מיקומו הגאוגרפי או לייתר דיוק מדינתו.
לא אמרתי שהלאום היהודי הוא מי שאינם מאמינים, אלא שהוא כולל כל מי שרואה את עצמו ואחרים רואים אותו כיהודי, גם אם אינו שומר את הדת
ואותו יהודי שחי בצרפת ולא רואה את עצמו כיהודי, וגם אחרים לא רואים אותו כיהודי – הקשר שלו ללאום רופף, אבל לא נמחק לגמרי
כי יכול להיות שיבא יום והוא או הבן שלו ירצו לחזק את הקשר ללאום
לצוות האתר – שבוע חדש הגיע.
שוב אני תוהה.
אם אני מבין נכון ההתייחסות היום ללאום שייכת למיקום שבו נמצא האדם ולא לאמונה שלו.
האם יהודי שהתאסלם יצא מהלאום או שינה דת? ואם היהודי הזה לשעבר חיי בארץ? הלאום שלו הוא ישראלי או מוסלמי?
אני חוב שהבן של הצרפתי יחזק את אמונתו ויתקרב לדת.
אני יודע זה רק סמנטיקה אבל נראה לי שכך מתייחסים לנושא היום בעברית.
התייחסות למקום גיאוגרפי?
לאום הוא המוצא של האדם שמאפיין גם את התרבות שלו.
אדם יכול לטשטש ולהעלים את הלאום שלו ואין דרך חד משמעית לקבוע לאום
הסכמנו.
אגב תתחדשו על הממשק. נחמד שלא צריך לפתוח תגובה מטה
אורי, מדוע לא להניח בפשטות שהיהדות היא גם דת וגם לאום, כלומר יש דת יהודית, ויש גם לאום יהודי.
האין זה כך?
מצאתי הסבר על ההבדל בין דת ללאום אני חושב שהוא די טוב: דת היא סוג של התארגנות חברתית או תרבותית הכוללת מערכת של אמונות והשקפות עולם המקשרות את האנושות לרוחניות או לעקרונות מוסריים מחייבים. דתות רבות כוללות סמלים, פולחנים ו"היסטוריה קדושה" שמיועדות להסביר את הדרך בה נוצרו החיים והיקום ואת משמעותם. דתות רבות גורסות עקרונות מוסריים הנובעים מציווי עליון, חוקים דתיים או אורח חיים שמתחייב על פי עקרונות הדת והאמונה בנוגע ליקום ולטבע האדם. סמלי דתות שונות. שורה ראשונה, מימין לשמאל: אום (הינדואיזם), מגן דוד (יהדות) צלב (נצרות). שורה שנייה, מימין לשמאל: טוריאי (שינטו), דהרמהצ'קרה (בודהיזם), כוכב וסהר (אסלאם). שורה… Read more »
הי אורי.
לאום ודת אילו שני דברים שונים.
דת – אמונה וכללי התנהגות בהתאם לדת. לאום – המדינה שאליה אתה משתייך.
לדוגמא – יכול להיות יהודי אזרח צרפת: הלאום שלו יהיה צרפת והדת – יהודי.
אם אפנה אותך לסיפריה בעיר מגוריך ואומר לך לומר את דעתך על הכתוב בא, אני מניח שתשאל אותי לאיזה ספר אני מתכוון.
כך גם הגישה באתר. מאמרים על נבואה זה הרבה. יש לך אחד או שניים ציין איזה ואאיר או אעיר את דעתי.
יום נפלא.
היי זק.
למרות שזה נושא שולי לא הייתי מגדיר את היהדות כ "דת" זה הגדרה שגויה.
חפש אצל הרב שרקי בנושא הזה שהוא סובר שזה לאום
לא אמרתי שתחפש אלא שתתייחס לנושאים החשובים.
עיין במאמרים על הנבואה לדו'
ואם יש לך שאלות/ הערות או שאינך מסכים איתם פשוט תגיב מתחת לתגובות..
הי אורי מרבית הסרטונים / הרצאות בTED הם עד 15 דקות. ממליץ לנסות רובם לא קשורים לדת.
וכמו שציינתי אם יש לך מאמר מסוים שתרצה שאתייחס אליו תאמר. לשלוח אותי לחפש, אממממ… פחות כיף.
היי זק. אז אתה רואה כל יום סרט בטדי באורך של לפחות 45 דק'
אתה מאוד ביקורתי וסקרן, קורא ספרים/סרטים וכד'
לא תוכל למשוך את עיניך לכמה מן הנושאים אשר בין החשובים ביותר לעסוק ביניהם?
