סוף סוף הגיע הזמן לומר את האמת על תורה ומדע, או על הציבור החרדי והמדע.
לאור מאמרו של ידידי היקר הרב משה שוחט “הגישה החינוכית למדע“, נתבקשתי ע”י ידידים להאיר את הצד השני, שאינו מובע במאמרו די הצורך. מבלי לפגום במסר הברור של דבריו, ובצורך ליצור גישה בריאה למדעים בכלל. נראה לי ששוחט החליק את הפיל שבחדר מבלי התייחסות מספיקה.
משפט הפתיחה של המאמר:
“רבים מאתנו התחנכו בילדות כי תורתנו תורת אמת – האמת האחת והיחידה – ואילו כל העולם שבחוץ הוא הבל ורעות רוח. המדע הוא גיבוב הבלים, והפרופסורים מבזבזים זמנם לריק, ואם הם כבר גילו משהו, הרי שאין זה אלא דבר שכבר נכתב בתורה”.
צר לי, אך באמת מדובר בהכללה שלא מעלמא הדין, זו הגזמה פרועה של איזו שהיא תחושת בטן במחוזות התמימות, שמעולם לא נאמרה בצורה כזו. “העולם שבחוץ הוא הבל ורעות רוח”, מבחינת נושאי העיסוק ועולם הערכים, אך האם יש ילד חרדי אחד, שחינכו אותו שהמהנדסים, הכימאים, טכנאי חשמל, וכו’ הם הבל ורעות רוח? ברור שיש כאן ערבוב בין התחומים ה’נפיצים’, בהם קיימת בעיה בין מדע לתורה, ובין ה’מדע’ כתחומי ידע ולימוד.
יש באמת סתירות קשות בין המדע כפי שנלמד בהיכלי האקדמיה, ובין ההשקפה הדתית. ושאלת היחס למדע בתחומים אלו, משליכה על היחס למדע בכלל. ולא דבר ריק הוא. ה’פתרונות’ אותם מציע הרב שוחט בהמשך, לא בהכרח מחזיקים מים, ואין לתמוה על כך שאנשים שמתעקשים להחזיק בהשקפה הדתית עליה חונכו, יטילו ספק בחלקים מעולם המדע משום כך.
יש הבדל בסיסי ומהותי בין המדע, לבין עולם המדע והאקדמיה. המדע הוא מתודה, אין לו הנחות יסוד, אין לו השקפת עולם, ואין הוא מעדיף שיטה אחת מחברתה. מה שקורה בפועל הוא שהמתודה המדעית מופעלת בידי בני אדם, ולבני אדם יש הנחות יסוד, יש השקפות עולם, ויש העדפות. אזי נכון הדבר שכשבונים חללית לירח, אין מקום להשקפות עולם, אלא רק להכניס רכיבים שפועלים, בדרך של ניסוי וטעיה, אבל כשעוסקים בשאלות של בחירה, תודעה, גיל העולם, אבולוציה, ארכיאולוגיה מקראית, ועוד, יש בהחלט מקום משמעותי להנחות היסוד והשקפות העולם, והדרכים בהן מתנהלת ומופעלת המתודה הזו.
הבה ולא ניתמם, את ה’מדע’ אנו יונקים מגופי ידע בעלי סמכות וכח, הרי אין האדם הפשוט או תלמיד הישיבה הולך ועורך ניסויים, וגם לא בודק רפרנסים מדעיים במקור (הלואי והסטודנט יעשה את זה), את ה’מדע’ יכול הוא לינוק מפרסומים של אוניברסיטת ת”א, האוניברסיטה העברית, ושאר היכלות האקדמיה בארצינו הקדושה.
כאשר אתה מניח שאין שום טעם להתייחס ל’מדע’ בכלל, בשונה ממדעי האוירודינמיקה למשל, שמתכננים את כיפת ברזל ואת החללית בראשית. כאן הבן שואל, איך ייתכן שה’מדע’ הזה גם מלמד אותנו ש’התנ”ך – אין ממצאים בשטח’? זו ארכיאולוגיה מתקדמת שבנויה על סטטיסטיקות כנודע. ואיך יתכן שה’מדע’ הזה גם מלמד אותנו שאין לאדם בחירה חפשית? ושתפילות לא עוזרות? שהמקרא מורכב ממקורות שונים וסותרים וההיסטוריה הישראלית היא פיקציה? שהעולם בן מליארדי שנים? ושהאדם לא נוצר מגוש עפר אלא התפתח בשינויים אקראיים מיצורים אחרים?
הרב שוחט לא ממש מציע פתרון ראוי לבעיה הזו, משום שאין. המדע נוצר בעולם המערבי, ולכן ככל שהוא סוטה מהקטע הטכני של איך להרכיב חלליות או כל מכשיר אחר, ועובר לענין שרחוק מהניסוי והטעיה הממשיים, בין אם זה היסטוריה, ובין אם זה ארכיאולוגיה, ואפילו אם זה גיל העולם, הוא תלוי גם בהשקפות והנחות יסוד, מה לעשות. כשם שבאופן אקראי הפרופסורים המלומדים של מדעי הרוח באוניב’ ת”א תמימי דעים שמבחינה מדעית העמדה המרקסיסטית – שמאלית היא האמת המוחלטת, אולי יש קשר גם להסכמה על כך שההיסטוריה הישראלית היא פיקציה? ואיך כל זה חודר למתודה המדעית ולפרסומים ‘שעוברים בקורת עמיתים’, ולעבודות דוקטורט? (ראה כאן)
ומה עם מדעי הרוח? האם שם לא לומדים להגדיר את האתיקה, ובוחנים באופן לוגי פילוסופי מה הוא טוב לעומת רע? מדוע מדעי הרוח לא מגיעים למסקנה שהתורה היא תיקון העולם בדרך המוסרית ביותר? ומה דעת המדע על חכמת הקבלה וספר הזהר?
בקצרה, ה’מדע’ כפי שמוצג לנו בויקיפדיה, או בכל פרסום אחר בן ימינו, הוא עיבוד של הנתונים עם כל ההשקפה המערבית-פרוטסטנטית-מרקסיסטית על גלגוליה השונים, ומי חכם וידע להבדיל ולהפריד בין החלק האובייקטיבי לבין הסובייקטיבי?
אז נכון, לומר שכל המדע הוא הבל ורעות רוח, זו אמירה ילדותית. אבל כל כך הרבה דברים שנאמרים בשם המדע הם הבל ורעות רוח, ואתה יכול לשמוע פרופסורים לפילוסופיה מדברים כמו ילדים קטנים ממש (למשל זה או זה), מה לעשות, יש הרבה דברים שנאמרים בשם המדע והם הבל ורעות רוח. וצריכים לזכור את זה. לחנך את ילדך שהמדע הוא שופרה של המציאות, ורק כשיגיע לגיל ההתבגרות וישאל אותך איך אתה מסביר את הארכיאולוגיה המקראית, – או את התיאוריות הרווחות אודות מוצא האדם והמינים, דתות, נסים, נבואה, וכו’ -, תאמר לו שאין לך מושג ואולי יש מישהו שמדבר על זה. כאן כבר מגיעים למה שמכנה הרב שוחט “חינוך לשקר”.
ואכן האמונה הזו, שהמדע בן זמננו, וכפי שהוא נלמד ומוצג בספרות, הוא שופרה של המציאות היא שקר גדול. והמחנך לאורה את ילדיו, אל יתפלא אם הם לא יקנו את הגשרים הקלושים שיתנו לו אחרי שכבר יהיה מאוחר.
זו הנקודה העיקרית שרציתי להבהיר. ואצרף עוד הערות על כמה קטעים מהמאמר, כדי להמחיש את דברי.
אחד ממגידי השיעורים המפורסמים מסר שיעור בנושא כוח הראייה. הוא סיפר על “ניסוי שני הסדקים” הידוע, הבוחן את טיבו של האור: האם מדובר בחלקיקים בודדים או בגלים מתמשכים. הניסוי גילה ממצא מדהים: האור מתנהג כמו חלקיק כאשר מודדים אותו וכמו גל כאשר אין מודדים אותו. המדענים, הוסיף הרב, אינם יודעים את נפשם בפרשנות התופעה, ואילו אנו מבינים על-פי התורה מהו כוחה של ראייה, ולכן הדברים נהירים לנו. מתוך סקרנות שאלתי ידיד, פיזיקאי ירא שמים, מהי הפרשנות המדעית לתופעה זו. הוא כתב לי כי אמנם בעבר סברו מדענים חשובים שהשינוי נובע מצפייה בתוצאות הניסוי על ידי יצור בעל תודעה דווקא, אולם כיום יש הסכמה רחבה שהדבר אינו תלוי בתודעה אלא במדידה עצמה. כתבתי זאת לרב הנ”ל, והוא השיב לי בתרעומת: “במחילה, אני כן נוטה להתפעל מנפלאות הבריאה, אני נוטה יותר לקבל ממי שעדיין לא נשרפה נשמתו בכבשני האוניברסיטאות למיניהם… עפרא לפומיה. אקוה שיהיה חלקי מן התמימים לנצח נצחים. ממני הצעיר שנכנס ולא יצא מבריתו של אברהם אבינו(!!)
ובכן, קובע הפיזיקאי ירא השמים, שבעבר סברו מדענים חשובים שהשינוי נובע מצפיה, וכיום יש הסכמה רחבה שהדבר אינו תלוי בתודעה אלא במדידה.
אך האם מדובר במדע? רעיון שני הסדקים מתבסס על ניסויים מדעיים, אפשר להגדיר אותו כבעיה מדעית. אך נסיונות ההסבר השונים הם בהחלט אינם מדע, הם הסברים הנובעים מהשקפת עולמו של המסביר. הרב שוחט, בהסתמכותו על ה’פיזיקאי ירא השמים’, נכשל באותה תופעה שהוא מנסה לשלול. שכן פשר קופנהגן המקורי לא דיבר על קריסת פונקציית הגל כתוצאה מצופה בעל תודעה דוקא, אלא כתוצאה ממדידה. ויש להדגיש שאין הכוונה שהמדידה גורמת להשפעה פיזית של ‘זיהום’, אלא הקובע הוא עצם המדידה והעובדה שהדבר נמדד, גם אם ברור שמכשיר המדידה אינו משפיע על תנועת החלקיק/גל. תליית הקריסה ב’מדידה’ היא קביעה לא מוסברת, ולכן היו שתלו אותה בתודעה, והיו שהסבירו אותה באפנים אחרים שונים ומשונים, המשותף לכולם שהם תלויים בהשקפת העולם של המסביר, ואין להם ערך מדעי.
מדובר בדברים ידועים, אם היה הרב שוחט בודק בויקיפדיה, היה מגלה את הנכתב שם:
“פרשנות קופנהגן הולידה פרשנויות פילוסופיות רבות שהולידו בתורן מאמרים רבים, ספרים ואפילו סרטים. חשוב להבין כי כל הפרשנויות הללו אינן תורות מדעיות משום שהן אינן ניתנות להפרכה, בהיותן מבוססות, בהגדרתן, על הנחות בלתי מדידות”
לפי ויקיפדיה, אחד הקשיים לקבלת התיאוריה הזו, הוא “אי הדטרמיניזם הטבוע בתיאוריה”, כלומר העדפה של הסבר דטרמיניסטי.
כך או כך, כל ההסברים האחרים, שיש להם ‘הסכמות רחבות’ בדורינו, עשויות מ’ריבוי יקומים’ ‘מיתרים’, ועוד רעיונות שאין דרך להוכיחם או להפריכם ואין בהם שום נפקות מדעית. אז זכותו של המשגיח זצ”ל או של המגיד מישרים שליט”א, לחשוב גם באופן אחר מכל ההסברים האלו. כמובן שלא באתי ליישב את דברי הצדיק הנ”ל בו עוסק הרב שוחט, אלא רק להראות, שהדוגמא הזו רק ממחישה עד כמה צריכים לשים לב למגבלות המדע, ולכך שאנשי המדע חוצים מגבלות אלו שוב ושוב.
העוסקים במדע מתלוננים רבות על השימוש המעוות שעושים מחזירים בתשובה בגילוים מדעיים. בעולם התשובה רווחת תופעה של פסידו-מדע: הצגת נתונים “מדעיים”, העושים שימוש חלקי ומגמתי, ולעתים מסולף, בממצאים מדעיים, כדי “להוכיח” שכל המדע מפורש כבר בתורה וכי חז”ל הקדימו את כל התצפיות המדעיות
הכללות מסוג כזה רווחות אצל כתבינו לעניני חרדים, ושאר אנשים מן ה’חוץ’, שלא מכירים את העולם האמיתי. אם דבריהם של שניים שלשה אנשים שטוענים ש”כל המדע מפורש בתורה” או ש”חז”ל הקדימו את כל התצפיות המדעיות” הופכים לפני כל עולם התשובה, סימן שמישהו צריך לעשות שיעורי בית.
בעולם הישיבות שבאירופה, רווחה ההלצה שאם “הרב ד”ר”, הרי שהרב חולה ולכן הזמינו את הדוקטור. בדיחה על ‘רב מטעם’. בישיבות של ימינו הפכה ההלצה את פניה: “אם הד”ר הוא רב, כנראה שהוא ד”ר מזוייף, או לא מבין במדע”. אם ישנם כמה אנשים חסרי השכלה מדעית שטוענים ש”כל המדע מפורש בתורה”, כל שאר עשרות ומאות האנשים, שיש להם תואר ד”ר או תוארים מדעיים אחרים, והם עוסקים ברצינות מלאה בשאלות שבין תורה ומדע, וגם מלמדים את הציבור הרחב בנושא, ומבררים סוגיות כאלו, לא נחשבים בעיני בחורי הישיבה. שכן ה’מדע’ הרבה יותר חזק מד”ר אחד מסכן, אולי בריאתן, תמהוני ‘בעל תשובה’, וכן הלאה…
הנושא של מדע בחז”ל הוא נושא טפל, כמעט שלא מטריד אף אחד לא אצל המאמינים ולא אצל הכופרים. העיקר הוא יסודות האמונה, ובנושאים אלו יש התנגשות בין המדע כפי שמוצג בכל גופי המידע בזמננו, ובין האמונה. האם כל מי שעוסק בזה הוא ‘מחזיר בתשובה’ (מחב”ת)? או שמא יש כאן עבודת קודש שצריכה להיעשות ע”י רבים וטובים, ואם יש כמה חובבנים, הרי זה מקרה מצער, כפי שיש גם חובבנים בהלכה שמקימים בתי הוראה ומחברים ספרים, או חובבנים בלימוד שפותחים ישיבות.
ממילא, ניתן לראות בארבעת היסודות הסבר מדעי לגיטימי לעולם, בעוד טבלת היסודות של מנדלייב (שקדמונינו לא הכירו) עומדת מחוץ לתחום
ההנגדה בין ארבע היסודות ובין טבלת היסודות, היא חוסר הבנה משווע. מדוע טבלת היסודות של מנדלייב “שקדמוננו לא הכירו” עומדת מחוץ לתחום? וכי מישהו מטיל ספק בשיטות הכימיה של ימינו? בתרופות או במוצרי קוסמטיקה? או שמא כשהוא קונה צבע בטמבור הוא טוען שלפי המשגיח זצ”ל צבע משי יעיל פחות מצבע אקרילי? ארבע היסודות לא באו בתור חלוקה פרקטית מעשית, אלא מתוך תפיסה פילוסופית על העולם, הם עוסקים ב’תכנית’ של העולם, ולא בחלקים ממנו הוא עשוי. ברור ש’רוח’ ו’אש’ הן פעולות, ולא עצמים. וזה היה ברור גם לקדמונים. ההסתכלות של ארבע היסודות היא הסתכלות פילוסופית טרום מדעית. שכן בזמנם הסבירו את העולם בהסברים פילוסופיים, מבלי להזדקק למפרט הטכני של איך הדברים עובדים. ולכן כשעוסקים בפילוסופיה, התיאוריה של ארבעת היסודות רלבנטית באותה מדה. אין לתיאוריה זו שום ערך מדעי, אבל יש לה ערך פילוסופי. ואילו לטבלת היסודות של מנדלייב אין ערך פילוסופי אבל יש ערך מדעי.
התופעה המוזרה היא שהזלזול במדע נעצר בגבולות בית המדרש. מחוץ לבית המדרש, אנו עשויים לשבת בחרדת קודש מול רופא, שכל ידיעותיו מבוססות על המדע של היום, ואף למלא בדקדוק רב אחר הוראותיו. רק כאשר הדברים מגיעים לדברים כמו אהבת ה’ בדרכו של הרמב”ם (ובאופן בעייתי יותר בפסיקת הלכה) אנו מרגישים חרות לומר ככל שיעלה על דעתנו, בבטחה וברוגע כי מדע זה אינו עומד למבחן מעשי
אכן מדע זה אינו עומד למבחן מעשי, בנוגע להדברים המביאים לאהבת ה’ לפי הרמב”ם, לא נשארו הרבה לפי המדע המודרני שלא עומד במבחן מעשי. שום דבר מהדברים שמלמדים באנתרופולוגיה או בגיאולוגיה לא מוביל לאהבת ה’ בצורה בה הם מוצגים… ומה יעשה המגיד מישרים, שאף שבבוקר ישב מול הרופא (בנוגע לחרדת קודש, נו נו… כיום סומכים יותר על העסקן הרפואי החרדי שמבין בטיב הרופאים יותר מאשר אנשי המדע שסביב), בצהריים רוצה להגביה לבו בדרכי ה’, ואינו מאמין שהעולם נוצר במקרה, והתפתח באופן אקראי, ושאיחוי הכרומוזומים ועקבות הטלומרים מוכיחים ששינוי אקראי בכרומוזומים גרם להיווצרות האדם, או שהקוף הוריש לאדם רטרו וירוסים, והוא גם לא מרגיש שהעצב התועה בג’ירפה מביא אותו לאהבת ה’, וכך הלאה?
אני לא חושב ש”אנו מרגישים חרות לומר ככל שיעלה על דעתנו”, אבל כן, מעיזים להתפעל מהעולם ומהתכנון והסדר והיופי שבו, גם אם ה’מדע’ לא רואה את זה.
נדמה אפוא שהמדענים חכמים דיים כדי לייצר מטוסים שניתן לטוס בהם בבטחה במרחבי הרקיע, אך לא כדי לקבוע כי אין גלגלים (גשמיים) באותו רקיע. תירוצים רבים יכולים להיאמר ביישוב סתירה זאת, אך הקושי שריר וקיים
שוב מגיעה ההפרזה התורנית, כמה אנשים בציבור החרדי באמת סבורים שיש ‘גלגלים’ בשמים? אם יש כאלו מן הסתם הם חסידי תורת כדור הארץ המרובע, הגורסים שכל הסיפורים על מטוסים הם חלק מקונספירציה.
גישה חינוכית מקובלת מאד גורסת כי ראוי לשדר לתלמידים שכל העולם בחוץ הוא הבל הבלים והמדע אינו אמין, ומוטב שהחוקרים יעברו קורס או שניים בלימוד גמרא אצל איזה תלמיד מתחיל
‘מקובלת מאד’? כשמדובר על תחומי מחקר שאינם קשורים לאמונה? לא דובים ולא יער. אם כך חושב מישהו מ’בפנים’, מה יחשבו אלו מ’בחוץ’? מי מחנך את ילדיו שמוטב שהמהנדס ילמד גמרא אצל תלמיד מתחיל?
