ידידי, גיל וולבא כותב כאן:
לי נראה העניין כדמגוגיה לכל דבר.
אני יודע כי לכל תהיה ישנם הסברים ותירוצים שונים ומשונים.
אכן קפצתי מדבר לדבר, אמנה אותם כאן בנסיון לעשות סדר, והמעיין יחליט לעצמו:
א. תורה שהטענה היא כי נגלה אלוהים פעם אחת לעמו, ואף זאת אחרי כאלפיים וחמש מאות שנה מיום בריאת העולם, ומאז לא ביקר ולא תיקשר בשום צורה, הנאמנה היא?
ב. סיפור על עם שהיה במצרים, 40 שנה חרשו בני ישראל במדבר, חוו את קריעת ים סוף לאחר עשר המכות, ואין ולו בדל ראיה לאף אחד מאלה ?? (מאות אלפי גופות / רישומים במצרים / כלים במדבר)
ג. תורה שבקלות אפשר לומר (ואף כך בפשטות הפסוקים!) כי ‘נעלמה’ למשך כמה מאות שנים, כל שיש בה בצורה פשוטה הם אי דיוקים לאיך שהעולם פועל, ידע בסיסי על בעלי חיים וכן ארצות, האין זה ספר שנכתב בידי אדם?
ד. אלוהים שלא גואל את עמו, אף לא מונע ממנו סבל כלשהו בעולם הזה במשך אלפי שנות עינויים ורעב ועד לכליון של מיליונים בשואה לעומת הברכות והקללות שבתורה ש’רק מתייחסות לתגמול פיזי’ שאינם מתממשים במאומה?
ה. עולם הבא, גן עדן וגיהינום וכן משיח שאינם מוזכרים בתורה בשום מקום? אם זה הייעוד של אדם לנצח נצחים איך לא מוזכר כלל?
ו. בתאוריית הרמח”ל כי האדם נברא כדי להנות בעולם הבא וכדי שלא יתבייש הניחו הבורא בעולם הבא, הלא מי ייצר את הבושה?? ומדוע גורם הוא סבל לעוברי רצונו אם כל מטרתו היא להיטיב?
ז. תפילות עם ישראל שלא נענות בשום צורה שהיא, כיוון שבין עושי רצונו אין פחות חולים, לא יתר פרנסה, לא חיים ארוכים, ‘כלום’!! מה פשר לשון התפילה כביכול שומע הוא לתפילת עמו ומחיש גאולה, רופא חולים ומברך השנים?
ח. אגדות חז”ל שחלקן בושה היא שנכתבו, ופה אני פונה לכלמקורא מטעם ‘צוות האתר’: עזוב את כל הטיוחים, ברצינות, תיישיר מבט לעצמך במראה ותעביר גמרות על גמרות שמלאות בגוזמאות / אמונה בכשפים / זלזול בכל דבר שאינו יהודי / סתירות ברורות למול הידוע לנו היום ועוד ועוד, אלה הם רבותינו שנחיה או נמית על פי דיבורם? הזו גאוותנו? הם החיו מתים?? כל מה שיכול להוכיח אמיתות מורחק ל’פעם’ היה כך, הרוצה לשקר ירחיק עדותו! אין גופה שלא נרקבת (פעם היה כיוון שלא קינאו), אין דבר כזה דיבוק (פעם גדולי ישראל יכלו להסירו בשונה מהיום שזה הכל בדיחה), מה גורם לך לחשוב כי לא הכל סיפור מצוץ מן האצבע שרק קיבל תוספות כל עוד אנשים לא חשבו דיים ולא ניתן היה להוכיח את ההפך???
לסיום: הרוצה יתעלם וידבק באמונתו, החפץ להעלים הודעתי לא אוכל למונעו, האמיץ שישיב בצורה ברורה ולא מתחמקת אעריצו.
עקב חשיבות ואריכות הנושא, אני מגיב בפוסט נפרד.
ידידי היקר
הדיון הזה דורש אומץ משני הצדדים, גם אתה צריך להיות מסוגל להודות.
א. אתה כותב שתורה שטוענת שהאל התגלה פעם אחת ומאז לא ביקר ולא תיקשר בשום צורה "האמינה היא"?
ואני שואל: נניח שהאל היה מתגלה פעם בחמש מאות שנה, זה היה עוזר לך לחשוב ש'אמינה היא'?
ברור שלא, וכי היית סומך על שיקול דעתם של אנשים פרימיטיביים לפני מאות שנים? והוא הדין אם ההתגלות האחרונה היתה לפני מאתיים שנה, זה לא היה מעניין אותך.
ואפילו אם ההתגלות המחזורית היתה נופלת בימיך, והיית משתכנע בכל נפשך, הרי זה לא היה עוזר כלום לנכדים שלך, לכל היותר הם היו מרחמים על הסבא הפרימיטיבי שמנחיל שקר לבניו. וגם אם ההתגלות היתה בפניך ובפני שני מליון נוספים, וכולכם הייתם משתכנעים, הרי מאה אלף אתאיסטים היו טוענים בכל תוקף שגם אם אין הסבר טבעי חייב להיות שזו פירוטכניקה סודית ובעתיד נמצא הסבר.
התגלות לא מונעת חטא, הרי חטא העגל נעשה למרגלות הר סיני, אדם הראשון חטא שלא מחמת אי אמונה, אלא מחמת פרשנות ותירוצים, וכך בדיוק חטא העגל.
את זה אני כותב רק כדי להפיס את דעתך.
שכן מבחינה לוגית אין שום חשש טיעון באמירה "דת שלא עושה כך וכך – האמינה היא?", אמינות נקבעת על פי הוכחה, אם אני מוכיח מעל לכל ספק סביר בנוגע להתגלות אחת, זו הוכחה מספיקה, אין משמעות לאמירה "בגלל שהדת לא עושה לי נעים בגב היא לא אמינה".
מלבד זאת תמיהני על אמירתך שמאז האל לא ביקר ולא תיקשר האם לא שמעת על הנבואה? האל תיקשר וגם תיקשר, ואף העניק לעמו נבואות שצפו את פני העתיד וסייעו בידם לצלוח את אלף השנים הראשונות לקיומו. (ראה כאן וכאן).
התורה אינה התגלות חד פעמית, אלא תכנית לעם ישראל ולעולם כולו, תכנית שעובדת, ושאף היסטוריון והוגה דעות לא הצליח להסביר איך ומדוע זה קורה. התורה מתיימרת לשלוט בעתיד, היא מצוה את בני ישראל כל שבע שנים לשמוט את האדמה ולא לעבוד, מדינה שלמה בה לא זורעים ולא קוצרים! והתורה מבטיחה שהתבואה של השנה הקודמת תגדל כפליים כדי שלא ימותו ברעב (וכך היא מבטיחה שכשיעלו לרגל שלש פעמים בשנה 'לא יחמוד איש את ארצך'), והיא גם אומרת שאם בני ישראל לא ישמרו על החוק הזה, הם יגלו מהארץ, כמנין השמיטות שלא שמרו, ושאחר כך יחזרו אליה, ושאם יחטאו שוב יגלו, ושהגלות הזו תהיה מלווה בהפצה בכל העולם, בשנאה ורדיפות, והתורה אף קובעת שלעתיד לבא, באחרית הימים, יחזרו בני ישראל לארצם, "ואף גם זאת לא מאסתים ולא געלתים לכלותם להפר בריתי איתם", לא אפשרי יהיה לכלות אותם, חזרת ישראל לארצו, על כל צירופי המקרים שאיפשרו זאת, כמקרה יחיד בהיסטוריה של האנושות, כולל מה שהתרחש במלחמת השחרור ובמלחמת ששת הימים, זו התגלות חזקה לא פחות מההתגלות בסיני. וראה כאן.
ב. האמירה שלך שאין לסיפור זה ראיה, מלמדת על חוסר היכרות משווע עם הארכיאולוגיה המצרית. מחד, אין בכלל בשום תחום 'ראיה' ארכיאולוגית, ארכיאולוגיה אינה מדע, והיא מבוססת על פרשנות והשערות, ומאידך, מה שכן מקובל להתייחס אליו כממצאים הקשורים לאירועים, יש הרבה מאד ממצרים. שמעת פעם על האגיפטולוג קיטשן? למה שלא תתייעץ איתו בנוגע לשאלה האם יש ראיות ליציאת מצרים מההיסטוריה המצרית? או אגיפטולוגים אחרים כמו הופמאייר, ועוד רבים, ראה כאן.
בכל מקרה, לרוב האירועים בהיסטוריה אין זכר בארכיאולוגיה, אנחנו יודעים עליהם על ידי התיעוד של העמים שחוו אותם. וכך גם יציאת מצרים, הוכרה כהיסטוריה בכל העמים של ימי קדם שהשאירו לנו ספרות היסטורית. ובפרט אצל המצרים.
ג. אין שום דרך לומר שהתורה נעלמה לכמה מאות שנים, ואי אפשר להכניס את זה בתוך הפסוקים אפילו בכף נעליים, ראה כאן. לומר שמה שיש בה זה ידע מדעי, נכון או לא נכון, זה חוסר ידע הכי בסיסי שיתכן בהבנת הפשט הפשוט של התורה. התורה היא המהפכה התרבותית הגדולה בתולדות האנושות (ראה למשל כאן, וכאן, יש באתר עוד מאות מאמרים בנושא), ועד לרגע זה היא הספר הנפוץ ביותר בעולם והנערץ ביותר בעולם, נראה שאתה חי בבועה, אולי כדאי שתתעדכן?
ד. שמעת פעם על חוזה? קיום חוזה? אתה מתיימר לשלול את מציאות האל, מכח העובדה שהוא עומד בנאמנות בחוזה שכרת איתנו? "שלא גואל את עמו"? האם לא חזרו בני ישראל לארץ אחרי גלות ארוכה? והאם לא נעשה הדבר בצורה חסרת תקדים והסבר הגיוני? מגוחך לכתוב על התגשמות הנבואות כלשונן, שהברכות והקללות לא התקיימו, גם הברכות התקיימו, וגם הקללות התקיימו. זה תלוי בעם ישראל.
ה. הייעוד של התורה הוא לא בעולם הבא, אלא בעולם הזה, כפי שאתה אומר, התורה לא בונה על דברים שמעבר לעולם הזה כמו שעשו המצרים, וכל החידוש שלה הוא ברית בעולם הזה, חידוש שאתה נהנה מפירותיו בכל רגע, שאתה חי בארץ שהובטחה לאברהם לפני 4000 שנה, ומדבר באותה שפה שדיבר אברהם, וזכית להיכנס לבריתו של אברהם אבינו, ובעז"ה גם לבנך תעשה ברית מילה. "זאת בריתי אשר תשמרו ונמלת את בשר ערלתכם והיתה לאות ביני וביניכם". ואתה חלק מעם שנאבק על ירושלים, ועל באר שבע, ועל העם שמעביר את המורשת של אברהם אבינו, ושהוא חוד החנית של המוסריות והתרבות העולמית. וכל זה כאילו לא קרה כלום בעולם, כאילו לא קרסו ונעלמו כל האימפריות והעמים שהיו כאן מימי אברהם ועד היום, כאילו לא נלחמו 15 אימפריות עצומות במשך השנים האלו על הארץ ונגסו ממנה – עד ששקעו באבק. כל זה כלום בעיניך? זקן בודד, עם אשה, ואפילו בלי ילד, עמד לפני 4000 שנה בארץ כנען, שאפילו טפח ממנה לא היה שלו, והאל אומר אליו: "קום התהלך בארץ – כי לך אתננה, ולזרעך עד עולם". האם בן תמותה היה יכול להבטיח משהו כזה לאדם? ששפתו, תורתו, תרבותו, בריתו, ומשנתו, יפוצו בכל העולם? שזרעו ימלא את הארץ הזאת כחול הים וככוכבי השמים? שכל גויי הארץ יתברכו בזרעו, שמלכים מחלציו יצאו? "אני הנה בריתי איתך – והיית לאב המון גויים", אברהם הוא 'אב' עבור רוב האנושות בימינו. כל זה נראה לך אנושי?
אף שהישארות הנפש ברורה בתורה (ראה כאן), היעודים בעולם הבא, נלמדו רק מן הנביאים, ומהתושבע"פ, כי הם חשובים לימי הגלות, בהם לא מתקימות הברכות אלא הקללות, לכן חשוב להדגיש שהחיים לא מסתיימים עם הכילוי של הגוף. אבל זה בבירור לא המטרה של התורה. הבטחות לעולם הבא הבטיחו המצרים, האינדיאנים, וכל האומות האליליות, להבטיח על מה שאי אפשר לבדוק זו לא חכמה. אף אחד לא חזר משם, כן?
ו. אני מקוה שאתה מבדיל בין הרמח"ל לחז"ל. הרמח"ל באמת בא עם חידוש גדול. אבל לא דבר ריק הוא. תאר לעצמך שמישהו מלמד אותך את חוקי הטבע, ואתה אומר לו: מה יעזרו לי הסברים על חוק פלוני, כשאתה לא מסביר לי בכלל איך נולד החוק הזה? מאיפה הוא בא? מדוע החומר מציית לו? והלה אומר לך: שאלות טובות, אכן אין לי תשובה, אבל כשאני יודע את החוקים, אני יכול ליצור טכנולוגיה מתקדמת בהתאם לחוקים. כך לגבי ההסברים של הרמח"ל, הם לא מסבירים הסבר ראשוני, מדוע האל עושה משהו, זה דבר שאי אפשר בכלל להסביר, ולכן השאלה אינה שאלה, כאשר לא תיתכן תשובה אין משמעות לשאלה. ואעפ"כ ידיעת החוקים בהם האל מנהל את עולמו היא חשובה מאד. לקיים את התורה כי 'ככה' זו אפשרות, אבל להבין את החוק שהאל קבע, שהאדם מתקן את עצמו בכחות עצמו, זה מעניק תוכן ועומק למה שאנחנו עושים כאן. כל ה'תיקון' של האדם, הוא לתקן את עצמו בכחות עצמו, לא תהיה לו משמעות אם הוא ייברא מתוקן, אם האל היה בורא את כל האנשים עדינים מתחשבים צדיקים וכו', זה לא היה 'טוב', אבל כאשר לאדם יש בחירה, ואתה פוגש אדם שהוא עדין צדיק ומתחשב, אתה מרגיש שהוא 'טוב'.
ז. חבל שאתה קובע סתם דברים בלי לדעת כלום, אבל כלום, האנשים שחיים זמן הכי ארוך הם האנשים שמתפללים, גם כאן במדינת ישראל, לטובתך, אתה מוזמן לבא לגור במודיעין עילית, כי היא העיר עם תוחלת החיים הגבוהה בארץ. כמובן שהתרצנים מתרצים בתירוצים שונים, אבל לומר שהמתפללים לא חיים יותר – זו פשוט בורות, אפילו לא גיגלת… מחקרים מראים שתפילות עוזרות, מה עושים אנשי מדע? מתרצים תירוצים….
