האתר עוסק בשאלות של אמונה מול כפירה, ומיועד לעוסקים בנושא.
למדיניות האתר לחץ כאן

Kal-sites – בניית אתרים
רוצה לדעת כמה עולה לבנות אתר ? לחץ כאן

נושאים באתר

"רציו" רוצה לגדול... רוצים לתרום?

תקבלו מייד
אישור מס הכנסה לעניין תרומות לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה
10 ₪
20 ₪
100 ₪
200 ₪
500 ₪
1000 ₪
סכום אחר
הפוך את תרומתך לחודשית (ללא לקיחת מסגרת)
כן!, אני אתכם
לא! רוצה תרומה חד פעמית

כשפים

תמונה של צוות האתר

צוות האתר

ענין הכשפים תופס מקום נרחב בספרות האמוראים, ויש לתת עליו את הדעת.

ענין הכשפים תופס מקום נרחב בספרות האמוראים, ויש לתת עליו את הדעת.

ידועים ומפורסמים דברי הרמב"ם:

"המכשף חייב סקילה… ודברים האלו כולן דברי שקר וכזב הן והם שהטעו בהן עובדי כוכבים הקדמונים לגויי הארצות כדי שינהגו אחריהן, ואין ראוי לישראל שהם חכמים מחוכמים להמשך בהבלים אלו… כל המאמין בדברים האלו וכיוצא בהן ומחשב בלבו שהן אמת ודבר חכמה אבל התורה אסרתן אינן אלא מן הסכלים ומחסרי הדעת ובכלל הנשים והקטנים שאין דעתן שלימה, אבל בעלי החכמה ותמימי הדעת ידעו בראיות ברורות שכל אלו הדברים שאסרה תורה אינם דברי חכמה אלא תהו והבל שנמשכו בהן חסרי הדעת ונטשו כל דרכי האמת בגללן, ומפני זה אמרה תורה כשהזהירה על כל אלו ההבלים תמים תהיה עם ה' אלהיך", (פי"א מהלכות עכו"ם הט"ו).

  • הרמב"ם כורך את כל הענינים הבלתי רציונלים יחדיו: "אני יודע שרוב בני אדם כולם נפתים בזה פתוי גדול מאד ובדברים דומים להם ומחשבים שיש להם ענינים אמתיים, ואין הדבר כן, עד כי הטובים החסידים מבני דתנו חושבים שהם דברים אמתיים אלא שהם אסורין מצד התורה בלבד ואינם יודעים שהם דברים בטלים כוזבים ונצטוינו בתורה שלא לעשותם כמו שהזהירה על הכזב והם דברים נתבררה להם פרסום גדול אצל העובדי כוכבים… והם שכתבו ספרים בדיני הכוכבים והכשוף וההשבעה והמזלות הרוחניות ודבר הכוכבים והשדים והגדת העתידות ומעונן ומנחש על רוב מיניהם ושאלת המתים והרבה מכיוצא בזה ששלפה התורה האמיתית חרבה עליהם והכריתה אותם והם עיקר עבודת כוכבים וענפיה", (פיה"מ פ"ד דע"ז מ"ז).
  • "וזה הספר מלא שגעונות עובדי עבודה זרה, וממה שנפשות ההמון נוטות אליו ונקשרות בו, ר"ל עשיית הטלסמאות והורדת הרוחניות והכשוף והשדים והמזיקים והשוכנים במדברות, וגלגל ג"כ בספר ההוא שגעונות עצומות ישחקו מהן אנשי השכל", (מו"נ ח"ג פכ"ט).

הרמב"ם הולך כאן בעקבות רבותיו הגאונים והרי"ף, אלא שהוא מביא את הדברים לידי הגדרה ברורה וחד משמעית.[1] וכך כתוב בתשובת רב האי גאון:

" יש דברים שאי אפשר היותם כל עיקר, כאשר אמרתם כי יש שאומר שם ומחביאין עצמם מן הלסטים… דבר זה אי אפשר להיות כל עיקר, כי ההרגשה אינה דבר שניתן לזה ולא ניתן לזה… המדמה כזאת בשוטים הוא נחשב… וכל אלה דברי רוח… למר משה הכהן ז"ל היו טוענים כי היה רגיל בקמיעין ובלחישות וכיוצא בהן, וחקרו קדמונינו הרבה ונגלה כזבנות כמה טענות אלה דברים שאי אפשר לכמותן להיות. ובישיבת סורא היו דברים הללו רחבים כי הם קרובין למדינת בבל ובית נבוכדנצר ואנו רחוקים משם. … לא יחזק האלהים ידי עוברי עבירה לעשות כמעשה נביאות ואין בזאת כלום משינוי סידורי העולם… … אם אמר לך חולין שבאין בכאן נרפאין ואתה מוצא כן, אל תשמע כי כולן מרמות עשויות להטעות, ומנהגות עולם הן ואינן כמופתי נביאות… מעשה כשפים כולן דברים שהן מצויין במנהגי העולם או שיכולין הברואים לעשותן… אין הקב"ה עושה אות נביאות לכזבן כי אות זאת יש בה האמנת דברי מי שנעשית לו והאמנת כזבן היא כזב, וחלילה לאל מרשע ושדי מעול", (תשובות הגאונים הוצ' אופק, קטו). לענין שדים ורוחות ראה בתשובות הגאונים הרכבי סי' רמח, ובהלכות הר"י אבן גיאות ח"א עמ' 36.

חלק מן הגאונים גם הוציאו את ענין בעלת האוב מפשוטו (מובאים ברד"ק ש"א כה, וכן דעת רבינו בחיי דברים יח י), לפי בעל ספר החינוך הניחוש הוא "דברי שגעון וסכלות גמורה שיאמרו המוני העמים הסכלים ודברי שקר לא מעלין ולא מורידין" (מצוה רמט), "כמו שיאמרו המהבילים בעלי הכשוף" (מצוה רנ), "ענין הכשוף שיעשו בני אדם תחבולות כי הבל המה", (מצוה תקיא). האוב הוא: "ידמה לאדם שישמע דבור", (מצוה רנה-ו. ראה תקיג-תקטו). רבי יהודה הלוי כותב: "נפתים לשארית ההבלים מאצטגנינות ולחשים וקמיעות ונסיונות רחוקות מהטבע, עם הרחקת התורה אותם", (הכוזרי ד כג, ראה עוד להלן בשמו). המאירי אומר: "ואלו שמאמינים במציאות השדים ופעולותיהם… אינם אלא דברי הבאי", (סנהדרין קא.).

גם לגבי הכשפים והלחשים המוזכרים בתלמוד כותב המאירי: "כל מיני הלחשים וההשבעות… הבלים המוניים וכזבי הנשים כמו שתראה ברובם שהיו מיחסים אותם על שם הנשים המיניקות והמגדלות את הילדים ומגדלות אותם בלימוד הבליהם והוא אמרם אמרה לי אם", (סנהדרין קא.). ומהר"י אבוהב: "אע"פ שהדברים ההם לא יוכלו להזיק למי שהוא מתמים דרכיו ובוטח בש"י ואינו מקפיד על אלו כראות חכמים ז"ל איך בני אדם ערלי לב מקפידים על דברים האלו ויוכלו להזיקם ע"כ למדו לישראל הדברים שיוכלו לינצל מהם מדברי הכשוף", (מנורת המאור נר ששי א א ו). "כל אלו הדברים הם הבלים ורעות רוח ודברי פתיין הנעשים לריקים ובאמת אינן מעלים ולא מורידים אבל יוכלו להזיק לאדם הנטבע בהם בכח דמיונו שמדמה ופועל בו, ולפי שכל זה הבל ורעת רוח ההרגל בזה אינו אלא אבדון עולם הזהירה תורתינו התמימה ע"ז ואמרה תמים תהיה עם ה' אלקיך", (שם ב י ב א).

  • "ריקי מח אמרו לולי שהאובות אמת גם כן דרך הכשוף לא אסרם הכתוב ואני אומר הפך דבריהם כי הכתוב לא אסר האמת רק השקר, והעד האלילים והפסילים, ולולי שאין רצוני להאריך הייתי מבאר ענין בעלת אוב בראיות גמורות", (אבן עזרא ויקרא יט לא). "ענין אוב הוא לעורר הדמיון", (רלב"ג ש"א כח ז).
  • "מכשפים – מראית עין", (אבן עזרא שמות יז יא). "לא היה מעשה שדים ולא מעשה כשפים כי מעשה שניים אלו יהיה דמיון ולא ממש, והדמיון יהיה לעין הרואים ולא ממש וכו' וכל דבר שיהיה ממעשה שדים יבטלהו שנוי מקום ובפרט כשיניחוהו בארץ כידוע (זהר ח"ב קצב)", (אור החיים שמות ז כא). "מכשפה לא תחיה, אל תאמר בלבבך למה אהרוג אשה אחת על דמיונות והבלים שאין בהם ממש וכלם מעשי תעתועים ורעות רוח ומפני זה לא תמיתנה", (אברבנאל שמות כב). מעשה חרטומים היה באחיזת עיניים, (ספורנו שמות ז כג).
  • "יש אנשים שכחם המדמה חזק מאד אם ע"י טבעם ואם ע"י פעולה שיעשו לחזק הדמיון כמו המעשים שיעשו הקוסמים ואשה בעלת אוב ומתוך כך ידמה דמיונות רבות", (ספר העיקרים ג י). "לפי שחושבין כי לכישוף כח בפעלים ההם… בעבור זה כלל בדברי האלות שבעבודת אלילים והשלחתי… אין לקסום ולעונן ולנחש ולא לעשות בהבלי תעתועים שנהגו הראשונים לעשות… ולפי האמת והשכל אין לעשות מעשה ולא לשאול דברים בטלים כאלה", (צידה לדרך ב ד ה). "כשוף לא אסרה התורה אלא להתעסק ולהאמין בדברי הבאי והבל", (ראש יוסף לבעל הפמ"ג חולין קה).
  • את הלחשים והתפילות נגד הכשפים והשדים מסביר בעל ספר החינוך (מצוה תקיב): "שיש בהם דברים יעוררו הנפש היודע אותם לחסות בה' ולהשים בו כל מבטחו".
  • לפי בעל אור החיים (פרשת בלק) מה שנאמר על בלעם "אשר תברך יבורך" לא התקיים באמת, אלא שהיה זה דרך רמאות שסיבב את ברכותיו כאילו שהן גורמי המציאות.