” כך גם בתפיסה של האבולוציה, רוב העם זוכר רק את מה שינק בצעירותו ש”לדעת החילונים האדם הגיע מן הקוף”: “בני אדם הגיעו למסקנות שאינן הגיוניות בטענה של טבע, עד כדי שפילוסוף החליט שהאדם התפתח מן הקוף, ואינו שם לב לשאול את השאלה הנשאלת – ומי ברא את הקוף עצמו?!”
מצחיק מאד, הרי הקוף עצמו נוצר מאב קדמון אחר! אז נכון, המשגיח זצ”ל אינו בקי בדרויניזם כל צרכו, אבל סוף סוף, אפשר בפשטות לחזור למשל הכפרי והרכבת. מוצא החיים אינו חלק מהאבולוציה ואינו מוסבר ע”י האבולוציה, נכון להיום הוא לא מוסבר ולא יכול להיות מוסבר, ולכן השאלה היא לא מי ברא את הקוף, אלא מי ברא את החיים שיש בקוף? הסגה לאחור של השאלה, או הקטנה של גודל היצור החי לא משנה את השאלה ולא משיבה עליה תשובה!
כפי הנראה, הסיבה העיקרית ליחס המזלזל למדע היא תפיסת הקונפליקט שבין אמונה למדע. המדע, ובפרט המדע המודרני, נתפס דבר המעניק מובן למציאות, ומתחרה בכך עם האמונה – או אפילו מבטל אותה. המדע מצטייר לנו אלטרנטיבה לגישה ה”אמונית”, הרואה במציאות התגלות אלוקית. מתוך כך, התפתחה השקפה הרואה במפגש של דת ומדע התמודדות של משחק סכום אפס. אם המדע בעל ערך, הרי שהתורה מאבדת מערכה; ואם התורה רבת ערך, הרי שמוכרחים אנו לזלזל במדע. הפתרון לכך הוא להצהיר שהתורה היא המציאות והיא הכל. כל מה שאינו תואם לה, כפי הבנתנו, פשוט אינו קיים
זו פיסקת המפתח במאמר, העשויה לזהות את הבעיה, אך מתעלמת ממנה בפועל. הקטע הזה עוסק בכך שהמדע מעניק מובן למציאות, ומתחרה בכך עם האמונה. אך זו הנקודה הרגשית, שאין לנו כיום את תחושת הפחד והבלבול היום יומי שאחזו את האדם הקדמון שהתבונן בעולם ולא הבין לפי איזה כללים הוא עובד. אבל הבעיה המרכזית היא לא נקודת הכובד הרגשית החסרה לנו, אלא הקונפליקט האינטלקטואלי, המדע בן ימינו והאמונה לא מסתדרים. מישהו צריך לוותר על חלק מהרעיונות שלו.
קיימת ספרות נרחבת על כל אחת מן הגישות הנזכרות, תוצר בן שנים רבות של הגות רבנים, הוגי דעות וחוקרים דומה שאין תחום שנזנח, וכל בעיה זוכה למענה (או לכמה מענים) בספרות רחבה.
אשמח להתעדכן בנוגע לספרות הנרחבת שהיא תוצר בן שנים רבות, (כמה שנים?), כי על הספרות שאני מכיר, קשה לומר ש”כל בעיה זוכה למענה בספרות רחבה”, נכון שעסקו בתחומים שהזכרתי, ועל כל נקודה ניתן למצוא ספרים או מאמרים, בד”כ מתוך הציבור הדתי לאומי, חלקם מאת רבנים וחלקם מאת אנשי מדע. אבל האם בספרות הזו ניתן לומר שלכל בעיה יש מענה מספק? ושמספק גם את מי שמחזיק בהשקפה החרדית? אני לא מתרשם כך.
כמה ספרים יש ש’נותנים מענה מספק’ לשאלות ביקורת המקרא? הקורא צריך לבחור בין ספרו של הרב בזק ‘עד היום הזה’ או ספרו של הרב קולא ‘הויה או לא היה’, האם מסקנות אחד מהם מקובלות על ההשקפה החרדית? לא בטוח, או שמא הכוונה שבעלי ההשקפה הטהורה צריכים מעתה לקבל את מסקנות הספרות הנ”ל בנוגע לפתרונות דת ומדע? ובנוגע לארכיאולוגיה, מול טענות פינקלשטיין וחבריו, יש את הארכיאולוג הדתי חגי משגב שמאמץ בגדול את תורת פינקלשטיין עם התאמות קלות, זה חלק מספרות ה’פתרון’? ומה עם המבול?
ומה בדבר גיל העולם? כמה ספרים יש שמיישבים את גיל העולם המקובל אצלינו עם המקובל במדע? האם גם כאן הכוונה שפשוט וברור שיש לקבל את התיארוך המדעי, וכל המתעצל בזה הוא משום שעסוק בענין ה’חומות’ של החרדים בסוד ‘חדש אסור מן התורה’, ועל פי תיאוריות פרידמן?
(בנושא האבולוציה הרב שוחט מציין לדברי התפארת ישראל, הרב קוק, תורת השמיטות, ומיכי אברהם, האם לדעתו רצף המקורות האלו מהווה פתרון מספק לכל הבעיה? ואם לאו, אולי כן יש לקבוע יחס ספקני כלפי ‘המדע’ כפי שהוא מוצג בהיכלות האקדמיה בת ימינו?)
לגבי דברי רש”ר הירש, אין ספק שהם “נחרצים ובהירים, ורלבנטיים לימינו”, אבל וכי אפשר לדרוש מבעלי השקפה אחת שישנו השקפה משום כך? הרב הירש מייצג את הגישה של יהדות גרמניה שהתפתחה לאורו, ואף אחד לא בא לבטל גישה זו, אבל ישנן עדיין גישות אחרות, מה לעשות.
היחס ללימוד התלמוד באקדמיה, למשל, מגולם במשפט של הורים ומחנכים כאשר רצונם להעצים את לימוד התורה בטהרתו: “באוניברסיטה מתעניינים רק בנעליים של אביי” (או בנוסח דומה בשם רי”י ויינברג, בעל ה’שרידי אש’: “אנחנו עמלים לדעת מה אמר אביי, והם [החוקרים] דנים מה היה צבע זקנו של אביי”, אם כי רי”י בוודאי התכוון לאי הרלוונטיות של מחקר התלמוד). למעשה, הנחשף למדעי היהדות, עלול להיבהל כאשר יגלה כי צמצום התעניינות המדע לנעליים של אביי נובע משטחיות ומחוסר היכרות עם עולם זה, ואולי אף ייווכח “חלילה” כי בחוגים לתלמוד ישנם חוקרים חכמים, ביניהם גם יראי שמיים, החודרים לעומק השיתין של סוגיות קשות בתלמוד. … חשוב לזכור כי בית המדרש עושה שימוש בספרי ראשונים שהוהדרו בעזרת כלי המחקר העדכניים, בפרט בענייני נוסח
נו באמת, מה הקשר של נוסח שהושג ע”י כלי מחקר, לבין ‘מחקר התלמוד’, שחלקים גדולים ממנו בנויים מהכחשת האותנטיות של דברי התלמוד, והצבת פרשנויות אחרות מדברי האמוראים, באופן שיטתי, על סמך פלפולים בעלמא. יש חוקרים חכמים אכן, ו”ביניהם יראי שמים” אכן, אבל האם משום כך יש לחלוק כבוד למקצוע? שרוב רובו דברי הבל והכחשת סמכות חז”ל (נכון, לא כותבים בתוך המחקר הלכה למעשה, אבל המשמעות ברורה – יש בתלמוד הרבה דברים שיסודם בחוסר הבנה של הפירוש ה’נכון’ וה’מקורי’). מוחלים אנו על חדירתם לשיתין של סוגיות קשות, ויבלעו נא בחזרה את המרגליות והפנינים שפיהם מפיק . הנה לך דוגמא על מחקרו של זקן החוקרים, הפרופסור הדגול הלבני: מקורות ומסורות
לסיכום, יש בה בדרישה להתייחס למדע בכבוד הראוי לו, מן התמימות של בחור ישיבה שאין לו מושג איך המדע עובד באמת. האקדמיות והמדע בן ימינו, נמצאים במסלול התנגשות עם התפיסה המסורתית והשמרנית. לא רק בשאלת דת ואמונה, אלא גם בשאלות של השקפה כלליות ופוליטיות, מי שלא רואה את זה הוא מאמין עיור. ומי שחושב שלחנך להפרדה בין תורה ומדע, כאילו המדע הוא שופרה של המציאות, ואם בתורה רואים להיפך יש סל ‘פתרונות’ שעיקרו הוא לקבל את המדע בנוסחה כזו או אחרת – זה חינוך יותר קרוב ל’אמת’, טועה ומטעה.
ומכאן לדברי המגיב ד”ר בר דע, שלא כרגיל במאמרי תגובות, לא בא להשיג על הכותב, אלא להיפך למלא אחריו, כפי שהוא כותב בפתיחת מאמרו ‘בין חולין לחילון‘:
“הוא טוען שעל החברה החרדית להשקיע מאמץ לשנות את יחסו למדע, בפרט לאור העובדה שבימינו אין אפשרות להגביה חומות שימנעו חשיפה לתכנים מחוץ לעולם החרדי”.
הרי לדבריו, מכיון שבמוקדם או במאוחר ייחשף בחור הישיבה לויקיפדיה או לתכנית מדעית פופולרית בטלויזיה, יש מראש לחנכו שהתכנים האלו הינם נכונים ואינם סותרים את השקפתו.
לדעתי ההיפך הוא הנכון, יש לחנכו ולהסביר לו כיצד פועל המדע וכיצד פועלים אנשי מדע.
לגבי כבוד למדע מקצועי בתחומים שאין בהם הנחות יסוד, איני רואה שום יחס מיוחד בציבור החרדי.
עוד הוא אומר:
תקופת ההשכלה הוגדרה על-ידי היהדות הנאמנה “תקופה של שמד”, שעליה חל הכלל “גדול המחטיאו יותר מן ההורגו”. מלחמת חורמה הוכרזה נגד ההשכלה על ידי גדולי ישראל, וננקטו צעדים חריפים כדי להתגונן מפניה. בין צעדים אלו, נדרשו שלומי ישראל לפרוש מלימודים שהיו חלק מעיסוקם האינטלקטואלי של המשכילים. לימודי תנ”ך, דקדוק, ספרות, חוכמת ישראל ומדע הוצאו אל מחוץ לתחום. תחומי דעת שהם כשרים במהותם, ושנלמדו על ידי שלומי אמוני ישראל משך מאות שנים, השתוו לפתע לעיסוק בכפירה, מתוך הבנה שהנזק (הרב) שנגרם עקב הפרישה מתחומי ידע חיוניים אלה היה קטן מהנזק שהיה צפוי לעם היהודי אילולי זאת. מחיר החומות הגבוהות והבצורות שנבנו בימים ההם היה גבוה, אבל הוא היה הכרחי כדי להגן על בית ישראל מפני הרוחות הרעות שנישבו באותם ימים.
יש כאן שגיאה היסטורית, כאילו נדרשו שלומי ישראל לפרוש מתנ”ך, דקדוק, ספרות, חכמת ישראל, בעוד לפני שנולדה בכלל תנועת ההשכלה לא היה שום עיסוק שיטתי בתחומים אלו, להיפך, המשכילים חדשו את התחומים האלו, והחרדים לא קבלו את החידוש הזה מסיבות מובנות. ייתכן שלולי היו המשכילים מכניסים תחומים אלו כריאקציה וכמלחמה, היו אלו נכנסים לאט לאט באופן טבעי.
בדיוק כמו לימודי ליבה, שלפני כעשרים שנה היו נחלתם של רוב ילדי הציבור החרדי, שלמדו ב’בתי ספר’, החידרים היו מיעוט, ובשנים האחרונות עם המאבק מול רשויות החינוך שגילו אקטיביזם, נסוגו רוב הציבור החרדי אל החידרי, ובתי ספר כמעט ולא קיימים.
אחת העדויות המעניינות לכך היא תופעת תנועות התשובה והמחזירים בתשובה, שרואים את תפקידם לקרב רחוקים באמצעות גילוי “האמת”. לשם כך הם נעזרים בטרמינולוגיה הלקוחה מעולם המדעי, המשדרת מהימנות ואמינות. רבנים ותלמידי חכמים קוראים לעצמם “מרצים”, ומכנים את ההתכנסויות “סמינרים”; הם מוכיחים הוכחות מטפיזיות באמצעות גילויים מדעיים, פיזיים.
עם כל הכבוד, כשאנשים רוצים להכיר לאחרים את היהדות כאמת, אין שום צורך לשים את “האמת” במרכאות, יתכן שישנם אנשים חובבנים, יתכן שלפעמים הם טועים, אבל הם בהחלט בכיוון של האמת. אגב, לכנות התכנסות בשם ‘סמינר’ זו לא עבירה, ואין שום סיבה לחשוב שהם בהכרח “מוכיחים הוכחות מטפיזיות באמצעות גילויים מדעיים”, המדע הפורמלי לא יכול ‘להוכיח’ דבר לא טבעי, אבל הוא יכול להצביע על תופעות שאין להן הסבר טבעי. וגם אם דברים מוסברים מבחינה לוגית ופילוסופית ורחמנא ליצלן “בטרמינולוגיה הלקוחה מהעולם המדעי”, אין בכך שום רע. בדיוק כמו שהכפירה נלמדת על כל במה “בטרמינולוגיה הלקוחה מהעולם המדעי”, וגם היא נלמדת בהתכנסויות שנקראים “סמינר”, ואנשים שמלמדים אותה קוראים לעצמם “מרצים”. נו באמת.
אולם, עירוב תחומים זה מחמיץ את העיקרון הראשון של המדע המודרני, שהוא ההפרדה בין פיזיקה למטפיזיקה. ההיגדים “יש אלוקים” או “אין אלוקים” אינם היגדים מדעיים, משום שהם אינם ניתנים לא לאישוש ולא להפרכה במסגרת המתודה המדעית. האלוקים אינו בעל מאפיינים הניתנים לתצפית ומדידה בשיטה המדעית. השיטה המדעית עוסקת בחומר ואנרגיה וגלגולם זה בזה. האלוקים, באמונה היהודית, אינו מושג בשכל ועל כן אין למדע מה לומר לגביו. הניסיון להוכיח אמיתות מתחום המטפיזיקה באמצעות השיטה המדעית מעיד על חוסר הבנה בסיסי בנוגע לטיבו של המדע.
והאם כל הניגוד בין תורה ומדע מתמצה בכך שאין דרך מדעית להפריך את קיום האל? האם אין משמעות לסיבות רציונליות לאמונה באל? (נכון, זה לא מדע, יופי). האם גם הבעיות של ארכיאולוגיה מקראית נפתרות בהפרדת צמר גפן הזו?
מטרת התורה היא להנחיל לנו אמונה, מוסר וערכים. כפי שאין מגמת התורה ללמד אותנו היסטוריה, כך אין מטרתה להקנות לנו ידע על העולם. את הידע ההיסטורי או מדעי אנו שואבים מתוך היכולת שהנחיל לנו הקב”ה להשכיל, להתבונן ולהסיק מסקנות, וכל אלו בתחום החולין – כמו כל ענין אחר של חולין בחיינו. אין בר-דעת שיטען כי התורה מורה לאדם כיצד לתקן את הקרבורטור של מכוניתו. יש מקומות שהם מקומות מובהקים של חולין, שאליהם התורה אינה מתייחסת. הקב”ה ברא את האדם מצויד ביכולות שכליות, כדי שיכבוש את המציאות, לרווחתו, על ידי בינתו. הידע המדעי כפוי על האדם, ואין התורה אוכפת אותו להתעלם ממה שדעתו משכלת. כל המזלזל במדע בשם התורה אינו מבין מה בין מדע לתורה; הוא דורש מהבריות שימששו כעיוור באפלה.
האם המשפט הליבוביצ’יאני ש”אין מטרת התורה להנחיל לנו היסטוריה”, פותר את הבעיות ההיסטוריות שעולות מן התורה? נניח שהיא לא באה ללמד אותנו מה גיל העולם, ולגם לא איך נברא העולם, האם היא גם לא באה ללמד אותנו את ההיסטוריה של העם היהודי? שהרי זה בסופו של דבר תחום ידע גרידא? ומה בדבר ההיסטוריה של אלופי אדום?
חלק ניכר מהפונים להשכלה גבוהה נוטים למקצוע “משפטים”, מתוך מחשבה שהוא קרוב מאד באופיו ללימוד התלמוד וההלכה, ומתיישב ותואם את הטיפוס הישיבתי חרדי. מפתיע לראות שאין בין תלמידים חרדים למשפטים חשש מפני ערכאות של גויים, חרף העובדה כי על הדן בהן נאמר ש”הרים יד בתורת משה”.[6] לא זו בלבד, אלא ראשי ערכאות מדינת ישראל החילונית הם דווקא אנשים דתיים, היושבים בראש הרשות התובעת ואפילו האוכפת. אלא שכבר הפעילו על עניין העיסוק במשפט את עיקרון “המבדיל בין קודש לחול” המובא לעיל, במקרה הזה בצורה של “הפרדת הרשויות” מבית מדרשו של הר”ן,[7] המבדיל בין “המשפט האמיתי” לבין “תיקון סדר מדיני וכפי צורך השעה”. ניהול החברה בחייה היומיומיים הוא עניין של חולין המתבצע על ידי המדינה (לצורך השעה), כפי שנלמד בלימודי משפט, כל זאת לצד הדין האמיתי שמתקיים בדין תורה.
דרך הילוכו פוסק הוא הלכה שאין במשפט של זמננו משום ערכאות, שכן הוא מטפל בסדר המדיני. הבעיה היא שאפילו אם היינו מניחים שהמשפט של זמננו הוא הסדר המדיני המדובר בר”ן, הרי אין זה לצד הדין האמיתי שמתקיים בדין תורה”, כי בתי המשפט בישראל אינם מכירים בדין תורה ולא מתקיימים ‘לצדו’ אלא במקומו. בכל מקרה הסכמה רחבה של הפוסקים בדורינו, שאסור לתבוע בבית המשפט הישראלי, והוא כן נדון כערכאות, ולכן גם אם זה מפתיע שלומדים משפטים, אין להסיק מכאן מסקנות הלכתיות מופרכות. אגב, בלימוד משפטים יש דרכים רבות ושונות לתעסוקה מבלי להיזקק לתביעות אסורות בבתי משפט.
למרבה האבסורד, דווקא בלימוד המדעים, תחום שכאמור לרוב אין לו כל נגיעה ערכית, אנו מוצאים התנגדות המביאה לצנזורה קשה. בבתי ספר החרדיים ילמדו מדעים באופן מצומצם מאד, ואפילו במסגרת לימודים גבוהים. משפטים, פסיכולוגיה ותיאוריות חברתיות אחרות, בעלות אמירה עמוקה על טבע האדם וסולם הערכים שלו, נלמדות ללא חשש, ודווקא מדעי הטבע נידונים לשבט הצנזורה. אין זה אלא חוסר הבנה עמוק לגבי טיבם של המדעים.
לא ברור על מה מדובר כאן, בחידרים לא לומדים שום דבר מעבר ללימוד תורה וקצת דקדוק וחשבון ברמה של הכיתות הנמוכות, ואילו בבתי ספר של הבנות לומדים מדעי הטבע הרבה יותר מאשר פסיכולוגיה. אין שום צנזורה על מדעי הטבע, מסיבה מאד פשוטה, האבולוציה אינה חלק ממדעי הטבע, וניתן ללמוד זיאולוגיה וביולוגיה וכל שאר מדעי הטבע מבלי להזכירה, (ראה הרחבה כאן).
