הנבואה – ידיעת העתיד
העתיד והצפוי הוא אחד הנושאים המעסיקים ביותר את המין האנושי, מיטב החכמה האנושית מושקעת בכדי לנסות לצפות את העתיד, כל היערכות אישית, מדינית, חברתית, הינה בעצם נסיון לקדם את פני העתיד.
רבים הם המתיימרים לצפות את העתיד, פרשנים, מומחים, בעלי נסיון, ושרלטנים. המשותף לכולם הוא שאין הם עוסקים בעתיד עצמו, אלא בגורמיו. העתיד אינו קיים ואין אפשרות לעסוק בו, החכמה האנושית יכולה לנתח את ההווה וכיצד הגורמים והכחות הפועלים בו ייצרו את העתיד. כאשר אנו צופים מראש התנהגות של אדם, אין הכוונה שאנו יודעים את העתיד, אלא שאנו יודעים את תכונותיו של אדם זה, ומעריכים כי לא ישתנו.
אסטרולוגים, רופאי אליל, פראפסיכולוגים, מדיומים, ספיריטואליסטים, ודומיהם, מדברים רבות על העתיד. אך גם הם אינם יכולים לדעת דבר שאיננו קיים. גם הם מתיימרים לדעת מה יקרה רק מתוך ניתוח גורמים, מיקומו של כוכב מסויים בזוית פלונית יגרום תופעה אלמונית. 'רוח' לחשה באזניו כי כך וכך יארע, הקפה סיפר לה על צרות שבדרך, וכך הלאה.
ברור כי כל היומרות הפראנורמליות אינן מתחברות לעתיד עצמו, גם הן אינן אלא צופות את העתיד מכח הגורמים הקיימים היום, כדוגמת מסלולי כוכבים, אמירות רוחניות, ונקודות על פני ההוה. הכוכבים, הרוחות, ודומיהם, אינם קובעים את האירועים בעולם, גם לפי מאמיניהם אין הם אלא משפיעים השפעות מסויימות, ולכן גם ניתוח השפעותיהם והשלכותיהם אינו אלא ניתוח חלקי של גורמים היכולים אולי להשפיע על העתיד.
העתיד באמת איננו יכול 'להתגלות' מכיון שאיננו קיים, שום חוש לא יתפוס אותו, ושום חכמה לא תוכל לדעת אותו ידיעה מוחלטת. ישנה רק אפשרות אחת לדבר על ידיעת העתיד כעל ידיעה אמיתית של העתיד עצמו – אם ישנו כח אחד המנהל את העולם כולו וקובע את ההתרחשויות בו, או אז רצונו קובע את העתיד בצורה מוחלטת. לכן, מתוך כל שלל המתימרים לעסוק בעתיד עומדת הנבואה בשם אלהי העולם כתופעה לעצמה, תופעה שאינה יכולה להיות חלק מכל תחזיות העתיד המוכרות לנו.
נביאי ישראל, החל ממשה ועד מלאכי, העמידו את העולם מול תופעה חדשה: נבואה בשם אלהי ישראל, בורא העולם והשליט היחיד, מלך המלכים ואל האלים, שהעולם מתנהל על פי רצונו, העתיד כמו ההוה או העבר אינו אלא ביטוי של רצונו. זו האפשרות היחידה לדבר על ידיעה מוחלטת של העתיד. על השאלה מהי מהותה של הנבואה וכיצד היא מתבצעת, ראה גם: תודעה ונבואה ביהדות.
ההבדל בין נבואה הבאה מתוך ידיעת העתיד המתוכנן על ידי מחוללו, לבין תחזית הבאה מניתוח גורמים הידועים לנו, הוא קוטבי: תחזית תהיה תמיד הגיונית וצפויה בעינינו, מכיון שהיא מבוססת על גורמים הידועים לנו, ואילו נבואה בשם אלהי העולם מבוססת על האירועים העתידיים בלבד, מה שההגיון אינו יכול לצפות. ההתרחשויות תמיד מפתיעות את כל הפרשנים והחוזים למיניהם. הנבואה מדברת בשם ההתרחשויות עצמם, ולכן היא מבטיחה דברים בלתי צפויים, ובמדה מסויימת נראים גם בלתי אפשריים. מסבה זו מעצם טבעה צופה הנבואה הישראלית הרחק הרחק, שכן אין היא תלויה בהווה.