השלחן ערוך מעתיק את דברי הרמב"ם כדרכו, גם בעניני קמיעות ולחשים (יורה דעה הלכות עכו"ם קעט'), הרמ"א אינו משיג עליו, ובספרו תורת העולה (ח"ג פע"ז) הוא כותב שכשפים הם בכלל חכמה טבעית, כי פעולת הכישוף והנחוש והקסמים "הם כולם מצד ידיעת טבעי הדברים על בורין, אשר יוכל החכם לפעול בהן דברים, זרים לפי הנגלה וכל זה מבואר בספרי החכמה".

יש לשים לב כי כל המקורות האלו אינם רואים את הכשפים רק כהבל ורעות רוח, שהרי הם תולים אותם בדמיון. אבל גם תופעה דמיונית צריכה הסבר, גם החלומות הם דמיון, אך אין זה אומר שאין הסבר מדוע האדם חולם וכיצד, מה גורם לו לחלום, ובאיזה אופן.

קדמוננו התייחסו לכשפים כתחבולות טבעיות, החל מאחיזת עיניים פשוטה, כדרך שעושים 'קוסמים' בימינו, ועד תחבולות מיוחדות המעוררות את הדמיון בצורה שאינה מוכרת לנו. רס"ג כותב כי כשפי מצריים היו ע"י תחבולה ורמאות טבעית, (אמונות ודעות ג ב). רבי יהודה הלוי כותב: "מה שעשו החרטומים בלטיהם אם היו מחפשים עליהם היו מוצאים התחבולה כמו שאמר ירמיה י טו הבל המה מעשה תעתועים", (הכוזרי, ה כא). הר"ן מפרש את דברי חרטומי מצרים למשה לפי האגדה 'תבן אתה מכניס לעפריים': "שחשבו שאלה האותות שחדש הנביא הנאמן חדשם באותם התחבולות, ולכך תפשו עליו אחרי שבא לרמות ההמון לדעתם המגונה", (דרשות הר"ן דרוש ג). בהמשך חיבורו הוא כותב: "חכמת הכשוף סעיף מסעיפי החכמה הטבעית", (דרוש ה). הרקאנטי כותב: "עניני כשוף קצתם נעשים בערוב היסודות", (פרשת משפטים). רבי עובדיה ספורנו: "הכשפים לא ימציאו נמצא טבעי באמת כאמרם ז"ל אפי' כגמלא לא מצי ברי", (שמות ד ג), וכן הוא כותב כי מעשה החרטומים היה באחיזת עיניים (שמות ז כג). והמלבי"ם: "מעשה החרטומים היה מעשה שכל ואחיזת עיניים שזה יעשה מן הצד במהירות ובתחבולה", (שמות ז).

  • הרב דסלר (מכתב מאליהו ח"ד ע' 346) מביא את דעות הקדמונים בענין השדים והכשפים ומסיים: "והנה יש ראיות שענין שדים הוא בפנימיות האדם", והביא דוגמא מר"ה כא. מי שכפאו שד פטור מן המצוות, משמע שהוא ענין חולי פנימי. במקום אחר הוא כותב (ח"ד עמ' 210): "מש"כ סוכה נב. מסרינהו לשעירים והביאום לעיר פלונית, היינו מדות רעות ודעות כוזבות (מאירי ברכות ב:)". ראה גם שו"ת חת"ס (יו"ד ז) על "שד" שהוא בעצם חולי. "הוא מחושים ומזג רע, ומה שאמרו ע"י שד השאילוהו במקום הזה אל רוח רעה מזקת ושודדת את האדם", (תשב"ץ ח"ב קכח).
  • בספר בית הלוי (דברים כח יז) כתוב: "דמיון להפך איזו דבר שיהיה נראה לעין הרואה כדבר אחר… מעשה כשפים הוא ענין דמיון שמהפך זה הדבר עצמו שבכאן שיהיה נראה כדבר אחר".
  • רש"ר הירש (ויקרא יט לא, וכן פרק כ ו) מאריך להסביר דאוב הוא דמיון, וכן כותב (שמות ז יא): "המכשף חושב להשתמש בכחות הטבע ולכזב", "הכשוף עצמו הוא מעשה תעתועים שאינו מועיל כלל", (שמות כב ז).
  • הגר"א (אדרת אליהו בראשית, ע"ד רמז) כותב: "כל הרגשים באים מן המח והלילה אוסף המח כל רגשותיו אליו ואז הוא ישן וכח המדמה שלו פועל אז והס"א סובב אותו ומתפשט בו כמ"ש בזהר שלכן צריך נט"י וכן אמרו בגמ' האי מאן דבעי למידע להו וכו' ברכות ו.".
  • המהר"ל (דרך חיים ב ז): "מרבה נשים מרבה כשפים הכשוף הוא צריך לכח מדמה אשר נמצא בנשים ולכך אין הכשוף שולט אא"כ עומד המכשף על הארץ" וזה כדברי אוה"ח לעיל.

האמוראים התייחסו לכשפים בצורה רצינית מאד, למרות שבתלמוד מדובר על העובדה שהכשפים אינו יכולים ליצור באמת מציאות טבעית. ואמרו "אין השד יכול לבראות בריה פחות משעורה, רב פפא אמר האלהים אפילו כגמלא לא מצי ברי, האי מיכניף ליה והאי לא מיכניף ליה", (סנהדרין סז:). ז"א שאין השד יכול ליצור מציאות, אלא רק להביא ממקום אחר. ושם בהמשך מסופר על אדם שקנה חמור ורכב עליו, ובהמשך גילה לפתע שהוא רוכב על אשה שהפכה את עצמה לחמור ע"י כישוף.

אפשר להבין שאם הכשפים והשדים יכולים ליצור מציאות מוזרה שכזו, שיש להתייחס אליהם ברצינות גם אם אין הם כח על טבעי אמיתי, אלא רק תחבולה טבעית או יצירת דמיון. כשפים הם בודאי שם כולל, ואין לראות את כולם באותו אור. חוץ מרמאים פשוטים, היו גם 'קוסמים' מוצלחים מאד, בדומה לימינו, ראה למשל ירושלמי סנהדרין המספר על אחד ש"זרק צרור ונעשה עגל", כאשר היתה זו אחיזת עיניים. אלא שאותם רמאים לא השתמשו בקסמיהם להצגות על גבי במה, אלא להטיל אימה ופחד בהמונים, ולשוות לעצמם תדמית של כל יכולים.

במאה התשע עשרה יכלו אנשי מדע לחשוב כי האמונה בכישוף נבעה מחשיבה פרימיטיבית פחות מפותחת משלנו, בזמננו כבר אין אנשי מדע נוטים לחשוב כך, פרופ' קליפורד גירץ חוקר "חשיבה פרימיטיבית" באוניברסיטת פרינסון אומר: "ההתרשמות הראשונה מחברות חיות היא שהחלה מערערת את ההשקפה, כי יש בנמצא דבר הקרוי נפש פרימיטיבית. הגילוי הראשון של מלינובסקי היה שבניגוד לסברה הרווחת שלפיה הפרימיטיביים אינם מוצאים את ידיהם ורגליהם בעולם, הם מצליחים מאד בענינים מעשיים. הם יודעים לבנות סירות המיטיבות להפליג, ויש להם ידיעות רבות בגינון וכיוצר בזה. אלמלא כן לא היו נותרים בחיים. וחשוב מזה, הוא טען כי "כישוף" ו"חשיבה שכלתנית" אינם באים זה במקום זה", (מחשבות על מחשבות, שיחות עם פסיכולוגים, ג'ונתן מילר עורך, הוצ' עם עובד 1983 עמ' 227).

אין אנו יכולים לשלול את האפשרות שההשפעה של הכישוף היתה הרבה יותר מסוגי הרמאות שאנו מכירים, בכדי שאדם ירכב על אשה ויחשוב שהוא רוכב על חמור, צריך השפעה עמוקה מאד על נפשו (בחולין נז: מוזכר חיתוך אדם באחיזת עיניים, מה שמצוי מאד בזמננו). אנו מכירים את תופעת ההיפנוזה, אבל אפשר לשער כי תופעת הכישוף היתה חריפה ממנה לאין ערוך, גם אם אין היא אלא תחבולה טבעית. ביסוד אמונת הכישוף עומדת גם ההנחה כי ישנן יכולות נלמדות, וגם ענין זה אינו בהכרח מופקע, שהרי ישנן יכולות מוחיות התלויות בתרגול ולמידה. דברים אלו הוכחו במחקרים על תדירות גלי המח. ובפרט במחקרים הנוגעים לדמיון מודרך, עובדה היא שאין אנו יכולים לגרום למוחינו רצף גל כדרך שקורה בשעת חלום (קצב אלפא – 10 פעימות לשניה), ולעומת זאת ישנם כאלו המסוגלים להגיע לכך בעזרת תרגול (פסיכו קיברנטיקה).