לסיכום, מבלי לבטל את דברי הכותבים הנכבדים שדבריהם הובאו כאן, נראה שהם מתעלמים מבעיה בסיסית ומרכזית, שלא באה עדיין לפתרונה. והיא הגורם המרכזי ליחס דו ערכי בקשר לתקפות אמירות ודעות של הממסד המדעי בנושאי יסוד כמו גיל העולם ומקורו, מוצא החיים והמינים, ההיסטוריה הישראלית וכו’.
יש שאלה שקשורה למאמר שתמיד התקשיתי להשיב עליה בצורה שתתישב כראוי על ליבי בנוגע לחינוך החרדי… השאלה היא למה לא מכניסים קצת ידיעות נחוצות לחיים בתלמודי התורה (אני מדבר על המיינסטרים ולא מודרנים למיניהם) למה לא מכניסים לימודים רציניים ומסודרים של חשבון בסיסי (הכוונה ללימוד ראוי של לוח הכפל, אחוזים וכד’ ולא פעם בשבוע) ומינימום של אנגלית… הרי ‘בתכלס’ לא כולם מצליחים להישאר בכוללים וצרכים ידיעות בסיסיות לחיים (כמובן גם מי שנשאר בכולל צריך אך פחות) למשל, בתהליך ההתחזקות שלי ניכנסתי לישיבה קטנה ליטאית וגליתי שכמעט כל הישיבה לא יודעו לוח הכפל בצורה טובה, ושלא לדבר על אחוזים שלא ידעו… Read more »
כנראה שזה מחיר שמשלמים על כך שיש מלחמה סביב נושא החינוך
וכל צד רוצה לנצח, גם אנחנו…
אני מבין…
אבל זה מחיר שלא צריך לשלם, ונוכל להשאר במלחמה הזו גם אם נגדיל קצת את ידיעות הבסיס בתלמודי התורה ונכניס לימודי ABC
אין שום סיבה שזה יפגע בנו
לגבי אסטרטגיות לחימה, יש להפנות עצות לרמטכ”ל ולגנרלים
אין לך תשובה אחרת? איזה סברה לפחות?
אני מאמין שגם אם אלך לגדולי ישראל אני לא יצליח לקבל הסבר שייתיישב על ליבי
לא עניתי תשובה בכלל
רק אמרתי שאין טעם בדיון תיאורטי
צריכים להכיר את השטח ולהכיר מי מקבל החלטות, אני לא מתמצא בזה
ויתכן בהחלט שמי שמקבל החלטות לא יספק לך הסברים
ולכן באמת הדיון לא מאד יעיל
מצטער. התגובה כתובה תוך בלבול רב, בשפה ישיבתית ואף רחובית (מינוחים כמו ‘נו באמת’), אין קוהרנטיות בין הטיעונים. חבל מאוד. ההנחות בראשית המאמר כגון שההסבר המדעי ניזון מהשקפת החוקר מוצג ללא ביסוס או הסבר סביר , וככלל קשה מאוד להבין באילו נקודות חולק כותב המאמר על הרב שוחט. נכנסתי לכאן בכדי לקבל תשובות וממש התאכזבתי. לצערי, תת רמה.
אינני יודע על אלו שאלות ביקשת כאן תשובות, לכן לא אוכל לעזור בזה
לגבי ה’הנחה’ שההסבר המדעי ניזון מהשקפת החוקר, תוכל ללמוד עליה עוד בדיון ההמשך לפוסט זה, שלונקק גם בתגובה לרותם בעמוד זה.
לגבי הרמה, אני ממש מתנצל, כנראה שעליך להיצמד לצריך עיון, וכך לא תיתקל עוד בשפה הישיבתית שכ”כ צורמת לך.
צר לי, אך באמת מדובר בהכללה שלא מעלמא הדין, זו הגזמה פרועה של איזו שהיא תחושת בטן במחוזות התמימות, שמעולם לא נאמרה בצורה כזו. “העולם שבחוץ הוא הבל ורעות רוח”, מבחינת נושאי העיסוק ועולם הערכים, אך האם יש ילד חרדי אחד, שחינכו אותו שהמהנדסים, הכימאים, טכנאי חשמל, וכו’ הם הבל ורעות רוח? ברור שיש כאן ערבוב בין התחומים ה’נפיצים’, בהם קיימת בעיה בין מדע לתורה, ובין ה’מדע’ כתחומי ידע ולימוד. —אני מתקשה להבין איך כותב המאמר רומז בכזו שלווה שמהנדסים וכימאים וחשמלאים הוא מדע “מוכח” שיש ערך בידיעתו, אבל מדעים שלא מתיישבים עם מה שכתוב בתורה אינם כה “מוכחים”. אני… Read more »
וואו, השקעת הרבה בתגובה
אבל הפורמט הזה לא מאפשר להתייחס כאן לתגובה של קרוב ל6000 מלה
אתייחס במאמר נפרד ואכניס כאן לינק
עדכון, התייחסתי כאן
וכולם (ביצים, חיידקים, רימות) מגיעים מזכר ונקבה?
לא בהכרח זכר ונקבה, אבל מגיעים מיצור חי אחר באחד מאפני ההשתכפלות
שלום. שתי הערות רק.. 1.עצם ההרגשה הזו שרוב המגיבים כאן מעלים, שהיחס החרדי לכל מה שהינו לא “מתוך” בית המדרש, דינו לפקפוק ולהתנשאות, (ואין התנשאות כזו ה”בורית”) מבטא איזו שהיא אמת, העובדה שכך אנו מרגישים, איננה פחותה מהבאת עובדות ודוגמאות לרוב, על יחס שונה.. והרי אין מדובר כאן על חרדים קלאסיים שכן הם לא אמורים לטייל באתרים כגון דא, ובדוחק התירו קווי נייעס…. מדובר כאן על אוונגרדיים כתלמידך ותלמידי אוריה,ופייבלזון, ומינצברג, וכו’ שכן מה לעשות, גם תלמידי אוונגרדים של ר’ גדליה וזילברמן ושות.. 2. שאילת תם, בנוגע לדיונים שהתפתחו על אינם פרים ורבים, רימות בגוף המת לא נוצרים מעיפוש וריקבון?… Read more »
כל יצור חי מגיע מאיזו ביצה, חידק משתכפל מחידק אחר
לגבי בליעות ראה כאן
לקובי בוודאי שזה ישפר את האתר ויבליט את הנושאים שמעסיקים את קוריו ביותר למרות שנידונו בעבר הרחוק. אך יחד עם זאת אדגיש שהצבעתי על דבר אחר, ובכל זאת אני מודה לך שלקחת את הדברים שלי לכיוון הזה ובכן בהחלט ניתן לומר שאני הוא זה שמצטרף אליך. לצוות האתר כמובן שלא זו הייתה הכוונה. אם לא אדע על פוסט חדש למשל (בוודאי שאפסיד אבל) אין בכך חשד לחוסר הגינות מצד האתר אך לעומת זאת אם בדו שיח שכבר הסתיים וקיבל צורה מסוימת באתר נכנסים שינויים בלי ידיעת המשתתפים זה גם מותיר את כולם בתחושת חוסר אונים מול צוות האתר כי אין… Read more »
לצוות האתר
בעוברי בין השורות של התגובות שנית, שמתי לב שיש הוספות חשובות שלא היו בזמן אמת… לא שינויים דרסתיים אבל בכל אופן שינווים.
בטוחני שכולנו היינו שמחים אילו היה אפשר לדעת עליהם ולא לפספס, למשל, אלוזיה כל כך יפה לנבואת ישעיה המפורסמת שנכתבה בתוך
תגובת צוות האתר מ-1 ביולי 2019 ב 12:13 ועוד כמה הוספות חשובות.
אתה מוזמן לשבת על כיסא לידי, וכך תוכל לדעת תמיד מה אני עושה בכל רגע נתון
אני מצטרף לבלי שם שיהיה תועלת עצומה לשדרג האתר שיהיה אפשרות לראות התגובות לפי סדר חדש/ישן – ישן/חדש
וכן שיהיה אופציה בדף הראשי לראות 100 תגובות האחרונות לדוגמא (באתרו של עדי יש אופציה לראות חמש מאות תגובות האחרונות)
צריכים להכיר ולהדגיש שחלק נכבד ביותר של האתר זה התגובות ומבחינה מסויימת חשובות אפי׳ יותר מהמאמרים בעצמם, וחבל מאוד שאין אפשרות לדעת רק מכמה תגובות אחרונות,
אין אני כותב ביקורות, להיפך מחמת ההנאה העצומה שאני ואחרים מקבלים מהאתר -ותודה רבה מאוד על העבודה העצומה שמושקע כאן- אני מעורר ומציע שהגיע הזמן לעשות שיפור טכני.
תודה
ס”ה אתה די מסכים עם משה שוחט. רק בניגוד אליו שהוא יודע רק לומר שזה לא לעניין השלילה של כל המדע כשיטה, אתה מניח את האצבע על הנקודה הבעייתית, לצד העובדה שבציבור החרדי עוד לא יודעים להתמודד עם זה.
האם אתה סבור שיש אפשרות לקיים לימודים מדעיים אקדמאים בציבור החרדי ללא כפירה?
אני אכן מסכים עם משה שוחט, וניסיתי לצעוק את זה בקול רק שאף אחד לא הקשיב… המשפט “לימודים מדעים אקדמאיים בציבור החרדי” הוא סתירה כי ההגדרה של לימוד אקדמי הוא “תכנים שנקבעים ע”י המל”ג” כלומר אין דבר כזה לימוד אקדמי שמישהו שולט בו מלבד המל”ג הלימוד האקדמי מעביר את הלכי הרוח ואת הדעות השולטות באקדמיה יחד עם הנתונים ושאר התכנים האם אפשר ללמוד נושאים מדעיים כמו ביולוגיה, פיזיקה, טבע, אנגלית וכו’, הרי הבנות לומדות מתוך ספרי לימוד שנכתבים ע”י שומרי מצוות הרי שהדבר אפשרי, וכך היה מקובל בבתי הספר החרדיים שרוב הציבור היה בהם לאחרונה השתנה המצב והופסקו הלימודים האלו,… Read more »
זה האתר הכי אמין מקיף וביקורתי בנושאי אמונה ודת לפי עניות דעתי ,אך תמיד אפשר לשפר ולכן ,תמיד טוב ביקורת בונה .חובה אתר כזה בימינו כאשר יש נגישות ליידע ויש מלחמת הסברה נגד היהדות וכבר אי אפשר למכור לוקשים לציבור ,נכון שמצד אחד נחשפים להרבה כפירה וספיקות בגלל אתר זה ,אך מצד שני יוצאים ברושם שעכשיו שאני מכיר את הטענות החזקות של הצד שכנגד הדת היהודית ,ההוכחות לאמיתות הדת היהודית מספיק חזקות .אני אישית גם התכתבתי עם מומחי ההסברה החילונית (כמו דוקטור דוד סלה ועוד) ואכן התרשמתי שהם עומדים בחוסר אונים מול אתר זה ,בתקווה שתמשיכו להעלות מאמרים מדוייקים ואמיתיים… Read more »
“חשוב לדעת שלא רק תלונות יש, אלא גם יש מי שנהנה…”
הגזמתם לגמרי, אני אישית מאוד נהנה וכל מי שאני מדבר איתו בנושאים האלה אני מפנה אותו לכאן, בתור האתר הטוב ביותר בעניינים אלו,
פשוט כשנהנים בד”כ לא טורחים לכתוב כי מרגישים שזה מיותר, אולי לא מידה כ”כ טובה, אך כך מנהגו של עולם כנראה…
אולי אם היה לייקים…
(לא התכוונתי להתלונן על משהו. בסה”כ הערתי הערה מסויימת, זה לא אומר שאני לא נהנה מהאתר).
עלו והצליחו
לצוות האתר
אילו לא היו מקבלים תועלת לא היו מתלוננים, וברגע שתחדלנה תלונות תדע שהפסיקו להנות, כי את אשר יאהב וכו’
גדלנו מהחיידר על אדני הביקורת ובאמת שכחנו את הצד ההפוך
לאלי
אם תשים לב להגדרתי והרגשתי תראה שהם רחוקים מהדעה שחייבים לחשוב במגזר החרדי.
אבל באמת זה לא משנה אם התכוונתי כך או אחרת.
אין ספק שהאתר משקף פתיחות יחד עם שמרנות ולא רבים אוחזים חבל זה משני קצוות.
בלי שם זה היופי של האתר הזה. אם אתה רוצה רק דעה המתאימה להשקפה החרדית השמרנית אתה יכול לפנות להרבה אתרים וארגונים ידועים אחרים. היופי באתר זה שהוא נותן רוחב בכל נושא ומציע מגוון רעיונות ומבטים שנותנים לאדם שמחפש אמונה את היכולת לקבל תשובות ודעות שהוא יוכל להאמין בהם האתר הוא לא אתר החזרה בתשובה קלאסי שמביא את דעת הרב שמאחורי האתר כשמבחינתם זו ורק זו היהדות אלא זה אתר ללימוד מקיף של אמונה ויהדות ולבירור פתוח של כל נושא יחד עם זה היופי באתר זה שעם כל זה שמביאים פה מגוון דעות וסוגיות עדיין לא פתוחים לקבלת כל דעה,… Read more »
אלי, תודה על הדברים
חשוב לדעת שלא רק תלונות יש, אלא גם יש מי שנהנה…
משפט האחרון מתייחס לתגובה האחרונה של ה”פסיק” מ 30 ביוני
פשוט מאד, יש כאן מאמרים שמציעים פתרונות מגוונים לשאלות שדנות “בסתירה בין תורה ומדע” והפניות לתכנים וכתבות מאישים וכד’ שחלק מהם לא יהיו מקובלים על כל שכבות המאמינים (ולפעמים זה מודגש באתר אבל לא תמיד) וקשה לתת קו אחיד שמנחה את צוות האתר בבחירת החומר וכתבתי הרגשתי בזה.
תודה על ההבהרה אכן זה בהחלט לא מודגש באתר דוקא משום שאין כאן שום נסיון ליצור ‘השקפה’ ואם יש הדגשה זה רק במקרה שמישהו שואל, ולכן אני צריך להבהיר לו שוב שכאן יש ליקוט של פתרונות ודעות בנוגע לתורה מול מדע לא עיסוק בשאלה איזו דעה ‘נכונה’ פתרונות או ידיעות עובדתיות – מובאים מכל מקור, גם אם מדובר בנוצרי, מוסלמי, או בודהיסטי דעות – משתדלים להביא מאנשים מאמינים, אם כי לפעמים אגב ה’פתרון’ או ה’ידיעה’ מצליחים מסיונרים מוכשרים גם להשחיל דעה או שתיים כאן לא המקום ללמוד דעות או גבולות ההשקפה הנכונה – אלא רק לעסוק בסוגיית תורה מול מדע… Read more »
אלי העלה נקודה חשובה ואדרבה, דווקא משום שנושא האתר לספק תוכן נגד כפירה באמונה יש צורך לתת אמות מידה לפיהן דן האתר. אבל למרבה הצער (או שמא להיפך, דלא ניחא ליה למרייהו וכו’) נדמה שאין זה אפשרי בשום מסגרת לא הלכתית ולא רעיונית לתת הגדרה שתהיה מקובלת כסמכות אחרונה לדבר, שלא יוכל היחיד לומר קים לי… הוויכוחים האלה היו מאז התגבר עלינו חוזק הגלות ואולי עוד לפני כן כמו שכותב תלמידו של האריסטו, תאופרסט, בתחילת בית שני: “Being philosophers by race they converse with each other about the deity” (למען האמת הוא לא ממש הבין ביהדות או יהודים, כנראה מדבריו… Read more »
אם אפשר להבהיר את המשפט האחרון
עלה פה דיון על מיכי אברהם ועל ליבוביץ אשמח אם פעם אחת ולתמיד תביאו מאמר או משהו כזה שידון מה זה כופר או מין מה נכלל במסגרת המחויב ביהדות שמי שחורג ממנו זה סוג של מינות אפיקורסות או אפילו כפירה ומה גם אם לא היה מקובל בעם ישראל ואפילו אם חולקים על זה עדיין זה דעה בתוך מסגרת היהדות והסבור כך לא נחשב מין אני יודע שבציבור החרדי היו שאפילו את הרב נדל ראו כסוג של מין או משהו מהסוג הזה, וראיתי במאמר זיכרון לרב משה שפירא שהוא מאוד החמיר בסופרי סת”ם לדעת מי הם והוא הסביר את עצמו שהיום… Read more »
בעיקרון זה לא התחום של האתר אבל כמובן שכמו כל נושא הלכתי גם בזה יש מקום לדיונים המושגים של ‘מינות’ בציבור החרדי לא עוסקים באנשים אפיקורסים באמת אלא בכל מיני השקפות לא מקובלות. הרב משה שפירא לא קנה תפילין שכתב אותם פלוני, ואילו הרב שך לא הסכים שהרב משה שפירא יתן שיעורים בישיבות. האנשים שחשבו שהרב נדל הוא מין, היו נחשבים בעיניו להרבה יותר גרוע ממינים… (גם לוקחים כסף על לימוד תורה, גם ציונים, וגם טפשים…) כל מיני קטעי ציטוטים בסגנון הזה הם לא הכתובת לבירור נושאים עמוקים וחשובים. אבל במקרה של מיכי הוא מוציא ממשמעותם לפעמים חלקים מיג’ עיקרים,… Read more »
אין בעיה להביא ממנו מאמרים שנראים לכם רלבנטיים וקשורים לתחום התמחותו כמו שכתבתם, אבל מכאן ועד לציין עדכונים שוטפים להגיגיו תחת הכותרת “עדכוני אמונה בעידן הידע” נ”ל מאוד מוזר, בתור קורא תמים זה נ”ל כמתפרש שהדרך שלו נכונה ולכל הפחות מייצגת גישה לגיטימית לגמרי מבחינה אמונית ותורנית, אכן, הייתי מתפלא באותה מידה אם הייתה הפנייה שוטפת לדבריו של ישעיהו ליבוביץ’, (אשמח אם יש קוראים שיביעו את דעתם כיצד זה מתפרש אצלם), מה גם שכמדומני שלא פעם הוא משתלח בת”ח באופן מזלזל ופוגעני, וזה עלול להופיע גם בכותרות שלו, יש על כך איזו ביקורת? (ולגבי ynet, אני מניח שאתם לא מביאים… Read more »
יש בדבריך הגיון, נחשוב על הדבר שוב
לא מבין,
אם דעתכם לגביו כ”כ שלילית, אז למה אתם מציינים קישורים למאמרים שלו באתר שלכם?
יש גם קישורים לYNET מדע ולאתרים מחו”ל שקשורים במישרין או בעקיפין לנושאי האתר
יש גם מאמרים שלו באתר, הוא לא יותר גרוע מאיזה בריאתן נוצרי שמחפש שרידים למבול…
הוא יהודי שומר מצוות, אבל הדעות שלו בנושאי יהדות קיצוניות מאד, וזה לא מונע להביא ממנו דיונים בתחום ההכשרה שלו כמו פילוסופיה ופיזיקה, כפי שאנו מביאים גם מליבוביץ’, דברי תורה או השקפה יהודית אנחנו לא לומדים ממנו
תלוי אם דעותיו מפורסמות בקרב בעלי סמכות ואחריות ציבורית.