אין שום משמעות לצפיית עתיד ללא אמונה כי העתיד מתוכנן וקבוע לפי תכנית מסויימת, וגם כאשר מדובר על האמונה הזו כי העתיד מתוכנן וקבוע, יש לבחון כיצד 'מתחבר' החוזה אל תכנית העתיד. (ראה גם מבחינה מדעית: פרופ' יקיר אהרונוב: מאורעות בעתיד משפיעים על ההווה).
חוזי עתידות | נביאי ישראל
|
מנתחים גורמים בהווה | מקבלים ידיעה על העתיד המתוכנן |
מעבירים מידע על גורמים היכולים להשפיע על האירועים | מדברים על האירועים עצמם |
חוזים את הצפוי וההגיוני | מתנבאים על דברים בלתי צפויים שאינם שייכים להגיון |
מדברים על התקופה הקרובה | מדברים על העתיד כולו |
מבוססים על אמונות שונות בכחות שונים | מבוססים על אמונה באלהים אוניברסלי |
כוונתי למה שמובא ב"דעת אמת" ואני מצטט
ראשית נביא את מקור הדרשה (נכתב כמה מאות שנים לאחר חורבן בית שני): "דּוֹמֶה דוֹדִי לִצְבִי אוֹ לְעֹפֶר הָאַיָּלִים הִנֵּה זֶה עוֹמֵד אַחַר כָּתְלֵנוּ מַשְׁגִּיחַ מִן הַחַלֹּנוֹת מֵצִיץ מִן הַחֲרַכִּים"(שיר השירים ב;9) מתוך פסוק זה דרשו חז"ל: "הנה זה עומד אחר כתלנו", אחר כותל מערבי של בית המקדש, משום שנשבע לו הקב"ה שאינו חרב לעולם (שיר השירים רבה פרשה ב).
שים לב היטב: חז"ל בעצמם אומרים שהנבואה לאחר חורבן בית שני בטלה: "מיום שחרב בית המקדש, ניטלה נבואה מן הנביאים וניתנה לשוטים ולתינוקות" (בבא בתרא יב ע"ב ) כלומר אין כאן דברי נבואה אלא דרשה מפוקפקת מתוך פסוק תמים שאינו מתייחס כלל ועיקר לבית המקדש. וכבר ציינו שדרכם של חז"ל הינו להסתכן באמירות עתידיות מבלי לחשוש שהם יתבדו, ראה "פרשת ויחי" ומאמר "הנבואה".
אך החשוב מכל הוא, שהכותל המערבי של בית המקדש נחרב, ולא רק של בית המקדש אלא אף הכותל המערבי של חומת הר הבית חרבה. אם כן, מהו אותו כותל, שרבבות עמך בית ישראל נוהגים לנהור אליו ולתחוב את משאלותיהם בסדקים כ"מציץ מן החרכים"? זהו קיר חיזוק סביב בית המקדש שנבנה כשלוש מאות שנה לאחר שנבנה בית המקדש. קיר חיזוק זה בנה הורדוס (שמלך על יהודה בשנת 40 לפני הספירה) האדומי נכד למשפחת גרים אדומיים שהרג ברשעותו את מנהיגי בית חשמונאי,ולדעת חז"ל הוא היה עבד לבית חשמונאי ( בבא בתרא ג ע"ב).
ודאי שאין כאן נבואה, אלא דברי חכמים בדרש הכתוב
הכותל המערבי הוא כותל הר הבית – זה שהיה קיים בימי חז"ל
כפי שכתבתי לעיל הכותל נבנה לפי הדעה המקובלת אכן ע"י הורדוס
זה סירטון שמתחיל להסתובב ברשת שאלתי היא האם אכן לפי היידע המחקרי הידוע לנו הכותל של ימינו הוא הכותל שחזל מציינים במדרש? https://www.youtube.com/watch?v=WNXlLwbafek
לא הבנתי איזה ידע מחקרי יכול לקבוע לאיזה כותל התכוונו חז"ל
'בית המקדש' היה כינוי לכל המתחם, ולכן הכותל של ההר יכול להיקרא הכותל המערבי של בית המקדש
לפי המקובל נבנה ע"י הורדוס, לפי עציון נבנה ע"י שלמה