מדוע הנך לא מפעיל את כל התכונות שלך גם עליהם?
לדעתי הדיון הזה מיותר כי זה מזכיר לי את הקרב בין הפוסטמודרניות של שנות ה 2000 לדת ה "פרימיטיבית" כביכול.
אני לא באמת חושב שיצא מזה משהו.
כל אחד בסוף ישאר בדעתו שלו וירבוץ במקום.
עדיף לדון על הנושאים הבאמת חשובים
בהצלחה!
אורי
הי אורי, אני חושב שהגבתי לך
במידה ויש מאמר כזה או אחר שאתה רוצה שאתן דעתי אליו אנא הפנה אותי למאמר המדויק.
הא/ערתי בתגובה אליך אני חושב כי בחלק מהמאמרים שקראתי (לא הרבה) הצורה בא מוגש המאמר לא קלה לקריאה. – ולא בגלל האורך. אלא יותר בגלל סגנון הכתיבה.
כאשר משהו רושם לי הערה אני מגיב לי , כי זה מנומס.
אני לא ממש מבין מדוע הדיון מיותר. דיון זה דבר בריא בעיני תמיד כל עוד שומרים על כללי הדיון.
כל אחד מביע את דעתו ועמדתו כלפי השני ולאחר מכן השני בוחר מה לעשות עם המידע שקיבל.
יום נפלא
היי זק. ראית את תגובתי?
אני אחזור על עצמי.
חשבת אולי להגיב במאמרים הרלוונטיים על נושא האמונה בתורה מן השמים?
באמת בשביל מה הדיון המיותר הזה?
גם ככה זה לא ייתן שום דבר לאף אחד. בנושא זה הדיון שלכם מתקיים ברמת הסובייקטיביות. לכן אין מה להתקדם איתו.
לשני הצדדים.
בהצלחה !
הי דניאל חשבתי שפרשתי אבל הינך מושך אותי חזרה , בשימחה. יפה שיש פה הרבה חברה לדסקס איתם. (מזכיר לי את השבוע שעשיתי ב"ערכים" אני חושב לפני כ15 שנה באשקלון, מעניין עם זה עדיין מתקיים. היה מאוד מעניין ומאתגר מחשבתית.) נחמד שעקבת אחרי הדיון מקווה שפתח לך עוד צוהר קטן לחשיבה מחוץ לקופסה בין עם זו קופסתי או קופסתם של החברה מהאתר. כמו שציינתי לא אחת אני לא בא לפה להחזיר בשאלה. למעשה ממש לא משנה לי עם משהו יחזור בתשובה או בשאלה. באתי לפה לאחר וויכוח שהיה לי עם בחור שהמליץ על האתר. כתבתי תגובה למאמר אחד ומשם התנהל… Read more »
אין בעיה. היה דיון מעניין, בהצלחה לכם.
חוזר לעיסוקי..
הי זק. האם אתה עדיין כאן? לגבי שאלת קיומו של מתכנן לעולם: נניח שמדענים יפתחו בעתיד רובוט דמוי-אדם. והרובוט יהיה כל כך דומה לאדם, עד כי לא נוכל להבדיל בינו לבין אדם אמיתי (נניח שהוא אף עשוי חומר אורגני ומכיל מנגנון שכפול, כמו יצור חי). ללא ספק רובוט שכזה יהיה הוכחה לתכנון רב. אם כך, מדוע לא האדם עצמו המורכב בהרבה?