כאן המקום לציין למחקרו של לין תורנדייקץ, שהתפרסם בשנת 1958 בספרו בן שמונת הכרכים: "תולדות הכשפים והמדע הנסיוני", לדעתו בפעולות המאגיות והאלכימיות היו טכניקות רבות אשר היוו לאחר מכן חלק חשוב בטכנולוגיה ובמדע הנסיוני, (The history of Magic and Experimental Science. N.Y. Columbia University Press).

כשאנו אומרים 'דמיון' רגילים להבין את הדברים כענין חולף ושטחי בתודעה, הזיה. אך ידוע שישנן הזיות או דברים הנראים בעיני הרוח, שאינם ענינים חולפים אלא מעמיקים לתודעת האדם ומטלטלים אותה, יכולים לגרום נזק מתמשך ולהשפיע על האדם. אין אלו פחות מציאותיים מהעולם ומהחיים האמיתיים, סוף סוף הכל אינו מתרחש אלא בתודעתינו. נראה שהשפעתם של הכשפים היתה יותר משל סמים קשים, והשלכותיהם של הסמים גם הם 'מציאות', אי אפשר להכחיש את מה שיכולים הם לגרום לנפשו של אדם. ויתכן גם שבכשפים עצמם היו מעורבים חומרים בעלי השפעה פסיכודלית בדרך של שאיפה או טעימה (ראה תשובות הגאונים בסמוך).

לא כל דעות האמוראים היו שוות בנושא, כך למשל אנו מוצאים את רבי חנינא שהתגרה במכשפות, הלך מולם וקרא: "עשו כשפיכם, כי לא תצליחו. אין עוד מלבדו כתוב!" (חולין ז:).[2] אבל ניתן בהחלט להבין כי גם אם נניח שבכישוף לא היה דבר על טבעי, אלא רק רמאות ואחיזת עיניים, או הפעלת הדמיון בצורה קיצונית וחריגה, הרי בודאי היה יכול לגרום נזק ופאניקה, ואין להתפלא על המקום הרב שתפס אצלם. רב האי גאון מסביר כיצד פועלת אחיזת עיניים:

"ואשר שאלתם מה היא אחיזת עינים… אלא דומה בעינינו כי יש להם סימנין שנופחים אותן כנגד עיניו של אדם שמקלקל את האויר אשר הוא קרוב לו ונראין לו דברים משונים, ובלילה כמה שמנים וכמה חלבים יש עכשיו שמדליקין בהן בלילה נרות ונראין הפנים שחורות או אדומות ונדמה כאילו יש שם חיות רעות באות לפני האדם וכי יתקלקל האויר שבאותו מקום", (תשובות הגאונים אופק סי' קטו).

רבי יהודה הלוי מסביר את הדבר מבחינה נפשית:

"כשהיא (השכינה) מתרחקת מיחידים נראה על כל איש ואיש סימן התרחק אור השכינה ממנו, כאשר נראה התרחק הרוח פתאום בעבור פחד או דאגה משנות הגוף, ונראה בנשים ובנערים בעבור חלישות רוחם, שיעשו בגופותם מקומות שחורים וירוקים מהיציאה בלילה, והם מיחדים זה אל השדים, ואפשר שיקרה מזה ומראות המתים וההרוגים חליים קשים בגוף ובנפש", (הכוזרי ב סב). "ויצוה אותו (התורה) שלא יפנה אל השדים המחשביים והמתדמים, ולא יקבלם ולא יאמין בם, עד שיועץ את השכל, ואם יכשיר מה שיש אצלם יקבלם, ואם לא ימרם", (ג ח).

כל הדיבורים האלו על השדים הדמיוניים וכו' אינם סותרים את העובדה שבימי קדם היו גם באמת שדים, כמו שהראינו בקטע הקודם. אלא שנוסף על השדים המציאותיים שאין לדעת מתי והיכן היו, פעלו והזיקו גם הרבה שדים דמיוניים. דאגת השדים היתה מצויה מאד גם באלף האחרון, ראה למשל בספר 'ארחות צדיקים' (שער הדאגה): "בלילה, כשאדם קם ללמוד, לא יירא משדים בקומו ממטתו, ויחשוב: כמה הולכים יחידים בלילה ולא היה להם היזק!". ואמנם התודעה האנושית בהקשר לעצמתם של השדים לא היתה שוה בכל הדורות ובכל הארצות כידוע, ואפילו בתורה נאמר: "יזבחו לשדים לא אלוה אלוהים לא ידעום חדשים מקרוב באו לא שערום אבותיכם", (דברים לב יז). הרי שהאמונה בכחם של השדים היא דבר חדש. ראה עוד האמור לעיל שאנשי הקוף הם תוצאה של פרימטיביזציה לאחר הגירוש מגן עדן, והרי הם באמת "חדשים מקרוב באו".

  • לגבי השדים הדמיוניים, מעניין לציין כי חוקרים בימינו משערים שהסבר התופעה של רוחות רפאים בבתים נטושים, תלויה בסוג מסויים של פטריות שנבגים שלהן מעוררות הזיות, הפטריות האלו מצויים על קירות בתים ישנים, (ד"ר סטיבן ג'ואן, הכובען המטורף ואייזק ניוטון, עמ' 134. הוצ' אריה ניר 2002 ).

מן הצורך לציין את תגובתו החריפה של הגר"א על השלחן ערוך שמעתיק את דברי הרמב"ם השולל את כל התופעות של כישוף ושדים.[3] בודאי אין הכוונה כאן להכריע במחלוקות כאלו שאין בידינו שום דרך לבררן, כפי שכתב כבר הרשב"א בתשובתו (א תיג) שאין בידינו להכריע בין הרמב"ם והרמב"ן שהתווכחו בנושא. בימינו בודאי אין תופעות כאלו, אין שום יכולת וכח לכישוף, ואין שום תופעה של שדים. אין אנו יכולים לדעת מה ואיך אירע בימי קדם, אבל עיון במסורות הקדמונים נותן מקום לחשוב כי הכישוף היתה תופעה בעלת שרשים עמוקים בנפש האדם, ויכלה להביא נזקים גדולים. והשדים, גם הם, בודאי היו במציאות, כפי שראינו בפרק העוסק בכך.

לאמונת היהדות עצמה אין שום קשר לאמונה בכישוף, ואנו מוצאים במקורותינו רק הדים, מעט מן ההדים לאותם הכחות ששלטו בעולם הקדמון, ושנעקרו בכחה של תורת ישראל.

הערות:

[1]ישנה טענה כאילו "לרמב"ם לא היתה קבלה", אך זו טעות היסטורית. הרמב"ם היה תלמיד הר"י מיגש והרי"ף תלמידי ר"ח שהיה אחרון הגאונים, וכל תורת הגאונים היתה בידי הרמב"ם. לימודו היה על פי בה"ג והשאלתות, ר' האי ור' שרירא, ושאר הגאונים. הגאונים מסרו את תורת הסבוראים והאמוראים,  אי אפשר לחשוב שעבר דבר בקבלה בעם ישראל מרב לתלמיד ולא הגיע אל הרמב"ם. לעומת זאת לחכמי אשכנז לא היתה קבלה, ולכן הגיעו לחדושים רבים מסברא. (ראה בזכר יהוסף, תהלוכות האגדות פ"ו, כי הרי"ף השמיט כל עניני שדים וכשפים שבתלמוד, ואחריו נמשך הרמב"ם). ראה גם לעיל פרק ה סעיף ג.

הפולמוס נגד הרמב"ם במאה ה12 לא התמקד בנושא השדים והכשפים, אלא יותר בטענה שנראתה אז נועזה, שכל המקראות והאגדות המייחסות גשמות לה' הם משל (מנחת קנאות, מכתב הרמב"ן).

[2]הגמרא אומרת על מעשה זה: "שאני רב חנינא דנפיש זכותיה", וראה במנורת המאור (ב י ב א) שמפרש שהכשפים הם תרמית ואחיזת עיניים, ולכן רק מי שבטוח בה' ואינו מקפיד עליהם כלל, לא יצליחו לבלבלו ולהכניעו. ראה גם דברי ר' חנינא חולין קלט:

[3]ש"י פין בספרו "קריה נאמנה" (עמ' 141) מביא דברי רצ"ה קצנלבוגן בשם רבי מנשה מאיליה, תלמידו של הגר"א, הטוען כי הדברים הקשים הכתובים בביאור הגר"א נגד הרמב"ם לא יצאו מפיו, וכי ידוע לו מי הוא הכותבם בשמו. רבי מנשה מאיליה נחשב כתלמיד מובהק של הגר"א, הרד"ל למשל כותב (בהסכמתו ל'עליות אליהו') שאין להדפיס דברים בלתי בדוקים בשם הגר"א, וידפיסו רק מה שזכו לשמוע מפי רואה נאמן כמו הר"מ מאיליה. וכן ידוע ממקורות אחרים כי הגר"א התייחס בכבוד למורה נבוכים, וכאשר ביקש אדם לבטל שיעור שנמסר במורה נבוכים הגיב הגר"א: "הרבינו משה יורה ואני אפר ומי יעיז לדבר נגד כבוד הרמב"ם וספרו אשר מי יתנני ואהיה עמו במחצתו בגן עדן", וכן הגר"א עשה קיצור מספר מורה נבוכים (ראה בסוף ספר תולדות הצריז"ס, כללי 'חכמת האמת' מהגר"א, שהם בעצם קיצור מו"נ). אך גם בזה אין בידינו להכריע כמובן, וקשה לפקפק על הכתוב בשמו, למרות שנסדר והתפרסם הרבה שנים לאחר מותו (וייתכן שר"מ מאיליה לא הכיר את ה'ליקוט' שהכניסו מסדרי ביאור הגר"א וראה רק את הכת"י הבסיסי שבו היו חסרים דברים אלו או חלק מהם, ולכן חשב שהשאר זיוף). כך או כך דברים אלו שלו שימשו יסוד ועוגן מוצק לתלמידי החכמים של ליטא, שלא להימשך אחר הרציונליזציה השטחית של המאה ה19, ועד ימינו נוקבת אזהרתו של הגאון, שלא נרמה את עצמנו שכל המעשים שחכמים הזכירו הם 'לא באמת התכוונו אליהם', סירוס הדברים קשה יותר מאשר מחלוקת חזיתית.