אבל זה גופא בעיה גדולה למי יש סמכות לקבוע מהי הדעה האמיתית ובפרט בדורינו אנו.
וכמדומני שצוות האתר מכיר את המורכבות של הבעיה מקרוב.
לא התכוונתי באמת, כתבתי בחיוך מר.
מי שחושב ש”אין חשיבות לשאלה אם ניתנה תורה בסיני ואם התרחשה יציאת מצרים, אין השגחה אין משמעות לתפילה ואין שכר ועונש” מבחינת ההלכה עצמה אינו יכול לפסוק ולכן גם אם יכוון לדעת נודע ביהודה ואפ’ יגיד יותר טוב ממנו דינו שדן בטל.
אבל הוא עצמו כבר כתבתי מהתחלה שדיני שמים שאני
ומה עושים כאשר אותו אדם הוא בעל סמיכה לרבנות, ומלמד גמרא בישיבה, ויש לו הרבה תלמידים, והוא טוען שדינו לא בטל, ואף מפרסם מאמר שתומך בפסיקתו המעניקה סמכות לעצמה?
בעיה
לאדם כזה יש את הזכות המלאה לא להתחשב עם פסקיו של נוב”י, ממילא זה לא יוסיף תוקף לפסקיו
זה לא ענין של זכות מצד אחד הוא טוען למחוייבות להלכה, במאמר האחרון שלו הוא כותב: “בעיניי יהדות היא הלכה ותו לא מידי. כאמור, אני “גוי שומר מצוות” גאה. זוהי התיאולוגיה ה”רזה” שהגעתי אליה, וכל השאר הוא מעטפת (במינוח שהגדרתי פעם, “תורה בגברא”) שאפשר לקבל ואפשר גם שלא, ורובה ככולה אוניברסלי לגמרי (ולא יהודי דווקא)”. אבל מן הצד השני, הרי ההלכה אינה מתמטיקה, היא נוצרה ע”י פוסקי הלכה שפעלו מתוך אמונה ב’מעטפת’, ולכן אין משמעות לקבלת ההלכה כשמסרסים ומעקרים את אחד הגורמים המאד משמעותיים שלה, כמו שהראינו כאן לגבי ליבוביץ’ שקדם לאברהם בעמדה זו. מכאן עולה שאין משמעות רבה ל’מחוייבות’… Read more »
לאליעזר (26 ביוני) לא מכיר את מ.אברהמי את דעותיו ואת פסקיו (מלבד הסרטון עם המשל הנ”ל) ואם הוא איש אמת אין לי אלא לעמוד מפניו מצד ישרותו ובוודאי כלפי שמיא גליא ובוודאי שאין לקרותו ליצן (אא”כ לצוות האתר ידוע עליו אחרת) אבל יש ישרים שטועים ומי שמאמין באמת בבורא עולם ובתורתו יקבל שכרו מן השמים ורבים מן הראשונים היו אפיקורסים לפי שיטת ראשון אחר אבל א”א לאומה שלמה להתנהל ככה ולכן על אף שכל אחד בכחו (אם באמת זה בכחו…) להחליט לעצמו מיהו פסק לציבור שאני. ולכן דין אפיקורס ידוע אבל דיני שמים שאני ויתקבל שם כמת על קידוש השם… Read more »
מבחינת מיכי אברהם אין חשיבות לשאלה אם ניתנה תורה בסיני ואם התרחשה יציאת מצרים, אין השגחה אין משמעות לתפילה ואין שכר ועונש, מה שיש זו הלכה ליבוביצ’יאנית
מה שכתבת על הסכמה כללית והיררכיה הלכתית אינני יודע מהיכן שאבת זאת, כל אחד יכול לחלוק על מי שרוצה מלבד התלמוד, והסיבה שאיננו עושים זאת הוא מפני שאנו מכירים [?] בגדלותם של הדורות הקודמים, שאיננו מגיעים לעומק שיקול דעתם ולכן אין דעתינו נחשבת מולם [ראה חילופי הדברים של הרא”ו וחזו”א בקונטרס דברי סופרים], אבל במידה ויעמוד אדם שיסבור ששיקול דעתו משמעותי גם כנגד הראשונים זכותו לחלוק, וזה מה שעשה החזו”א בדור האחרון שלנו ממש, וגדולים לפניו שקדמוהו, ושיטה זו לקח והקצין מיכי אברהם. ומה שהשמצת אותו שהוא ליצן מחמת שלא ידע נוב”י [ובזה באת להאשים אותו בחוסר רצינות בפסיקותיו] מגוחך… Read more »
א. איפה דיברתי על לחלוק על הראשונים? דיברתי על לשנות את ההלכה שבתלמוד. אם אתה מתכוין לראשונים בבליעות, זו בעיה כמו שאמרתי לעיל, הלכות בליעות בכלל לא מבוססות על מציאות, כבר בתלמוד, הן ביטוי של איזה יחס כללי ולא של כימיה. ולכן להתייחס לראשונים באופן של כימיה זו בעיה, מצד שני יש לפעמים ראשונים תמוהים, לכן זה לא פשוט. ב. מה שכתבתי על מיכי הוא לא שלא ידע נו”ב, אלא שדיין שמתיר אשת איש לציבור מבלי לדעת חומר רקע בסיסי, זה אומר שהוא ליצן. אף פוסק לא נהג כך בשום זמן. ג. לא כתבתי שיש לשבת שבעה נקיים לקיים את… Read more »
אני מניח שמיצנו, אצטרך לגבש את דעתי לבד. רק שני הערות קטנות: בענין ישל”מ – ברור לי שאם אתה היית בצד שלי לא היה לך שום קושי להביא אלף חילוקים בין מציאות החיים שהיתה בזמנם לבין המציאות בזמנינו, ורק משום שאתה נוטה להניח שדין של הגמ’ נשאר על כנו כל עוד אין הוכחה אחרת אתה מרשה לעצמך לחדש גדרים חדשים בפשט ההלכה כדי להכליל גם את מציאות זמנינו בתוכה. אציין רק כתזכורת שבזמנם: א) המעות היו כבדות, עם משקל אמיתי. ב) היו מתפרנסים יום יום כך שהכסף היה יותר חשוב אצלם. ג) הרוב העממי היה עני ושמר מאוד על רכושו,… Read more »
אפשר אם רוצים לעשות חילוקים, אבל אפשרי באותה מדה לחשוב שהחילוקים האלו הם לא הגורם השיטה הזו של לא לזרוק דבר שימושי נהגה עד לפני שנים לא רבות, הזילות הזו לכסף ולחפצים התחילה ממש בשנים האחרונות עם עידן השפע למעות אמנם היה משקל, אבל לפרוטות לא, למטבעות העתיקים שאני ראיתי לא היה משקל משמעותי, והכיס המדובר הוא לא כיס התפור במכנסיים כמנהג הליטוועקס ר”ל אלא כמו תיק, לא מדובר על משקל שמרגישים כשהוא נופל, אלא שאדם בודק את הכסף שלו ההנחה שלך שהאשה היתה בבית אין לה על מה שתסמוך, נשים היו הולכות לחנות לקנות דברים, והיו יוצאות לכבס, ראה… Read more »
אולי כהמשך לדיון שהתפתח כאן בענין שיטת הרב מיכאל אברהם, אוכל לקבל אי פעם הסבר למה שמוכר בעם כעובדה מוצקת, ומעודי לא השתכנעתי על אמיתותו, והיא הטענה בדבר ‘ירידת הדורות’. עיקר ההבדל בין הרב מיכאל אברהם לשאר התורניים היא שהוא רואה בחכמי כל הדורות אנשים כמוני וכמוך, שיש להם שיקול דעת המתבסס על נתונים וכו’ וכמו שאנו טועים בשיקול דעתינו או לא יורדים לעומד הענין כך אין שום סיבה להניח שאנשים אלו היו שונים, הגם שהם חיו בתקופה של ‘יותר ממאה שנים’ לפנינו. ולכן כאשר הוא עוסק בהוראה הוא לא מייחס חשיבות סמכותית לחשיבת שאר האנשים, ואם אינו מוצא בפיהם… Read more »
לנושא נכבד זה הקדישו בבימ”ד הגר”א סוף שבוע בתחילת קיץ זה, בדקתי עכשיו ולא העלו את הוידאו, זה צריך להיות כאן, אבל זה היה הנושא המרכזי של ‘המשך הזמן’, זה מאד מענין והיו שם הרצאות ודיונים באמת ברמה, זה נושא רחב, אין סיסמא שמסבירה אותו או מבטלת אותו (כאן תוכל לשמוע שיעור של אוריה בנושא זה לא מהמושב שעסק בנושא, אבל עדיין יש דיבור ע”ז) פטור בלא כלום אי אפשר, ואכתוב לך כמה מלים שאמרתי במפגש הכנה להמשך הזמן הנ”ל: בכל יצירה וחכמה יש את שלב היצירה ויש את הפירות, וזה בכל החכמות. ועובדה היסטורית ומוסכמת היא שאת שלב היצירה… Read more »
אתה יכול להסתכל על העניין כמו שרואים בהתפתחות הפיזיקה- ניוטון הציג נוסחאות פשוטות יחסית, שהן הבסיס של התפתחות הפיזיקה. ברור שלא היה לו מושג שממה שהוא התחיל יצאו בסוף תורת היחסות ומכניקת הקוונטים וכיוצ”ב, ויתכן שאם הוא היה חי היום הוא בכלל לא היה מגיע אליהם, אבל המיוחד בניוטון היה שהוא הצליח לראות משהו חדש- דרך לתאר את העולם שלא הייתה עד אז, וזאת גאונות. (הידע שלי בהיסטוריה של הפיזיקה לא רחב מספיק, ייתכן שניוטון לא היה הראשון שראה את הדרך הזו, אולי זה היה גלילאו או קופרניקוס, אבל הרעיון זהה). באותה מידה האמוראים והראשונים וכו’ הציגו דרכים חדשות. אתה… Read more »
ההסבר שלך נחמד בשביל בחורים שרגילים לקבל את העובדות כפי שמחנכים אותם, והם מחפשים רק ‘להטעים’ את ההסבר וליישבם בשכל. אני מבקש משהו מעבר, משהו שיוכל לשכנע אדם שעוד לא משוכנע [‘עוד לא זרק את החץ’], ואת זה לא מצאתי בדבריך. פירקתי את הטענות שהבאת כדלהלן: א) ההשוואה ליוצרים שקמו במשך הדורות אינה מובנת לי, במה בדיוק היו הראשונים יוצרים [אולי התוספות במה שעשו את הש”ס ככדור כלשון המהרש”ל], האם לא כל אחד שהיה נדרש לטקסט היה עושה עבודה דומה? ר’ חיים באמת יצר סגנון ניתוח ולימוד חדש, ולו מגיעה התשואה. [חשוב נא אם היה ברור לך מה שבפשטות כך… Read more »
א1. השאלה “מה זה ירידת הדורות”, והשאלה “מי אמר שזה נכון”, הן שאלות נפרדות כמובן. א2. הענין של היוצר אינו התשואה, אלא שאם אנחנו מקבלים את היצירה כחלק מההלכה, ככל שמתרחקים ממנה פחות מבינים וחשים את ענינה. לך נא ראה בבית בריסק, שאם אתה מקבל את הגר”ח כנותן התורה, רואים שממנו והלאה יש ירידה ופחות חיים את הרוח שלו, אלא יותר לכיוונים אחרים. זה לא אומר שאין בישיבת בריסק היום כשרונות. ועדיין, ר’ חיים אין ולא יהיה. בנוגע לר’ חיים אישית, הוא לא התקבל כתורה בלעדית, ולכן לא קרה שום דבר אם פחות מבינים את הרוח שלו ויותר לומדים כמו… Read more »
דוגמא ממיכי, הוא כותב כאן: “כללי ההלכה הם לעולם קווים מנחים ולא חוקים קשיחים” במשפט זה הוא משתמש כדי להתיר לעבור על איסור דרבנן, וכלשונו ‘תחפף’. לתמיהת הקורא, מה פשר המשפט, הוא משיב: “כלשונו. יש כלל שהלכה כאביי ביע”ל קג”ם, אבל הראשונים פוסקים כמוהו בעוד סוגיות. יש כלל שמצוות עשה שהזמן גרמן נשים פטורות, אבל יש כמה וכמה חריגים. יש פסיקות כב”ש נגד הבת קול. וכן הרבה על זו הדרך. כל התלמוד מבטא תפיסה שמזלזלת בכללים ורואה בהם לכל היותר מסגרת מנחה ולא הנחיות מחייבות“. ובכן, הוא לוקח את הידיעה ש’אין למדין מן הכללות’, כלומר שכשנאמר בתלמוד או במשנה כלל… Read more »
במחילה,
כאשר הוא כותב שם תחפף הוא לא כותב זאת ביחס לאיסור דרבנן, אלא שהוא אוחז שאין בזה איסור, אבל מי שנמצא בקהילה שהרב אוסר צריך לנהוג איסור כפי דעתו של הרב, וע”ז כתב לחפף כי הכלל שצריך לשמוע לדעה של רב הקהילה הוא לא כלל קשיח ואפשר לנטות ממנו.
בשום שלב הוא לא אומר שבגלל שכללי הפסיקה לא קשיחים לכן גם ההלכה עצמה כך.
הוא דוקא כן כותב זאת, מתחילה הוא כותב שאין זה איסור כי אין לרב סמכות לאסור (1) ולאחר מכן הוא כותב שגם אם אתה שייך לקהילה שרבה אוסר, שאז זה אסור מן הדין (2) אעפ”כ תחפף כי זה לא גרע מכל איסור דרבנן שאפשר להתיר אותו במקום צורך גדול (3) ואת זה הוא מנמק במשפט שכללי ההלכה לעולם אינם חוקים קשיחים (4) הנה לך לשונו הטהור כולל ארבעת הדברות הנ”ל: 1 תפיסתי היא שלאף רב אין סמכות לקבוע מאומה. רק יכול רק לחוות דעה הלכתית כמומחה. לכן אם אין איסור בהחזקת מכשירים כאלה (והאמת היא שאין), שום המצאה רבנית לא… Read more »
מה המקום לדעתכם של דברי התומים הידועים אודות הרוה”ק המיוחדת אצל הראשונים? וקיימו וקבלו חכמי הדור לשמור ולעשות ככל האומר במטבע הקצר ש”ע והגהת רמ”א. ולדעתי אין ספק כי הכל בכתב מיד ה’ השכיל על ידם, כי קושיות רבות שהקשו עליהם אחרונים ותירצו בדרך חריף ועמוק, וכמו כן כללו במתק וקוצר לשונם דינים הרבה, ולאין ספק שלא כוונו להכל, כי איך היה אפשר לרב המלאכה מלאכת שמים שהיה עליהם, ומי הוא הגבר שיעשה חיבור על כל התורה לקוח מכל דברי הראשונים ואחרונים ולא יכבד עליהם מלאכה מלאכת שמים, רק רוח ה’ נוססה בקרבם להיות לשונם מכוון להלכה בלי כוונת הכותב,… Read more »
על דרך הפשט, הסמכות היא בידי חכמים, גם במקרה שלא זכו לרוח הקודש
אלא שמעבר לפשט יש גם את רובד הסוד, וברובד הסוד לכל דבר יש הסבר ושום דבר לא קורה סתם
כשחכמים נמנו וגמרו שההלכה היא כך וכך, הם עשו את זה משיקולים הלכתיים נגלים, אבל ברובד הסוד יש לכך סיבות וענינים
וכך לגבי השו”ע והרמ”א, התומים מדבר ברובד הסוד, שמאחורי ההכרעות שלהם יש סיעתא דשמיא מיוחדת
מה שיוצא דופן כאן, הוא שהתומים מוציא מכאן נפקות הלכתית, שאין לומר קים לי כנגד פסיקת השו”ע והרמ”א
אבל גם בטענה זו יש הגיון הלכתי, ולכן התקבלו דברי התומים האלו להלכה
שלום רב ברשותך אחלק את הנידון לשלושה: א. האם ניתן להתרשם באופן עצמאי על גדולת קדמונינו. ב. האם בגדולה זו תלויה הסיבה שלא חולקים עליהם בהלכה. ג. ביאור ענין ‘הקבלה’. א. האם ניתן להתרשם באופן עצמאי על גדולת קדמונינו: המסורת בעמינו שככל שהדורות קדומים יותר כך היו האנשים חכמים, מורמים ונשגבים יותר. ברצוני לדעת האם יש דרך לוודא שאכן כך הם פני הדברים, או שמא ניתן להניח שזה פנטזיה פסיכולוגית שהתגבשה. הנידון כמובן שייך אצל מי שמתוך דבריהם לא ראה משהו שגורם לאמונה זו, ויש לפניו רק את המסורת הטוענת זאת. מסורת זו התחילה למן ימות האמוראים ביחס לקודמיהם [כל… Read more »
א. אני בעניי לא קיבלתי מסורת כזו בתור כלל. שודאי המהרשד”ם היה יותר צדיק מר’ ברוך בער. למרות שהבדילו ביניהם ארבע מאות שנה. וגם לא שהנמוק”י היה יותר צדיק מהגר”א, ולא שום דבר שקשור לכרונולוגיה כזו. וכן לא ששמעון בן שטח היה יותר צדיק מהלל הזקן, או שרב אשי היה פחות צדיק מר’ ששת. הנקודה היא רק היחלשות הקבלה תוך מרחק ממקור הדברים, מה שפוגם ביכולת להשיג את אמיתת הדברים. תלמידי האר”י יכלו להשיג את הקבלה מתוך קירבתם אליו, מקובלי זמננו פחות. תלמידי הגאונים יכלו להשיג את התושבע”פ מתוך קירבתם אל האמוראים, האחרונים פחות, וכך הלאה. מה שנאמר על אנן… Read more »
וע”ע כאן https://mikyab.net/dwqa-answer/%d7%aa%d7%a9%d7%95%d7%91%d7%94-%d7%9c%d7%91%d7%a2%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%9f-%d7%aa%d7%99%d7%90%d7%95%d7%9c%d7%95%d7%92%d7%99%d7%94-%d7%a8%d7%96%d7%94/#comment-24291 ממיכי על יציאת מצרים.
לצוות האתר, שלום שוב מתוך המלל הרב, הנכנס לנידונים צדדיים שאין כאן המקום לדון בהם, אסכם את תגובתך לשלושת הנקודות שהעמדתי, למיעוט הבנתי. א) אתה גם סבור שאין הכרח שיש מעלה לראשונים על פני האחרונים [אבל למה הזכרת ‘צדיק’ בכל הדוגמאות, כאשר לא זה הנושא?], כך שמבחינתי אני שמח שקיבלתי אישור חיובי אחד לפחות. [מה שכתבת שכך מקובלך תמיהני, והרי בבית מדרש בו גדלת מוסרים את המסורת איש מפי איש עד החזו”א, והוא הזכיר בכמה וכמה אגרות שזה הטעם שלא חולקים על הקדמונים. ובטח דבריו הם מקור סמכות שלא לומר [או לחשוב] משהו אחר…]. ב) אתה לא מתרגש מזה שכל… Read more »
א) מה שכתבתי הוא שאין מעלה עצמית, כלומר אין להניח שהראשונים קיבלו יותר IQ או חכמה טבעית או מנת משכל וכו’. אבל עקב קרבתם וידיעתם הם כן יותר חכמים בהבנה המקורית של הדברים. ב) ברור גם שאנחנו קטנים מהאמוראים, באופן כללי אנחנו קטנים גם מר’ ברוך בער, וזה צריכים לשנן ולזכור, זה יוצא מעצמו, אבל לא זו הגדרת המחויבות. הדברים כתובים אצלי בתוך קונטרס מאד ארוך ששזורים בו מאות ציטוטים ודיונים ארוכים. אני יכול להביא לך אותו קומפלט, אלא שזה יכול להוליד עוד קילומטר של תגובות ודיונים. לכן אני מעדיף כרגע לכתוב בקצרה ולמעט בציטוטים. והנני לקצר לך ראשית הדברים:… Read more »
ולגבי חוג חזו”א, אתה מערבב בין הערצה לבין סמכות
הראש וראשון לחלוק על חזו”א הוא החו”ב
ולא זו בלבד אלא שבכלל אינו מעיין בחזו”א בעת לימוד הסוגיא (ראה מאמרי דברי הרב ודברי התלמיד)
אם יש קהילה שבה כל אברך שמוציא ספר מרגיש בנח לנטות מהחזו”א זו הקהילה הנ”ל
במקרה מצאתי בחיבור תורה שבעל פה (עמ’ 106) הודעת בעל דין יפה: “בחתימת התלמוד ישנו עוד אלמנט, שאיננו יכולים לציין אותו כשיקול, מכיון שחכמים לא הזכירוהו, אך הוא נכון לעצמו”.