פרדוקס בני ברק
פרדוקס בני ברק הוא כינוי לסתירה שבין מצב הבריאות ותוחלת החיים הארוכה של הציבור החרדי יחסית למגזרים אחרים שנמצאים במצב סוציו-אקונומי דומה.רקע
בדרך כלל נמצאת התאמה בין המצב הסוציו-אקונומי של חברה מסוימת לבין תוחלת החיים באותה חברה, התאמה הידועה כבר שנים רבות ונבדקה במקומות רבים בעולם. התאמה זו נכונה הן בהשוואה בין מדינות שונות, והן בהשוואה בין ערים שונות. חוקרים הצביעו על כמה קשרים אפשריים בין התופעות, בין היתר: נגישות פחותה לשירותי בריאות, חוסר במשאבים המפריע לשמירה על בריאות תקינה, מתח, מגורים בשכונות צפופות, היגיינה ועוד.[1]
תוחלת החיים בציבור החרדי
מחקרים שנערכו בישראל ובארצות הברית מצאו שתוחלת החיים בריכוזים חרדיים גבוהה יותר[דרוש מקור]. רובע ברוקלין בניו-יורק, שבו ריכוז גדול של יהודים חרדים ובו כשליש מהאוכלוסייה מצוי בעוני, נחשב לאחד מהמחוזות מאריכי החיים בארצות הברית, וריכוז האנשים שעברו את גיל מאה בברוקלין הוא מהגבוהים בעולם.[דרוש מקור]. חוקרים נטו לייחס תופעה זו למטען הגנטי השונה של היהודים[דרוש מקור], אך ממצאים דומים נמצאו גם בהשוואה בין תושבים יהודים בישראל.[דרושה הבהרה] בסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מ-2012, דיווחו 73.6% מהחרדים שבריאותם כ"טובה מאוד", לעומת כ-50% בקבוצות אוכלוסייה אחרות. ורק 18.7% אחוז מהחרדים דיווחו כי הם סובלים מבעיה בריאותית כלשהי, לעומת שיעור כפול ויותר בקבוצות אחרות. האוכלוסייה החרדית צעירה יחסית, אולם גם לאחר ביצוע התאמות לפי גיל, נותרו פערים משמעותיים: 64.6% מהחרדים הגדירו את בריאותם כ"טובה מאוד", לעומת 55%–51 בקרב קבוצות אחרות בחברה היהודית.[2]
במחקר השוואתי שערכו דב צ'רניחובסקי וחן שרוני, השוו השניים את תוחלת החיים בערים בישראל הכוללות מעל 50,000 תושבים. בעוד שבכל הערים נמצא קשר ישיר בין המצב הסוציו-אקונומי לתוחלת החיים, שלוש ערים חרגו בהרבה מהמגמה – ונרשמה בהן תוחלת חיים ארוכה בצורה משמעותית מערים בעלות מצב סוציו-אקונומי דומה. שלוש הערים הן ערים בעלות ריכוז גבוה של אוכלוסייה חרדית: בני ברק (95%), בית שמש (46%) וירושלים (31%). הפרדוקס מתרחש על אף שהאוכלוסייה החרדית מודעת פחות[דרוש מקור] מזו החילונית לרפואה מונעת, תזונה בריאה ופעילות גופנית – שהן אבני הדרך בהמלצות לאריכות ימים. מובהקות סטטיסטית לאריכות ימים אצל חרדים בישראל נמצאה גם בדו"ח של המוסד לביטוח לאומי משנת 2017. אך צויין בהסתייגות כי המודל לפיו הם מודדים מי הוא חרדי עלול להיות בעייתי בגילאים מתקדמים.[3]
מחקר זה מצטרף למחקרים קודמים המראים כי אנשים מאמינים מאריכים ימים יותר מאנשים לא מאמינים.[4][5] (מכאן)
בכל מקרה אחזור על השאלה, עם ישראל התפללו במשך אלפיים שנה 'וקבצנו יחד מארבע כנפות הארץ לארצנו', הנוצרים לעגו להם, הרי הנצרות ניבאה שעם ישראל לא יחזור לארצו כי ה' מאס בו, הרפורמים נלחמו על הוצאת הטקסטים האלו מהסידור, כי 'עבר זמנם ואין בהם טעם', והנה התפילה הזו נענתה. זה נחשב בעיניך שתפלות לא עוזרות? על סמך מה אתה מהין לקבוע זאת? עם ישראל חי ומתקיים בנסים, ולטעון שזה רק טבע והתפילה ללא עושה זאת, היא טענה מעגלית של אנשים שלא מסוגלים להאמין. ועוד משהו: אין הבטחה שתפילה תעזור. התפילה היא עבודת ה', ואדם מצווה להתפלל שלש פעמים ביום, לא מתוך הנחה שהתפילה תתגשם מיד, כי אחרת היה מספיק להתפלל פעם אחת בחיים והכל היה קורה…
ח. אשמח מאד להיישיר מבט מול אגדות חז"ל, יש המון מאמרים באתר שעוסקים בזה, אבל אשמח יותר לכתוב עוד המון מאמרים במיוחד לכבודך, בהחלט, אלה הם רבותינו שנעשה הכל על פי דיבורם, ואלו הם גאוותינו, אין לך תרבות ערכית יותר מהתרבות היהודית כפי שבאה לידי ביטוי בתושבע"פ, חז"ל העבירו את התורה שבעל פה, ומכאן סמכותם וקדושת דבריהם. אתה כותב 'אין גופה שלא נרקבת', – זה לא נכון, יש גופות שלא נרקבות ואף אחד לא יודע למה, ראה למשל כאן, אתה כותב משהו על 'דיבוק', האם לא ידוע לך שהמונח הזה לא נזכר בחז"ל, ואף לא בראשונים? או שאתה סתם מנסה לערבב? (אגב, זו תופעה מתועדת, יסביר אותה כל אחד איך שהוא רוצה. גם באשכול הזה ניתן למצוא קטעי עיתונות שונים שמתעדים מקרים כאלו).
מה גורם לי לחשוב כי הכל לא סיפור מצוץ מהאצבע? העובדה שניתן להוכיח שהכל מסורת מבוססת היטב מעל לכל ספק סביר, אם רק תניח את הלעג וההתנשאות, ותהיה מספיק אמיץ לבדוק באובייקטיביות, תגלה שזה פשוט כך. סבלנות ואומץ, זה כל מה שצריך.
לקח לי זמן לחזור אליך, מלכתחילה החלטתי שאין מקום להתייחס כיוון שלדעתי נעול אתה במסקנות מוקדמות (כפי שהייתי אני במשך עשרות שנים). אף איני מעוניין בהתנצחות, מפרגן לך את 'הנצחון' אף אם בעיני עצמך. ההפניה לכל מיני מקומות('ראה כאן וכאן') שכביכול מוכיחים כך או אחרת אינה מאפשרת תגובה אלא צורכת כתיבת ספר… שמתי לב שהמגיבים מצוות האתר לא אוהבים אריכות בתגובות אליהם אך נוהגים באריכות זו בתשובותיהם והפניות שאינן נגמרות, חבל. לאחר הקדמה ארוכה זו, כיוון שאני דן בנושאים אלו בפלטפורמות שונות, ושם לקחו את העובדה שלא הגבתי כהודאה, אגיב. כתבת: "הדיון הזה דורש אומץ משני הצדדים, גם אתה צריך… Read more »
אשתדל להתמקד בטיעונים, ולא במה שמסביב, שלא תורם כלום לדיון. דיבורים על אומץ ונסיון לפסיכולוגיזציה של השני, חסרי ערך, כוחו של כל צד נמדד בטיעוניו בלבד. רק אציין שיש שגיאה מרכזית בתגובה שלך, הפוסט הקודם שלך שאל 'האם זה נראה כמו תורה אלוהית?', כאילו, נניח שהבאת הוכחה, לא משנה, אבל זה נראה אנושי לא אלוהי. נושא התשובה שלי הוא שזה נראה אלוהי ולא אנושי, ואתה בתגובה מנסה להחזיר את זה שוב לשאלה אם זו הוכחה מדעית או לא, אבל אין זה נושא הפוסט. 1. רוב האנשים בעולם מאמינים באמיתות התורה, יש מיעוט קטן של אתאיסטים בעולם, זה לא נובע מחוסר… Read more »
לגבי ברכת וציוותי ישנם גם תיעודים דשמיא מיוחדת בשנה השישית בשדות שמורות שמיטה.
(לא יודע אם נבדקה על חריגה מסטטיסטיקה וכו' אל יש לתת על כך את הדעת).
ראה לדוג' כאן.
כתבת: 1. רוב האנשים בעולם מאמינים באמיתות התורה, יש מיעוט קטן של אתאיסטים בעולם, זה לא נובע מחוסר הגיון אלא מהיצמדות להנחות יסוד מטריאליסטיות. ויש גם קבוצות גדולות של אליליים, שעדיין לא נגמלו מתפיסה פרימיטיבית של העולם, אף אחד לא חושב שיש באלילות יותר הגיון מאשר במונותואיזם. תגובתי: התורה שאתה מאמין בה כותבת שלא מחמת מספר המאמינים בה נבחרו… (כי לא מרובכם), מספר המאמינים הולך ומתקטן וככל שרע לבני האדם יותר, נוטים הם להאמין, וזאת בכדי להיצמד למשהו רוחני שכביכול מצדיק את הסבל ואף במקרים מסוימים מקדש אותו. זה על פי מחקר שתמצא בקלות, או שאפנה אותך אליו אם תחפוץ.… Read more »
1. איך אתה מוצא קשר בין מה שכתבתי, שרוב האנשים בעולם מאמינים (פשוט בניגוד לדבריך שזה רעיון שאינו הגיוני לאנשים), לבין השאלה מדוע נבחר עם ישראל? פשוט אין שום קשר. הסיפורים שמנסים להסביר את האמונה בדרך פסיכולוגיסטית, הינם חסרי ערך, שכן באותה דרך ניתן להסביר גם את אי האמונה. המיתוס של שכמותך שהאמונה הולכת ונעלמת, כבר מפומפם מאה וחמשים שנה, בינתיים כל סטטיסטיקה מפריכה את המיתוס הזה, מה שלא מפריע לכם להמשיך ולחזור עליו באדיקות. 2. אתה חוזר על ההנחה השגויה שהתגלות היתה מונעת חטא, אך הוכחתי שלא כך הוא. הסיבה שיש לאנשים אפשרות לבחור, היא הסיבה לתפקידינו כאן בעולם,… Read more »
גיל היקר כתבת בסוף דבריך " דת שאינה מוכרחת לחלוטין ללא עוררין, איבדה אותי כמאמין בה". האם אתה חושב כך לגבי שאר הדברים, האם טיפול רפואי שאינו ודאי לחלוטין לא תקח? האם עסקה כלכלית שאינה מוכרח לחלוטין אתה לא תעשה? העולם אף פעם הוא לא מוכרח לחלוטין, ויש לנו לנסות לברר דברים דווקא מתוך ספק מסוים שמא אנו טועים. זה נכון גם לגבי אמונה, נכון, היה הרבה יותר נחמד לו אלוקים היה מתגלה בכל יום על הר סיני ומכריז אנכי ה' אלוקיך, אך ה' החליט לא כך, יש לזה טעם שאנחנו מבינים (לי עכ"פ הוא די פשוט) ויתכן שלא. אבל הרף… Read more »
רפואה כלשהיא אנסה במקרה שיש לי מחלה המאיימת על חיי או לפחות גורמת לחוסר נוחות. את כספי אני שם במקומות שידוע לי שיש אפשרות וודאית לרווח. לא רואה הגיון להיות עבד כל ימיי לדבר שאולי אינו קיים. (על אף שאני חי כחרדי לכל דבר ועניין, אך כיום זוהי החלטה מתוך הכרח משפחתי וקהילתי, לו יכולתי הייתי עוזב הכל ברגע אחד). אמונות שונות בעולם כולו דוכיחות כי אדם רואה הסתברות גבוהה דווקא לאמונה בה גדל ולה הורגל להאמין. נניח שיש לי ספק אם יש בורא, נניח שכן, האם נתן תורה לעמו ישראל? יש לי צד שהוא אינו קיים כלל ואם קיים… Read more »
כאשר עומדת בפני אדם התלבטות, בין אם היא רפואית, בין אם היא אישית כגון אם להתחתן ועם מי, היכן לרכוש דירה, היכן להשקיע כסף, איך לנהל את העסק, כל החלטה בחיים תמיד הדרך היחידה הנכונה היא לבחור באפשרות היותר סבירה, מי שבוחר באפשרות הפחות סבירה עושה טעות, אדם נורמלי לא עושה זאת, והעושה זאת הוא שוטה – המאבד מה שנותנים לו אין דבר כזה 'אפשרות וודאית לרווח', אם זו רק אפשרות, היא לא וודאית, אדם צריך להשקיע במקום שבו האפשרות היותר סבירה שירויח אין בעולם הזה משהו מעבר הרי אם ניכנס לספקנות אגנוסטית אי אפשר להוכיח כלום, ואם לספקנות פופולארית… Read more »
בקצרה אשיב:
אפשרות וודאית הכוונה היא שיודע אני בוודאות כי ישנה אפשרות לרווח מהשקעה (בשונה מדמיונות שווא להשקעות המתפרסמות חדשות לבקרים בעיתונים שונים שאין להם אחיזה במציאות. (יש מבין?)
בנוגע להגיון שכל כך ברור לך, איך זה שלא הצלחת לשכנע מליוני זרמות סוסים בעולם?
מדוע ההגיון לא מצליח לעבור אליהם?
הן חכמה בגוים תאמין, משמע יכולים הם להבין דבר הגיוני ושכלי.
אתמהה !!!
אם אתה מתכוין שאינך משקיע במקום שברור לך שאין רווח, בא נגיד שזה מאד חכם מצידך… אבל עדיין, אין דבר כזה 'אפשרות ודאית', יש רק 'אפשרות רווח', לעומת 'אין היתכנות לרווח'. לגבי שכנוע אנשים בעולם, אני מבין שמאד נח לך לעסוק בנושא זה במקום בטיעונים עצמם, אבל זו באמת לא שאלה ולא חצי שאלה, רוב האנשים בעולם לא מנסים בכלל לבדוק את הנושא, וגם הרבה מאלו שמנסים לא באמת מכירים את הטיעונים של הצדדים השונים. בכל מקרה על האתאיזם השאלה גדולה הרבה יותר, שכן הוא אחת הדתות הקטנות בעולם. והאתאיסטים מוגיעים את מוחם בתירוצים שונים ומשונים פסיכולוגיסטיים ואבולוציוניים שיסבירו מדוע… Read more »
אפשרות רווח, בדיוק כך. איני יודע על אפשרות לעולם הבא. אתה מוזמן להשקיע אצלי סכומים גדולים המגבילים אותך כל ימיך ולאחר מותך יהנו מהרווחים צאצאיך, אתה לא יכול לראות את הרווח בחייך, תאמין לי שהם יירשו סכום רב. זהו סיפור עולם הבא רק הרבה יותר גרוע, שכן אם היית משקיע וצאצאיך יהנו מההשקעה, מסתבר שהם ישקיעו עבור ילדיהם אך עולם הבא אינו ניתן להוכחה, לכן מבחינתי לא נחשב לאפשרות. מקווה שברור מעט יותר כעת. הסבירות שבטענתך לא קיימת שכן המצאת אלוהים אינה עונה על דבר מהשאלות שאתה מציב בפניי. כל שאתה אומר הוא שהשאלות אינן ניתנות למענה באופן המניח את… Read more »
האמת, שזה ממש לא יותר ברור אתה שוב מבלבל בין אפשרות לודאי, אתה כותב 'לאחר מותך ייהנו מהרווחים צאצאיך', נשמע כאילו זה ודאי, וכן בהמשך 'תאמין לי שהם יירשו סכום רב'. אבל מה, כולנו יודעים שאין באמת השקעה בטוחה, אתה מתכוין אולי לומר שסביר שירויחו, או שיותר סביר שירויחו מאשר שלא ירויחו, אולי. אתה מדבר על הצאצאים שלי, זה לא הרבה שנים קדימה… דור אחד או שניים, נניח שאתה צודק ואתה יכול לצפות על רווחים של דור קדימה. אבל הנושא שלנו כאן הוא ההשקעה שהתורה מציעה, שהיא צפתה לאלף דור קדימה, לא חמישים שנה. ואיך אתה בתור יועץ השקעות? האמת… Read more »
גיל, אני מצטערת לשמוע, שאת חיי כרדי אך לא מאמין בדרך ורוצה לעזוב. זה לא פשוט כלפי חוץ להיות משהו אחד ובפנים משהו אחר. יש הרבה אנשים כאלה, כל אחד עובר את המסע שלו, בקצב שלו. עשית דבר טוב שמצאת פלטפורמה בטוחה לשאילת שאלות. ואם יהיה מישהו לידך שתוכל להשתתף איתו בתחושות ומחשבות שלך זאת תהיה הקלה ענקית. אם יש אפשרות רק דרך האינטרנט, זה גם טוב. תמשיך לשאול שאלות, תמשיך לחקור. אני לא רואה משהו שיותר חשוב מזה. אם הזמן תמצא את הדרך שמתאימה לך, ותהיה איתה שלם. אני רוצה להתייחס בקשר ל: האם שומרי מצוות נהנים מערך מוסף… Read more »
את ממש מרוכזת בסיפור שלך על הדת…. כנראה שזה מה שמעניק לך אושר
אני מבין את דברייך.