1 1 vote
Article Rating

שתף מאמר זה

תגובות ישירות

Subscribe
Notify of
guest
67 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
אליה
אליה
4 months ago

למה הרמבם או הכוזרי לא כתבו בספרים שלהם את השאלות של עם שיש לו מסורת שמלפני שנוסד או אולי פעם היו פרמיטיבים? והאם כתוב בכוזרי למה מעמד הר סיני לא יכול להיות כישוף? ואם לא אז למה רק הרמבם כתב על זה?

יעקב ישראל פוזן
יעקב ישראל פוזן
7 months ago

מספרים שהחזו"א אמר שהרמב"ם התפעל מר"י מיגאש כי לא הכיר את ר"ת, שהיה הרבה יותר ממנו.
ואני שואל: האין זה זלזול וחוצפה מצד אברהם ישעיהו לדבר כך כלפי הראשונים, הרמב"ם ור"י מיגאש?

יעקב ישראל פוזן
יעקב ישראל פוזן
7 months ago

א. אני איני אלא הקטן בתלמידי הוד כ"ק מרן שליט"א.
ב. אם כך, אין זלזול אם נאמר שזה שחרדים מתפעלים מחזו"א, זה רק בגלל שלא הכירו תלמידי תיכון שסיימו בהצטיינות 3 יחידות במתמטיקה. הרי מן הסתם אם היו מכירים היו משבחים גם אותם

דוד
דוד
7 months ago

סתם שאלה של ביטול הזמן: איך אתם עושים כדי לזהות את נושקי-שולי-טומאתו של הכ"ק הידוע, ל"א ניש"א שמ"ו ע"ל שפתינ"ו? יש לכם איזושהי ידיעה מראש מיהם, או שמא מרוב שהם "אויבי הסיטקום" שלכם אתם יודעים לזהותם על-פי איזה מילים ומונחים ושאר מיני שייס"ע שהם רגילים להשתמש בהם?

דוד
דוד
7 months ago

דהיינו שהם מתאמצים בכל לבבם, נפשם ומאודם (ממונם, כידוע…) להיות הכי גסים, לא-מתוחכמים ולא-עדינים שרק אפשר? והכל ללא כוונת רווח ממוני כלל (חוץ מאותו "עידון הנפשות" הידוע, דהיינו הנפש הבהמית, וד"ל…)?

משה זאב הכהן פעטש געבער
משה זאב הכהן פעטש געבער
7 months ago

מטעם הוד כ"ק מרן שליט"א ששלח לי:

כתוב ל'צוות האתר' שזלזולך בהג' חזו"א כלל אינו על דעתי!
אמנם ליגלגתי עליו באיזה עניינים פרטיים אך ככלל בעיניי הוא מגדולי ישראל, ומובא כמ"פ בתלמוד בתרא ובאור הלבנה.😡
כ"ש בעניין זה שבודאי דברי הג' חזו"א נכונים. ואגב עיין באיגרת לן' תיבון שמזכיר הר"מ את ר"ת (ר' יעקב) בכבוד אך מסתמא רק שמע עליו ולא ראה כתביו. וע"ש בהערת שילת במהדורתו.
ובכלל אמור ל'צוות האתר' שוטה זה שאין לי אחריות על המגיבים באתרו שהוא תולה כולם בי. וכי חסרים לו אויבים, מדוד לוי עד טוביה שולזינגר? לא כל זב חוטם שכותב אצלו הוא תלמידי.

גרשם
גרשם
7 months ago

כתבת ״לעומת זאת לחכמי אשכנז לא היתה קבלה״. אתה יכול להאריך קצת יותר?
תודה מראש

גרשם
גרשם
7 months ago

לא לזה התכוונת כאן. ״ישנה טענה כאילו "לרמב"ם לא היתה קבלה", אך זו טעות היסטורית. הרמב"ם היה תלמיד הר"י מיגש והרי"ף תלמידי ר"ח שהיה אחרון הגאונים, וכל תורת הגאונים היתה בידי הרמב"ם. לימודו היה על פי בה"ג והשאלתות, ר' האי ור' שרירא, ושאר הגאונים. הגאונים מסרו את תורת הסבוראים והאמוראים, אי אפשר לחשוב שעבר דבר בקבלה בעם ישראל מרב לתלמיד ולא הגיע אל הרמב"ם. לעומת זאת לחכמי אשכנז לא היתה קבלה, ולכן הגיעו לחדושים רבים מסברא. (ראה בזכר יהוסף, תהלוכות האגדות פ"ו, כי הרי"ף השמיט כל עניני שדים וכשפים שבתלמוד, ואחריו נמשך הרמב"ם).״

גרשם
גרשם
7 months ago

לא ייתכן שלא היתה להם קבלה מדורות קודמים. לא עיינתי בספרי תא-שמע אבל שמעתי לא פעם על קשר לא״י.
אשמח אם תוכל להרחיב קצת.

גרשם
גרשם
7 months ago

אתה יכול להמליץ על ספרים/מאמרים בנושא שרשרת הקבלה בעולם ״האשכנזי״?

רפאל
רפאל
4 years ago

מה אתם אומרים על תופעות כאלו, האם יש לזה סמך בספרי הקבלה?
https://www.youtube.com/watch?v=7E203q2Muys&t=179s

אלי
אלי
4 years ago

באתם לטעון במאמר שזה אחיזת עניים וכדו' בלבד
התעלמתם כמעט לגמרי מכל המקורות שמתייחסים לזה רציני [את כל הזכרתם בכמה מילים בסוף בציטוט מהגר"א].
מלבד זאת אף במקורות שהבאתם בחלק מהם רואים שזה רציני וכמו לדוגמה המקור שהבאתם מהרמ"א בתורת העולה "הם כולם מצד ידיעת טבעי הדברים על בורין, אשר יוכל החכם לפעול בהן דברים, זרים לפי הנגלה וכל זה מבואר בספרי החכמה" שלי נשמע בו שגם אם אי"ז דבר על טבעי שעושים בו מה שרוצים עדיין זה מציאות בה מכשף עושה באמת דברים שאנחנו לא יודעים לעשות ע"י היכרות טובה מאוד עם הטבע.
כן הרקאנטי שכותב "עניני כשוף קצתם נעשים בערוב היסודות" נשמע שבפועל האדם עושה משהו
כך גם המהר"ל שהבאתם "מרבה נשים מרבה כשפים הכשוף הוא צריך לכח מדמה אשר נמצא בנשים ולכך אין הכשוף שולט אא"כ עומד המכשף על הארץ" כל מה שכתוב בו שצריך כוח המדמה אך ממש לא כתוב בו שהמכשף עובד על אנשיםאלא שע"י הדמיון יש יכולת לשנות דברים מהטבע הרגיל.