זק ידידי, עקבתי אחר הדיון שנערך פה ואני מצטער להגיד לך אבל זה לא נראה שאתה בא לדיון זה בבירור אחר האמת אלא למטרת ויכוח לשם ויכוח. לפי תגובותייך זה נראה שאתה אדם סקרן, זה כן, אך גם אפשר ללמוד שאתה בא עם סט אג'נדות מסוימות ל"זירה" ואינך רוצה להקשיב. אני מצטער אבל כשאדם רושם "אני בוחר להסתכל לעתיד"(כאילו רמיזה שהציבור החרדי חי בעבר, זה בסדר טיעון ישן נושן) ו"אני תמיד לומד, יומר ממה שאני מלמד"(אגב זה משפט מעניין כיוון שאיננו יכולים לדעת אם הוא נכון) לא מראה בדיוק על רצונך ללמוד, אלא על רצון להצדקת עמדותייך… אשתמש במשל נמשל… Read more »
סתם נקודה שעלתה לפתע בראשי. לאחר שעברתי על האתר שממנו הבאת את המאמר. אני מעל 20 שנה סובל מנזלת. הייתי אצל מיטב הרופאים בתחום, כולל כמה פרופסורים שלא מצאו את הבעיה. אז ניסיתי את השיטה של הדיקור סיני , ועוד שיטות נוספות של רפואה אלטרנטיבית. מודע מראש הלכתי סקפטי. לאחר כעשר שנים ויתרתי והמשכתי לחיות מנוזל ללא הפסקה. לפני כשנה אמרתי די אני מנסה שוב מהתחלה כי זה בלתי נסבל. הלכתי לבדיקת אלרגיה (כזו שעשיתי בעבר) ונמצא כי אני אלרגי לאבק. התחלתי לקבל טיפול שאמור להפוך אותי לעמיד בפני האבק ומזה כמה חודשים שאני חיי חיים חדשיים מבחנתי , בצורה… Read more »
יפה! רק צריך להיות באמת כנה כדי לשים לב מתי באמת לא הולך וצריכים לוותר ולשקול מ שהו אלטרנטיבי.
הדוגמא לא ממש מקבילה, שכן הרפואה הסטנדרטית הוכיחה את עצמה, והאלטרנטיבית הרבה פחות. בעוד בין אמונה לכפירה אין את ההבדל הזה. רוב האנשים מאמינים והכופרים מיעוט קטן.
צוות האתר – שמתי לב ששכחתי להגיב להודעה שלך מהשעה 14:11 איתך הסליחה. שאתה אומר שרוב האנשים מאמינים זה נתון שאי אפשר התווכח איתו, אולם בעבר רוב האנשים גם האמינו – רק בדברים אחרים (למשל אלוהי אשור,בבל וכדומה). האם זה עשה אותם צודקים? הרוב במקרה זה פחות רלוונטי . ( כי אם כן, הרי שהמוסלמים צודקים – כמדומני שכבר רשמתי את זה באחת התגובות). הכוונה שלי הייתה, שאם תפנה למי שמטופל בסין ברפואה סינית הוא גם יאמר לך כי הרפואה הזו מצליחה כבר מאות שנים. ויתכן שהיא אפילו פותרת בעיות כאילו ואחרות (לא מבין בתחום רפואה סינית) אבל ופה האבל… Read more »
ברור שרוב מאמינים לא אומר שהם צודקים, אבל העובדה שהאתאיזם הוא מיעוט זניח לא משתנה, כמו כל מיעוט הוא לא סטאטי ויש רעשים לבנים לכאן ולכאן. אבל הציפיה שעם התקדמות המדע הצורך באמונה ירד – כבר הוכחה (באופן מדעי…) כשגויה, המדע לא נותן שום תשובה למה שהאמונה שואלת. אלא אם כן אתה מכליל באמונה את התיאוריה שהר געש הוא הנפחיה של וולקן וכו', הגישה הבסיסית של האמונה מתייחסת לקיום וליקום ולנפש הרוחנית, ועל זה המדע לא עונה וגם לא מתקדם, אלא רק עושה דה קונסטרוקציה. כך או כך העובדה היא שכבר במאה ה19 חשבו שעם התקדמות המדע האמונה תיעלם, אבל… Read more »
אגב, זק, כמו שאתה רואה, הדיון פה ארוך מאד, ההודעות ארוכות, וההקשר רופף, ההמלצה שלי היא להתמקד כאן בנושא המרכזי, ולהשאיר נושאים אחרים למקום בו הם מופיעים באתר, כל הודעה שלך מופיעה ב'תגובות אחרונות' ומיד ניתן לראות אותה.
אני חושב שזה לא קשור לחרדי או לא חרדי אלא לאנשים בעלי אידיאולוגיה, אדם החדור אידיאולוגיה מאמין שמה שהוא עושה נכון ורוצה שאחרים יעשו גם כמותו. אדם שאין לו אידיאולוגיה, והוא עסוק במילוי צרכיו קריירה וכו', אין שום סיבה שיתעסק עם השאלה האם אנשים עושים דברים טובים או רעים, כל עוד זה לא מקדם לו את הקריירה. יש גם אידיאולוגיים חילוניים, ויש גם דתיים שחייהם 'מלומדה' ואינם כה חדורים אידיאולוגיה.