אז הנה, אתה עצמך מודה שדברים אלו הם המצאה יפה שלך להסביר למה יש צורך בכך [לא הסבר מה התוקף, אלא מה הצורך, ראה שם], ולאחר מכן אתה מאריך בסדרת ציטוטים נרחבת האומרת בדיוק להיפך, שניתן וצריך לחלוק על קדמונים, ואסור לשאת פנים בתורה וכו’.
במחילה אין כאן לא הודאה ולא הודעה חכמים לא הזכירו שהדברים הגיעו למיצוי בדיוק בדור רב אשי מה שטענתי כאן בתגובות דלעיל, הוא שקבלת התלמוד לא יכולה להיתלות רק בכך שחכמים היו יותר חכמים מאיתנו, זו לא סיבה מספיקה שלא יהיה אפשר לחלוק עליהם הסיבה היא שהוחלט והוסכם שלא לנטות מדבריהם, וזה כן כתבו חכמים למה הוחלט והוסכם? זו כבר שאלה שלא כתבו עליה, ואני כתבתי הנלע”ד בזה מה שבאתי להראות בתגובות כאן הוא שהקובע הוא ההחלטה וההסכמה ומדוע היא מחייבת לגבי “ניתן וצריך לחלוק על קדמונים”, ניתן כמובן, אבל למה ‘צריך’? ואיך יוצאים ידי חובה בצורך הזה? באיזה שיעור… Read more »
בלומדי כעת הלכות יחוד נתקלתי בהיתר של נשים השונאות אלו את אלו שמתירים את היחוד כדין שומר, וכמובן כל אדם תמה על הקביעה של חז”ל אחר שעינינו רואות שבדרך כלל אין ביניהם שנאה [ובוודאי לא מהטעמים המגוחכים לכאורה הכתובים בגמ’, ש’היא לקחה את יגיע בעלי/אבי], וכבר העיר החת”ס (אבה”ע ח”א סי’ מט ד”ה אולי) שלכאורה מציאות זו השתנה בימינו, אבל חזר בו משום שבכל הפוסקים לא מצאנו שחילקו כן.
הרי לנו הלכה דאורייתא שמקילים בה משום ‘שכתוב בגמרא’ שהם שונאות ושומרות אחת את השניה, אע”פ שהמציאות אינה מתאימה, ואין זה אלא קלף הלכתי שקוף.
יחוד זה דאוריתא?
לרוב הפוסקים. אבל כאשר יש שני נשים [המקרה שלנו] זה דרבנן.
אבל מה זה נוגע לעיקר טענתי שחז”ל אמרו אומדנא של שמירה שאנו משאירים על כנו גם כאשר זה לא תקף.
גם מי שתפס ‘רמז ליחוד מן התורה’ כאיסור דאוריתא ממש בודאי יודה שנמסר לחכמים והוא ממשפחת הדינים שנקבעים ע”י חכמים מעיקרא ואין להם זכר בתורה ומחשיבים אותו דאוריתא משום שמבינים שאם מקילים בזה מגיעים לערוה דאוריתא וממילא כלול בעריות שצריכים לעשות להם הרחקות ונפ”מ שלא מקילים בספקו וכדו’, אבל לוקין עליו מכת מרדות כדין דרבנן ואינו נחשב במנין הלאוין הנפ”מ היא שממ”נ, אם יש לנו היתר הלכתי לשנות דברי חז”ל, יש לשנות, ואם אין היתר הלכתי לשנות הם אמרו והם אמרו ואין לנו להחמיר יותר מהם וכמו שאומרים על גזרת כתמים שמקילים בפחות מגריס למרות שבזמננו אין מאכולת, כי על… Read more »
לצוות האתר, כתבת: “רק במקרה שברור א) שההלכה מושתתת רק על המציאות, ב) ושהמציאות הזו שגויה, צריכים לדון בשינוי ההלכה ואם זה אפשרי לפי הכללים”. כבר התכתבנו על כך לפני כמה שנים, וגם אז כתבת בערך כך. אבל איני מבין למה זה נקודת הפתיחה, שההלכה קיימת אא”כ ‘בטוחים’ שלא. לכאורה אם את האמת אנו מבקשים עלינו לדון בכל הלכה על מה מסתבר שזה מושתת, ואם מסתבר שהמציאות הזו עדיין תקפה, ואם נהיה בספק לא נוכל לפעול, ובוודאי לא נוכל להוציא ממון על פי ההנחה שכל עוד לא מוכח אחרת הדינים תקפים. איי זה יעשה כאב ראש? לכן מה? לכן ניתן… Read more »
שלום רב לידידי היקר הסיבה היא פשוטה מאד: מפני שההלכה שנקבעה מחייבת. מה לעשות שיש סמכות והיררכיה, זו לא דמוקרטיה שכל אחד עושה מה שהוא רוצה. ואפילו לא שכל אחד עושה מה שנראה לו. מה המשמעות של הלכה אם כל אחד יעשה מה שנראה לו? אז דברי התלמוד מחייבים, ואי אפשר לשנות אותם אלא כשברור שבטל חיובם. והוא בשני התנאים הנ”ל. אם זו היתה הלכה שנקבעה ע”י הש”ך או הט”ז, אני מסכים איתך שאין לדיין אלא מה שעיניו רואות, ואם נראה לנו שהמציאות אחרת, לא צריכים לשבת שבעה נקיים כדי לנטות מדבריהם. כמו למשל דגים בחלב שכתוב ברבינו בחיי שמסוכן,… Read more »
לא קראתי את כל שלבי הדיון ביניכם ואיני מספיק מבין וחכם בנושאים אלו בשביל להיכנס בדו”ד ביניכם הנראה גדוש בידע וחכמה אך ברצוני להבין: האם לא ידוע בשם הגר”א שגם כשמופיע בחז”ל טעם יש לזה טעמים נוספים? [וידוע מהגר”א שאמר שכל דין שיוצא לו בהלכה הוא מבין אותו גם ע”פ קבלה]. כמו”כ כמו שהסברתם בסוף לגבי אדם עשוי למשמש, שאין זה ממש כפשוטו אלא שחז”ל התכוונו למשהו מעט שונה, וכמו שמוכח בכמה מקומות בחז”ל שזו כוונתם. האם כל זה לא מכריח שדרכם של חז”ל לכתוב את הטעם בצורה קצת מטעה שלא בהכרח נבין אותו וא”כ גם אם בזמנינו אנו רואים… Read more »
יש אמירה כזו, אבל היא אמירה קבלית, ואין לה תוקף בהלכה, כי כך רואים שתמיד דנו הפוסקים בטעם המפורש בחז”ל, ודנו אם ישתנה הדין או יתבטל, ובשום מקום לא העלו על דעתם שצריכים לחשוש לעוד טעים אלא רק דנו בשאלת הסמכות אם אפשר לשנות מהסכמת בית דין ראשון. לגבי עשוי למשמש, זה ממש כפשוטו, שאדם עשוי למשמש כל שעה ושעה. ואעפ”כ זה לא יכול להיות 100%, מה שכתבו זו לא צורה מטעה אלא הצורה הכי נורמלית לכתוב זאת. ובכל מקרה בזמננו לא השתנה שום טבע בענין משמוש בכיס, אדם שהולך עם כסף בודק שהכסף נמצא אצלו. ולמה אתה מניח ש”איננו… Read more »
הוספה לגבי למשמש בכיסו, ראה כאן אות נ’
לאבי, יישר כח, היית לנו לפה. אלא שאיני יודע לאיזה תוצאה אתה מעוניין להגיע, והרי אם נתחיל לבדוק אם הדברים שנכתבו בגמרא אנו עלולים לגלות ש… ואז אנו בקונפליקט מה לעשות הלאה, האם לשנות את הדינים שנכתבו בגמרא ובפוסקים? ואין הדברים אמורים רק בעניינים שאותם הזכרת בהודעתך אלא בריבוי גדול של הנחות ואומדנות השזורים בהרבה מאוד דינים שבגמרא, שאם נבחן אותם לאור המציאות והתרבות בזמנינו רבים מהם אמורים להשתנות לגמרי, ועכ”פ אין חזקת הישארות נכונים, ועלינו לדון ולהכריע על כל דין שכזה אם אכן תקף לימינו, ועד כמה וכו’. לעשות כעין זה לא תמצא אצל החרדים, והרב ‘צוות האתר’ שליט”א… Read more »
בעיני זה דוקא נושא מאד חשוב לבדוק ולבחון אבל צריכים לעשות את זה מתוך בדיקה רצינית, ולא כשיטת מיכי שזה לא חשוב בעיניו. רק במקרה שברור א) שההלכה מושתתת רק על המציאות, ב) ושהמציאות הזו שגויה, צריכים לדון בשינוי ההלכה ואם זה אפשרי לפי הכללים, ובשביל זה צריכים הסכמה. אבל לא תהיה הסכמה בלי ללמוד ולברר את הנושאים, יש היום הרבה חומר ותוכן בבירור הנושאים האלו, גם אם העוסקים בזה הם מיעוט. ולכן חשוב מאד לעסוק בזה ברצינות, ולא נכון לחשוב שה עיסוק עקר שלא יביא כלום. וראה כאן. לכן בדיוק הדברים של מיכי לא רלבנטיים כי הוא לא ימצא… Read more »
לאליעזר אינני יודע לאיזה תוצאה אני מעוניין להגיע, אולי בכיוון שזהו חלק מכלי ההגנה על הדת להצמד להוראות ולא לשנות גם במקום שהם מוטעות, כיוון שהנסיון מוכיח שזוהי הדרך היחידה שבה קיום התושבע”פ משתמר בעם. וכפי שרבנן גזרו גזירות רבות כדי להגן של תורה שבכתב, גם בדורות האחרונים גזרו לא לשנות כלום כדי להגן על תושבע”פ, וכמו כל אורח החיים החרדי שבנוי על התגוננות. ולמעשה אנו חיים במשחק לשם שמים. וגם להקל ולעקור דבר מן התורה בקום ועשה אפשר לגזור כמבואר בתוס’ (יבמות פ”ח. ד”ה מתוך) במקום שיש קצת טעם וסמך. וגם עת לעשות לה’ וכו’ ולגבי מיכאל אברהם, משום… Read more »
מתי נקבע כלל הגנה זה שלא לשנות אפילו אם זה מוטעה? הראשונים בודאי לא חשבו כך, אלא קבעו לפי ראות עיניהם, אא”כ היתה להם סיבה להטיל ספק בראות העין, ובמקרה הגרוע הסיקו שנשתנו הטבעים גם באחרונים יש הרבה דוגמאות של שינוי לפי מראה העיניים מדבריך נראה שזו גישה חרדית כמדומה שזו גישה שהתפתחה במאות השנים האחרונות ועיקר הסיבה האובייקטיבית לכך היא שצריכים הסכמה רחבה אי אפשר לנהל את היהדות שכל אחד יחתוך מה שבא לו הרי לך נראה שיש בעיה בתתאה גבר, ולפלוני ייראה שיש בעיה במשהו אחר שלך זה לא ייראה, וכך הלאה אז אי אפשר לפרסם הכרזה שהסמכות… Read more »
גם אם הבעיה קיימת גם אצל החילונים, זאת לא סיבה לא לטפל בה. אם יתחילו מגיל קטן לעורר עניין אצל הילדים ולפתח בהם סקרנות הם לא יגיעו למצב שבו בגיל 30 הם לא חשבו לעומק על טקסטים שהם לומדים יום יום. ואני חושבת שהבעיה הזו חמורה פי כמה אצל נערות סמינר- יש גישה שלמה בחינוך בסמינרים (ברור שלא בכל הסמינרים אבל הקו הזה קיים בהחלט) שמעודד את הבנות לצרות מוחין וללימוד של המינימום הנדרש. הגישה הזו גם מעודדת שנשים שעובדות לא ישקיעו בעבודה אלא רק יעשו את המוטל עליהן ותו לא. ושוב- אני בכלל לא באה להכליל אלא רק להגיד… Read more »
מיכאל אתה מתכוון שיש אנשים בוגרים שמעולם לא שאלו ומעולם לא דיברו עם אדם על נושאים אלו, ולכן כשאתה מעלה בפניהם את הנידון והם חושבים עליו אולי אפילו בפעם הראשונה בחייהם, הם דבר ראשון טוענים שמה שכתוב בתורה הוא היחיד וודאי שכינים לא פרים. אך אברכים שכן התעסקו בנושא ונחשפו אליו אפילו מעט, ברובם המוחלט מודעים לשיטות השונות ולא מבטלים את המציאות לגמרי בפני הכתוב בגמרא. זה שיש אברכים חרדים שמעולם לא נחשפו לנושאים מהסוג שנידונים באתר רציו, ומעולם לא חרגו מגבולות הסוגיות הישיבתיות [ומקסימום בשבת הוסיפו ווארט] זה נושא נוסף. אי”ז חינוך נגד המדע אלא חינוך לחוסר עיסוק בנושאים… Read more »
בס”ד אני מסכים עם הכותב הנחמד מעלי, גם להוסיף שאברכים שמשתמשים בגמרות מבוארות(רבים וטובים) בודאי ובודאי שנחשפו שכן מוסבר בהם שזה לא כפי המציאות בימינו וכן לגבי הגלגלים ועוד. יתר על כן אברכים שלומדים הלכה עם שו”תים, בפרט של אחרוני דורינו(אבל לא רק דיונים על הסוגיה של דג עם סנפיר בלי קשקשת כבר קיים בנושאי הכלים של השו”ע) בודאי כשלומדים הלכות שבת, ילמדו על הכינים שכן זו מחלוקת גדולה אם מותר או לא להרוג היום וכל הדעות על המציאות נזכרות בזה. וכן בדין בין השמשות לגבי מסלול השמש והכוכבים כנ”ל) וכן לומדי המוסר בספרי הרב דסלר(ספר מאוד מפורסם ומקובל בכוללים)… Read more »
ולכן גם אצל יאיר לפיד קופרניקוס הוא מחכמי יוון העתיקה…
כיהודה ועוד לקרא, הנני לציין את ששמעתי בימי חלדי מכמו”כ אנשים ואף רבנים, בשם הגר”ח מבריסק או הגר”ח קנייבסקי, על אודות הגמרא (גיטין ו.) שמוכיחה שבבל הוא לצפונה של א”י דכתיב ‘מצפון תיפתח הרעה’, והוכיח מזה שכדי לדעת משהו במציאות חייבים ללמוד זאת מהתורה, בלא זה אין לדעת [ואולי ירשה לי להעיר מהמציאות שבבל אינה לצפונה של א”י, אלא יותר מזרחית מאשר צפונית… וכבר בגמ’ כינו את א”י כ’מערבא’], וכן יש תוספות (סוכה כב:) שלומד שדבר גדול במרחק נראה קטן מהפסוק של ונהי בעינינו כחגבים, וכן כתבו שם שכוכב גדול בשמים רק נראה קטן ‘כדמוכח’ בגמרא בבבא בתרא. וחינכו את… Read more »
א. אין לערבב בין וורטים (החפץ חיים אמר מאיפה יודעים שהשמש תזרח מחר? כי כך כתוב בתורה ‘לא ישבותו’) לבין שאלות מעשיות ומציאותיות (כשהח”ח רצה להדפיס ספר הוא לא עשה סברות אלא ביקש מאנשים שמבינים בדפוס), בהם אף חרדי לא מתווכח עם הטכנאי מזגנים או יצרן המכוניות (דברי הגר”ח הם, שמהפסוק נלמד שניתן לכנות את בבל צפונית, למרות שאינה צפונית ממש. והסיבה לכינוי זה הוא שלא יכלו לחצות ישירות מישראל לבבל דרך מדבר תדמור הגדול והנורא, לכן היו הולכים לבבל דרך צפון. וכעין שמבאר הר”מ מה שלומדים מים של שלמה שיעור פאי, הכוונה שלא צריכים לדקדק עד 7 אחרי הנקודה… Read more »
בכל מקרה, חושבני שנוריאל הסביר יפה את המציאות אותה אני רואה. יודגש, לא מדובר בהתרשמות סובייקטיבית שלי, אלא שבטיעונים ששמעתי באוזניי מאנשים שבכל תחום אחר נחשבים כמפוקחים.
חושבני, שחמישה אברכים כאלו, מעידים על מערכת חינוך הדומה ביסודה לתיאורו של שוחט, ורחוקה שנות אור מתיאוריו של צוות האתר.
חבל שאיני יכול לקרוא את תגובותיו של הרב צוות האתר, מחמת הסנקציות אותן מפעילה נטפרי על הודעותיו.
אגב, יש להצר על כך שמאמרו של שוחט נכתב לריק, הואיל ואותם אנשים להם הוא מופנה, אינם מנויים על חוג קוראיו של צריך עיון ואתרים דומים…
ידידי, להבנתי איני מתבלבל ואיני מבלבל. אני מניח, שאדם אשר קיבל חינוך ההולם את ההצעה של שוחט, מה שלפי הבנתי אתה טוען שהוא קיים במציאות, לא יקבע נחרצות כאשר דנים בשאלה מציאותית שחז”ל צודקים כאשר המדע מכחיש זאת נמרצות. יש כמה אפשרויות ליישב את הסתירה בין המוחש (המדע במקרה שלנו) ולבין המואמן, אך אני מתאר מצב שבו אנשים לא רואים כלל כל סתירה כזו, מאחר והמדע אינו מייצג עבורם את המוחש. אני מניח ששוחט מכיר גם הוא כוללים אחרים, והלומדים בהם אכן לא ימצאו כל תועלת במאמרו של שוחט. כל שבאתי לומר, שקיימים כוללים כאלו גם בעולם האוטופי אותו אתה… Read more »
אין לי בעיה עם הגישה שאתה מתאר, וברור שהיא קיימת, כל השאלה עד כמה
מה שכתבתי שאתה מבלבל – הוא שלא התווכחתי על העובדה שרבים מאמינים שכינים אינם פרים ורבים, משום שזה מצב בו יש סתירה, ואין טעם להביא לויכוח דבר עליו לא התווכחתי
אגב גם בענין זה לא מאמינים ש’אינם פרים ורבים’ כפשוטו, אלא שדברי הגמרא נכונים וכנראה התכוונה לכך שהפעילות של הפו”ר מזערית מדי כמו שכתב המכתב מאליהו, ואילו הרב אלישיב אסר להרוג כינים מכיון שלא דברו על הכינים שלנו, ממ”נ מתייחסים לממצאים
אם כך, איני מבין את הוויכוח. ואולי הוא באמת לא קיים, או שהוא כבר נעלם.