עזרא
עזרא
5 years ago

שלום רב. חזרתי לדון על דבריך כלפי, בתוספת קטנה ממה שנכתב פה לאחרונה.
אתה כותב כך: "הויכוח בין רמח"ל ללשם הוא אם הספירות מציאות או מסלול של פעולות". פשוט לא נכון. אני מצטט ממאמר הויכוח הנ"ל (סי' נד. עיינת בו?): "הכחות של זה הרצון כולם אורות, והם עניינים ממשיים, כמו שהם בנשמה עצמה". בקיצור, דעת רמח"ל היא שמסלול הפעולות הזה –דהיינו הספירות- הוא מציאות ממש, כי הוא מסלול של 'רצונות'. וזהו בפשטות מאמר הגאונים "הן הן הספירות הן הן המדות".
אתה רואה "כיוונים ורמזים ורגליים לדבר, שמדובר גם כאן בענין שהוא חלק ממחשבת ישראל, ויש צורות שונות להבין אותו ולעמוד על מקורו מהיכן נולד". נתחיל עם 'להבין אותו'. אחר בקשת המחילה, אני סבור שיש לך כאן טעות ענקית. אתה מצייר את ענף הקבלה כאילו דעותיהם של האר"י והרמ"ק הרמח"ל הגר"א הלשם והרש"ש הם 'זרמים שונים' שחולקים ביניהם אודות מהות הקבלה. ואלו דברים חסרי שחר. נכון שיש כמה מחלוקות בפרטים מסויימים, וכל אחד עסק בעיקר בתחום ספציפי, אבל בעניין מהות תורת הקבלה והספירות אין שום מחלוקת ביניהם. הסיבה שאתה מבין יותר את רמח"ל, בגלל שהוא היחיד שהפשיט את מושגי הקבלה ללוגיקה מובנת ומסודרת, ואחרים לא עשו את זה.
הדוגמא שהבאת מהחזו"א והגר"ח היא דוגמא מצוינת, גם החזו"א וגם הגר"ח לוקחים את דברי הראשונים כהנחות יסוד, אלא שהם חולקים בדרך איך ליישב את התמיהות שנופלות בדבריהם. וכך הוא ממש לגבי רמח"ל ורש"ש. אך אין כאן רמז למחלוקת מהותית בתפיסת העקרון של הקבלה.
עכשיו ל'מהיכן נולד'. ברשותך אברר סוגיא זו, ואני חוזר בזאת לשאלת הסמכות. חכמי הזוהר אמרו בכמה מקומות 'לא שמענא ולא אימא', דהיינו אנחנו לא ממציאים סברות בקבלה לפי דעתנו. גאון הגאונים וחוזה החזיונות מהרח"ו, שהיה שופע חידושים ולא פסק קולמוסו מכתיבה, קבר את כתבי המהדו"ב מפני שהיו בהם דברים שלא קבל מרבו. כל הערה ורעיון שלו על דברי האר"י באו בלשון של 'נלע"ד' 'נלע"ד שאפשר' וכדו'. האם כל ההבדל בין חכמי הזוהר לרבם הרשב"י או בין מהרח"ו לרבו האר"י הוא עניין של אומץ? איך האר"י שופע כל כך חידושים ולא מזכיר בענוה אפילו פעם אחת 'ונראה דיש לומר'? למה הוא לא טורח לפרש מהיכן מקור דבריו בזוהר או בחז"ל? וכן הדברים אמורים לגבי רמח"ל. רמח"ל עצמו כותב באגרת שהגיעה השגתו ברוח הקדש למקום שאינו יכול לטעות, לכן מי שיגיד שהוא משקר הוא לא יוכל להתווכח איתו, אך מי שמאמין לו שאינו משקר אינו יכול לומר שהוא טועה. אני לא יכול לקבל שענק הרוח של היהדות שהוציא מתחת ידיו את הספר מסילת ישרים משקר, או אומר דבר כזה בלי להיות בטוח בו במאה אחוז. (דרך אגב, המגיד של רמח"ל לא היה רמח"ל בעצמו, שמו היה שמועיא"ל, מלאך ידוע, כמופיע באגרות). כמו"כ, עובדה היא שאף אחד מחכמי ישראל לא התוכח עם האר"י בשום דבר וטען שהוא ממציא משהו, וגם הגר"א מתייחס לדבריו כהנחות יסוד. האם כולם סתם תמימים? או שהיה פשוט לכולם שעם רוח הקודש א"א להתוכח.
לדעתי הפעם הראשונה שבה ניתן לומר באמת שהיתה מחלוקת בסיסית בין חכמי ישראל אודות מהות הקבלה היתה בזמן הגר"א ובעל התניא (ועוד כמה מחבריו), כשבעל התניא חידש ביאור ביסודות הקבלה ע"פ קבלתו מהבעש"ט, והגר"א טען שזו טעות חמורה, ובתגובה בעה"ת האשימו ב'כפירה', לא פחות!. ואכן לגבי תפיסת הקבלה בצורתה החסידית לגווניה השונים (מאוד) אפשר לומר שזו התפתחות במחשבת ישראל.
האם ניתן להכריע במחלוקת הגר"א ובעה"ת? לדעתי כן. עם כל הכבוד העצום שיש לי לבעה"ת, שודאי היה מגדולי התורה שבדורו וצדיק נשגב, הוא לא מתיימר להציג את עצמו כמי שירד לסוף דברי כוונת האר"י, בכמה מקומות הוא כותב שהוא לא בא רק לפרש את פשוטי דברי האר"י כפי יסודות האמונה, אבל ודאי שלעמקי הדברים לא ירדנו. כמו"כ דבריו אינם מתיישבים כפתור ופרח עם דברי האר"י ויש בהם הרבה חורים לענ"ד. לעומת זאת הגר"א שהכחיש אותו מראה שליטה בלתי נתפסת בדברי האר"י ובכל ספרי הקבלה, וגם הרמח"ל מסייע לשיטתו.
בקיצור, דומני שלמתבונן יש קנה מידה די ברור, ולמבין ניתן להבחין מה נוסד על שכל אנושי וניתן לויכוח ומה נוסד על גלויים מן השמים. ותהיה זו טעות גדולה לדון את כל המקובלים וכל הספרים כמקשה אחת.
"לא הוזכר 'כח נפרד' במובן של ישות תבונית". הגזמת. חמור הוא ישות תבונית ומלאך זה לא ישות תבונית? הוא מדבר עם בני אדם, משורר בשמים, מסנגר ומקטרג. מה הוא? קלטת? מדינא דגמרא (וכן פסק הרמב"ם) יש לבקש ממנו מחילה לפני שנכנסים לבית הכסא, ועם ישראל אומרים לו שלום כשהוא מלוה את האדם בליל שבת, זה סתם אמונות טפלות? ההיכלות שבעולם הבריאה יש בהם נפש רוח ונשמה שמשם נמשך השכלה (מוחין) לכל העולמות עד לבני האדם למטה, והם אינם תבוניים? אני לא מצליח להבין מאיפה בא לך הרעיון.
"כמו שכתבתי בתשובה לאליהוא, רמח"ל לא הכחיש את הכשפים". יותר נכון: הוא האמין בכשפים, ואף הקדיש לביאור עניינם קטע בספר שלדבריו הוא כולל את עיקרי האמונה וההשגחה.
"אני לא חושב שהעמדה שלי יותר טובה או יותר נכונה משלך, זו פשוט דעתי ואמונתי. וברור לי שזו כוונת הרמח"ל, ושהלשם לא הסכים לכך". לא מתאים לך בכלל להחזיק בדעה שלא חקרת על אמיתתה, בפרט כשחקירתה אינה כ"כ מסובכת. כ"ש לומר על משהו 'ברור לי' כשהוא ממש לא נכון.
ע"כ לעיקר הדברים. לגבי השוליים, כתבת כך: "הקבלה הינה בעלת חשיבה מעגלית, ואין בה מקום לשיקולי פילוסופיה". לא מדוייק. עי' ספר דעת תבונות ודוק.
"פגשתי הרבה חכמים שיצאו מהנחת יסוד של עליונות הקבלה, ובהמשך נחשפו לדעות אחרות ושינו את דעתם". לא דברתי על מחזיקים בעליונות הקבלה, אלא על מקובלים. הדמיון שלך לברסלב וחבד לא מקובל עלי, אנשים פונים (בדרך כלל) לברסלב וחבד בשביל למצוא שם איזה מחסור רגשי, וזה לא באמת משנה להם אם הם מבינים את הלוגיקה של הרבי. מה שאין כן בקבלה האמתית שזה דבר ראשון לוגיקה.
רוב גדולי המקובלים היו בקיאים בפילוסופיה של הרמב"ם. הרמב"ן הכיר אריסטו וסוקרטס (ושגה אחריהם בכמה דברים).