ניכר שנכתבים מלב מאמין.
הייתי שם, בהחלט נהניתי מזה.
כשהראש לא מקבל את הפרשנויות והדבקות באמונה שאינה מוכרחת, אני לא נמצא שם.
נוכל להסכים שלא להסכים.
תודה על זמנך.
רוצה להגיב לפרט אחד מדברי אלכס.
כתבת שהנבואות שהתגשמו- נכתבו אחרי שהן התגשמו כבר. אבל יש סיפור אחד מרכזי שאי אפשר לדחות אותו כך וזה תחיית עם ישראל בארצו. אין שום תקדים בעולם לעם ששומר על יחודו הלאומי מחוץ לארצו במשך אלפי שנים כשהוא נשחט מפוזר ונרדף בכל פינה בגלובוס, ואחרי כל זה הוא ישוב לארצו הקדומה ויכונן שלטון עצמאי. לא היה שום סיכוי שדבר כזה יקרה, זה אחד התרחישים המופרכים בעולם. והוא קרה. לא רק שזה קרה זה גם נובא בפירוש בספר דברים (בין השאר).
אף אחד עוד לא טוען שהתורה חוברה אחרי 1948.
וואו איזה שאלות יפות גיל וולבא שאל כאן! כל שאלה חשובה ועמוקה! לצערי התשובות שנכתבו לא באמת ענו, לפחות לא לי. זה יכול לספק בן אדם שגם ככה משוכנע באמיתות התורה, אבל לא מי שבאמת מחפש הגיון, והוכחות מדעיות. ככל שאני לומדת יותר ויותר, אני מבינה שאין כלום שם למעלה. מי שכתב את התורה זה בן אדם, וכל הספרים שנכתבו לאחר מכן, נכתבו בידי אנשים בשר ודם. אין שום הוכחה שהתורה ניתנה לנו, ליהודים, במעמד הר סיני, מבורא העולם. נכון, היא הוותה מהפכה תרבותית, כי העולם היה אכזר מאוד, היא הביאה לעולם חוקים שאמורים להטיב עם בני אדם. כמו ספר… Read more »
את מרצה כאן את הדעה שלך, או מספרת סיפור שאת מאמינה בו
אבל לכל אורך תגובתך לא הבאת אפילו טיעון אחד כדי להוכיח או לפחות לחזק את דעתך
וכן לא התייחסת אפילו לא ברמז לטיעונים שהובאו בגוף המאמר
נשמח מאד שתשתמשי בטיעונים במדה ויהיו לך, ונשתדל להתייחס אליהם
לפני כמה שנים קראתי כתבה על התפרצות הר געש בדרום מזרח אסיה. במהלך ההתפרצות, הלבה שגלשה במורד הר הגעש כיסתה יערות וכפרים שלמים, הרבה מקומות עלו באש. האדמה נסדקה והלבה יצאה גם מלמטה. ענן האפר הוולקני הגיע לגובה של יותר מ-12 ק"מ, ועדי ראייה סיפרו שהוא "הסתיר את השמש". הר געש התפרץ לאחר גשמים כבדים סופות ורעמים. ואני חשבתי לעצמי, יכול להיות שזה מה שקרה בסדום ועמורה? האדם הפשוט שעומד ומסתכל במתרחש, רואה אש שיורה מהשמיים, אש שיוצאת מהאדמה, סערה גדולה, רעשים חזקים. בעיניים שלו נראה שכל העולם הולך להישמד. והוא שואל- מה בדיוק אני רואה כאן? בהעדר טכנולוגיה, וחוסר… Read more »
שלום אלכס.
חלק גדול מהשאלות כבר נידונו באתר.
על הנבואה כסכיזופרניה נכתב כאן.
האם מכות מצרים הגיעו בצורה טבעית, ולמה זה לא משנה נכתב כאן.
האם התורה נכתבה בזמן המאורעות נכתב כאן.
תודה רבה על ההפניות למאמרים! בהחלט הרבה חומר ללמוד ממנו. על נושא של נבואה וסכיזופרניה, נכון שכיום אנחנו יכולים לשלוט במחלות ונכויות שונות ולאזן אותן, עד לתפקוד כמעט נורמטיבי, כל עוד האדם מציית להוראות הרופא. גם אנשים המשתייכים לספקטרום האוטיסטי יכולים להשתלב ואף להצליח מאד, כאשר הם מאובחנים בצורה מדוייקת, ולומדים את הבעיה ואת הדרכים לשלוט בה. ונכון מאוד שבימי קדם, לא היו תרופות להפרעות כאלו, אדם שסבל מסכיזופרניה, או מכל הפרעה וקושי דומים, נחשב ל’שוטה’. כאשר אין תרופות ואין טיפול, האדם באופן אוטומטי נתפס כמשוגע, ויכול לעשות מעשים "לא נורמטיבים" ובלתי צפויים. הכותב פה מתעלם מכל השאר של האנשים… Read more »
אלכס את כותבת מאד ארוך, וקשה להתייחס בפורמט של תגובות לכל כך הרבה דברים, ועוד ציטוטים שאת משלבת בתוך הטקסט כאילו נולדו שם.
אולי כדאי להתחיל בנקודה אחת? למשל את יוצאת מהנחה שאנחנו לא יכולים לדעת כמה אנשים היו במתן תורה, אני סובר שכן ניתן להוכיח כמה היו, תצטרכי להתייחס קודם לדיון ההיסטורי ולא סתם לזרוק שאלות.
את מגיבה כאן בתוך השרשור על מאמר שנמצא במקום אחר
(מלבד זאת ייחדתי לך מאמר כאן, מן הסתם ראית)
אני משלבת כמה ציטוטים שאני מסכימה איתם, כדי לא להראות שאני ממש מתנגדת לכל מה שכתוב במאמר. ועם זה המסכנה שלי היא אחרת.
הרי הרבה נקודות אנחנו יכולים להסכים, השאלה לאן אנחנו לוקחים אותן
התוכן של הדברים שלך בסדר גמור
רק הפורמט של אריכות כזו מקשה עלי להגיב
אם בכל תגובה תהיה נקודה אחת אוכל להתייחס
אם לא אצטרך לכתוב מאמר נוסף…
תגובה קצרה: אני לא יודע איזה אנשים דתיים את מכירה, אבל באזור שלי, דברים נבדקים בספרי ההלכה. ובספרי ההלכה (משנ"ב ועוד), כתוב במפורש שכיפה היא סממן יהודי, ואינו ציווי אלוקי, אלא מנהג יהודי. בספרי ההלכה מבואר שאור הנרות נועד להאיר בבית, ובזמן הזה אפשר לצאת עם חשמל. נטילת ידיים התחילה כפעולת טהרה, ולא כפעולת ניקוי, (במקור החיוב היה רק לפני אכילת תרומה). ונטילת ידים של בוקר היא בעיקר הכנה לתפילה מאותו טעם. הטעמים המיסטיים הם בני אותו זמן, הם נאמרו ע"י הרשב"א שחי בימי הביניים, כך שמבחינת הגיינה המצב לא היה משופר. מים מגולים לדעת רוב הפוסקים מותרים בשתיה, כי… Read more »
רק נקודה. בנוגע לנרות שבת "בזמן הזה אפשר לצאת עם חשמל" זה לא פשוט
נראה שניתן לצאת רק בשעת הדחק בחשמל אך לא בלד… (והמעוניינים יפתחו בספרים ויעיינו בכל הפרטים)
(כל זה בלי להיכנס לסוגיית חברת החשמל שמעסיקה יהודים בשבת)
זה באמת לא העניין איזה אנשים דתיים אני מכירה או אתה מכיר. אני מחפשת את ההגיון. איך זה התחיל. ספרי ההלכה וספרי הקודש בכללותם, הם אלו שמוסיפים את האלמנט העל טבעי, האלמנט המיסטי. אני לא אומרת שאלו ספרים לא חשובים או רעים. אני פשוט מנסה להבין האם יש להם איזשהו קשר לבורא העולם שזו המצאה אנושית נטו. הגמרא למשל, זה ערך ספרותי ותרבותי עצום לעם היהודי. קבוצת אנשים עם הפריבלגיה לשבת ולדסקס על החיים. לשאול שאלות, לספר חלומות, להביא דוגמאות, לצטט ציטוטים, להתווכח על נושאים רבים עמוקים ופחות, גדולים וקטנים. ומה שיש לנו בסוף זה בעצם הרישומים של ההערות שלהם.… Read more »
את מערבבת את הנושא של ספרות הלכה עם מיסטיקה, כנראה מחוסר היכרות
אין שום קשר, והחפיפה אם היא קיימת בכלל מזערית ולא רלבנטית לעיקר הדיון על מקורות ההלכה
רק תגובה קצרה על ראשית דברייך, הסיפור על האמונה העתיקה באלוהות בגלל דמיונות שנוצרו אחרי פגעי טבע וכדומה הוא לא מוצלח בכלל. כל העולם העתיק האמין באלוהות עם מיתולוגיה רחבה וגם בפולחן. גם אם אתה מדמיין שיש כוחות מסטיים בעולם מאיפה הביאו את זה שאם ישחטו להם בעלי חיים וישרפו אותם לפניהם זה יעזור להם? מאיפה הביאו את הקטע של הפסל? מי סידר להם מיתולוגיה של כל מערכת האלילים? ככל הנראה האיי קיו בעולם העתיק לא היה פחות משלנו. יש להם יצירות ורעיונות שעד היום מתייחסים אליהם בהערכה מרובה. בקיצור, ברור שמאחורי האמונה באלוהות יש משהו עמוק ורציני. נסי לחשוב… Read more »
העולם העתיק האמין בהרבה דברים. ככל שתלך אחורה בזמן תראה יותר דברים מיסטיים ועל טבעיים. כי אלו היו דברים מסתוריים. לא ידעו להסביר אותם בהגיון, לכן חיפשו תשובות שלא כללו הגיון. העולם העתיק מחינתי הוא לא דוגמא לאיי קיו גבוה. והוא לא דוגמא לחברה נעלה. היו הרבה מלחמות, רעב, אונס, התעללויות. בכל מקום. כדי להצדיק את האגרסיה הזו היו ממצאים שזה בסדר אם זה עבד, או בן דת אחרת. אם אברהם היה צריך לשקר ששרה היא בעצם אחותו כדי שלא ירצחו אותו, ולוט הציע את הבנות שלו לאורחים שישכבו איתן, תבין את המציאות הקשה הבלתי נתפסת שהיתה אז. אנשים היו… Read more »
המשפט שלך "ככל שתלך אחורה בזמן תראה יותר דברים מיסטיים ועל טבעיים" – שגוי היסטורית. וגם היום, כשמסבירים כל דבר בהיגיון, המיסטיקה פורחת, רפואה ניו איג'ית ובכלל ניו איג' הוא שוק שמגלגל הרבה יותר מתחומים אחרים רציונליים. היוטיוב הוא אחלה כלי מודרני שיכול לספק מידע מדעי, אבל את יודעת כמה קוראות בקפה ומכשפות או נומרולוגיות משדרות שידור חי לאלפי צופים בכל רגע שאנחנו מדברים? וכמה מאות שולחים/ות הודעות בכל רגע כדי לקבל עצה / ברכה / סגולה מאותן מיסטיקניות? בעולם העתיק היו אותם אחוזי אי קיו כמו בזמננו, זה ענין מובנה בגנטיקה האנושית. אגרסיה מלחמות רעב אונס והתעללות – התרחשו… Read more »
אני מסכימה איתך במאה אחוז! המיסטיקה והעל טבעי גם היום ממשיכים לפרוח ולצמוח. כל הניו אייג' והקוראי בקלפים, מראים שאנשים מחפשים נחמה, מחפשים תשובות, מחפשים מקום בעולם הזה. והמקורות האלה מספקים להם את החסך הזה. האם זה מקור אמיתי? זה לא משנה באמת, ויכול להיות שהרבה אנשים כשנמצאים אצל הקורא בקלפים או הקפה מודעים לזה, אבל זה עדיין עושה את העבודה של נחמה. גם במסורת היהודית יש את כל האמונות התפלות והסגולות. אנחנו גם אנשים עם רגשות ופחדים, וגם לנו אין את כל התשובות המספקות, לכן גם אצלינו זה עובד מצויין. קברי צדיקים למשל, זה הדוגמא בין הבולטות. בקשר לאלימות… Read more »
הנסיון לוותר על הדיון ההיסטורי עניני או הדיון הלוגי באמיתת הטיעון של המסורת היהודית
ובמקום זה להפריח הסברים פסיכולוגיסטייים בהקשר של איזה סיפור על התפתחות בעולם
הוא בריחה מהנושא
זה שאני נוגעת בעוד נושאים זה לא אומר שאני בורחת מהנושא.
אז בוא נדבר על דיון היסטורי.
קשה לי לקרוא לספר תורה ספר היסטורי.
אדם וחווה זה משהו שקרה מבחינה היסטורית? נחש באמת דיבר מבחינה היסטורית? אישתו של לוט נהפכה לגוש מלח זה משהו שקרה מבחינה היסטורית? אני באמת מנסה להבין.
העולם קיים קצת פחות מששת אלפים שנה זה משהו נכון מבחינה היסטורית?
הדרך היחידה שאפשר לקבל את כל זה מבחינה היסטורית זה אם אנחנו לא לוקחים את הסיפורים האלה מבחינה מילולית ופיזית. אלא מסתכלים על זה כמשל.
גם כאן, הדיון האם ספר הוא היסטורי, צריך להתחיל מבירור עובדתי איך ומתי נכתב, והאם הוא משקף את הידע של זמנו
לאחר מכן ניתן להפעיל שיפוט פרשני מה התכוין הספר, והאם זה אכן ריאלי, שאולי משל, כמו שאמרת.
לגבי הנקודות שהעלית, ברור שסיפור הבריאה אינו היסטורי, לא בגלל שאינו אמיתי, אלא משום שההגדרה של היסטוריה היא אירועים שתועדו ע"י בני הדור, וכל הסיפורים שבתורה על הבריאה, המבול, וכו' לא תועדו ע"י בני הדור, היסטוריה ניתן לקרוא לתיאור ישראל במצרים ואילך.
אז עשר המכות זה משהו שקרה מבחינה היסטורית? קריעת ים סוף?
בהחלט
טענתי היתה שקשה מאוד להסביר את האמונה במיסטיקה בזה שהעולם פעם היה מסתורי, כי איך קרה שכל העולם, כולל השבטים הכי נידחים, האמינו בעיקרון של אלוהויות שונות ופולחן כשאין בכלל הקשר מוכרח בין העיקרון של העל טבעי למיתולוגיה, לפולחן, ולעבודת הצלמים. בתגובתך לא ענית על זה כלום.
לפי איך שהתורה מספרת האדם התחיל את מציאותו במקום הרבה יותר רוחני וקשור באופן טבעי לכוחות רוחניים ולנבואה. ההתדרדרות לכיון החומר התחילה בעבודת אלילים ופולחן במקום עבודת ה', והמשיכה עד לניתוק כמעט מוחלט מהרוחניות. לדעתי זהו הסבר פשוט ומתקבל על הדעת הרבה יותר מהרעיון המקובל שאת מציגה.