אני מסכים על תלונת הבלבולים שלך.
בוא ואספר לך שיש כאלה שכן מאמינים ש’אינם פרים ורבים’ כפשוטו. והפרשנות שאתה כתבת זה מה שאני חושב לומד ומלמד לפיה, והקביעה של הרב אלישיב גם היא ידועה לי. כל שבאתי לומר, שיש עדיין די בציבור החרדי אשר השקפתם נוטה יותר לכיוון הרב קנייבסקי, ותו לא מידי.
מיכאל,
לא הבנתי, אתה מכיר כאלו שמכיוון שכתוב בגמ’ שכינים לא פרים ורבים מאמינים שהכינים שעל הראש לא פרים ורבים? זה לא קשור להכחשת המדע, זה דבר שכל אמא יכולה לראות בסירוק.
לא פגשתי עדיין אדם אחד שמכחיש כך את המציאות מכח מה שכתוב בגמ’ (ואם כבר מתכחשים למציאות כבר אפשר לומר שלא כתוב כך בגמ’, למה לומר שהמציאות הזו דמיון ולא המציאות הזו).
בעבר הייתה אמונה רווחת שיש אפשרות ליצור חי להיברא מעיפוש אדמה פירות ללא פריה ורביה, אמא שהייתה רואה את הפירורים הקטנים והלבנים הללו דבוקים לשערה לא היה לה להניח שאלו ביצים(דבר שלא ראתה מעולם שיוצא מהכינה) יותר מלהניח שזה פשוט ליכלוך…. אני מהמר שהיא תחשוב שמדובר בליכלוך.
כבר ר”ח כותב שידוע שיש ביצי כינים, והרי הגמרא עצמה שואלת מהמאמר שהקב”ה זן ביצי כינים
בכל מקרה אתה יכול לדמיין מה היתה אומרת אמא פעם
כיום ידוע לכל ילד בן 3 שאלו הן ביצי כינים ובכל בית מבלים שעות עם המסרק ועם הביצים, כך שלא ברור מה נפ”מ מה היה פעם, כיום כל אחד יודע שיש ביצים
אני באופן אישי חושב שהאמא של פעם הבינה עשרת מונים מכל אמא בת זמננו בחרקים, ביציהם, דרכיהם, ומעשיהם, כי הם חיו את עולם הטבע הרבה יותר קרוב
בס”ד ודאי הינך צודק, ואינני חולק בזה כלל. רק טענתי שזה לא בגלל שהאמא “רואה” את הביצים. אלא כך ידוע היום מתצפיות/ניסויים שהוכיחו ששום בעל חי לא נברא מעיפוש, ובעבר אפשר שלא הייתה זוכה להבין כך בצירוף העובדה שהייתה דעה מושכלת שיצורים נבראים גם ללא ביצים. כי מדבריו נראה שלא צריך לידיעה של ר”ח והחכמים בגמרא שאמרו מינה הוא דמקרי ביצי כינים היו פחות חכמים מהאמא? ובספר הברית(הורו לר’ פנחס הורוויץ מוילנא)פרק ו’, הגם שעסק במדע שבזמנו, התעקש בזה שאין ביצים והביא ראיה שכלית שאם אדם ירחץ כל גופו ויחליף בגדים הנה בו בים יהיו בו כינים ללא ששום חרק… Read more »
עכשיו הבנתי דבריך
אבל אני חושב שבעבר היו בקיאים בביצים של חרקים יותר מאשר בזמננו
גם אריסטו שאמר שחרקים נוצרים מן העיפוש – ידע שיש ביצים, וגם לא נכנס לשאלת הביצה והתרנגולת, אלא שהחרקים וביציהם מופיעים בתוך העיפוש גם הוא סגור בכלי ברזל
בפשטות אינם פרים ורבים אינו אומר שאין ביצים, אלא שאין פעולת הזדווגות, יכול להיות שהביצים נוצרות ‘מעצמן’, או בלי זכר (שזו כנודע מציאות רווחת אצל חרקים)
המדע של ספר הברית הוא בדיוני, ומנקודת מבטינו דבריו בזה ובעוד נושאים חסרי ערך (כמו הנסיון שלו להסביר את עין הרע בדרך מדעית)
בס”ד
צודק. ודפח”ח.
בגמרא שם מבואר היפך דבריך שביצי כינים סותר לאינו פרה ורבה.
אכן, וראה על זה כאןהערה 7
מאחר ומשום מה א”א להגיב על דבריך (אין כפתור “תגובה”) אני מגיב כאן. ההבחנה בביצי כינים מצריכה ידע שאלו אכן ביצים של כינים, וגוף הסברא שזה שאנחנו רגילים בידיעה שהפירורים השחורים האלו הם ביצים של כינים ביצי כינים מכריח שגם הקדמונים ידעו זאת מוכחשת מיניה וביה, שהרי מאז ומעולם נתפרשה הגמרא הזאת כפשוטה ולא הוקשה בה דבר לאדם עד ר”י לאמפורנטי ולא אישתמיט אחד מכל הראשונים והאחרונים לשאול את השאלה הפשוטה שכל ילד יודע שיש לכינים ביצים, וברור שהם סברו שכינים נוצרות מאיליהן ואין להם ביצים. בנוגע לשאר דבריך שם, מש”ש להקשות שביצים אינם צריכות למזון כבר קדמך רש”י ז”ל… Read more »
(המערכת לא מאפשרת שרשור של יותר מ10 תגובות זו על זו)
לדידי לא סבירא לי כוותך, ההתבוננות שלהם בטבע היתה יותר טובה משל האדם הממוצע בזמננו, והיו להם מסרקי כנים מיוחדים, זה פריט מאד נפוץ בארכיאולוגיה, (ראה למשל כאן<, כאן, וכאן). ואין שום סיבה לחשוב שלא קלטו איך זה עובד, ושלא הבינו שיש קשר עובדתי בין הימצאות הכינים לבין הימצאות ה’פירורים השחורים’. כשמסרקים את הראש עם מסרקי כינים מיוחדים, רואים שיש גם ביצים שדבוקות, וגם כשעוקבים אחרי הסירוק וביעור הכינים קולטים שלביצים יש יד בזה.
ומנין לך שלא הוקשה לאף אדם הדברים בגמ’? (לרבותינו שבאירופה אכן לא הוקשה, כי הכינים אינם מצויות באירופה כנודע, אלא רק בארצות החמות)
—
בכל מקרה הנושא שלנו היה שמישהו טען שחרדים לא מוכנים להכיר במדע בענין ביצי כינים, על זה העירו לנכון שאין כאן שום קשר למדע וגם חרדים יודעים ורואים שיש ביצים.
אני הוספתי שגם פעם ראו וידעו שיש ביצים (וראה כאן, שהרומאים שהאמינו גם שהכינים נוצרות מעצמן, נתנו שיטות איך לבער כינים וביצי כינים), ולכן יש מקום לשקול להבין את דברי הגמ’ באופן אחר כפי שרמזתי, למרות שמי שלא התקשה במציאות הכינים, כמו רבותינו שבאירופה, לא הוזקקו לפירושים כאלו
ובהחלט יתכן שמין הכינים שהתייחסה אליו ההלכה היה מין שביציו לא ניכרים, והתחלופה והגמישות בתחום החרקים בטבע ידועים
אין ספק שההתבוננות שלהם היתה טובה משלי למשל, אבל את הידע על ביצי כינים לא שאבתי מתוך התבוננות בטבע ואני מניח שגם אתה לא. את הידע שלנו אנחנו שואבים מתוך הידע הכללי שמבוסס בין השאר על תגליות המדע בתחום ב-250 שנה האחרונות, שאין ספק שחוקריו שפרו את ההתבוננות בטבע לעין ערוך ממה שהיה עד אז. ומכל מקום אחר שקראתי את המאמר שלינקקת אליו ובו כתוב בשם אריסטו לאמור Of insects that are not carnivorous but live on the juices of living flesh, such as lice and fleas and bugs, all, without exception, generate what are called ‘nits’, and these generate… Read more »
כתבתי בסך הכל שמהעובדה שאין פרים ורבים אין להסיק בהכרח שאין להם ביצים ואף הבאתי מקור שסובר שאינם פרים ורבים וגם שיש להם ביצים ואם כותב המאמר הנ”ל אולי סבר בדעת אריסטו כפשטות הגמ’ הרי עדיין זה לא הופך את זה להכרח לוגי ושבהכרח היה מוסכם גם על התנאים דביצי כינים מינא הוא (וגם מדברי ההודים אין באמת ראיה לענינינו כמובן) אני לא יודע מי התקשה בגמרא, אבל אני יודע שגם אם מישהו התקשה אין לי דרך לדעת זאת, המהרש”א והמהר”ם לא עסקו בנושאים כאלו ולגבי הכינים באירופה, לא יודע בזמן ר”ת, שכנראה לא דיבר על הכינים שלנו, שאין דרכן… Read more »
הפכת את היוצרות, בגמ’ כתוב שכינים אינן פרות ורבות סותר לביצי כינים, זה לא אני המצאתי. אתה הוא שחידשת לתמוה על דברי הגמ’ שהרי פשיטא שידעו שיש לביצים כינים שהרי כל ילד יודע, וע”ז כתבתי שגם אריסטו טעה בזה וגם חכמי הודו הקדמונים, היפך טענתך שהוא דבר פשוט לכל ילד, ומעתה אין סיבה להוציא דברי הגמרא מפשוטה. ר”ת כותב שכינה אינה השחור הקופץ אלא הלבן הרוחש, ואין שום סיבה להניח שלא דיבר על כינים שלנו. ובכל הפוסקים (עד ר”י לאמפורנטי) לא אישתמיט חד, אשכנזי או ספרדי או סיני, לחלק בין סוגי כינים שונות ובין אלו שיש להם ביצים לאלו שאין… Read more »
-איפה הפכתי? זה מה שאמרתי, שאף שבגמ’ תלו זה בזה, אין זה משום שמבחינה לוגית יש הכרח, אלא שכך היה מעשה בכינים שהם הכירו, שלא ידעו שיש להם ביצים. ואף שכותב המאמר הנ”ל תולה כן באריסטו, אין זה מעיקרי התורה, ואין זה אומר שבשום מקום או זמן אחר לא היתה מציאות של ידיעה על ביצים. ויתכן שלפי הפשט גם המשורר של ביצי כינים התכוין לביצים כפשוטו, ובגמ’ דרשוהו כדי ליישב כמו שמצאנו בהרבה מקומות. – וזה לפי הסברא שבכינים שלנו לא התירו. -הכינים שלנו לבנות? -סוגי כינים שונות נזכרות כבר בתלמוד, כמובא במאמר הנ”ל, וכלום לא ראית את הדיון על… Read more »
בגמרא אמרו שטעם הריגת כינים משום דאינו פרה ורבה. והקשו איך ייתכן לומר שאינו פרה ורבה והקתני ביצי כינים? ותירצו מינא הוא דמתקרי ולעולם אין ביצים לכינים. ומבואר באר היטב דאא”ב דכינים פרה ורבה ניחא שיהיו ביצי כינים, ועתה שאמרנו שאינו פרה ורבה קשה מהו ביצי כינים, ומבואר באר היטב שהבינו שאם אינו פרה ורבה לא ייתכן ביצי כינים, לא משום שהוקשה להם מה שלא הכירו ביצי כינים. הכינים שלנו בהחלט לבנות או לבנות-צהבהבות, ואיני יודע איך אפשר להעלות כאן תמונות על כן אטריחך נא לעיין בויקי ערך כינה ולחזות במו עיניך בפלאי הבריאה, או לחילופין לשאול אצל נוות ביתך… Read more »
אמור רבנן בכפילא ומצוה בחזרת אולי לא כתבתי ברור אכתוב שוב בעברית צחה מהחל ועד כלה, ואניח שת”ח כמוך יבין בודאי בגמ’ אמרו שמותר להרוג כינים משום שאינן פרות ורבות, והיה פשוט להם גם שאין ביצים השאלה היא איך זה מסתדר עם מראה עינינו שהן פרות ורבות וגם שיש להם ביצים? וכן האם למעשה מותר או אסור אז אם נתחיל מהסוף נחלקו הפוסקים אם מותר או אסור להרוג את הכינים ‘שלנו’ וכעת נחזור לגמרא, יש שתי דרכים עיקריות: א) חכמים לא ידעו שהן פרות ורבות, לא זיהו את הביצים כביצים, ולכן או ש1) ההלכה הזו נוסדה על מציאות שגויה, ואין… Read more »
בגמרא קשרו בין פו”ר לביצים ומוכח שהבינו אינו פו”ר כפשוטו, ושהסברא שמ”מ דבר כזה אינו נקרא פו”ר אינו פירוש בגמרא אלא סברא לקיים דברי הגמרא ולא מטעמה. איני יודע מה ההבדל בין לומר שהדין לא נכון לבין לומר שהטעם לא נכון, אחר שהטעם עצמו הוא דין והראשונים הוציאו ממנו את פרטי ההלכה. מ”ש וז”ל והפוסקים אחריהם לא היה מצוי להם כ”כ כינים ובכלל לא דברו על הנושא, וגם לא ברור שידעו לזהות את הכינים ולא השתמשו בהיתר זה רוב הלומדים לא עסקו בזה ולא ידעו ולא הבינו על מה מדובר וגם לא טרחו להרוג כינים בשבת, ולכן אין טעם לחפש… Read more »
-זה קצת ענין של הגדרה, סברת הרב דסלר היא כאילו אמרו: “אפילו אם יש איזו פריה ורביה כל שהיא – אי אפשר לראות אותה ואין ההלכה משגיחה בדברים כאלו”, וכמובן שהם לא ידעו שיש פריה ורביה ואמרו אעפ”כ, אלא שנקבע לפי ראות העיניים וההתיחסות האנושית. ולכן (לפי הסברא שזה נראה כמו דבר שנוצר מעצמו ולא ע”י ביצים) אם רואים שיש ביצים זה לא נראה כך. -ההבדל בין הדין לא נכון לבין הטעם לא נכון ברור בעליל, אם יש דיוקים בראשונים כאחד הצדדים זה חשוב לדעת. אבל אם הטעם לא נכון, הדין יכול להיות נכון מטעם אחר. -אם היו נוהגים להרוג… Read more »
לא הבנתי מה התכוונת בהסברך בדברי הרב דסלר, סוף דבר אחר דבריך שוב אם עכשיו אנחנו רואים כינים אז זה כן נחשב לפו”ר אז מה הרווח? לא הבנתי לאן זה מגיע. ביחס לטעם, כוונתי היתה פשוטה. בראשונים דייקו מן הטעם והוציאו ממנו פרטי הלכות (פרעוש לא, כינה כן, תולעים בפירות כן, וכו’ וכו’). כך שהטעם כאן הוא חלק מן הדין (כמו בכל מקום כמעט בתלמוד) וטעות בטעם היא טעות בדין. במילים אחרות: גם אם חז”ל צדקו בעיקר הדין אבל טעו בטעם, עדיין נולדו מזה טעויות בדין הנפסק ע”פ דבריהם, אז לא הרווחנו הרבה. מש”כ ש”אם היו נוהגים להרוג כינים לא… Read more »
א. אולי צ”ל “אם עכשיו אנחנו רואים ביצים”. הרב דסלר בא במטרה ליישב את חז”ל, ולא בהכרח להעמיד את ההיתר בזמננו. הוא עצמו שואל שהרי יש ביצים, ומנסה להשיב שהמין שעסקו בו היו לו ביצים יותר קטנות (או שפעם הביצים היו יותר קטנות) ולכן גם הן נחשבו ללא ניכרות, ולפי הוספה זו יוצא שבזמננו אסור להרוג כי הביצים ניכרות (יכול להיות שהוא סובר שההלכה נקבעת לפי זמן מתן תורה לא זוכר כרגע את הנוסח שלו). אבל לפי האפשרות שמעלה בהתחלה שהדין קיים בגלל טעם הירושלמי, יהיה מותר בזמננו. ב. הבנתי שאתה מדייק בראשונים לגבי השאלה אם הטעם הוא הקובע, ודי… Read more »
ב. כמה אני מקבל לשעה? נראה לך שאני עובד חס וחלילה? השאלה היא למה לא לומר שחז”ל טעו והדין לא נכון וחסל. אם הסיבה היא איזשהו רווח כספי שנשאר לך ביד אם אתה אומר שהדין נכון אבל הטעם כן, סבבה. אבל הסיבה שהרב דסלר אומר את זה היא שברור לו שגם אם חז”ל טעו במציאות, לא ייתכן שחז”ל אמרו דין שגוי בגלל הטעות הזאת ושאנחנו נשנה את דינם מכח ידיעתינו את המציאות שלא כדבריהם. וא”כ מאחר שהטעם שהם אמרו משפיע על פרטי הדין, אין הבדל בין לתלות את הטעות בדין ולחלוק על הדין או לתלות את הטעות בטעם ולחלוק עליהם… Read more »
חבל שמרוב שאתה מתאמץ ללעוג ולהגחיך, אתה לא מנסה להבין בכלל את הצד השני. אתה שואל למה לא לומר שחז”ל טעו והדין לא נכון וחסל? התשובה מתחלקת לשני חלקים, א’ יש כאלו שמאמינים שחז”ל לא יכולים לטעות, אני בודק גם את הדעה הזו. ב’ גם אם יתכן שחז”ל טעו, מכיון שההלכה מחייבת, אי אפשר לבטל אותה בגלל שאולי חז”ל טעו, אלא רק אם נדע בבירור שטעו, ונדע בבירור שההלכה מבוססת על הטעות. בשביל זה אני בודק את כל האפשרויות שמבחינתי הם אפשריות. ולכן יש הבדל בין לבטל את הדין עצמו ובין לבטל את פרטיו, כי כל חלק מההלכה שמבטלים, צריך… Read more »
אילו הייתי מעלה בדעתי שהבדיחות שלי מרגיזות אותך לא הייתי מתבדח ח”ו, והריני מתחרט על כל הנזכר ומקבל ע”ע מכאן ולהבא למפרע להיות עדין ואדיב ונעים ומנומס (במסגרת הסביר). אבל מה שנראה שהפריע לך במיוחד הליצנות שלי על ההוא שנדבק מכינים של יונים – צר לי, כאן לא התלוצצתי אלא סה”כ העתקתי מדבריך, אני מסכים שזה יצא מגוחך אבל זו לא אשמתי. לגופו של ענין: אם כמו א’, שחז”ל ודאי לא טעו בדין, אז אני מבין שאתה מסכים שאין מקום לתת טעמים אחרים לדין הגמרא. ברור שצד זה הוא הנוח ביותר אם היינו יודעים לישבו. אם כב’, אז אתה מבין… Read more »
הבנתי שאתה מנסה להרגיז אותי, אבל עדיין לא הצלחת. אם אתה נהנה מהנסיונות או מהבדיחות, אתה יכול להמשיך, כפי שאתה אכן עושה בהודעתך הנוכחית. כמובן שאני מעדיף להידיין עם אנשים שבאמת יש להם ענין בדיון, או שמעוניינים באמת ללמוד ולהבין. אבל מטעמי מדיניות אני מגיב לכל תגובה, גם לטרחנים ולתמהונים הכי גדולים, וגם למי שזה הסטנד אפ שלו. לצערי אתה חוזר שוב על הטיעונים שהתייחסתי אליהם בתגובתי הקודמת. הבדיחות השתנו מעט. ואין לי אלא לחזור שוב על מה שכבר כתבתי בנוגע אליהם, אשתדל במלים קצת אחרות. בנוגע לכינים של יונים, הסברתי יפה את כוונתי: גם כינים שנמצאות כיום באיזור נוחות… Read more »
הדיון מאד מענין אותי, במיוחד אחרי שנוסף לטיעון כבד המשקל שהעלית “ליצנות” טיעוני המחץ תמהוני, טרחן וסטנדאפיסט (סליחה אם שכחתי משהו).