עזרא
עזרא
5 years ago

שלום רב, וסליחה על העיכוב הרב מאפס הפנאי בשבועות האחרונים.
1. לכאו' אתה צודק שהלשם חלוק עם הרמח"ל בעיקרון של 'מראה הנבואה', אבל עיקר טענתי היא שהרמח"ל אינו חלוק עם הלשם בעיקרון של 'הספירות הם מציאות' (שהלשם הבין את הרמח"ל בעיקרון של מראה הנבואה כאילו גם הוא סבור כמו איזה ספרי חסידות שכל דברי האר"י אינם אלא משל ממש ואינם מדברים על מציאויות – דהיינו עניינים קיימים, אע"פ שהם מופשטים לגמרי – ולכן חלק עליו). ובזה באתי להוציא ממשמעות דבריך שנראה אתה מסתמך על רמח"ל לסבור שהספירות אינם מציאות ממש. והדברים מפורשים במאמר הויכוח לרמח"ל שהזכרתי.
לדעתי דרכו של הלשם ושל הרמח"ל אינם דרכים חלוקים, אלא שדרכו של רמח"ל היא רובד עמוק יותר (ובאמת שע"י גם מתיישבים יותר הסתירות, שהרי דרכו של הלשם מנעה ממנו לקבל את הרעיון של המראות המתחלפים שהזכרתי לעיל).
כפי שאמרתי יסוד הסמכות של חכמי הקבלה היא רוח הקדש. ועל כן אינם משתוים זה עם זה. לא ראי המגיד של הב"י שהוא מהפחותים שבמיני המגידים כראי השגתו של רש"ש, ולא של רש"ש כשל האר"י ורמח"ל (עי' שו"ת רב פעלים ג' חס"י ס"ד מ"ש בזה) דון מזה ואוקי באחריני. (רק אציין מה ששמעתי מהרי"א וינטרויב זצ"ל שהלשם אינו מאן דאמר כנגד הרמח"ל. גם לי זה נראה ברור, אבל ציינתי מישהו מוכר).
2. ברור לכל בר דעת שחכמת הקבלה אינה חכמת הפילוסופיה. אין בפילוספיא חלוקה של עשר ספריות וחמש פרצופים וכו'. כוונת הרמ"א שם היא לענין עצם הדבור באלהות, דהיינו מהות הספירות, שבזה משתוים הפילוסופים והמקובלים. וזמ"ש במטפחת ספרים, שאע"פ שהמקובלים דברו בעליונים בדרך של דמות וצורה, מכל מקום הם הם הדברים אלא בלבושים אחרים.
מה שכתב הלבוש הוא בהיפוך, שהמקובלים לא חלקו על הפילוסופים. וכן מה שכתב ר"מ בוטריל הוא שהפילוספיה היהודית היא היסוד לקבלה. וכעי"ז מפורסם בשם הגר"א (לא זוכר מקור) ש'במקום שנגמרת הפילוספיה שם מתחילה הקבלה'
3. מושגי הד' יסודות וכדו' אינם החידושים של תורת הקבלה. מה ששייך לעולם הזה זה חכמת הטבע ולא חכמת הקבלה. כמו"כ ענין נר"ן, שנזכר כבר במקרא ובחז"ל. חכמת הקבלה רואה בכל הדברים שבעוה"ז 'חותם' והוראה למיני השפעות ומדות של הקב"ה, והאדם הוא 'חותם' והוראה לכולם, ולכן המקובלים טרחו לפרש ולבאר את יסודות הדינמיקה המרכזיים שבעולם ושבאדם כפי דעתם כדי לבוא מתוכם להבנת מידותיו של מקום.
מה שהמקובלים הזכירו מושגים פילוסופיים זה לא מפני שהם לקחו את זה מהיונים, (אולי להיפך, אני מזמין אותך לעיין ב'טעם לש"ד' לר"א בן אמוזג ששם האריך הרבה לטעון כך, נ"ל שתהנה), אלו ואלו ראו את המציאות של העולם הזה באופן דומה ואלו ואלו קראו שמות למושגיה כפי רוחב דעתם, ועם התפשטות הפילוסופיה בעמ"י חלק מהמקובלים עברו להשתמש גם בשמות של הפילוסיפים. (אגב, דומני שארמ"ע הם בעצם שלשת מצבי הצבירה של החומר והאנרגיה, דוק ותשכח).
4. בענין הסברא שבענייני הקבלה אני ממש מסכים אתך, זהו שאני אומר שאין לחדש יסודות בקבלה מדעתנו. ויסודות רצוני לומר, באופן עמידת העולמות הפרצופים והספירות ויחסם זה עם זה וכדו'.
5. אמת היא, שהדברים שהמקובלים רמזו בלשונם גלויים הם ומובנים למי שנפקחו עיניו, ומכאן באו חלק מן המקובלים להמשיך את הדברים לפשט כדוג' מהר"ל ועוד, אבל רובם לא חידשו מדעתם (וכבר כתבתי את דעתי על אותם שכן חידשו).
6. השגת האר"י באה לו בזכות היגיעה ולא על ידה, וכמ"ש המס"י בעניין זה: 'תחילתו עבודה וסופו מתנה'. וכן היה דרך האר"י לכתוב בכתבים שכתב בתחילת השגתו 'ועדיין אני זקוק למודעי עד יערה עלי רוח ממרום'. ועיין מש"כ מהרח"ו על האר"י בהקדמתו לשמונה שערים (ונד' בראש הע"ח). דרך אגב, הראש שבמירון זה רשב"י ולא האר"י. (סתם נקודה מעניינת בקשר לעניין מ"ש במ"מ, עיין בס' החזיונות ב,ה. [אין לי מושג איך להתייחס לזה])
7. בעניין השאלה מי הוא המגיד, שוב אני מפנה אותך לספר דרך ה' בביאור עניין הנבואה. ובקיצור אומר, ראשית, אכן הצפייה במרכבה נעשית בתוך התודעה של הנביא, אבל העניין הוא שהכבוד העליון (אין כאן מקום ביאור מה זה 'הכבוד העליון') 'מתלבש' בתוך התודעה של הנביא ו'משתלט' עליה בשביל להראות לנביא מה שהוא רוצה.
חוץ מהצפייה עצמה יש את הדבור שהקב"ה מדבר עם הנביא, וגם כאן צריך איזה אמצעי בשביל שהקול הרוחני יוכל להשמע באזניו הגשמיות של הנביא, וזהו ע"י הדבור של הנביא עצמו שהקול העליון מתלבש בו ומשמיע את דבריו על ידו. וכעי"ז הוא במדרגות עליונות של רוח הקדש, שנשמות או מלאכים מתלבשים בדבור של בעל רוה"ק ומדברים איתו. (עיין למשל בתחילת שערוה"ק). בקיצור, הן בנבואה והן ברוה"ק הגם שהאיש רואה או שומע את עצמו, הוא בעצם רואה את הכבוד או שהוא מדבר איתו או עם מלאכים ונשמות.
בתקוה שנוסיף להחכים זה את זה. (גם אני קניתי הרבה חכמה מהאתר הזה)

אליעזר
אליעזר
5 years ago

ההקבלה לחכמת הפסיכולוגיה אינה מובנת לי. הפסיכולוגיה מתארת מצבים ודקויות המוכרות לנו, ובכח האדם להגיע לכך בהיסקים שונים [שניתן לשכנע בהם אחד את השני], אבל הקבלה מתארת את דרכי הנהגת האלוקים ולא "את מה שאנשים חווים ורואים כלפי האלהות", וכדי לתאר היאך מנהיג האלוקים את עולמו צריך לשמוע זאת ממנו, או ללמוד זאת מתוך תורתו, או לומר סברות יפות שאולי נכונים אולי לא.
במידה ולא שמענו זאת ממנו [היינו במסורת או ע"י גילוי שמיימי. וכך נראה שאתה נוקט, וכן מוכח מהטעויות המשורבבות בתוכה], וגם לא למדנו זאת מתוך הכתובים [כך מסתבר], נשאר שהחכמים שכתבו זאת אמרו זאת מסברתם, וכידוע הנסיון הוכיח כמה קשה לבנות תאוריות על סברות באויר, ודברים שהיו נחשבים ברורים ומושכלות ראשונים התבררו כשגויים במבחן המציאות.
ובפרט כאן שהנידון הוא להבין את אלוקים – מעשיו ותכלית כוונתו, אי אפשר לבנות על 'מהלך מבריק' כמתאר את המציאות נכונה, ופוק חזי בעלמא כמה סברות ואסכולות פורחות בנושאים אלו בכל הדתות [שים לב: רק אחד מהם נכון בפועל].
ולדוגמא, הרמח"ל האריך הרבה בספריו לחדש את הנהגת היחוד, ובזה הוא מסביר בארוכה את שאלת צדיק ורע לו וכו', והנה גם אם נניח שמהלך זה מובן [אני לא הבנתי], וגם אם נניח שמהלך זה 'מסתדר' עם כלל המערכת [בחז"ל התמודדו עם השאלה אחרת. וכן בשאר ספרי המקובלים מצאתי שלא סברו כן] אין זה אלא תאוריה בלבד, ואו שכן או שלא. כפלפול זה נחמד, כאדם הבא ומתיימר לתאר בזה מציאות עובדתית [אם נניח שזה מסברא בלבד] זה מוזר.
מה שכתבתי על חז"ל לא היה לגבי דרשות הנוגעות לדינים, שבהם ניתן לבאר כמו שכתבת, אלא לגבי דרשות הבאות ללמד את המציאות [ראה מדרשי פרשת בראשית לדוגמא. אוכל לשלוח מקבץ דוגמאות], שבהם אנו, שיש בידינו את כלי הבחינה, רואים ששגו, ומעתה איני מוצא יותר טעם לעסוק בדרשותיהם על המציאות האלוקית או ההסטורית [מעבר למה שנוגע להלכה, שבזה אני מחוייב להם – גם אם טעו], שהרי התברר ששיטת הלימוד שלהם אינה בהכרח עובדת בפועל.

בקיצור: אם הקבלה מגיעה עם אמירה מלמעלה יש לי מה לכופף את הראש מולה, אבל אם זה סתם סברות של אנשים, שהתגבשו והתווספו במהלך הדורות, אתייחס לזה בהתאם [לא אשלול מה שאין לי ראיה, אבל לא אבנה על כך מאומה].

אליעזר
אליעזר
5 years ago

בנגלה אדם לא יכול לחדש מעצמו דברים בלא ביסוס, החידוש נולד או מתוך דימוי לטקסט קיים המקובל כמחייב הלכתית [והנידון הוא האם הדימוי נכון], או מתוך הסברא שאף היא מחייבת [והנידון אם אכן הסברא כך], אבל אם יקום אדם וימציא הלכות בלא הישענות על אחד מאלו ישימו את דבריו בפח הקרוב, מלבד אם הוא אדמו"ר.
אבל בתורת האלוקות, אם הזוהר מתקבל כמסמך אמין שמתאר את המציאות נכונה, ניתן לכל אדם לדמות ולדמיין איך שרוצה שתיראה המציאות, ובלבד שהדמיון יתאים עם המסמך הנ"ל, אבל אם עצם המסמך לא נודע מקורו, ושמא אדם הוזה החליט להעלות את הגיגי ואמונות לבו/סביבתו על הכתב ולהפיצה בישראל, הרי שאין שום מקום להניח שזה תיאור המציאות העובדתי, ולכן יש להשים את דבריו בפח הקרוב.