פעם היית בהודו? אתה הולך ברחובות ורואה עוני וסבל מאוד קשים. ילדים ברחובות מנוצלים על ידי כנופיות. אנשים מבוגרים נכים בלי רגליים וידיים מבקשים נדבות. כלבים פצועים, ופרות בכל מקום. זבל, לכלוך וסירחון. וזה עוד כלום. הדבר שהכי הדהים אותי בהודו הוא שהעולם הרוחני שלהם עמוק ועשיר שאין דברים כאלה. איך אפשר להסביר את זה? כי ככה אפשר להתמודד עם כל הקושי הזה בהודו. צריך להמציא סיפורים שהסבל פה זה כפרת עוונות. שלכל דבר יש סיבה טובה, ואם אנחנו לא רואים את זה, זה כי אנחנו אלה שלא מבינים ולא רואים את התמונה הגדולה שבטוח נמצאת. אנשים יכולים לחיות בסבל… Read more »
אלכס, שוב הדברים שאת כותבת נראים כחוסר היכרות עם עולם ההלכה, המיסטיקה, הפולחן, וכדו' תופסים חלק זעום אם בכלל בהלכה, ובד"כ קשורים רק למנהגים לא מחייבים
לא נעים לומר, אבל את פשוט טוענת דברי בורות.
אין קשר בין נרות שבת למיסטיקה, סה"כ יש דין שיהיה אור בבית, כדי שיהיה קל לראות. (זה כתוב אפי' בויקי).
אנא תבדקי לפני שאת כותבת.
בדיוק! זה בדיוק מה שאני אומרת. המנהג של נרות שבת התחיל כי לא היה חשמל בבית. הדליקו נרות כדי שיהיה אור בבית!!! כי לא היתה דרך אחרת. עם הזמן הוסיפו למנהג הזה סיפורים על טבעיים. סיבות מיסטיות. היום, הרי, לא מדליקים נרות שבת כדי שיהיה אור פיזי בבית, זה נהיה סימבולי. וזה בדיוק הפולחן המיסטי. אותו דבר נטילת ידיים. פעם לא היה ברז עם מים זורמים בבתים. לכן כדי לשטוף ידיים לפני אוכל או אחרי שירותים היו צריכים לשפוך עם כלי. מקווה, מאיפה זה התחיל? כי לא היה דרך אחרת להתרחץ. לא היה מקלחת. היו טובלים. בשביל הגיינה. ואחרי זה… Read more »
מה שאת אומרת לא נכון ברור שפעם לא היה חשמל בבית והדליקו רק נרות אבל המצווה קובעת שיש להדליק נרות דוקא בליל שבת, והסיבה היא משום שלום בית לא הוסיפו לזה בשום שלב סיפור על טבעי וסיבות מיסטיות מדליקים נרות שבת כדי שיהיה אור פיזי בבית, ממש כך, זו ההלכה – שאת כנראה לא מכירה כך גם לגבי נטילת ידיים, פעם לא היו שוטפים ידים לפני אכילה, לא היה דבר כזה, משום שגם האוכל עצמו היה מלא חידקים, לא היתה היגינה ולא ידעו על שום משמעות של שטיפת ידיים, כולם היו אוכלים ביחד בידיים מקערה אחת הסיבה של נטילת ידים… Read more »
תגדיר פולחן. תגדיר מיסטיקה.
כשאני התכוונתי להבדיל בין פולחן ומיסטיקה לבין הלכה
התכוונתי לכך שהשימוש הפופולארי במונחים אלו הוא כפעולות שקשורות באיזו אמונה, על אפקט מאגי של טקסים, שמספקים הגנה, או ידע עתידי, או פגיעה בגורמים שליליים וכדו', זו תרבות של חמסה, של אסטרולוגיה, של טפו טפו והסרת עין וכו'
ההלכה היא ספרות משפטית, שלא עוסקת בכלל בדברים כאלו, אלא בניתוח משפטי של סט דרישות שקשורות בקבלת עול מלכות שמים ובחיזוק הזהות הלאומית היהודית וערכי היהדות
מה זה קבלת עול מלכות שמים? זה לא מיסטיקה?
הרי המצוות שאנחנו עושים, ההלכות הן גם פעולות שקשורת באיזו אמונה. אתה עושה את כל הפעולות האלה כי אתה מאמין שיש לזה השפעה רוחנית על הנשמה שלך. וזה בדיוק ההאפקט המאגי במילים אחרות.
תפילה, למשל, זה טקס שיש לו אפקט מאגי, כך אתה מאמין, לא? מה ההבדל בין תפילה לפולחן ומיסטיקה איך שאתה הגדרת את זה?
אם את מכלילה מראש דת בתוך הקטגוריה של מיסטיקה, אז כן, כל הדת כולה מיסטיקה אבל השפה המדוברת מבדילה בין אמונה, דבר שאדם חושב שהוא אמת, ובין מיסטיקה – תרבות עממית שאין לה שום בסיס כשמישהו שם חמסה על הדלת, הוא לא מתיימר לדעת אם ואיך יודעים מה זה עושה או לא עושה, וכך הלאה האמונה הדתית, לא מבוססת על מיסטיקה, כפי שאת מתארת, אנשים עשו דברים ואחר כך חיפשו הסברים אלא על סיפור היסטורי של ברית בין הבורא לבני האדם, והמצוות לא באות ל'איזו השפעה רוחנית', אלא בהקשר הזה של רצון הבורא לתפילה אין שום אפקט מאגי, התפילה היא… Read more »
תודה רבה על התגובה שלך. אני לומדת הרבה. עד לתגובה האחרונה, ברוב התגובות שלך, ושל האחרים פה, אתם חייבים להכניס משפטים כמו: "את מדברת מתוך בורות"/ "רואים חוסר הכרות ניכר מדברייך" וכו' ברור לי שאני לא יודעת הרבה דברים, לכן אני פה ורוצה ללמוד. השאלה למה אתם כל פעם רושמים את זה בתגובות שלכם אלי? האם כדי להוריד אותי? האם כי זה לא טוב שאני שואלת שאלות? האם כי אתם כועסים שאין לי את אותו הרקע כמו שלכם? האם כי אסור לערער? האם זה מחוסר ביטחון שלכם? אני פה כי אני רוצה ללמוד. האם זה משהו רע? אז למה לנסות… Read more »
חס וחלילה, חבל שאת מפרשת את זה כך
אני כותב לך שזה מתור חוסר היכרות
כי רוב האנשים שמחזיקים בדעות פופולאריות כאלו אפילו לא מסוגלים להעלות על דעתן שיש בעיה מהותית ברעיונות כאלו ושלא יתכן שום קשר בינן למציאות
וכשאומרים להם שזה מיוסד על טעות, הם סבורים שאלו תירוצים של דתיים…
חוסר היכרות זו לא בושה ולא חסרון, כמו שכתבת בעצמך, וכך גם אני מתייחס לזה
בכל מקרה מתנצל אם זה היה נשמע כמו הקנטה
מתנצל גם כן.
זה פשוט לפעמים קשה לזכור שדברים שפשוט לכל ילד שגדל בסביבה מסוימת נשמעים מחודשים לגדל בסביבה אחרת.
תודה רבה!! בקשר למיסטיקה. זה נושא מתרק מאוד. אני חושבת שביהדות יש את מה שיש בדתות אחרות, רק שקוראים לזה בשמות אחרים. שמות מסוימות יוצרים תחושה חיובית ושמות מסוימים יוצרים תחושה שלילית. אבל בפועל זה אותו דבר. למשל המושגים "לאומנות" ו"פטריוטיות". מה ההבדל? שניהם שמים את המדינה שלהם במקום הראשון ויעשו בשבילה הכל. ההבדל הוא שלאומנות נתפס שלילי, ופטריוטיות נתפס חיובי. אמריקאי יגיד שאנשים במדינות האחרות הם לאומנים וזה לא טוב, אבל האזרחים בארה"ב הם פטריוטים וזה ראוי להערצה. דוגמא יותר קיצונית, טרוריסטים נקראים "לוחמי חופש", כדי להצדיק את הפעולות שלהם. ההגדרה זה מה שמשפיע על הרגשות… Read more »
אני אנסה להסביר שוב ההנחה שלך שהמצוות באות כדי 'לעבוד' וכדו' היא שגויה המזוזה לא 'עובדת', קובעים אותה כדי לזכור את הברית עם ה', לכן זה לא דומה לחמסה שהיא אמורה לעצור רוחות ושדים ואנאערף תפילה לא 'עובדת', היא חובתו של האדם, שלש פעמים ביום, אין הבטחה שתפילה תעבוד, ההנחה שמישהו שומע מתבססת על ההנחה שהבורא יודע מה קורה בעולם, אם הוא יעשה מה שהמתפלל רוצה – אין לדעת. קברי צדיקים לא עושים כלום. אין בהלכה איזו אמירה שקברי צדיקים עושים משהו. מיסטיקה וקבלה אינן מלים נרדפות, הקבלה היא פילוסופיה שמתארת איך הבורא משפיע על העולם, אם לדעתך כל הפילוסופיה… Read more »
קבלה זה שילוב של פילוסופיה ומיסטיקה. לא כל פילוסופיה היא מיסטיקה, זאת שמערבת את הכוחות הניסתרים, היא כן. קבלה מתארת איך בורא משפיע על העולם מנקודת מבט של מי שכתב את הספרים האלה. אין שום הוכחה ממשית שספרי הקבלה הגיעו אלינו מבורא העולם. אף אחד לא באמת יודע איך בורא העולם משפיע על העולם, ואיך הוא מקבל החלטות. גם חסידות מתיימרת להגיד לנו כל מיני דברים על העולם ועל הנשמה שלנו. האם זה מגיע מבורא העולם בכבודו ובעצמו? אם תשאל חבדנית או ברסלב, אז יגידו שברור! ומה זה חסידות, בתכלס? תורת הנפש, פילוסופיה, וכן גם מיסטיקה. האם זה מעניין? כן.… Read more »
אלכס היקרה את ממשיכה בשיטה של לקבוע שרירותית הגדרות או פרשנויות, זה לא סוג של דיון. קבלה לא עוסקת ב'כוחות נסתרים', אין בשום מקום בספר הזוהר או בכתבי האר"י תיאור שאם תעשה כך וכך תפעיל איזה כח נסתר, חבל לדבר שוב ושוב בלי היכרות. הקבלה היא תיאור פילוסופי, את כותבת 'אין הוכחה ממשית שספרי הקבלה הגיעו אלינו מבורא העולם', וכי מישהו טען שספרי הקבלה הגיעו אלינו מבורא העולם? הקבלה מבוססת על שני מקורות: 1) ניתוח של הנבואות, 2) הקשבה לקול הפנימי האלוהי שיש בכל אדם. החסידות, היא חכמה אנושית, שיטה מסויימת ביהדות, את לא יכולה לערבב את הבסיס, המסורת ההיסטורית… Read more »
קודם כל אני אסביר מה אני מתכוונת כשאני אומרת שמערבים במצוות האלה "כוחות על טבעיים". לא התכוונתי לזלזל או להוריד מהחשיבות. המונח כנראה לא נכון. מה שהתכוונתי שאלו מצוות דתיות, מצוות שאתה מאמין שבורא עולם רוצה שנעשה אותם. ופה נכנס העל טבעי. הרי יש הבדל בין פעולה של צחצוח שיניים ולטבילה במקווה. צחצוח שיניים זה נטו בשביל ההגיינה. המקווה היא משהו רוחני, היא הטהרות רוחנית. כמו גם טקסים כמו בר מצווה, למשל. למה בגיל 13, למה טפילין, למה הברכות האלה והתפילות האלה, כל זה, כך אתה מאמין, אלוהים רוצה שנעשה. תפילות, למשל, יש משמעות רוחנית דתית לטקסט המסויים, לשעה ביום,… Read more »
אלכס היקרה ברור לי שאת לא מתכוונת לזלזל אני רק רוצה שהדיון יהיה עניני וממוקד את משתמשת במונחים שלא במובן הרגיל שלהם, וזה מבלבל אם את כוללת כל אמונה דתית ב'על טבעי', אז כן, דת זה על טבעי, לפי ההגדרה שלך בהגדרה המקובלת 'על טבעי' = פעולות שגורמות לתוצאות באופן לא טבעי ואילו מצוות התורה הן אמנם רצון ה', אבל אף אחד מהן לא אמורה לגרום לתוצאות על טבעיות, יש להן הסברים הגיוניים כהגשמה והטמעה של ערכים. למה בגיל 13 את שואלת? משום שאז חלה ההתבגרות אצל הילד, הוא הופך לנער, והוא יכול לקחת אחריות על קיום מצוות בעצמו. זה… Read more »
היי, אתה כותב שמצוות התורה הן אמנם רצון ה’, אבל אף אחת מהן לא אמורה לגרום לתוצאות על טבעיות, יש להן הסברים הגיוניים כהגשמה והטמעה של ערכים. ואני מסכימה, אבל אנשים כן מקווים שמשהו על טבעי קורה כאשר נוטילים ידיים. הרי פיזית זה לא מנקה את היד, אז זה עושה משהו רוחני (כך מאמינים, לא?) וגם מזוזה. הרי בודקים אותה אם יש צרות בבית, מצפים לתקן את הטקסט במזוזוה, אם יש טעות או נמחק משהו, ואז יש תקווה שהמחלה או החוסר מזל יסתיים. גם אם אתה אישית לא מאמין לזה, ואתה מקיים את המצוות אך ורק כי זה מה שה'… Read more »
אלכס את חוזרת על דברים שהם פשוט לא נכונים. אנשים כן מקווים שמשהו על טבעי קורה כאשר נוטילים ידיים. הרי פיזית זה לא מנקה את היד, אז זה עושה משהו רוחני (כך מאמינים, לא?). פשוט לא, נוטלים ידיים מפני גזרת חכמים, אין שום תוצאה על טבעית מהנטילה הזו, מלבד קיום גזרת חכמים. וגם אם יש מי שחושב כך, זה לא חלק מההלכה. את מנסה לטוות הסבר היסטורי של תופעה, ממשהו שגם אם הוא קיים, נוצר דורות רבים אחריה, זה פשוט שגוי היסטורית. וגם מזוזה. הרי בודקים אותה אם יש צרות בבית, מצפים לתקן את הטקסט במזוזוה, אם יש טעות או… Read more »
אבותינו חיו באזורים מדבריים ובאוהלים. אני מדברת על אברהם אבינו, מאיפה הוא הגיע? מי היו המשפחה שלו? הסביבה שלו? איך היו הבתים שלהם? הלבוש שלהם היו מין שמיכות שמכסים את כל הגוף. הבגדים האלה התאימו לתנאי החיים שלהם באותה העת באותו המקום. גם המזג האוויר, וכן גם תרבותית זה היה צנוע. כל מקום בעולם צניעות היתה מוגדרת אחרת, ובאותם ימים, באותו האזור, זה מה שהיה נחשב צנוע. צנוע לנשים זה היה אומר לא לפתות גברים, כי זה היה מסכן אותן. גם מוסרית וגם פיזית. וגם היה יכול לסכן גברים, כי היו יכולים לחטוף את האישה או הבת שלהם. אני לא… Read more »
ראי נא, את מספרת איזה סיפור, ומנסה להיצמד אליו, זו לא מתודה לברר דברים, את מסכימה לצורך הענין שמנהג כיסוי הראש נשמר בעם ישראל מימיו של אברהם, למרות שבני ישראל היו במצרים כמה דורות, סה"כ מדברים כאן על כ4000 שנה, זה בסדר מבחינתך שהמנהג נשאר מאז, למרות שבעצם לדברייך התחיל מהאקלים המדברי (אברהם מגיע מממלכות בין הנהרות במסופטמיה, אנשים שם לא חיו במדבר, והיתה שם תרבות עירונית מפותחת, הוא נדד בא"י שברובה לא מדברית), אבל את מתעקשת שהוא לא חלק מהתורה, למה? אם את מודה שהוא נהג עוד קודם מתן תורה, האם לא יתכן שמשה רבינו לימד את בני ישראל… Read more »
פגיעות מיניות לא היו קיימות עד למאה ה-20? זה כמו שתגיד שפעם לא היה קיים אוטיזם. זה התחיל לצוץ יותר ויותר כי אנשים התחילו סוף סוף לדבר על זה. התחילו לתת לזה שמות, כדי לדעת איך לקרוא לתופעה שקיימת מאז ומעולם. אני מניחה שמה שכתוב בגמרא (קידושין דף י') תרם לזה, שאנשים בכלל לא הבינו שיש עם זה בעיה כאשר פוגעים מינית בילדה מתחת לגיל 3. האם לנשים במקרא היו חיים טובים יותר מנשים היום? אם אברהם היה צריך לשקר ששרה היא אחותו, כדי שלא יחטפו את אישתו ולא יהרגו אותו, אני רואה תמונה אחרת. אם לוט היה צריך להציע… Read more »
א. לא אמרתי שלא היו קיימות פגיעות, אלא שלא ידעו על קיומן, לא הכירו בהן, אפילו פרויד לא הכיר במציאותם, אז לחשוב שבשביל זה תיקנו כיסוי ראש (מה הקשר?) זה חסר הגיון. ב. לצטט את הגמרא בקידושין זה פשוט מצחיק, היא לא עוסקת בשום דבר מעבר לדיון תיאורטי, יש המון גמרות כאלו בהמון נושאים, שלא משקפים כלום מהמציאות, מי שמשתמש בזה לצרכי תעמולה מראה רק על חוסר הבנה של התוכן. ג. אנחנו דיברנו כאן על נשים בחברה הישראלית הקדומה, ואת מביאה לי דוגמאות ממצרים? שהיתה מוקד תועבה זימה וכשפים… או מסדום????? תנסי להיות רצינית. ד. את מבלבלת בין 'רלבנטי להיום',… Read more »
א. כיסוי ראש של היום התגלגל מזה שפעם כולם היו מכסים את הראש. אבל פעם אלו לא היו רק נשים נשואות. כולם כיסו, גם בנות, וגם גברים. וכן, כיסוי ראש היה חלק מהלבוש הצנוע שנשים היו צריכות ללבוש כדי לא להתבלט. נשים לא רצו להתבלט בתקופה ההיא, כי זה סכנה ממשית. ב. כתובות פרק א' משנה ג'. ג. ריבוי נשים ועבדות וכמובן כשפים ועבודה זרה היו גם אצל חברה ישראלית קדומה, לא רק אצל המצרים. ד. שים לב שלא שאלתי אם צריך לשמור שבת או לא, אמרתי שלפי התורה מי שלא שומר שבת מות יומת. האם אתה חושב שמי שלא שומר שבת צריך למות?… Read more »
א. אלכס, את חוזר בפעם המאה על שגיאה, לא נכון שגברים כיסו את הראש, ראית פעם ציורים מהתקופה שאת מדברת עליה? גברים לא כיסו את הראש, היו כאלו שחבשו כובעים, והיו גם גלימות שאיפשרו לכסות את הראש במקרה של שמש וכדו'. שנית, את חוזרת על הסיפור שהכיסוי הוא כדי לא להתבלט כי זו סכנה, אין לסיפור זה שום אסמכתא, והוא גם לא הגיוני ולא מתאים לידוע לנו בשום דבר. שלישי והעיקר, סיפור הוא לא טיעון, בתושבע"פ נמסר שזו הלכה. את לא מאמינה, זכותך, אבל אין טעם לנסות להציג את אי האמונה כאילו היא מבוססת על משהו. טרחת כל כך להסביר… Read more »
אני רוצה להתייחס ל: כתובות פרק א’ משנה ג’.