גם הוירטואוזיות בה אתה לא נותן לעובדות לבלבל אותך מרתקת, ובכלל יש כאן הגדרה חדשה למושג “דיון”, בקיצור סמא דכולא ביה.
מיהו לאור האבולוציה המהירה שעוברות המחמאות שאתה מחלק איכא למיחש שההודעות הבאות יתנו צידוק אמיתי לנטפרי לחסום את הודעותיך, לכן למען טוהר המחנה נראה לי שכדאי לסיים את הדיון המרתק.
אם לא בא לך להשתמש בטיעונים, זה בסדר
אתה יודע יפה שלא כתבתי עליך תמהוני טרחן וכו’ אלא רק המחשתי שאני נאלץ לענות לכל סוגי המגיבים, אתה יותר מנסה להצחיק
אני לומד היום בכולל ליטאי, ישנם אברכים בגילאי 25-30 המשוכנעים שהגלגלים אכן נמצאים אי שם, שחכמת אריסטו וכל הגויים מבוססת על חכמת שלמה (המתהפך בקברו למשמע ההשמצה), כינים אינם פרים ורבים, וכהנה רבות. כך שאני מצטרף בהחלט להתרשמותו של משה…
אתה קצת מבלבל כינים אינם פרים ורבים זה כתוב בגמרא – לא התווכחתי שבנוגע לסתירה בין תורה ומדע, אנשים דתיים מחזיקים במושכל ראשון כעמדת התורה, זה מובן מאליו התווכחתי על אמונה במציאות הגלגלים, שמח לשמוע על הכולל שלך, אני מכיר כמה כוללים אחרים… רוב האנשים לא יודעים מה זה גלגלים, ואין להם סיבה להאמין בזה, אלו שיודעים ספר יודעים שכבר המלבי”ם כתב שאמונת הגלגלים בנויה על קורי עכביש. לגבי חכמת אריסטו מבוססת על חכמת שלמה – זה לא הנושא, זו שאלה היסטורית שלא רלבנטית לשאלת נכונות המדע, להיפך, מניחים שהמדע (או אריסטו) צודקים, אלא שפעם הם גנבו את זה משלמה,… Read more »
אני גדלתי בתוך החינוך החרדי המיינסטרימי. כרגע בישיבת “חברון”. והרושם שלי מויכוחים אינסופיים בנושא עם שלל חבריי שהיחס למדע הוא אכן מזלזל כדברי הרב שוחט.
נקודה חשובה שפוספסה לדעתי בשיח, הידע המדעי בתחומי המדעים המדויקים הוא – בנוסף על הידע בעצמו – מקנה חשיבה שיטתית ומדעית. וזה מעשים שבכל יום שנתקלים השטויות שבחורים/רבנים אומרים על העולם שנובעות מבורות מחשבתית
הוויכוח כאן הוא בחלקו סוציולוגי: האם בהשקפה החקדית מחנכים לזלזל בידע ממקור שאינו תורני? צד אחד טוען שזו עמדה אזוטרית של מיעוט קטן, צד שני טוען שזו עמדה שכיחה ואף רווחת בציבור החרדי. מי צודק? כמובן ששני הצדדים. כל אחד מדבר מתוך הסביבה שבה הוא חי. הר’ ענבל טוען שבסביבתו אין הוא מכיר תופעות כאלה, אבל מסופקני אם הוא משקף בדבריו את הגישה הרווחת בחסידויות שונות, בקרב הקנאים לסוגיהם, ואפילו במיינסטרים של הישיבות הליטאיות. זאת ועוד, הואיל והיחס הכללי לעולם החיצון נוטה לחשדנות, והואיל ומצינו כבר בחז”ל התייחסות שלילית ל”חכמת חיצוניות” (ואכמ”ל מה טיבן של חוכמות אלה), והואיל וע”פ רוב… Read more »
אני אומר שגם דבריך הם לפי מקומך, במקומך רגילים לראות את הדברים כך.
אני מצטרף לשלל הכותבים מזוית שונה, שאני לא מבין למה היא נעלמה מהדיון. השאלה העקרונית של המאמר היא חינוכית: איך מתמודדים עם ה”מדע” בחינוך. ובכן, הרמב”ם באגרת נגע בשאלה זו וציוה ‘גדלו את בניכם על המעמד הזה’ (מעמד הר סיני). חשוב לזכור שאנחנו מציגים אלטרנטיבה מאוד מבוססת, יסודות האמונה והדת באמת מבוססים הרבה יותר מכל “מדע”, גם מפיזיקה למשל. אם נשקיע מספיק בללמד אמונה ויסודות היהדות באופן מתיישב על הלב פתרנו את הבעיה מעיקרה. פגשתי פעם חוזר בשאלה שהסביר לי מה עבר עליו, פשוט מאוד: הוא התדרדר מעט מעט, ועם כל עבירה שהוא עשה הוא הרגיש איך הוא נהיה פחות… Read more »
כל הכבוד לרב יהושע ענבל על מאמר התגובה החשוב. מאמרו של שוחט, עם כל הכבוד לרצונו הטוב, נכתב בלשון מזלזלת ומתנשאת כלפי “רבנים” (כינוי בו בהכללה במאמרו) והציבור התורני בכלל, אליו התייחס בידיים גסות כשוחט בבית מטבחיים. לא כך כותבים לציבור תורני! במיוחד בדורנו, שהרוח האינטרנטית והתקשורתית משתלחת בכל לומד תורה, ועושה ממנו קטן וטיפש. ועוד יש רמיזות מדבריו שהעולם אכן עתיק, שהאדם התפתח מקוף, רק שהרבנים החשוכים והפרימיטיביים מחזיקים בטיעוני איש קש, ולא יודעים מימינם לשמאלם. האמת היא שבמציאות יש גיוון רב בין תלמידי החכמים והדעות הנשמעות בבתי המדרש. אין רב אחד ואין רק שיטת לימוד אחת. הדוגמאות והציטוטים… Read more »
מהיכרות רבת שנים עם הרב שוחט
אם הבנת כך ממאמרו – זו טעות
הוא לא מזלזל בתלמידי חכמים ומקיים בעצמו ‘דדחיל רבנן’
הוא גם לא חושב שהאדם התפתח מקוף
ולרדת עליו אישית זה ממש לא הכיוון הנכון
אם הבנתי נכונה, כותב המאמר מציג את הטעם להימנעות של הציבור החרדי לחשיפת חניכיו לדעות המדע הוא משום שמעבר לנתונים האובייקטיביים יש הרבה פרשנות שנוגדת את אמונות הדת. זה לא נכון. גם אם נבטל את כל הפרשנויות שהגיעו מה’כופרים’ שמחזירים בהנחות יסוד והשקפות עולם שונות, יהיה לנו כאב ראש גדול להסביר את העובדות למה אינם סותרות את המתואר בתורה. ולכן אלו שמתעקשים להחזיק בהשקפה הדתית עליה חונכו [זה לשון כותב המאמר: “יש באמת סתירות קשות בין המדע כפי שנלמד בהיכלי האקדמיה, ובין ההשקפה הדתית. ושאלת היחס למדע בתחומים אלו, משליכה על היחס למדע בכלל. ולא דבר ריק הוא. ה’פתרונות’ אותם… Read more »
לא זכיתי להיות דובר של הציבור החרדי, וגם איני מתיימר להסביר מדוע לא חושפים מי שאינם חושפים. ברור שהימנעות מהשכלה בציבור החרדי לא קשורה במישרין לדעות של כפירה, ויש הימנעות מכל השכלה שאינה תורה. ולא זה הנושא בכלל. השאלה היא לא אם ללמוד מדע, אלא איך להתייחס למדע. הרב שוחט טען שבציבור החרדי יש יחס רווח של ביטול למדע – גם כשזה אינו סותר את האמונה. ועל זה התווכחתי. וגם אתה כותב שאתה מסכים לתיאורו “שכל דבר שנתפס כסותר את הדת הוא בודאי ובבירור לא נכון” – כלומר מה שאני אמרתי, רק כשזה מגיע לסתירה לדת, ומה ציפית מאנשים אורטודוקסים?… Read more »
בתור אחד שגדל כל ימיו בעולם החרדי, ישיבתי – ליטאי.
דעתי שבהחלט החינוך לקומפליקט בין תורה למדע, בנוי בעקרו על הגישה של “כל העולם שבחוץ הוא הבל ורעות רוח. המדע הוא גיבוב הבלים, והפרופסורים מבזבזים זמנם לריק, ואם הם כבר גילו משהו, הרי שאין זה אלא דבר שכבר נכתב בתורה”.
די לציין שהספרים המצויים בבתי המדרשות (או העיתונים…) ושהם המצויים לבני הנוער החרדי בנושא הזה, הם ספרים שמגיעים עם הגישה הנ”ל, מעטים בלבד נחשפים לחומר אחר.
תמהה אנוכי מנין לכותב הנכבד לחשוב כפי שחשב על החינוך בציבור החרדי.
מעניין לשמוע את זוית ראייתך
עם זאת, אשמח אם תמציא לי איזה גזיר עיתון, תדפיס שיחה של משגיח או ראש ישיבה, משהו שאמרו בסמינר לבנות, כל טקסט שהוא
או כל ציטוט שהוא, שידגים איש חינוך כל שהוא שאומר את הנקודה הזו, שאנשי מדע שלומדים כימיה או רפואה – מבלבלים את המח
לא במקרה שהדברים סותרים את התורה.
להאמין שהכל רמוז בתורה – זה כבר אמר הגר”א, ואין מה להתבייש בזה, השאלה אם יש מישהו שמתיימר להבין ולהוציא את הדברים האלו מתוך התורה. או שזה רק אמונה שהכל רמוז בתורה.
ראשית תודה על התייחסות לתגובתי. שנית, שים לב לא כתבתי שאנשי חינוך אומרים שאנשי מדע שלומדים כימיה או רפואה – מבלבלים את המח, אלא שהחינוך לקומפליקט בין תורה למדע, בנוי בעקרו על הגישה של “כל העולם שבחוץ הוא הבל ורעות רוח וכו’. בוודאי כשנשאל מחנך האם פרופסור פלוני מבלבל את המוח הוא יגיד מה פתאום וכו, אולם כשתמשיך לשאול אז איך אותו פרופסור חושב שהעולם נברא לפני מליוני שנה וכדו’ כאן התשובה תהיה בסגנון של מה לעשות יש תאוות שמעוורים את האדם ובכלל רחמנות שהוא נולד בלי שאף אחד לימד אותו את היסודות הפשוטים של האמונה וכו’ וכו’, ובמקרה שהוא… Read more »
“בוודאי כשנשאל מחנך האם פרופסור פלוני מבלבל את המוח הוא יגיד מה פתאום” זה מה שרציתי לשמוע, אף אחד לא חושב ולא אומר שאנשי מדע מבלבלים את המח מעצם היותם אנשי מדע, לא מחנך בכיתה, ולא ילד בכיתה מה שכן אומרים הוא 1) תחומי העיסוק הם הבל ורעות רוח, חוץ מתורה שום דבר לא חשוב, אולי גם אמנות ספרות שירה וכו’, 2) בענין של אמונה אנשי המדע לא צודקים ומה לעשות שלפחות נקודה 2 מתחייבת מעצם זה שאנחנו אורטודוקסים למה הם לא צודקים? כאן יש הבדל בין הגן, החידר, הישיבה, והשנים שלאחר מכן. אפשר לומר סתם “נגיעאס”, ואפשר גם להבין… Read more »
הרמב”ם חידש את הרפואה המונעת, אכן. אבל עיקר הידע הרפואי שלו בא בלימוד בכתבי גלינוס ורופאים אחרים. הרמב”ם בוודאי העריך את המדע וסבר שיש בו חשיבות רבה. כך כמובן גם ראשונים אחרים, בשונה ממה שמקובל היום בציבור החרדי. אני חרדי, כל ימי גדלתי בציבור הזה ואני אוהב ומעריך אותו, אבל האמת אהוב יותר. והאמת היא שיש בורות וזלזול לא ראויים במדע, ולא רק במדע, בכלל חשיבה פתוחה וביקורתית זה משהו שהולך ונעלם מהשיח החרדי. אם ר’ יהודה הלוי כתב “חלילה לא-ל שתבוא התורה במה שידחה ראיה או מופת” אז הגישה שלנו היום היא “חלילה לנו שנשמע ראיה או מופת, שמא… Read more »
“הנושא של מדע בחז”ל הוא נושא טפל, כמעט שלא מטריד אף אחד לא אצל המאמינים ולא אצל הכופרים.” למה באמת? איך אדם שפוי לומד את סוגיית תתאה גבר ועילאה גבר או כלי ראשון וכלי שני (פסחים ע”ו), בלי לחשוב על כך שאין לה הסבר הגיוני. אלא א”כ נתעלם מכל דברי הפוסקים בעניין. וראה בהליכות שלמה (תפילה עמ’ ש”פ) כמה היה הגרש”ז אוירבעך כואב ומצטער על כך שאין לו הסבר איך יתכן שכלי שני אינו מבשל מים. (והסברו של הגרג”נ שלפעולה כזאת אין יחס נפשי של בישול אינו מובן שהרי סומכים על כך גם לגבי העברת טעם (יו”ד ק”ה) ולהלכה כלי… Read more »
הלכות בליעות יסודם במציאות שהיו חשים כשמבשלים חלב בסיר בשרי
בזמננו זה בד”כ לא מורגש, אבל לא חד משמעי
ישנם הסברים מחקריים שונים לגורם להעברת הטעם
הכללים של חז”ל נקבעו לפי הנסיון ולפי התייחסות הלכתית לדין כלי מדיין הנלמד מהתורה, כלומר, ייתכן שיגיע טעם ובכל אופן לא יהיה אסור כי זה לא נחשב דרך העברת טעם ובישול, וכן להיפך, ייתכן שלא יגיע טעם ובכל אופן זה יהיה נחשב קרוב לאיסור
להרחבה ראה: פרנק ופיקסלר, ד”ר לוינגר, הרב יצחק דביר, הרב רועי סיטון, פינסון, וראה גם כאן למשל באוצה”ח (יש שם עוד הרבה מן הסתם).