ואף אם נקבל את הזוהר ואת האר"י כדברים אמינים המתארים את המציאות העובדתית, אם יש לי סיבה להניח שהבאים אחריהם אמרו את דבריהם שלא מתוך הלימוד בדבריהם אלא מתוך סברתם, איך ש'היו רוצים' שיתנהל העולם, הרי שלא הייתי נותן לפילוסופיות אלו הרבה ערך. ואמנם לימוד תורה אולי יש כאן, אבל תיאור עובדות לא נראה שיש כאן, וזה הרי תכלית הקבלה – לתאר את מציאות העולמות ודרכי הנהגת השם.
ואפילו בחז"ל אנו רואים שאת הדרשות שדרשו על הפסוקים ולמדו מהם את המציאות הם טעו הרבה מאוד [מה שאנו היום יכולים להיווכח בעינינו], מה שנקרא בשפה העממית 'בלבלו במוח' [ואם לא שנאמר שהם התכוונו בזה ל'דברים רמים ונשגבים' איני חושב שיש טעם או מצוה ללמוד הגיגים אלו], ואיני רואה למה לא להקיש שגם שאר הדרשות שלמדו מזה את הנהגת העולם וצורת התנהלותו לא נתונים בספק זה, וכל שכן שכאן לא חז"ל הם אלו שמדברים על דברים אלו אלא רק הדורות האחרונים, כאשר מכל מקום בחז"ל נראה שלא ידעו ולא שמעו על תאוריות אלו, כך שלא נראה כלל שזה מה שעבר במסורת.
וכמו בכל הדתות שפיתחו במשך שנים את התאוריות שמספיקות להם כדי להסביר לעצמם את המציאות, כך גם דתינו לאט לאט גיבשה את הרעיונות שמסבירים את הדברים הכי טוב [ומה יותר טוב מהקבלה, גלגולים, הנהגת היחוד, העלאת ניצוצות הקדושה וכו' פותרים לחלוטין את כל הבעיות], ואם איננו מוצאים כאן מקור סמכות אין לנו אלא לקוות שהחכמים הנ"ל צלפו לאמת.
אגב, מה שחכמי הקבלה מסבירים הרבה דברים על פי יסודות שהתבררו כשגויים [כמו למשל ד' היסודות] לא אומר משהו? וכבר שמעתי למקובלים שמסבירים שד' היסודות הם ד' סוגי כוחות מהותיים בלא קשר להבנה העתיקה שלהם. והם הגיעו ישר מסיני, כמובן.

אליעזר
אליעזר
5 years ago

כתבת: "אותי לכשעצמי לא מרגשת אי אמונה בקדמות הזהר, כי אין החכמה נפגמת מחמת שהיא תושבע"פ שיש בה חדושים, וכמו שאמר בעל הסולם על נושא זה שלא אכפת לו מי כתב, ואם הכותב מאוחר, הרי מצאנו כותב מאוחר גדול כרשב"י וזה יותר נפלא!".
קבלה שונה במהותה מחלק התורה הנגלה, הנגלה נועד בעיקרו להדריך את האדם בעולם, והגיונות האדם העולים לו מן ההיקש, הדרש, או הסברא וההגיון, נכללים בתוך התורה מכאן ולהבא, אבל הקבלה נועדה להסביר את המציאות [האובייקטיבית], ואם לא שהתקבל כך במסורת או בגילוי עליון איני מבין מה טעם להשתעשע בניחושים אלו או אחרים, רק בגלל שניחוש מסוים נראה לי מתיישב על ההגיון אבחר בו כאמת?
אם את הזוהר כתב אדם מאוחר, בלא שאדע מה מקור המידע שלו, הגם שאתפעל מהגאונות שלו ושל המשנה המערכתית שהעמיד [כמו שאתפעל מהגאונות של מזייף הירושלמי], אשים את כל דבריו בפח הקרוב.

עזרא
עזרא
5 years ago

שלום רב
ראשית, לא התכונתי להיגרר עד כדי כך.. (לא יהיה לי שום טרוניה אם לא תאשר את התגובה ותגיב לי כאן, לא נעים לי שאני מטריח אותך בכזו אריכות, ואני לא בטוח שכאן זה המקום לנהל את הויכוח הזה) אבל עדיין לא שכנעת אותי בכלל, אז בכל אופן אני אענה בקצרה. אפרופו רמח"ל, ראוי לזכור משפט חשוב מאוד שלו בהקדמת הספר דרך ה': כי אולם כל דבר אמתי ישוב כוזב אם ייחוס לנושא בלתי הגון לו או אם ילקח שלא בגבולו. דון מינה ואוקי באתרין.
1. להבנתי אתה טועה טעות חמורה מאוד, אין אף אחד מחכמי המקובלים שהאמין שהספירות הם כח נפרד ח"ו, וכולם טורחים לדחות את ההבנה העממית הפשטנית של ההגשמה. בעץ חיים ש"א סוף ענף ד' כתב הרח"ו: ואמנם דבר גלוי הוא כי אין למעלה גוף ולא כח בגוף חלילה אבל הכל הוא לשכך את האוזן בבחינת ציורים ודמיונות, עי"ש, לומר על הרש"ש והלשם שהפכו כל מילה באר"י שהם לא ידע מה שהרח"ו כותב עליו דבר גלוי זה פשוט מגוחך, ובפרט שמדובר על יסודות האמונה. הויכוח של הבא"ח עם הרש"ש הוא האם הציור שדבר בו האר"י דרך משל הוא מוחלט או שאפשר לומר שהציור משתנה לפי העניין כמ"ש רמח"ל בקל"ח פתח ח'. והויכוח של הלשם עם רמח"ל הוא אם לתפוס את כל עניין הספירות כמשל לבד, או כמציאויות ממש של הארות עליונות שבשביל להבין אותם ממשילים אותם בדברים גשמיים. במאמר הויכוח שהזכרתי מבואר שיש סיבה טובה להבין את שיטת רמח"ל כפי שהבין הלשם, ולכן הרמח"ל טורח לדחות את ההבנה הזו, אז כנראה שזה לא פרובוקציה.
שערי היחוד והאמונה הלך בדרך רבו בעל התניא שהאשים את הגר"א שתפס את ענין הצמצום כפשוטו. וידוע מה שהאריך בזה בספר נפש החיים שער ג'.
2. כבר הזכרתי שגם אם יש ויכוח בין הלשם לרמח"ל זה רק בעולם האצילות, אבל על התפיסה של הנבראים הרוחניים כמו המלאכים והסטרא אחרא אף אחד לא מתוכח וכל המקובלים, ראשונים ואחרונים, משתוים בזה. (וגם הרמב"ם האמין שהמלאכים ומלאכי החבלה הם ישויות תבוניות). ולכן האימרה שלי שהקבלה מציגה פנתיאון של כוחות רוחניים בעינה עומדת.
3. סליחה, אתה צודק, לא הבנתי אותך נכון.
4. אכן הקדמתי לומר שטענה זו היא לא קלף מיקוח,
7. אבל כמו שיש להניח שאם אנשי המדע קבלו את תורתו המהפכנית של איינשטין אז כנראה שהיא מבוססת דיה. כך, ויותר מכך, יש להניח שאם חכמי ישראל שהבינו את תורת הקבלה קבלו אותה אז כנראה שהיא מבוססת דיה.
ב. מעולם לא שמענו שמקובל שנחשף לפילוסופיה חזר בו אפילו מחלק אחד מחכמת הקבלה, אבל להיפך שמענו בהחלט (רוב גדולי המקובלים היו בקיאים היטב בפילוספיה), אז כנראה שאין לפילוספיה טיעונים חזקים נגד חכמת הקבלה.
ג. בכל הדברים שהרמב"ם כתב להסיר הגשמות מהכתובים הסכימו אתו המקובלים, וגם רמח"ל מזכיר אותו לשבח בס' דעת תבונות, ולזה מתייחסים רוב הציטוטים שהזכרת. אבל בנושא הספציפי שהוא דעתו בעניין פעולת הכשפים והקמיעות ברור שחלקו עליו. וה"ה בעניין טעמי המצוות (וגם בענין תחיית המתים, והדברים קשורים מאוד זה בזה, ואכמ"ל)
8. א. לומר דרך משל שסדר הפרצופים שנזכר במקום פלוני מתייחס רק לזמנים מסויימים אבל בזמנים אחרים נראה שהוא מסודר באופן אחר, זהו חידוש וצריך לזה ראיות חזקות, אם אין לזה ראיות חזקות יבואו המקובלים שאחרי האומר כך וידחו את דבריו. בדיוק כמו שהוא בנגלה. ברם, אפשר להסתמך ג"כ על גילויים עליונים, ועי' בשערי קדושה למהרח"ו ח"ג פ"ז קריטריונים ברורים על איזה סוג גילוי אפשר להסמתך בודאות אני סומך על אנשים כמו האר"י הרמח"ל והגר"א שהתברר להם בודאות שראוי לסמוך על הגילויים שהיה להם לפני שהם לימדו אותם לתלמידיהם או כתבום בספריהם.
ב. אין לקבלה מקום בהלכה, לא בשמים היא. לפעמים מותר לנהוג מנהגי חסידות ע"פ קבלה, עי' מסילת ישרים פ"כ. אפשר גם להכריע בין מחלוקות ע"פ קבלה (אך לא לשנות מנהגים), אבל אין לחכמים לפסוק הלכה רק ע"פ ראיות מן התלמוד והפוסקים. ולכן פשוט שדברי האר"י לעניין מעשה אינם ציווי מאליהו הנביא (גם אם האר"י שמע טעם ברוח הקדש לאותו דין או מנהג חסידות שהחזיק בו האר"י על פי ראיותיו מן התלמוד והפוסקים. ועל דרך מ"ש בגמ' בענין תנורו של עכנאי: אין מביאין ראיה מבת קול). ועובדה היא שעל היסודות של האר"י בקבלה הגר"א לא חולק, אדרבה, יסודות האר"י בקבלה הם הנחות היסוד של רוב דרושיו ופירושיו של הגר"א. משכך, הציטוטים מאג"מ והתניא ושער המצוות והר"ן אינם רלוונטיים.
ג. התשובה מאהבה מדבר על פירושי הפסוקים שבו, לא על היסודות (כמו ספרא דצניעותא למשל). וחוץ מזה עיקר דברין הם שאין להשוות את קדושת הזוהר לקדושת ספר תורה, יש מישהו שחולק על זה?. ואכמ"ל בשאר דבריו שם.