כי כל השאר מתגמד לעומת זה.
לפי הלכות אלו, האם מגיע עונש לאונס ילדה מתחת לגיל שלוש? האם אתה היית שולח את הילדים שלך לגן אם היית יודע שהמחנכים שם הולכים לפי ההלכה הזו ולא לפי החוק הרשמי? איך אתה יודע שאף אחד לא העלה על דעתו לאנוס ילדה מתחת לגיל שלוש, הרי לפי המשנה הזו לא מגיע לו עונש, כלומר הוא לא עשה מעשה נורא? בבקשה תסביר לי את זה, כי הבטן שלי מתהפכת כאשר אני קוראת את זה.
הסברתי ואני אנסה להסביר שוב משנת כתובות א ג לא עוסקת בכלל בשאלה אם מגיע עונש למי שאנס אשה מתחת גיל 3 זה פשוט לא הנושא שם וגם לא כתוב שם אז ממה הבטן שלך מתהפכת? הנושא שם הוא כמות הכתובה לאשה שהיא לא בתולה, כי לפי המחיר המקובל לכתובה, נותנים לבתולה יותר, ועל זה נאמר שאם האשה נאנסה (או עברה תאונה, 'מוכת עץ' בלשון הגמרא), מתחת לגיל 3, היא נחשבת בתולה לא כתוב שם שום דבר מעבר אגב, גם מה שכתבת 'לא מגיע לו עונש – כלומר הוא לא עשה מעשה נורא', שגוי, החוק במדינה למשל – כפוף לעונש,… Read more »
לנשים לא היה פיקניק? ולגברים היה מעין עולם הבא? זה לא רק שלנשים לא היה פיקניק בתקופה ההיא, כל התקופה ההיא לא הייתה פיקניק לאף אחד.
מה הבעיה בלהאמין בעל טבעי? האם זה לא רציונלי?
בחיי את אומרת שחייב לשאול שאלות, ואני מסכים לחלוטין שאלות צריכות להישאל, אבל את לא שואלת שאלות את מצהירה הצהרות ומנסה להניח עליהם הררי מסקנות. זה לא נשמע שאת באה לשאול זה לא שאת באה להפיץ את מה שאת חושבת, וזה בסדר. רק אין טעם להציג את זה באצטלה של תמימות שאלתית.
כולנו מצהירים הצהרות. גם אתה.
אין בעיה בלהאמין בעל טבעי. תלוי מה אתה קורה רציונלי.
אני מחפשת את המקור
הבעיה שאת רק מצהירה, את לא דנה בחיפוש המקור, את מספרת סיפור מסויים ואומרת 'זה המקור', זה לא דיון ולא טיעון, זה סיפור
אחרי שיש לך טיעון תוכלי להכריז בשמו הכרזות
אני יודעת שהדעות שלי מאוד שונות משלך, לכן קל לחשוב שאני מנסה להעליב או לתקוף או לצאת בהצרות מתסיסות. ואני לגמרי מבינה אותך ואת האחרים פה שיכולים לקחת את זה אישית נגדם. הרי אני כביכול מדברת נגד הדבר הכי חשוב בשבילכם. וזה לא הכוונה שלי בכלל. אני מחפשת את המקור, כל אחד עושה את זה בדרך שלו. אני לא אומרת שהסיפור שלי הוא המקור, ואני לא מנסה להציג את זה באצטלה של תמימות שאלתית, אלו הערות שאתם כותבים לי כי אתם לא אוהבים את הדרך שלי לשאול שאלות. זכותכם. עדיין אפשר לכבד אחד את השני. עדיין אפשר לנהל דיון מכבד… Read more »
אלכס היקרה, את לא האדם הראשון שמביע כאן דעות שונות, וגם לא האדם האלף, לא ברור לי איך את מוצאת בדברים (שלי עכ"פ) איזו מחשבה שאת מנסה להעליב או לתקוף או להתסיס, או שמישהו מנסה להקטין אותך, כנראה פשוט לא עלעלת כאן באלפי התגובות במאמרים השונים, אנשים כאן קיללו, התעקשו על טעות 80 פעם באותו עמוד, ועשו כל מה שאפשר, את ממש לא הבעיה שלי, ואני לא מוצא מה לקחת אישית מהדברים שלך, או לפחד להעלות את תגובתך, אל דאגה. לגבי ההודעה שלך, אני אסביר לך איך זה עובד, הודעות שאפשר לענות עליהם בשניה אחת (כמו זו למשל), אני עונה… Read more »
שלום אלכס, לפני כמה ימים ראיתי את תגובתך וכעת אני סוף סוף מתפנה להשיב. (בסוף יצא לי נורא ארוך. אני מתנצל). היה חוסר הבנה קיצוני בינינו. וליתר דיוק – חוסר דיוק. לכן אבהיר את דברי וטיעוני יותר. 1. ראשית, דברי באו כהערה אגבית. על היות התורה מסמך אלהי ישנם ראיות פוזיוטיביות חזקות דיים, כמובא בגוף המאמר ובקישוריו. אני הוספתי לומר מאידך גיסא, שהתאוריה הנגדית והמקובלת אותה הצגת אודות התפתחות האמונה באלהים והמיסטיקה בעולם העתיק, היא תאורייה מחוררת ולא ריאלית, וכפי שאפרט להלן. פשוט חורה לי ההתנשאות חסרת הטעם של בני דורנו על הבערות והטפשות כביכול של אבותינו בני העולם העתיק.… Read more »
תודה על הפירוט וההרחבה, אני אתייחס דברים שכתבת
התייחסת להרבה נושאים, נסיתי להתייחס לכולם, אם פספסתי משהו, בבקשה תרשום. וכמובן אשמח לדעת מה התגובה שלך, אחרי שתקרא את הדברים שלי. בטקסט המודגש ציטוט ממה שאתה רשמת: נכון שבתפיסה הקבלית מיוחסים משמעויות רוחניות לכל פעולה ממעשי המצוות ואפילו לפעולות בנאליות. אך הרוחניות הזו כמעט ב100% מתייחסת להנהגת השם בעולם ולהשפעות שהוא משפיע על ידי קיום המצוות והתפלות. אין כאן מלאכים ובודאי לא שדים, לא הסרת מחלות ולא שמירה ממזיקים. אי אפשר להתעלם שהתורה עצמה, וטקסטים היהודיים שנכתבו מאוחר יותר, מלאים בעל טבעי, מיסטיקה, מלאכים ושדים.. מתחיל בספר בראשית, מלאכים שפונים לאברהם בעקדת יצחק, מלאכים שמופיעים בחלומו של יעקוב,… Read more »
אלכס, אני לא אכנס לכל הדיון ביניכם, רק הערה אחת, הצורה שבה את מנסה להסביר דברים, היא דו צדדית, היא עובדת גם 'נגדך', הקטע הזה מתוך הדברים שלך, למשל: איך האדם הקדמון, שהיה עסוק בהישרדות של ממש, מתחיל לחשוב מחשבות מעמיקות? כאשר הושגה שליטה על אש על ידי בני אדם, בסביבות 1.5-2 מיליון שנים, זה גרם לשינויים מרחקי לכת. קודם כל איכות חייו של האדם השתפרה בצורה משמעותית כי יכל לבשל את האוכל שלו, מה שהפך את הבשר שאכל ליותר בטוח, וגם הגדיל את כמות המינים של מאכלים שונים שיכול לאכול. בעקבות האוכל שהשתנה, השתנה גם מבנה השיניים של האדם,… Read more »
יש כל כך הרבה מחקרים על זה. כל כך הרבה ראיות. מוצאים שרידים של גולגולות של בני אדם שהיו שונים ממה שיש היום. מוצאים עצמות של בני אדם ששונים ממה שיש היום. זה קיים ממש פיזי. יש הרבה ראיות לאבולוציה, בכל מיני תחומים, ועדיין יש חורים חסרים. אבל אף אחד לא טוען שהוא יודע הכל. אנחנו לומדים יותר ויותר. האם לסיפור שאתה מאמין בו- סיפור של נחש מדבר, או אשת לוט שנהפכה לגוש מלח, או קריעת ים סוף, או אליהו הנביא שעלה בכרכרה לשמים יש יותר הוכחות? לא רק שאין, אלא זה סותר לחלוטין את העולם שאנחנו חיים בו היום.… Read more »
אלכס, לכל הסיפור שסיפרת אין שום קשר לאבולוציה, ואין שום נתון שמוכיח את זה, הגולגלות של בני אדם שהיו שונים ממה שיש היום לא מוכיחות שום דבר שקשור להיווצרות האמונה. יש גם היום אנשים שונים אחד מהשני ממש פיזי, מה זה אומר?
אני לא שאלתי אם יודעים הכל, אמרתי שלגבי הענין הזה לא יודעים כלום, זה סתם סיפור שאת מספרת.
הסיפורים שבתורה נחשבים בעיני נכונים – בגלל המקור שלהם, בגלל שאני יודע שהם הגיעו בהתגלות, לא בגלל שבדקתי אותם בהוכחות פיזיולוגיות.
נכון, מצד אחד נראה שהיווצרות האמונה לא קשורה לאבולוציה, ובהתחלה בכלל לא היתה הכוונה שלי לדבר על אבולוציה. אך כאשר מסתכלים לעומק, אי אפשר להתעלם שהכל קשור בהכל. היווצרות האמונה לא הגיעה בבועה נפרדת, אלא קשורה למציאות הפיזית. לא רק שיש קשר אדוק בין התפתחות האדם מבחינה פיזית, לבין התפתחות האדם מבחינה רוחנית ונפשית. כמו כן יש קשר להתפחות הרגשית שלו, המנטלית, ההתנגותית, הכל קשור. אני יכולה להבין למה הרעיון של אבולוציה נשמע הזוי כי זה כל כך שונה ממה שהתורה מלמדת. במיוחד אם חושבים שזה אומר שהאדם נוצר מקוף. וזה לא מה שזה אומר. תורת האבולוציה בעצם אומרת שהאדם,… Read more »
אלכס, את כותבת מגילות, שיותר ארוכות אפילו ממאמר מרכזי באתר, זה לא מתאים לפורמט של התגובות… למה שלא נלך נקודה נקודה, במקום לכתוב פעם בחודש תנ"ך שלם, תכתבי פעמיים בשבוע טיעון אחד… את חוזרת כאן על הסיפורים של האבולוציה, ועל כל הטעויות הפופולאריות, את אפילו חוזרת על הטעות של עובר עם זנב, שהיא אונאה של ארנסט היקל מהמאה ה19… הגיע הזמן שתתעדכני ולא תחזרי על מיתוסים עתיקים… את כותבת למשל על אנטומיה השוואתית, שמעת פעם על התכנסות באבולוציה? זה סותר את מה שכתבת, ראי למשל כאן וכאן מאובנים לא מוכיחים את האבולוציה, הסיפור של אבולוציית הסוסים הוא אגדה אורבנית, וכך… Read more »
ההגדרה של אגדה אורבנית לפי וויקיפדיה: "ייחודה בהעברתה מפה לאוזן בטענה שמדובר בסיפור אמיתי. האגדה האורבנית מסופרת לרוב מפי מישהו המוכר לאדם הקרוב אל המספר, שהיה, כביכול, עד לאירועים במו עיניו. הסיפורים מסופרים כאמיתיים, ולרוב תוך נקיבה במיקום מסוים שבו אירע כביכול האירוע, או באדם ידוע שהיה עד לו, והדבר המוסיף נופך נוסף של אמינות לסיפור, שהוא לרוב מופרך מיסודו" זה בדיוק המדרשי רבא, אגדות חז"ל, גם ספרי הקבלה. גם סיפורים בתורה עצמה היו אגדות אורבניות של עמים אחרים לפני שהוכנסו לתורה. זה מדהים איך אתה מקבל את זה כמובן מאליו, וסוגר עיניים על כל הטיעונים שהצגתי בפניך. נכון, רשמתי בהחלט… Read more »
את לא צריכה להתנצל כל דבר יכול להיות נחמד ונעים, אבל לא מאפשר לנהל דיון בכזה אורך בפלטפורמה של תגובות ובכלל לא צריכים לשלוף את כל הארטילריה בפעם אחת… על כל הפרטים שכתבת עשיתי מחקר כבר הרבה מאד שנים, קראתי מאות ואלפי מאמרים על הנושאים האלו, ואני חוזר ואומר לך שאת מאמינה לסיפורים בלי לבדוק ולהכיר את הבעייתיות שבהם תבחרי נקודה שחשובה לך, ונוכל לדון עליה בפירוט ההגדרה של אגדה אורבנית מויקיפדיה ממש לא רלבנטית לדיון שלנו על הסמכות והאמינות של התורה או אגדות חז"ל, גם יש דיון נרחב שאפשר לדון בו בפני עצמו כשמנהלים דיון, אף אחד לא צריך… Read more »
אלכס, קראתי עכשיו כמעט את כל שרשור הדיון לגפניו. קודם כל, תודה על ההכרה באפשרות לשאול. איני מצוי באתר זה הרבה וכמה סיבות לכך. אני מזדהה עם כל הנושאים שהעלית אף אם ישנם חלקים שאני רואה אותם אחרת, וזה נפלא! איני רואה מקום להאריך בפרטים אך בכללי, שאלותייך נכונות ולגישה הכללית שלך אני שותף. מצער לראות ש'צוות האתר' מרגיש נוח להאריך ואף לשלוח למספר רב של קישורים בעוד קשה לו עם האריכות שלך. נראה לי כי הנקודה העיקרית היא שהגדל לתוך האמונה הספציפית יצדיק אותה בהגיון והוכחות אך הן אינם מספקות כלל את מי שלא 'מאמין' בזה, מה שמעורר תהייה… Read more »
הדלקת נרות שבת מופיעה כתיקון חטא חווה – לא בספרות ההלכה, זו פרשנות קבלית, לכל דבר יש פרשנות קבלית, אבל זה לא חלק מההלכה. בכל מקרה תיקון חטא חוה אינו מאגיה ואינו קשור לנושא שאלכס מדברת עליו – שפע בפרנסה, הצלה מעין רעה, וכדו'. הוא בסך הכל מצוה של אשה, מכיון שחוה חטאה, לאשה יש מצוה שהיא מוטלת עליה ובכך היא מתקנת את החטא, כי היא מקיימת מצוה, לא שום דבר מעבר.