שאלתי על הלכות העברת טעם בין שני מאכלים, ותשובתך וההרחבה הם ביחס לבליעות בכלים. (ההגדרה כלי ראשון וכלי שני היא אך ורק על כלים שיש בהם אוכל כידוע) לגבי מה שכתבת “ייתכן שיגיע טעם ובכל אופן לא יהיה אסור כי זה לא נחשב דרך העברת טעם ובישול,” כפי שציינתי בתגובתי הקודמת, אם נחלוק על כל הפוסקים נוכל לסדר את הגמרות, אבל אם נתחשב בדעתם טעם של איסור לעולם יאסור (ראה למשל רשב”א חולין צ”ט) פחות מעניין אותי התירוץ על גוף השאלה (לדעתי אין). מה שמטריד אותי הוא שהמוני אברכים לומדים סוגיות אלו ומוסרים עליהם חבורות בעוד שכל אחד יודע שהם… Read more »
סליחה על אי ההתמקדות בפרט ששאלת. תתאה גבר נאמר גם בכלים, ולכן לא הבנתי שאתה מדבר דוקא על אוכל. אבל גם העברת טעם בין מאכלים פועלת לפי אותו עיקרון, האיסור הוא לאכול מאכל אסור. והטעם נלמד מטעם כעיקר שנחלקו הפוסקים אם הוא מן התורה או בכלל מדרבנן. הטעם נחשב כעיקר רק בתנאים מסויימים, למשל ‘ריחא’ פירושו מצב בו טעם עובר מאוכל לאוכל, אבל להלכה ריחא לאו מילתא ומותר אפי’ שיש טעם, כי עליו לא נאמר טעם כעיקר. וכן לגבי כל הלכות בליעות יש מקרים שהשיעור שנתנו חכמים הוא רק לשער אם יש טעם מורגש, ובהם כל שמרגישים טעם בודאי אסור.… Read more »
“למשל ‘ריחא’ פירושו מצב בו טעם עובר מאוכל לאוכל, אבל להלכה ריחא לאו מילתא ומותר אפי’ שיש טעם” זוהי דוגמא מעולה לחיים בבועה, הרי בסוגיית ריחא דנים על שני מאכלים שנאפו יחד בתנור וללא מעבר אדים, כנראה מחמת חם האש המכלה אותם (וכדמוכח מהרמ”א סוף סי’ צ”ב). האם אתה סבור שיעבור טעם מאחד לשני ???? (אמנם דעת רוב הראשונים שם שאין עובר טעם ואכמ”ל. והיה עליך להוכיח מנ”ט בר נ”ט,) אלא שכל זה אינו עניין למקרה שלנו בעילאה ותתאה שבו אם תיווצר תערובת בפועל, לכל הדעות איננו גרוע יותר מתערובת של צונן בצונן כגון פת במשקה, וכנראה חז”ל סברו שבאמת… Read more »
מי גילה רז זה לכת”ר שריחא הוא ‘בלא מעבר אדים’ ותחת שפמו יבליע ראיה מהרמ”א ס”ס צב’ והרי אין ראיה כלל, דהרמ”א מיירי באדים העולים ישירות מזה לזה, אדי בישול, שהם תערובת גמורה כמבואר להדיא בדוכתי טובא ואילו ריחא לא מיירי בבישול אלא באפיה, ולא זה מעל זה אלא זה בצד זה ולשאלתו מנין שיש טעם? הרי ידידי היקר הוא החי בבועה אפילו שני מאכלים הנמצאים במקרר והמה מגולים נותנים טעם זה בזה, שים כוס מים פתוחה במקרר יינות ותחזור אלי ושני מאכלים הנאפים יחדיו בתנור קטן נותנים טעם, זו עובדה מדעית ובודאי אין לו להניח הנחות ולשאול שאלות, וברור… Read more »
1. בספר בדי השולחן (צ”ב י”ח) דן בכזית חלב שנפלה לתבשיל מכח דברי הרשב”א והרא”ה ועוד שהבינו שכשהוא נמס הוא נעשית רביעית. והוסיף בסוגריים שכן המציאות שכזית כשנמס נעשה רביעית. ומהיכן הוא יודע זאת ? כמובן כי כך כתוב בראשונים. הרי לך דוגמא לחרדי לתפארת. וכיוון שאמרת שהדימוי לאריסטו נלעג לשיטתך אין מקום ללמד עליו זכות. (מקורם של הרשב”א והרא”ה הוא מהגמ’ בשבת שרביעית דם או יין שהתייבשו נעשים לכזית ו”דימו” בזה מילתא למילתא. וכבר ביאר הרב (ד”ר) בשו”ת בנין ציון ששם הוא מחמת שנסתלקו הנוזלים) 2. נהנתי לראות את חילוקיך בין זיעה לריחא וצריך אני לעיין בדברים. מכל מקום… Read more »
1. ראשית, וכי המטרה כאן ליישב כל ‘בדי השולחן’ במחילת כתר”ה? והאמת היא שידידי היקר לא עושה שיעורי בית מספיק. בשבת עז. נאמר שהמוציא יין יבש בכזית למרות שיין שיעורו ברביעית, וביארו בגמ’ שהוא לשי’ ריב”י דסובר שרביעית דם שקורשת עומדת על כזית. הרי הוא להיפך, שכבר בגמ’ התייחסו ליין יבש, כדבר שאם יפשיר ויהפוך שוב לנוזל יעמוד על רביעית. והרא”ה לא למד מזה כמו תוכי שכך זה עובד, שהרי כבר בגמרא עצמה אמרו שאין הכרח לתליה זו כי אולי מכיון שהדם אין תכונתו כמים אין הדין שוה. ומעצם הדיון הזה בגמרא כבר מוכח שלא כדבריך ומדובר בהתייחסות גרידא, כי… Read more »
ישר כח על התגובה הארוכה ועל העלאת הפרק מתוך הספר הנפלא “תושבע”פ”, שכאן המקום להודות עליו ועל אין סוף החומר שבו. וכבר שמעתי מרבים שהועיל להם ספר זה רבות בבירור עניין הדרשות והייתורים וכן בענייני האגדות וחכמת הטבע של חז”ל. והמחבר גילה בו ידיעתו הרבה בכל חלקי התורה ולצד הספרים יורה דעה ויורה ארח הוא מעיד על גאונות בלתי נתפסת. וי להאי שופרא דבלי ברציו. (ואגב אעיר בזה שבעמ’ 93 נשמט מהרהמ”ח שלוי חי קל”ז שנים הוא פסוק מפורש בוארא. וכן בעניין מחנה אשור (עמ’ 617 ואילך) ישנם טעויות מתמטיות רבות כמו הטענה שארבע מאות פרסה הם רבע מכדור הארץ… Read more »
תודה על הדברים (אני מתנצל על העיכוב במענה, יש עומס, והתגובות הדורשות עיון ובדיקה נדחות לזמן האפשרי). לענין ההערות על תושבע”פ, זה אכן נראה מוזר, אבל בדקתי את הדברים, א) העתקתי אגב שיטפא מהרטום שציין את ההקבלה בין צוואות בני יעקב לבין מדרש תדשא ועוד מדרש לכך שלוי מת בקלז’. לאחר העיון בדבריו לעיל יב’ ז’ ובעוד מקומות, נראה שכוונתו כלפי המבואר לעיל שם שמספר היובלות עולה מנין אחר לחיי לוי, לכן ציין את ההסכמה כאן, ובספרים החיצונים כידוע היה מקובל לתת תאריכים ומספרים שונים משל התורה והם לא הוטרדו מזה (הערתי על זה בספר במקום אחר). ב) לגבי האמור… Read more »
אתה כותב שטויות של ממש. ניכר בך שאין לך צל של מושג מהו מדע, ומה ההבדל בין לבין תיאוריה מדעית לבין עובדה מדעית. זהו מאמר מביך ומלא בבורות. מדע הוא, באופן בסיסי, ניסיון לתאר את המציאות (כפי שאנו רואים אותה) באופן מדיד (=מתמטי). תיאוריה מדעית היא השימוש בעובדות מוכחות רבות כדי לשער מה החוט המקשר ביניהם, ולפי זה לנבא את התוצאות הבאות שיתקבלו; כמובן שאם התוצאות הנ”ל לא מתאימות – התיאוריה נפסלת. במדע מותר לכל אחד לחלוק על התיאוריה המוצעת (אם הוא יודע מה הוא על מדבר כמובן), בתנאי שיציג תיאוריה חלופית משלו שתשלב את כל העובדות. יש תחומי מחקר… Read more »
קודם כל תודה לביולוג היקר (בתגובות הקודמות שלך ייצגת את היהודים המשיחיים, אבל אולי יש מקום לשני המקצועות יחד?) על שהואלת להקדיש מזמנך ולאלפני מה הוא מדע. רק שים לב ש’תיאורית העל מיתרים’ שאתה מזכיר, אינה מדע. לא ניתנת להוכחה ולא להפרכה. כמו כן ראוי להערכה שאתה לא מפרט על אלטרואיזם, שמא חס וחלילה תלמידי הישיבות שלא נפקחו עיניהם, וישמעו על כך לראשונה ממך, יעשו בזה שימוש לרעה… לא ברור על סמך מה מגיעה ההתנשאות המגוחכת שלך, אבל בלי קשר לזה, לא ברור מה באה תגובתך לומר. אתה מצטט בשמי חצי משפט על “גופים מלאי שררה וכח”, אולי מתכוין למה… Read more »
חבל, מר פלוני, על התשובה שנתת. משהו מעין: “אני לא יודע?! אתה בור הרבה יותר!” ובכן, לא התכוונתי להישמע מתנשא – אבל כתבתי לך על סמך הידע שלמדתי (גם בפיזיקה וגם בביולוגיה). אני ממליץ לך לקרוא שוב את התגובה שכתבתי, ולהרחיב את אופקיך בנושאים מדעיים בסיסיים. כתבת שטויות מוחלטות, ואני מקווה שתבין את זה יום אחד. אני באמת חושב שאתה לוקה בחוסר בגרות מהותי ומדבר על נושאים שאינך מבין בהם כלום. חבל מאוד בשבילך – אבל גם בשבילי, משום שאתה לוקח אפוטרופסות על היהדות, גם על שלי. אגב, זו פעם ראשונה שהגבתי באתר שלך (הגעתי אליו דרך קישור של מישהו… Read more »
ביולוג / מיסיונר יקר, הספקת לשכוח שבמאמר הזה הגבת כמה פעמים מאותו מייל ועם אותה תמונה. (ולכאן נכנסת לפני שהקישור בצריך עיון פורסם, מה לעשות). כמו”כ במאמר על נסי הנצרות, וכן על שכר ועונש, הגבת עם תמונתך תחת השם גלעד קפלן. שני המאמרים האלו באו כתשובה לשאלה שלך בעצם.
לא יודע איפה ראית בתגובתי שאמרתי שאתה בור, אין לי מושג מי אתה ומה אתה, רק שאלתי מה ההתנשאות הזאת? והאם נדרת נדר ונזירות שלא להשתמש בטיעונים. אם יש את נפשך להתנשא, נא בסס זאת בטיעונים, במקום להסביר כמה אתה חכם וכמה אחרים בורים וטפשים. מטיעונים לא מתים.
לצוות האתר, לגבי מה שכתבת:
“1) האתר ‘רציו’ מיוסד על דרך מס’ 4 ואני לא מקבל את דרך 1”.
אולי כשיטה לא , אך כמדומני שלפעמים כן, למשל לגבי שאלת “גיל העולם” הינך מקבל את דרך מספר 1, הלוא כן?
לא
אני מודה שלפי הנתונים שאני מצליח לקרוא, במקרה זה דרך 1 יותר קרובה, אבל לא יכול לומר שאני יודע שהיא הנכונה, פשוט משום שאין מספיק נתונים ומידע כדי להחליט
תודה על תגובתך. גם לי כמו לרוב בני האדם קשה לקבל ביקורת, ולכן אני בהחלט מבין את מי שחש נפגע מהדברים. צר לי שנצרכתי להביא דוגמאות כדי להסביר יותר את הצורך בעמדה שלי. מכל מקום בסיום מאמרי כתבתי שאני מכבד גם גישות אחרות, ורק עוררתי שיתנו דעתם למכשולות שיכולים להיווצר. הצגת בדבריך ארבע אפשרויות. אני לא רואה פער גדול בין אפשרות 1 לאפשרות 4, עם תוספת פרשנות, דהיינו המדע עוסק ב’מה’ ולא ב’למה’, כלומר לא בסיבת הדברים או תכליתם. המדע עם רוב טעויותיו ופשעיו בוודאי חותר יותר לאמת מאלו שמתעקשים להישאר במדע אריסטוטלי. ובזה אתה מסכים אתי. מה ששמת בפי… Read more »
תודה על דבריך היקרים והנכונים
בידידות ואהבה
יהושע
לא המשגיח שאל את השאלה מי ברא את הקוף, אלא הרב שך
וציטטה זו לקוחה מהמחראה של נדב שנרב ‘מקראה לחרדיות בת זמנינו’.
פלא על ר’ משה שוחט שמצטרף לפרוטוקולים של הזקנים החרדים מיסודו של שנרב הנ”ל
אני בכוונה לא נכנס לשמות ולפרטים, “המשגיח זצ”ל”, הוא הקול של עולם הישיבות באופן סמלי, כמובן שעקב אי בקיאות במדע ניתן לתפוס רב זה או אחר בלשונו ולהראות שטעה, אבל יש עדיין הרבה אמת וצדק בדברי המשגיח זצ”ל. וגם השאלה הקבועה של הרב שך “למה כשיש עין על השולחן היא לא רואה”, אכן אלמותית ונוקבת, נכון, הוא לא ידע בדיוק מה זה מרכז הראיה במח, אבל ברור שפעולת הראיה היא חויה של התודעה שלא מוסברת בשום דרך פיזית, ואין הסבר פיזיולוגי או טבעי מדוע ואיך יש תודעה שחווה חויית ראיה. וכן על זו הדרך.
ר’ יהושע ידידי, תודה לך על התגובה הנרחבת. קודם כל אני די המום, אמרת לי שהתבקשת לכתוב מאמר תגובה ולא ראית בכך צורך “…משום שדבריך משקפים את עמדתי ואין טעם שאנסה לחפש מן הגורן ומן היקב הערות”. קורה אמנם שאדם משנה את דעתו, אבל זה קצת קיצוני כאן ומעלה תחושה לא נעימה. אפילו הרהרתי שניסית בכוח לעורר דיון למרות שאתה לא בהכרח חותם על כל מה שכתבת, אבל אני לא מצפה להודאה בנושא זה. שנית, כתבת דברים חשובים וחבל שעטפת אותם בהשתלחות ובסגנון מזלזל, בעוד שאני הבאתי ציטוטים בעילום שם אומרם וללא ירידה לפסים אישיים. מודה ומתוודה שבעבר חשתי לא… Read more »
לידידי היקר ר’ משה ראשית אני מתנצל על סגנוני, אשתדל לתקנו בהמשך היום בעז”ה כפי שכתבתי אני מסכים עם כל דבריך, באתי רק להוסיף בעיה מהותית שנראה כי אתה מתעלם ממנה. כלומר, כשקראתי את מאמרך לראשונה, ראיתי בו את הטיעון שאין לזלזל במדע באשר הוא, ולכן אמרתי שאם מחפשים מאמר נגד, זה יסביר מדוע כל הרופאים שקרנים והפיזיקאים לא יודעים מה שהם מדברים – אני לא הכתובת… כאמור, אני לא בא להתווכח איתך, מסכים עם מה שכתבת, שהזלזול במדע בצורות שתיארת, מגוחך. לאחר שמאמרך פורסם, העירו לי כפי שציינתי, חברים וידידים, שהמאמר מצייר את הציבור החרדי באופן לא נכון, ואף… Read more »
“4) המתודה המדעית היא חסרת כל ענין דתי, היא מתווך בין הנחות יסוד לבין תוצאות ומסקנות. השימוש שעושים במתודה זו, תוך הסתמכות על הנחות יסוד שונות, ועל הטיות אנושיות שונות, מרחיק לכת בהרבה מהבסיס האובייקטיבי של המדע (זו העמדה שאני מציע)”
חלק נכבד מהמאמרים ברציו פונים לכיוון הזה, אבל לא חסרים כאלו שמחדדים את עמדה 3. כוונתי למאמרים בנוגע לאקדמיה והממסד, ולסתימת הפיות. זה כבר לא ענין של הנחות יסוד גרידא, אלא קידום ענין אישי, שיש לברר מהו.
לא זו בלבד אלא שיש מאמרים שמקדמים גם עמדות שמכירות בממצאים המדעיים ושיש לפרש את התורה בהתאם להם
יתכן שלפעמים גם זה נכון
בעיקרון רציו מביא כל מי שתורם משהו לקונפליקט בין אמונה ומדע, גם אם לא ברור שההצעה תואמת ב100% להשקפה הנכונה, גם משום שבכל דבר יש תבן ובר, וגם משום שקשה לקבוע מה היא בדיוק ההשקפה הנכונה.
יש עוד מקום לעיין בסוגיות אלו ולהגיע להכרעות. בינתיים אין מספיק חומר ומידע.
סתם בקצרה: המטודות חוזרות על עצמן ב2 נקודות במקום 4 ותו לא באם לא מביאים את השלישית (הרבי מליובאוויטש זי”ע במקורות שהבאתי באתר ‘צריך עיון’ בהרחבה) הדורשת הבנה ויציבות על דברי התורה ומה שאולי יהי’ מוטל עלינו זה לנסות להתאים את המדע להנחות התורה ולהבין היכן נפלה הטעות ובאם מכוונת היתה (לרוב כן לצערנו). בנוסף לא מובנת הרתיעה מבקשתו של משה שוחט לעורר נושא חשוב ובכלל. זה לא פוגע בקרירה של אף אחד וגם לא באמונתנו ויתכן שאף יותר מכך, שיש פה החוששים מפתיחת הראש לדרכים יציבות אחרות מן הדרך שבנו לעצמם וחיים בה בספקות אישיים בו בזמן אשר מנסים… Read more »
מה זה “להתאים את המדע”? המדע הוא מתודה אובייקטיבית, אי אפשר ‘להתאים’ אותו, אפשר רק לבדוק אם השתמשו בו בטעות או בזדון בחוסר אובייקטיביות. לגבי הרתיעה, כבר העירו לי אחרים שכתבתי ארוך מדי, וכפי שאומרים ‘לא היה לי פנאי לקצר’. ובכן, אין שום רתיעה, הרב שוחט ואנכי ידידים טובים שנים רבות, הוא גם הראה לי את מאמרו לפני פרסומו ואמרתי לו שאני מסכים עם מסקנתו, שחינוך ילדים לבוז למדע או לאנשי מדע על עצם עבודתם – זה מגוחך ושקרי. טענתי היא שענפי מדע הסותרים את האמונה – מעוררים בעיה אמיתית. ואי אפשר להתעלם מהבעיה או לטעון שיש פתרונות ולכן עלינו… Read more »
מקבל את הדברים.
מציע לך לקנות/להשיג את הספר איש האמונה (הוצאת אשכילה, 2012 למניינם) ובו יסביר את קיצור דברי בשני האתרים באריכות יתר ועם מראי מקומות מורחבים.
לא באנו להפריע כלל וכלל כי אם להלחם יחדיו, כל אחד בדרכו אמנם אך המטרה בוודאי משותפת היא.
בקשר לדוגמאות ממוקדות: “התאיוועס”, “נאר תיירה”, “הנגיעאס” וכיו”ב.
שבת שלום אה”ק.
אם יורשה לי, כחרדי היושב בתוך עמו, (מתוך דמתוך)
לדעתי ‘נכון מאוד לייחס לציבור החרדי את עמדה מס’ 2′ , וה’ שוחט צודק בזה.
ולתפיסתי את המציאות, ההשפעה של כמה חובבנים מחזירים בת’ – וממילא התוצאות השליליות שהצביע עליהן שוחט – רחבה ומשמעותית בהרבה מאשר של שאר העוסקים בדבר (וערכים אכן מתעסקים באיכות, וכמותם בטלה ברוב). וחמור מכך – היא משפיעה עמוקות על התפיסה בנושאי תורה ומדע בציבור החרדי, והתוצאה – עמי הארץ מגוחכים, בכמויות.
ציטוט: אגב, אני בהחלט רואה בדבריך תוספת בנייה בקומת החינוך. בגיל די מתבגר, וכאשר הילד כשיר לכך, אלמד אותו על “מגרסת הזהויות” של ה”מדעניזם” וכל המסתעף, זה בהחלט חינוך הוגן שיכול לתת פרופורציה בכל היחס למדע. אולי המשפט הזה מחדד את ההבדל ביניכם. בגיל שבו התפיסה של הילד היא “שחול לבן”, אתה תלמד את הילד שלך על עוצמת המדע וכו’ וכו’, כשהוא ישאל אותך על איך זה מסתדר מול התורה, אתה תתחמק ותמרח לו איזה תשובה שתשאיר אותו בשאלה ובאי בהירות כלפי עליונות התורה. כשהוא יגדל לגיל שהוא מסוגל להבין מורכבויות, אז תסביר לו שבעצם למדענים יש הטיות וכו’. אני… Read more »
יישר כוח. בדיוק קראתי אתמול את מאמרו של הרב שוחט והופתעתי מתיאורי הבורות והכחשת המדע שהוא ייחס שם לציבור החרדי. מקווה שאכן כדבריכם מדובר בתופעות שוליים ולא במגמות נרחבות.
משל הרכבת (או “מי ברא את הקוף”) מערבב בין הראיה הקוסמולוגית לראיה הפיסיקו-תיאולוגית,
האובולוציה מדברת על הסדר של היקום ובכך באה לערער על הראיה השניה, הראיה הראשונה כדקאי קאי,
אם כי כבר קאנט טען שהתפיסה הבסיסית של אלוהים בעולם היא דרך הסדר (הראיה השניה) ולא דרך השאלה מאיפה הכל נוצר.
מיכי אברהם בספרו מנסה לטעון שהראיה הפיסיקו – תיאולוגית רק מתחזקת ע”י האבולוציה.
יכול להיות, אבל כשהמשגיח זצ”ל שאל ברטט מי ברא את הקוף, הוא שאל שאלה טובה, ואין טעם ללגלג על שאלתו כאילו היא מגיעה מחוסר הבנה.
הייתי שמח אם הייתם מנתחים את הסרטון של הערס הסקפטי שעל פניו מפריך את אמיתות התורה…
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=%23&ved=0ahUKEwiEhqyAzuPiAhXxA2MBHXe8BhMQxa8BCCYwAA&usg=AOvVaw0VTJzWxrN8ZFOD4xbU2nov
לינק לא תקין, אם אפשר לינק תקין ונשתדל להתייחס
https://youtu.be/3xAf6WPANNo
תודה רבה לרב יהושע ענבל היקר 🙂
מחכה בקוצר רוח… אם אפשר לעשות את זה יסודי כמו שרק אתם יודעים לעשות, אני אשמח
בין שטף הקללות וניבולי הפה, הוא חוזר שם גם על טענות מוכרות בנוגע לסימני טהרה
וכבר הארכנו בנושא כאן וכאן
תודה רבה לרב 🙂
“אותו סתם יהודי” – כל פעם מחדש שאני רואה סרטון של ה”ערס סקפטי” אני אומר – וואוו באמת בנאדם ירוד ביותר… השיטה שלו היא: “ליצנות אחת דוחה מאה תוכחות” אין הגדרה יותר מדוייקת.. אם תוריד את הבדיחות העצובות והילדותיות והקול הצרוד (לפי ויקי, צרידות – “יכולה לנבוע משימוש לרעה בקול, מלחץ נפשי, עישון, דלקת גרון נגיפית, מחלה זיהומית או אלרגיה.”, עוד נאמר שם: “צרידות הנמשכת זמן רב נחשבת לאחד מסימני האזהרה לסרטן ומחייבת בדיקה רפואית”… מומלץ לבדוק את העניין…) ונשאיר רק את הטיעונים, התוצאה היא לרוב – מיץ ארטישוק על מצע עלי אזדרכת. אם יש לו מזל זה יהיה מיץ… Read more »