וואו. מאוד מחמיא ההתייחסות הכל כך מפורטת לדברי.
בעז"ה אשיב בימים הקרובים לכשאתפנה מעט.
כי זה באמת חשוב לי! ואני גם מעריכה את הפירוט ואת הזמן שלך שאתה משקיע!
אם אנשים עם דעות שונות, עדיין יכולים לנהל לנהל שיחה עמוקה ופוריה, וכמובן מכבדת, שכולם לומדים ממנה, זה מדהים כשלעצמו.
אני אתחיל מהסוף ואח"כ אשיב על הדברים כסדרם. את שואלת על התודעה אולי היא רק פעילות מוחית. אז נכון, אני העמדתי את דברי בהנחה שהתודעה היא מציאות שעומדת לעצמה. אם נניח את השאלה זו פתוחה ונראה את שני הצדדים כשוים אז מבחינה הגיונית אין שום בעיה לקבל את מה שאני אומר. למה אם כן טרחת לענות בשאלה זו? תרשי לי לנחש שאת מעדיפה לתלות עובדות בדברים שמוכרים בודאות. אנחנו מכירים את המוח, ובאמעים טכנולוגיים אנחנו ממש רואים את הפעילות שלו ואת הקשר בינה לבין מצב התודעה, ולכן את נוטה לקבל את ההנחה המטריאליסטית הקובעת שהתודעה היא פעילות מוחית בלבד. אבל… Read more »
חוויה חוץ גופית זה בהחלט תופעה מעניינת מאוד. ואתה נתת לי תמריץ לחקור אותה לעומק, ואני אעשה את זה. אני זוכרת חשבתי על זה הרבה בעבר, אם אנשים מכל הסוגים וצבעים ותרבויות ודתות חווים את החוויה הזו, שהם יצאו מחוץ לגוף שלהם, איך הם לא גילו את האמת המוחלטת, האחת והיחידה איי שם מעבר לעולם הפיזי שלנו? אם הנשמה שלהם יצאה אל המימד האחר, או אל העולם הרוחני, איך הם לא ראו את אלוהי ישראל כאל אחד והיחיד? אנשים חוזרים מהחוויה הזו ומקבלים החלטות חדשות לגבי החיים שלהם, מה שהגיוני מאוד כי זו היתה חוויה מטלטלת שגורמת לאדם להבין מה… Read more »
1. מי אמר שכשאדם חווה חויה רוחנית כל שהיא, הוא יכול להגיע ל'אמת' על העולם? זה אומר שיש מימד לא פיזי, ולא אומר שכל חויה כזו יכולה להביא אותך להבנה של הכל.
2. בתנ"ך יש נשמות עצמאיות, חבל שאת קובעת בלי לדעת, כל הענין של העלאה באוב שהתורה מדברת עליו, העלאת שמואל הנביא באוב אחרי מותו, יש גם תיאור של רוחו של נבות היזרעאלי בעולם הנשמות.
3. איפה כתוב שישוע הנוצרי שמע קולות?
4. אני אומר לך שוב, את בקטע של לספר סיפורים, בלי לבדוק ובלי להתייחס לטיעונים, וחבל.
מה אומר שיש מימד לא פיזי? נכון, ויש מחלוקת גדולה מה בדיוק היה שם. הרי עושים סיאנסים בכל העולם, גם היום. מה זה אומר? התכוונתי לפאולוס מייסד הנצרות. הוא אמר שישוע נגלה אליו. הוא חיי לאחר שישוע מת, ולא פגש אותו מעולם. יש דעות שאומרות שהוא חיי מאות שנים לאחר מכן. הוא טוען שכתב את ספריו בהשפעת רוחו של ישוע. מזכיר לי את רוח הקודש אצל חז"ל.. לא כל אחד עם גישות שונות ממך הוא מספר סיפורים בלי לבדוק. אני רוצה לחזור לנושא של: כתובות פרק א’ משנה ג’. יש לי כמה שאלות: א. איך מגיע עונש מוות למי שלא… Read more »
אלכס היקרה 1. אם יש חויה רוחנית, כלול בהגדרה זו מימד לא פיזי, רוחני =לא פיזי. 2. השאלה היא לא האם מה שהאמינו בתנ"ך נכון, או מה זה בדיוק, אלא האם בימי התנ"ך האמינו ברוח עצמאית, אלף שנה לפני הנצרות? התשובה היא כן, רוח עצמאית לא מגיעה מהנצרות. (האמת היא שמבחינה היסטורית האמינו בכך עוד הרבה לפני שאברהם אבינו נולד, אבל אני התייחסתי לקביעה שלך ביחס בין היהדות לנצרות לכל הפחות). 3. פאולוס חי מאות שנים אחרי ישוע? מדוע את שוב ושוב כותבת דברים מבלי לבדוק? 4. אלכס היקרה, את שוב חוזרת לשיח הנרטיבים, לפיו מה שקובע שאלות היסטוריות או… Read more »
1. אני חושבת שלהגדרה "רוחני או חוויה רוחנית", במקרה הזה, יש כמה משמעויות. הרי אדם יכול לחוות חוויה רוחנית, ועדיין להיות במימד הפיזי, במציאות הפיזית. בנוסף, חוויה רוחנית זה בעצם הרגשה של התעלות. אבל זה לא תמיד קשור לדת, במובן המסורתי שלה. יש גם חוויות רוחניות בעקבות סמים. האם גם שם הנשמה שלו נמצאת במימד לא פיזי? בקשר לחוויה חוץ גופית. אני מסכימה לגמרי שזה לא אותו דבר כמו חוויה רוחנית. חוויה חוץ גופית בדרך כלל באה בעקבות טראומה של גוף או נפש. בעקבותיה אדם יכול לחוש חוויה רוחנית, ויכול שלא. וכמובן אנחנו יודעים שלא כל חוויה רוחנית זה… Read more »
1. המונח רוחני משמש במובן שונה אצל מטריאליסטים מאשר אצל דואליסטים. מבחינת מטריאליסט אין בעולם אלא רק חומר, ולכן אם הוא משתמש ב'רוחני' הוא מתכוין לחויה של התודעה, להבדיל מחויה של החושים. מבחינת מי שאינו מאמין במטריאליזם, רוחני כפי המשמעות המקורית, משהו לא פיזי. התודעה היא לא פיזית, והחויות שלה הן לא פיזיות. חויה של התודעה לא מוכיחה שום דבר מעבר למציאות התודעה עצמה, לא משנה אם היא באה מסמים, או מכל סיבה אחרת. הנושא של חויה חוץ גופית רלבנטי, לפי הטענה שמצב זה הוא לא רק חויה של התודעה, אלא גם כולל ידע מעבר לה, למשל: יכולת צפיה בהתרחשויות… Read more »
אני אגיב בקצרה על ההערות האישיות כלפי, בפעם הבאה שתרצה לרשום הערה מהסוג הזה, תעצור ותחשוב שניה – מה זה בדיוק משרת? האם זה תורם לדיון? האם זה נסיון להעליב אותי אישית? ומה בסופו של דבר יצא מההערה הזו? ועכשיו נחזור לדיון: 2. פסוק מספר שמואל שציטטת, תסביר לי בבקשה מה זה אומר, ומה ההקשר שבתוכו הוא נכתב? הפנת אותי למסכת אבות, מתי היא נכתבה בדיוק? 3. לא ניתן לדעת בבירור באיזה שנים פאולוס נולד ומתי הוא מת. יש הערכה. רוב המקורות אומרים שהיה פעיל במאה הראשונה לספירה, אך יש כאלה שאומרים שהפיץ את כתביו דווקא במאה השניה. ועוד פעם,… Read more »
אלכס היקרה כשאת הופכת את התשובות שלי על דברייך ל'הערות אישיות' את לא מאפשרת דיון אין כאן שום הערה אישית, אבל במקום שהדברים שלך לא נכונים, התפקיד שלי לציין את זה 2. הפסוק בספר שמואל מתאר נפש של צדיק שנמצאת יחד עם האל בקונספט שנקרא 'צרור החיים', ונפש של רשע שנקלעת בכף הקלע, ההקשר הוא שכר ועונש לנפש אחרי המוות. מהתקופה של ראשית ישראל. מסכת אבות מעבירה מימרות של חכמים מדורות שונים, בלי קשר לשאלה מתי היא נכתבה. 3. חוסר הידע בנוגע לזמנו של פאולוס הוא בטווח של 4-5 שנים, הוא לא יכל לעשות שום דבר במאה השניה כי הוא… Read more »
הפנית אותי לקריאה בקשר להישארות הנפש באתר, קראתי בנוסף את התגובות מתחת לכתבה. המגיב "יום ולילה" סיכם את זה מאוד יפה. מילים רבות עוברות שינויים באיך שאנחנו מפרשים אותם, במשך דורות. במיוחד מילים כמו נפש ונשמה. היום אנחנו נדמיין שזה משהו לא פיזי שנמצא בגוף האדם. אך לפי איך שזה מוצג בתנ"ך עצמו, והוא הביא לכך מלא דוגמאות, אנחנו רואים תמונה אחרת לגמרי. אלו בדיוק שאלות שהיו לי, והוא הסביר אותן בצורה טובה. ו"צוות האתר" ענה על אותה תגובה: אין ויכוח שהפירוש של נושאים אלו אינו חד משמעי. אין לי מה להוסיף בנושא בינתיים. בקשר למסכת אבות, השאלה מתי היא… Read more »
1. הפירוש אינו חד משמעי, במובן שתמיד 'נפש' ו'נשמה' יתכוונו לאותו מושג, אבל ברור שרואים במקרא את קיומה של נפש עצמאית, וגם אחר המוות. 2. אשמח להסבר למשפט: "השאלה מתי היא נכתבה זה מאוד משנה כי האמונות והסיפורים האלו כבר היו קיימים אצל עמים אחרים", אני טענתי שבמסכת אבות ישנם משפטים שהיו שגורים בפיהם של חכמים מסויימים, נניח הלל הזקן, ולכן לא משנה מתי נכתבה, כי היא מייצגת את דברי הלל הזקן. גם אם הם עברו בעל פה כמה דורות. השאלה לא היתה ממי הלל הזקן לקח, אלא התייחסתי לטענתך שאין ביהדות את הסיפור של שכר ועונש עד הנצרות, ועל… Read more »
שלום אלכס נראה לי שלמרות כל המלל הארוך עדיין יש חוסר הבנה בינינו בנוגע לעצם הדיון, וחבל שאת מוציאה כל כך הרבה משאבים של מחשבה וזמן על דברים שוליים. לכן אני אסכם ואבהיר שוב את עיקר הדיון. צוות האתר טוען כי האמונה היהודית בתורה נובעת מתוך אמינותה ההיסטורית. דהיינו שמוכח שאכן מה שכתוב בה הוא נכון. האל התגלה לעם ישראל בהר סיני אחרי יציאת מצרים ושם הוא ציווה אותם לשמור את משפטי התורה ולקבל את דיניה כפי הפרשנות הנמסרת על ידי משה רבינו והסנהדרין אחריו. אך את טוענת לעומתו שהאמונה היהודית היא חלק מהסתעפות של אמונות אליליות לא רציונליות שנוצרו… Read more »
היי עזרא,
בוא נתחיל מזה:
האמונה היהודית בתורה נובעת מתוך אמינותה ההיסטורית. דהיינו שמוכח שאכן מה שכתוב בה הוא נכון. האל התגלה לעם ישראל בהר סיני אחרי יציאת מצרים ושם הוא ציווה אותם לשמור את משפטי התורה ולקבל את דיניה כפי הפרשנות הנמסרת על ידי משה רבינו והסנהדרין אחריו.
בבקשה בוא נדבר על האמינות ההיסטורית. כולי אוזן.
יש כאן באתר המון חומר.
תגלגלי למטה קצת ותראי. המסורת ההיסטורית תורה, המסורת ההיסטורית נ"ך, המסורת ההיסטורית תורה שבעל פה.
בהצלחה רבה.
אז מה לדעתך הנקודות העיקריות?
https://rationalbelief.org.il/contact-us/
תראי כאן בהתחלה. כרגע אין לי אפשרות לחפש בשבילך. (נולד לי בן היום בשעה טובה…)
אולי צוות האתר מעוניין למקד אותך.
ושוב, בהצלחה רבה.
קודם כל מזל טוב!!! שכולכם תהיו בריאים!!!
בקשר לנושא שלנו, היתי רוצה לשמוע מה אתה חושב שהיא אמינות היסטורית כשאתה מדבר על מעמד הר סיני.
כי תשובות יש הרבה, תאמין לי אני מכירה את כולן, או את רובן. והן לא מספקות אותי כי יש עוד פאזלים שחסרים בתמונה. שאנחנו משלימים דרך המדרשים והפרשנים. שגם הם לא מספקים כהוכחה ממשית היסטורית.
ולמרות שכוונתך טובה, בבקשה אל תפנה אותי לעוד קריאה ארוכה ולא תמיד עניינית.
מה שמעלה עוד שאלה – האם יש באמת תשובה פשוטה וקצרה ו"חותכת"?
בזמנך הפנוי כמובן!
(לא רוצה להפריע… רק שאלת הכוונה: יש אמינות היסטורית של איזה שהוא מסמך, ספר, נושא, תחום, שאפשר להסבירה באיזו 'תשובה פשוטה קצרה וחותכת'?)
תודה על האיחולים
נראה לי שהמאמר הזה והסדרה הזו זה העיקר
https://rationalbelief.org.il/%D7%A2%D7%9C-%D7%A0%D7%A1%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%94%D7%AA%D7%92%D7%9C%D7%95%D7%AA-%D7%90-%D7%9E%D7%AA%D7%9F-%D7%AA%D7%95%D7%A8%D7%94/
לא ממש קראתי (המקורות שלי הם לא מרציו), אבל כך הוא הרושם.
היי עזרה, "כל אירוע היסטורי תלוי במדה מסויימת במשמעות הסובייקטיבית של הצופה". זה ציטוט מהמאמר ששלחת לי. הוא ממחיש את הרעיון שאני אנסה להסביר כאן. מה שאנחנו יודעים היום על האירוע של מעמד הר סיני זה ערבוב בין מה שכתוב בתורה לבין הפרשנויות ומדרשים של אנשים שונים שחיו מאות ואלפי שנים לאחר מכן. גם את הטקסט שכתוב בתורה עצמה וגם את הפרשנויות והמדרשים שבאו לאחר מכן קשה לי לקבל בתור אמינות היסטורית. בוא מתחיל מזה שאנחנו לא יודעים בדיוק באיזה שנה ובאיזה יום התקיים האירוע הזה, ולא יודעים בדיוק איפה וגם מה בדיוק קיבלנו במעמד הזה. ופה נכנסים פרשנויות שונות… Read more »
מכיון שאני כתבתי את המאמר המדובר, ארשה לעצמי להגיב את קצת מערבבת בין נושאים, לכן לא אצמד לסדר המשפטים בתוך ההודעה שלך. השנה, והיום, בו התקיים האירוע, לא רלבנטיים, מה זה משנה? אמנם, אם כבר נכנסים לפרטים כתוב במפורש בתורה השנה והחודש, וברור שמדובר ביום הששי או השביעי של החודש. אז מה משנה ששי או שביעי? מה זה רלבנטי לעצם התקיימות האירוע? משפט הסיום שלך, שמכיון שאין בידינו לשחזר מה הרגישו, ולכן יש פתח לפרשנויות – שוב לא רלבנטי לנושא, הנושא הוא לא מה הרגישו, אלא עצם התקיימות האירוע ששמעו קול אלוהי שהוא בבירור אינו דומה לקול אנושי, 'כקול אל… Read more »
תודה רבה אני אקרא את הלינקים ששלחת. אני רוצה בינתיים להגיב לכמה דברים שכתבת "העובדה שיש באסופת ספרי המקרא גם ספר שמבוסס על משל, כמו איוב, לא אומרת שהגיוני ורציונלי ולגיטימי לטעון שכל הסיפורים שבמקרא הם משל, אולי גם דוד המלך הוא משל לפי המקרא, וגם בית המקדש הוא משל, וגם עזרא ונחמיה הם משל, וגם חורבן בית המקדש השני שמתאר יוסף בן מתתיהו הוא משל. אולי הסיפור על הקמת מדינת ישראל הוא משל, כי עובדה שיש המון ספרים בספריה שלנו שהם משל?" אנשים שחוקראים את המקרא, הסטוריונים, ארכיאולוגים חלוקים בדעתם לגבי דמויות מקראיות רבות, כגון דוד המלך, שלמה המלך,… Read more »
האנשים שמכחישים את קיומו של דוד המלך לא סבורים שהוא משל, אלא שהתיאור שקרי, שיהודים המציאו סיפורים למזלם הרע דוד נזכר בכתובות חיצוניות, ולכן הם נאלצים לטעון שגם הכתובות הן זיוף, או שאולי הוא היה אבל לא היה כל כך גדול בכל מקרה אין שום קשר לטענה של משל בתיאור חיי דוד המלך אין שום דבר על טבעי לא ידוע לי שהבאתי בשום מקום את הדוגמא של מדינת ישראל אבל לא נראה שאת מתייחסת למה שאמרתי אמרתי שאולי התיאור של דוד בן גוריון מקריא מגילת עצמאות, ושל מלחמת השחרור, שקראת עליהם בספרים, לא התרחש באמת אלא היה רק משל שש"י… Read more »
בתיאור חיי דוד המלך אין שום דבר על טבעי, חוץ מהנקודה שהוא מדבר עם אלוהים ואלוהים עונה לו. כאשר אתה מדבר על דוד בן גוריון מקריא מגילת עצמאות או מלחמת השחרור, אדם שבוחר להאמין בזה או לא – הוא מתייחס לעמדתו הפוליטית. לכן זה לא דוגמא טובה. את אותה המלחמה אדם אחד יקרא "מלחמת השחרור" ואדם אחר יקרא "מלחמת כיבוש פלסטין". תלוי בעמדתו הפוליטית. אין פה שום דבר על טבעי. מלחמות קורות בכל העולם, לפעמים הם מקבלים שם כמו "מבצע", והחיילים הם בעצם "לוחמי חופש". ההגדרה של אותו דבר דרך המסננת של הדעות שלנו. וגם אם מלחמת השחרור עצמה היא… Read more »
הנבואה מתוארת לאורך כל התקופה, היא לא חלק מההיסטוריה של חיי דוד המלך, הנושא שלנו כאן היה ההיסטוריה של דוד המלך, אנשים שהכחישו אותה לא עשו זאת בגלל שהנבואה מוזכרת גם כמה פעמים לאורך חיי דוד.
מה שאת אומרת על בן גוריון, לא רלבנטי בכלל למה שאמרתי, מה זה משנה איך קוראים למלחמה, שאלתי שאלה פשוטה, האם תיאור בספר ההיסטוריה שדוד בן גוריון עמד באולם ספציפי בפני קבוצת אנשים ספציפית והקריא בשמם את התוכן של מגילת העצמאות, יכול להיות משל למשהו? זו השאלה.
כל מה שאתה שואל גבי בן גוריון ומגילת העצמאות זה לא נכנס לאותה קטגוריה, כי הפעולה של הקראת מגילת העצמאות, קרתה או לא קרתה, זו פעולה שלא נוגדת את הטבע. אחד יגיד שהיא קרתה. ואחד יכול להכחיש. זה עניין פוליטי. וגם אם לא עניין פוליטי, עדיין, אין פה ישויות על טבעיות. אין פה משהו שמבחינה פיזית או ביולוגית לא יכול להתרחש.
בקשר לאיוב, הדוגמא שלו חשובה כי הספר הזה הוא משל, ועדיין נכנס לקבוצת הספרים הקדושים. שבתוך הספרים האלה כל הסיפורים אמורים להיות אמיתיים שקראו ממש ברמה הפיזית, והנה יש לך פתח לספר שלא קרה באמת.
מניין לך שרק איוב?
לא ברור לי לאן את חותרת, הנושא שלנו היה ההיסטוריה של דוד. לא תופעת הנבואה.
הנושא של בן גוריון ומגילת העצמאות בא להמחיש שתיאורים שמטרתם למשל הם סוגה בפני עצמה, ולא כל טקסט וכל תיאור שאנו מכירים יכול להיכנס אליה. זה שאיוב שייך לסוגה הזו לא אומר שספרים אחרים גם כן. זה כמו שתשאלי הרי ישנם משלי איזופוס, ואם כן אולי כל ההיסטוריה של פלוטארכוס היא רק משל? זה לא עובד כך
טוב, קראתי את כל המאמרים (אני מקווה). אני אגיד לך את האמת, לא ראיתי משהו מיוחד שניתן להגיד זוהי הוכחה חותכת שאכן היה מעמד הר סיני, ואכן ניתנה בו תורה מלמעלה. ושהתורה שיש לנו היום זוהי אותה תורה אלוהית, שמימית. לא היו טיעונים חדשים שלא התייחסנו אליהם, ואני לא רוצה לטחון מים. אך מכיוון שהם חזרו הרבה במספר מאמרים, אני כן אתייחס לכמה מהם. האירוע של מעמד הר סיני הוא גרנדיוזי, כלל עולמי וחד פעמי = אך ורק בתוך הספר עצמו. אבל הנחתום יכול להעיד על עיסתו? זה כמו שאני לא מאמינה שאליהו הנביא עלה לשמיים עם כרכרת סוסים, כי… Read more »
אלכס היקרה אני באמת משתדל להתיחס לדברים שלך אבל את פשוט לא מתייחסת בצורה ענינית שמאפשרת דיון את שוב ושוב חוזרת על אותן הרצאות שעוסקות בכ-ל הנושאים שקשורים למסורת היהודית יחדיו פתחת בנושא הוכחות להתקיימות מעמד הר סיני, למה שלא תנסי לכתוב עליו יותר משתי מילים? קראת את כל המאמרים, אבל את לא כותבת שום התייחסות אפילו לרבע טיעון שמועלה בהם אם הנושא הוא האמינות ההיסטורית של התיאור בתורה במקום לספר סיפורים ולהשתמש בסופרלטיבים פשוט תתייחסי לאחד הטיעונים מתך המאמרים שעוסקים באמינות ההיסטורית של התיאור בתורה לגבי כל הנושאים שהעלית, כל אחד הוא נושא לעצמו, את חוזרת שוב ושוב על… Read more »
הדברים שכתבתי הם בדיוק הטיעונים במאמרים. שהתורה מוסרית ורלוונטית לכל דור. והיה לי חשוב להדגיש כמה דברים שאכן נחשבו מוסריים בזמן כתיבת התורה, ועכשיו ממש לא. עוד טיעונים שבתנ"ך יש הרבה קישורים לעולם החיצוני כמו מלחמות. שמעמד הר סיני מוזכר ומקובל בדתות אחרות. שמעמד הר סיני הוא אירוע לאומי. אלו בדיוק הטיעונים. וכל אלו לא מוכיחים שזה ניתן באותות ומופתים כמו שזה כתוב בטקסט. עוד טיעון היה על נבואה. וגם הוא חלש. כי נבואה שנכתבת ומתגשמת באותו הספר פשוט לא מוכיח כלום. ונבואות כלליות על העתיד גם לא משהו שאדם לא יכול לכתוב. הלוואי והיה טיעון שהיה תופס את תשומת… Read more »
בהחלט, יש מאמרים העוסקים בשאלה אם התורה מוסרית ורלבנטית, אבל אנחנו דיברנו כאן על נושא אחר.
בכל מקרה, אם לא בא לך להתייחס למאמרים, או שנראה לך שהם לא שוים יחס כי לא תפסו את תשומת ליבך, זה בסדר גמור
פשוט שיקפתי את זה, כי היה נראה כאילו את מתייחסת.
אדגים למשל מדוע דברייך חסרי תוכן: "נבואה שנכתבת ומתגשמת באותו הספר פשוט לא מוכיח כלום", האם נטענה כאן טענה מכח נבואה ש'נכתבת ומתגשמת באותו הספר'??
צוות אתר היקר, במקום לנסות להעליב אותי, תגיד מה הטענות שאני לא התייחסתי אליהן?
טענה לגבי מוסריות ורלוונטיות התורה היא טענה שלא מוכיחה את עצמה במאה אחוז. כי לא כל הדברים בתורה הם מוסריים ורלוונטיים. אלא אם כן מפרשים אותם מחדש.
נבואות שכתובות בתנ"ך גם מתגשמות בתנ"ך. למשל חורבן בית המקדש, או מלחמה. מה זה מוכיח בדיוק? שמי שכתב את זה הכיר את המציאות החדשה.
תעזור לי להבין, באמת באמת, מה הטענה שמוכיחה לך שכל זה שמימי?
נראה לך שמישהו מנסה להעליב אותך? לא התייחסת לשום טענה שמובאת בשום מקום באתר. איך היית מגיבה אם היית משתמשת בטיעון ואני במקום להתייחס הייתי מעתיק לך כאן מגילה של משפטים שגויים? אבל לא פעם אחת, עשר פעמים הייתי עושה כך. הפניתי אותך למאמרים המוכיחים את ההיסטוריות של התיאורים בתורה, כתבת שלא מצאת שם משהו שימשוך את ליבך, זכותך המלאה. ועדיין במאמרים יש טיעונים, מי שירצה יכול להתייחס אליהם. מוסרית ורלבנטיות הם תחומים שאינם ניתנים להוכחה, אני יכול להציג עמדה ולנמק אותה כמיטב יכלתי, לצערי את לא מתייחסת לשום טיעון שהעליתי בנושא אלא חוזרת על הרצאה מלאה טעויות, כפי שהדגמתי… Read more »
ככל שאני קוראת יותר את התשובות שלך אני מתחזקת בעמדתי. אתה מפספס את הנקודה שאני מנסה להעביר. הטיעונים שאתה חושב שמוחיכים את "ההיסטוריות של התיאורים בתורה" זה לא תקף לגבי כ-ל מה שרשום בתורה אלא רק חלק. ניתן להוכיח דברים כמו מלחמות ושליטים, אך לא ניתן להוכיח את האירועים העל טבעיים. זה בדיוק מה שאני מנסה להסביר. המאמרים שאתה מפנה אותי אליהם מדברים על כל הידע העצום הזה שניתן ללמוד ממנו בתורה, על החיים והתרבות בעבר, וזו לא הנקודה שאני מתווכחת איתה. אתה לא יכול להוכיח שאלוהים דיבר עם אדם וחווה בגן עדן. כי זה לא אירוע היסטורי, ואין שום… Read more »
1. אני לא יכול להוכיח שאלוהים דיבר עם חווה בגן עדן
אבל אני יכול להוכיח שאלוהים הוציא את בני ישראל ממצרים בדרך לא טבעית וקיים אותם במדבר דרך לא טבעית וגם התגלה אליהם.
2. יש ניסים שנתונים לפרשנות ויש שלא.
3. את חוזרת שוב על אותה טעות, נושא הנבואות בנוי על נבואות שנכתבו לכל הדעות לפני ההתגשמות.
4. חויה חוץ גופית, האם התיאוריה שלך יכולה להסביר גם פריטי מידע שהאדם ראה בהיותו בחויה חוץ גופית, בעוד לא היה יכול לראות אותם באופן פיזי (העיניים שלו היו עצומות ומכוסות, וגם בזוית הפוכה, הוא שכב על המיטה או הקרקע, ולא הביט מלמעלה).
אתה לא יכול להוכיח שאלוהים דיבר עם חווה בגן עדן. ואם לשים את מעמד הר סיני בצד, לבינתיים, אתה לא יכול להוכיח שאלוהים דיבר עם נוח, ועם דוד, ועם כל אדם אחר. אתה גם לא יכול להוכיח אף סיפור בעל אופי על טבעי. על מעמד הר סיני, אנחנו בינתיים לא מסכימים אם ניתן להוכיח או לא. אבל כל סיפור אחר שנוגד את הטבע הפיזי, אנחנו מסכימים שלא ניתן להוכיח.לאיזה נסים את מתכוון? בוא נגדיר קודם כל מה זה בדיוק "נס".יש ספרים שלא ניתן להוכיח. יש אירועים שלא ניתן להוכיח. יש נסים שלא ניתן להוכיח. ויש נבואות שלא ניתן להוכיח.וכל זה… Read more »
כנראה חשבת שכוונתי היא שאני לא יכול להוכיח שאלוהים דיבר עם חווה – משום שזה אירוע על טבעי
ומכאן את ממשיכה את השרשרת שאני לא יכול להוכיח אירוע על טבעי
אבל לא זו הכוונה, וזה גם לא נכון
אפשר להוכיח גם אירועים על טבעיים
ובלבד שהן התרחשו בתקופה שיש ממנה תיעוד היסטורי נרחב, ואופי האירוע הוא לא נתון לפרשנות, וגם התרחש בפני כל העם
לא רק מתן תורה, אלא גם קריעת ים סוף, מכות מצרים, והסתובבות במדבר ארבעים שנה
הנושא שלנו הוא הוכחות וטיעונים נטו בלי שום קשר לאג'נדות וכתבות
אתה יכול להסכים איתי על זה שלא כל אירוע התרחש בתקופה שיש ממנה תיעוד היסטורי נרחב, ולא כל אירוע התרחש בפני כל העם.
למשל אדם וחווה בגן עדן. תסביר לי בבקשה איך זה לא נתון לפרשנות?
כמובן שעל זה אני מסכים
זה מה שכתבתי לעיל
שאירועי אדם וחווה לא שייכים לתקופה בעלת תיעוד היסטורי וכל העם והיעדר יכולת פרשנות וכו'
אבל אירועי יציאת מצרים – מתן תורה – נדודי המדבר, כן עונים לקריטריונים אלו, ולכן הם בהקשר של דיון היסטורי
1. זו שאלה פרשנית, כלומר מי שמקבל את האמונה שהתורה ניתנה ע"י משה בשליחות ה', שואל את עצמו איך להבין את הדברים, האם חייב להיות שהכל התרחש באופן מילולי, להניח שזה רק משל עם שיעור לחיים – לא נשמע פרשנות כנה ואותנטית (אגב, זה גם לא נכון ש'מיתוס' = משל עם שיעור לחיים, מיתוס הם הסיפורים הלאומיים העתיקים של האנושות, יתכן שיש חלק מהם אמת, חלק דמיונות, וחלק משלים), אבל בהחלט ייתכן שיש פרטים שלא מתפרשים באופן מילולי. 2. אני סובר שכל דבר שנעשה לעיני עם שלם ואינו נתון לפרשנות שמבטלת את משמעותו, ניתן לדיון היסטורי, מכיון שזו מהותה של… Read more »
בסופו של דבר הכל מתחיל ונגמר באמונה. צריך לקבל את האמונה שהתורה נתנה ע"י משה בשליחות ה', וכך מקבלים את כל התורה. יש פה הרבה אלמנטים שללא האמונה אי אפשר להגיע אליהם.
והאמונה באה במקום איפה שאין ידיעה. איפה שאין הוכחה. איפה שיש ידיעה אין צורך באמונה.
את סוברת שאי אפשר להוכיח את יסודות האמונה
אני סובר שניתן להוכיח, אני מציע טיעונים לכך
בזמנך החופשי תתייחסי לטיעונים
כשאתה אומר "יסודות האמונה" למה אתה מתכוון? אני סוברת שאי אפשר להוכיח שהתורה היא טקסט שמיימי. האמונה עצמה היא קיימת, עם זה אני לא מתווכחת. אנשים שונים מאמינים בדברים שונים זו עובדה. השאלה אם נושא האמונה קיים. ולמה בהכרח קוראים לזה – אמונה? כתבת שבתורה יש פרטים שאינם מתפרשים באופן מילולי. זה בדיוק מה שאני מנסה להגיד. כדי לקבל את התורה איכשהו מבחינה לוגית ומוסרית אי אפשר לקחת את כל הטקסט מבחינה מילולית. יש פסוקים שאנחנו מתעלמים מהם ויש פסוקים שאנחנו מפרשים אותם מחדש, כדי שיתאימו למאה ה-21. כך שזה לא שהתורה עצמה היא שרלוונטית תמיד ולכולם, אלא הפירושים שלה… Read more »
יסודות האמונה הכוונה לבסיס של האמונה, לסיפור הבסיסי, שהאל ברא את העולם ונתן את התורה האמירה אני סוברת שאי אפשר להוכיח, היא לא קבילה, כי את צריכה לספק את הנימוק לכך שאי אפשר להוכיח אין משמעות להכרזה שרירותית אי אפשר להוכיח כך וכך, תיאורטית כל דבר ניתן להוכיח במדה ותימצא הוכחה את יכולה לומר שאת לא מצאת את ההוכחה, או לספק נימוק שלא יתכן להוכיח, אבל להכרזה עצמה אין משמעות אמונה היא דבר שאדם חושב לאמת, בלי קשר לשאלה אם יש לו הוכחה או לא לגבי הסיפא, את מוציאה דברים מהקשרם, כשדיברתי על פרטים שאינם מתפרשים באופן מילולי, דיברתי על… Read more »
Alex, למה את חושבת שלא ניתן להוכיח אירוע על־טבעי?
נניח שהיה קורה נס היום, נניח שנבנה מזבח וכולם יראו אש יורד ויורד עד שמגיע למזבח, את תוכלי לצלם את זה בוידיאו, למה לא? ואם זה יהיה מסורת ברורה וללא עוררין בעם אז זה ייחשב היסטוריה וזה אמור להיכנס לספרי ההיסטוריה בדיוק כמו ההיסטוריה על דברים טבעיים (למשל שג'ורג' ו'שינגטון עקר בצעירותו עץ דובדבנים או שלפחות כך היה מסופר עליו)
שלום ישעיהו, אני לא הבנתי מה אתה מנסה להגיד?
האם אתה יכול להוכיח אירוע על טבעי שכתוב בתורה?
אני מבינה שיש מסורת ברורה, אך את המקור שלה אי אפשר להוכיח שהגיע ממקום על טבעי.
מסורות נבנות בהדרגה מסיבות טבעיות לגמרי. המסורת שלנו קשורה לאופן שאנשים חיו בעבר, לתנאי החיים שלהם.
ונכון, עם הזמן זה נהפך לחלק מההיסטוריה שלנו.
צוות אתר היקר, נכון, אמונה היא דבר שאדם חושב לאמת. דגש על ה- חושב. אמונה נכנסת איפה שאדם לא יודע. כי אם הוא יודע, הוא לא מאמין בזה, הוא פשוט יודע. כמו שאני יודעת ששתיים ועוד שתיים זה ארבע. אני לא צריכה להאמין בזה כי אני יודעת את העובדה הזו. בקשר להאם ניתן להוכיח שהאל ברא את העולם ונתן את התורה, ככל שהשיחה ביניינו מתקדמת אני מבינה שלא. התשובות שאתה נותן הן מספקות מישהו שכבר מאמין בזה ומחפש חיזוק נוסף. אני כתבתי הרבה נימוקים למה אני חושבת כך, אתה לא התייחסת אליהם. אם נשים את עניין האמונה בצד, כי זה… Read more »
אלכס היקרה
את חוזרת על האמונה שלך במונולוגים ארוכים
בלי התייחסות לתכנים ולחומרים שמועלים כאן באתר
למשל את כותבת:
זו התעלמות מופגנת מכל מה שכתבתי בנושא זה, הצבת איש קש בתור 'זה הטיעון שלך', ותקיפה של איש הקש המדומה…
לכן אני מפרסם את תגובתך, אבל בצירוף ההבהרה הזו
כל מה שאת כותבת פשוט מתעלם מהתוכן שיש באתר בנושא, בהצלחה רבה
אני לא מתעלמת מהתוכן של האתר. זה אחרי שקראתי את המאמרים באתר.
לא לכל דבר יש תשובה. למה אתה לא יכול להודות בזה?
וגם, שיש דברים מסויימים שאנחנו יכולים לקבל, רק דרך אמונה. אמונה בלבד. דברים מסויימים דרך אמונה בלבד. לא שכל או היגיון. אלא רק אמונה.
אני מודה בפה מלא שלא לכל דבר יש תשובה
אבל באותה מידה אני מצהיר שלא הבאת לכאן את אותו הדבר שאין לו תשובה
שלום,
למה לא מפרסמים את התגובות שלי?
סורי על העיכוב, פורסם
תודה!
שלום אלכס
כשלעצמי אני לא מקבל לגמרי את המשפט שאמונה באה איפה שאין הוכחה.
אבל זה ממש לא הנושא.
מה שברור הוא שאין מצווה, ולא יכולה להיות מצווה, להאמין למישהו שלא מוכח שצריך להאמין לו.
וז"א, שרק אם התברר לי שתורה מן השמים ניתן לחייב אותי להאמין במה שכתוב בה.
אבל אחרי שהתברר לי שהיא מן השמים אז ממילא התברר לי שמה שכתוב שם הוא האמת.
ולכן, למרות שמעשה אדם וחוה הוא אמונה בלי הוכחה, ואפילו בלי אפשרות של הוכחה, אבל מוכח וברור לגמרי שהאמונה הזו היא אמת. וכמו כן כל מה שכתוב בתורה.
זו בדיוק האמונה. איפה שאין ידיעה, איפה שאין הוכחה. איפה שכן יש, אין צורך באמונה. הרי אתה יודע ששתיים ועוד שתיים זה ארבע. אתה לא מאמין בזה, אתה יודע. אם אתה לא מכיר את הבן אדם שאתה נפגש איתו, אתה יכול להגיד: אני מאמין שהוא בן שלושים, או לא יותר מעשרים וחמש. אני מאמין שהוא מרוקאי. ברגע שאתה מתוודע לתשבות האלו, האמונה שלך מפנה מקום לידע. עכשיו אתה יודע בן כמה הוא ומה העדה שלו, אתה לא מאמין בזה, אתה י-ו-ד-ע. יש הרבה הרבה חלקים חסרים בסיפור של הדת שלנו. ושם נכנסת האמונה, ומשלימה את הפאזל. אנחנו גדלנו לזה, וזה… Read more »
סליחה, טעיתי. ההנחה שאמונה באה במקום שאין ידיעה היא כן הנושא. וזהו. שזו הנחה שגויה. להיפך. אין שום ידיעה שבאה בלי אמונה. מאיפה יודעים מה קורה בעולם אם לא מאמינים לעיתונות? מאיפה יודעים מה קורה בסביבה אם לא מאמינים לחברים? מאיפה יודעים מדע אם לא מאמינים לספרי הלימוד? מאיפה את את יודעת מה את רואה, שומעת, טועמת, מריחה או ממששת אם את לא מאמינה לחושים? השאלה היא רק במי אפשר להאמין וכמה. ההגיון אומר שתקשורת היא מזייפת, מטייחת מנפחת וכו' אבל בגדול היא לא יכולה לשקר בעובדות. אז מאמינים לה ברמה מסויימת, כך גם כל אחד מהמנויים לעיל, החברה, המשפחה,… Read more »
אני מבינה את הטענה שלך, ואני אסביר למה הדוגמאות שהבאת הן לא עומדות באותה הקטגוריה. נכון מאוד קשה היום להאמין לתקשורת, ולא בכל חבר רמת האמונה שלנו שווה. אבל לא מדובר פה על דברים על טבעיים שנוגדים את הטבע. יש פיגוע בישראל, בכל ערוץ תקשורתי יתארו את הפיגוע בצורה אחרת. בערוץ אחד המחבלים אשמים, בערוץ אחר ישראל אשמה. כאשר אתה בוחר במי להאמין, הכוונה היא מה העמדה הפוליטית שלך. הפעולה עצמה שזה פיגוע, זה משהו שפיזית יכול להתרחש. כאשר חבר שלך מספר לך סיפור ואתה לא יודע אם להאמין או לא, הרי את מה שהוא סיפר יכול להתרחש פיזית. הרי… Read more »
הטענה שלך בעצם היא שלא משנה מי אמר. משנה מה הוא אמר. ומה שהוא אמר זה לא אמין. אבל האם באמת ניתן להפריד בין האומר לנאמר? נניח שאת מזדמנת לאיצטדיון גדול ורואה עשרות אלפי איש נסערים. את ניגשת לאדם הראשון שמזדמן לך ושואלת אותו על מה המהומה. "את לא תאמיני! עמד כאן מישהו במרכז המגרש, הבעיר מדורה, נכנס בפנים, רקד חמש דקות על השעון ויצא כאילו כלום". לך ברור שהוא משקר. זה הרי נגד הטבע. ומה תגידי אם את ממשיכה לברר וכולם שם מספרים לך אותו סיפור? לא יסדק הביטחון שלך בכך שהסיפור שקרי? ואם חלק מהקהל זה בני משפחתך… Read more »
כן אם יוצא לי להיות באצטדיון כזה אז ברור אני מקבלת. הבעיה היא שאני לא היתי באצטדיון, וגם לא אתה.
מה שיש לנו זה סיפור בספר.
על איזה נתונים חודרים אתה מדבר, כשמה שיש לך זה רק סיפור בספר?
כל ההיסטוריה היא רק סיפורים בספר
יש דרכים לדעת איזה סיפורים נכונים
נכון כל ההיסטוריה היא רק סיפורים בספר. לכן לכל סיפור יש כמה זוויות. אך לא כל הסיפורים הם אותו דבר. יש סיפורים על מלחמה או מהפכה, סיפורים על רעב או שפע, שגם אם מתווכחים עליהם, מי אמר למי או מתי התרחשו, או האם זה באמת היה מלחמה או רק מבצע צבאי, או מי ניצח, עדיין אין פה משהו שנוגד את הפיזיקה שלנו, אין משהו שטכנית לא יכול לקרות. ויש סיפורים שסותרים את החוקים הבסיסיים של הטבע שלנו. אותם סיפורים לא ניתן למדוד או לחקור. ואין שום דבר בטבע שלנו היום שיכול לרמוז חצי רמיזה שהסיפורים האלה התרחשו במציאות. אותם סיפורים… Read more »
הדרך לאמת סיפור היסטורי היא לבחון את התיעוד ההיסטורי ואת יחסו לאירוע, כלומר האם ייתכן שהמתעד שיקר או הוטעה
ברגע ששוללים שקר ושוללים טעות – זה אומר שהעדות אמיתית, בין אם היא מספרת על טבע ובין אם היא מספרת על נס
אא"כ מניחים הנחה קדומה שלא היו בעולם ניסים.
סיפור עשרת המכות הוא סיפור שהתיעוד ההיסטורי שלו לא מאפשר שקר ולא טעות, ולכן הוא סיפור היסטורי, למרות שהוא מספר על נס
אוקי אני חושבת שאני מבינה מה הכוונה שלך. אשמח אם תפרט על התיעוד ההיסטורי של עשרת המכות. אני מתארת לעצמי שאתה יכול להביא תיעוד על יהודים שהיו במצרים, תיעוד על זה שהם היו שם תקופה ארוכה, תיעוד על יהודים שיצאו ממצרים והלכו במדבר. אוקי אני מקבלת את זה. אבל המכות עצמן, ניתן להביא תיעוד? או זה שים סוף נחצה וכל העם הלך בתוכו, ניתן להביא תיעוד? על החלק הספיציפי הזה. כתבת שהדרך לאמת סיפור היא לבחור האם ייתכן שהמתעד שיקר או הוטעה. אני לא חושבת שניתן לבחון דבר כזה במקרה הספיציפי הזה. המתעד לא שיקר, יכול להיות שהוא הגזים כי… Read more »
הסדרה על המסורת ההיסטורית תורה עוסקת בדיוק בשאלות האלו, את מוזמנת לקרוא בזמנך החפשי ולהגיב שם אם תרצי
אני קראתי את זה.
יש תיעוד היסטורי למקרים ספציפיים. ולמקרים ספציפיים אין.
לא לכל שאלה יש תשובה. זה לא בושה להודות בזה.
הסדרה שם לא טוענת שיש תיעוד היסטורי לכל מקרה, אלא לחלק הנחוץ להוכחת ההיסטוריות של התורה
אנחנו עוסקים כאן בטיעונים ולא בפסיכולוגיה של הצד השני, באותה מידה אני יכול להפטיר 'לא לכל תשובה יש הפרכה זה לא בושה להודות בזה, אלא שזה לא תורם לדיון
לא התכוונתי להעליב. סליחה אם זה יצא ככה. ברור לא כל דבר ניתן להפריך. דברים שלא ניתן למדוד בשום אופן, אותם לא ניתן להפריך. האם אתה יכול להפריך שמלאך לא התגלה למוחמד במערה? ממש לא. ויש הרבה יותר אנשים שמאמינים ויתנו את החיים שלהם בשביל זה, מאשר אלו שחושבים שאין לזה תיעוד היסטורי מוכח. נכון, אתה בטח תגיד לי שכאן זה סיפור פרטי, ואצלינו זה התגלות לאומית. זה גם לא מוכיח כי בקוראן כתבו שם גם על נסים כלל עולמיים. ובסופו של דבר הכל מסתכם בסיפור מרתק. לא לכל שאלה יש תשובה. זה עובדה. לא הכל אנחנו מבינים. זה לא… Read more »
לא ידעתי שמה שכתבתי נראה למישהו מעליב.
לא מבין מה הקשר עכשיו נסיונות הפרכה, אנחנו מחפשים מה אפשר להוכיח, לא מה אפשר להפריך.
מה שכתבת שבקוראן כתוב על נסים כלל עולמיים פשוט לא נכון. אין תיאור של נסים שבוצעו בפני רבים בזמן המאורעות ואינם נתונים לפרשנות.
לא לכל שאלה יש תשובה, שוב זה איזה פתגם שעובד לשני הצדדים, גם לא לכל טיעון שמוצג בפנייך יש הפרכה. הסגולה להתגבר על פתגמים היא לעסוק בנושא עצמו באמצעות פתגמים, וזה לא משהו רע אצל האנשים, זה פשוט כלי פרקטי לבירור שאלות.
בקוראן כתוב על מקרה שאנשים רצו סימן מאלוהים, והוא נתן להם אותו: חצה את הירח לשניים. לא זוכרת אם כתוב מי ראה את זה ומי לא. וזה בדיוק מוכיח את הנקודה שלי. אם באמת ירח היה נחצה לשניים, לא רק מאות אלפים, אלה מאות מיליונים היו רואים את הדבר הזה. כנראה שהם לא ראו. ועדיין כל המוסלמים מאמינים שזה אכן קרה רק כי זה כתוב בספר הקדוש שלהם. שום מודען לא יכול להוכיח שזה באמת יכול להתרחש (רק המדענים המוסלמים כמובן). ועדיין מיליוני מוסלמים בטוחים שזה בוודעות קרה אך ורק כי זה כתוב בטקסט שלהם. אותו דבר אצלינו היהודיים. מדענים… Read more »