אליהוא
אליהוא
5 years ago

"דברי האר"י אינם מאליהו, לא בגלל שלא פוסקים כמו אליהו, אלא בפשטות גמורה משום שאינם מאליהו אלא מהאר"י הקדוש עצמו."
נחלקו בזה, כמבואר באגרות בעל התניא שצוטט מעלה.
ומכח זה נחלקו, אם ניתן לחלוק על האר"י.
על מקובלים אחרים הושוו שניתן לחלוק כי אמרו מסברא

אליהוא
אליהוא
5 years ago

אם דברי האריזל מפי אליהו, ולכן אי אפשר לחלוק עליו בעניני קבלה, זוהי סוגיא רחבה יותר מאשר להכניס את הכל ל'קמרנאר'.
לפי המשתמע מלשון בעל התניא באגרת הנל, זוהי אחת מן העיקרים שלא הושווה בה עם הגר"א, ולכן לא הפך את העולם ללכת אל הגרא ולהתדיין עמו.

אליהוא
אליהוא
5 years ago

הרד"ק בשמואל א כח, בענין בעלת האוב, מביא את דבריו של מר שמואל בן חפני גאון, שפירש את הדבר כרמאות, תוך שהיא משתמשת בידיעות שהציבור ידע, ובאינטואיציה ושיקלול הנתונים המלחמתיים.
כך שכל המצוטט שם בשם שמואל הנביא אינם דבריו של הנביא כלל.
"ואמר (מר שמואל גאון), אף על פי שמשמעות דברי החכמים ז"ל בגמרא, כי אמת היה – שהחיתה האשה את שמואל, לא יקובלו הדברים (!) במקום שיש מכחישים להם מן השכל".
הרד"ק מסתייג נחרצות, גם מהסוג פשרה שנתנו גאונים אחרים בדבר.
על הייחס של חכמי הגמרא עצמם, ניתן לעמוד מהמובא במסכת ברכות דף יב, שלמדו מהמילים "מחר אתה ובניך עמי", שהכוונה 'במחיצתי', כלומר שנמחל לשאול על חטאו בהריגת כוהני נוב. המשמעות ברורה, שהם מייחסים את הדברים לנביא ולא לשחקנית הדגולה.
ולמרות זאת, לא מהסס הגאון לדחות דברי חכמי הגמרא, לפי שהדבר מוכחש מהשכל!
[ואפשר לחשוב מה כל כך מוכחש בשכל, לבד מהנחה כעין מטריאליסטית… כמו שציין עזרא. ולמרות שהם יסדו דבריהם על המושכלות הראשונות של אריסטו, שנחשבו אצלם כאמת ולוגיקה, אחרי הכל הסכימו לזנוח את מה שחכמים קובעים כאמת, ולומדים מזה הלכות, וקוראים לזה 'דאחילו ליה מן שמיא', רק בגלל שאריסטו אמר כך או כך.
תאר לך היום שמישהו יכחיש משהו בגמרא, [ואני לא מדבר על דבר שניתן להציג את דברי הגמרא כמשל, רק משהו כמו המובאה הזו], על סמך הדברים של שפינוזה.

הטענה היא לא הפילוסופיה שלו, אלא הקלילות בה הוא דוחה דברי חכמים.

אליהוא
אליהוא
5 years ago

חושבני שנקודת הטענה פוספסה
אכן, על אגדות חכמים כבר העירו בכלל ובפרט שרובן אינה תיאור עובדתי אלא רעיוני
אבל הטענה היתה כל מר שמואל בר חפני, שמודה שחכמים הבינו את ענין האוב כפשוטו, אלא שהוא אינו מקבלו! כי הוא מכחיש את השכל.
לטעון שחכמים באגדותיהם התכוונו למשהו אחר מהמובן הרדוד, לגיטימי.
לטעון שחכמים, שעל מסורתם אני בונה את היהדות שלי, הבינו משהו כך, ואני חולק עליהם בגלל שהשכל שלי מבין אחרת, זוהי כבר התרסה מסוימת. ומתמיהה.
לקחתי לדיון דוקא את הציטוט מברכות, המדובר שם אולי נקרא אגדה [אם על ידי בושה נמחלים החטאים], אבל הגישה, שלומדת את הדברים מ'עמי' – 'במחיצתי', מחייבת ראיה שאינה קשורה לאגדה. הם מזהים בבירור את המילים יוצאות מהנביא הגדול, שיודע מה בשמים, ויודע ששאול ימות במלחמה, וגם יודע שלאחר מכן הוא נכנס למחיצתו בשמים.
ואכן, כפי שציטטנו, מר שמואל בר חפני מסכים שזוהי הבנת חכמים, ורק חלוק עליהם.
אז כתבת שיש ליישב בדעתם של האחרים. לדעתם של האחרים, רב שרירא ורב האי, לא היה שום דבר קשה מהגמרא הזו. כל הקושי שלי הוא עם מר שמואל בר חפני.
אז באמת כתבתם באחת התגובות לאריאל אברג'יל "אגב, זה לא 'הגאונים' אלא רב שמואל בן חפני שאמנם נכלל בין הגאונים, אבל הרקע שלו היה רב תרבותי בעליל. רוב הגאונים לא דברו וחשבו בסגנון זה". אבל עדיין, צריך להבין את עצם הגישה הזו. [הגישה הזו סותרת במקצת את הענין של קבלה ומסורת, שכתבתם בהערה שדוקא לרמב"ם היתה קבלה. אם ניתן גם לדחות משהו לפי הרציונל האישי, זה מערער קצת את ייחוס דברי הרמב"ם למסורת, גם של הגאונים].

אגב, המאמר הזה פותח דיונים אין סופיים, ונדמה על כמה ציטוטים שהם לא נאמנים למקור בצורה מיטבית, או שההקשר שלהם לכאן מנתק אותם מההכוונה האמיתית שלהם. עזרא כבר התחיל לטעון משהו, וגם בדיון שביניכם איתו יש הרבה מה להתדיין, [חוץ ממה שהויכוח ביניכם לא הכי ברור, וגם שהוא לא קשור ישירות למאמר]. אבל דיונים ארוכים בפורמט הזה מתישים אותי. צריך לזה איזה 'המשך הזמן' בישיבת הגר"א…
בכל אופן, הטענה שהעליתי פה יותר מגרדת לי, ומצאתי לנכון לשאול אותה.

עזרא
עזרא
5 years ago

1. אצל מי שמתעסק בעניין זה אכן ידוע, ואני לא רואה דרך להמלט מזה. עיין מאמר החכמה אות נג, שם טוען החוקר את טענת הלשם על רמח"ל, ובאות נד משיב לו המקובל (שהוא רמח"ל בעצמו) שהוא טועה בטיעון.
2. אותי הליברליות משכנעת לצד השני, אם אין ישות תבונית מאחורי הרוח האדירה הזאת יש כאן צירוף מקרים מטורף.
3. עצוב לקרוא כאן על דעת חז"ל 'תופעת לואי'.
4. אתן לך משל. אני, למרות שאני די מוכשר, לא הצלחתי לתפוס את תאוריית היחסות של איינשטיין, אבל כנראה שאם הייתי מבין אותה הייתי מבין שהיא התאוריה שמסבירה בצורה הכי הגיונית את חוקי היחסות.
5. אני בכל אופן לא מצאתי. (כדאי לזכור שהרבה מהדברים שנעשו נחלת הכלל של יסודות ההשקפה היהודית כיום מקורם בתורת הקבלה, כמו למשל עניין נהמא דכיסופא, שלמרות שהוא די כתוב במפורש בפסוקים דברים ו כד כה, אינו נמצא בספרות הראשונים אלא במגיד מישרים וברמח"ל. כך גם עניין קידוש החומר. ועוד).
6. עכשיו אתה משתמש בהנחות שרירותיות.
7. לא יודע על איזה חלקים בדיוק אתה מדבר, אבל כמו שכתבתי כבר, אי הכרת כלל התאולוגיה יכולה להסיר את ההגיון מהחלקים המוכרים.
8. בעניין המקום שיש לחדש בקבלה לא הבנתי אותך. ודאי שיש מקום לחדש פירושי פסוקים ודרושים, אבל אי אפשר לחדש יסודות ע"פ הגיונות לבב, אלא אם כן הדברים מוכיחים, בדיוק כמו שהוא בתורת הנגלה. (אמנם לדעתי ישנם כמה מחברים בדורות האחרונים שחידשו אף יסודות ע"פ רחשי לבם, ולכן אני לא מקבל את הגדרת כ'מקובלים'). ולגבי חזיונות, אם הם ממש רוח הקדש הרי שהם אמינים כמו נבואה, ואם הם כעין חלומות (כמו חזיונות מהרח"ו) גם המקובלים עצמם לא סמכו עליהם.

אליהוא
אליהוא
5 years ago

לא יפה להתערב…
אבל עזרא בתחילת דבריו טען שניתן לבאר את הכח האמיתי של הכשפים ביסודות מן הקבלה. אתה טענת שאתה מבין קבלה כפי הבנת הרמח"ל. אבל עזרא הקדים להביא ציון לדרך ה' לרמח"ל, בדקתי שם וראיתי שהוא בהחלט מאשר שני סוגי רע, [וגם טוב], אחת שהיא טבעית, ואחת שהיא לא טבעית, שאנשים יכולים בכוונות מסוימים של שמות להשפיע אותם שלא כפי סדר ההשתלשלות.
אני לא מבין חצי מילה, אני רק מעתיק. אבל מלמעלה זה נראה לי ציון הוגן המסייע לדעתו של עזרא

עזרא
עזרא
5 years ago

1. ידוע שהלשם תקף את הרמח"ל בטעות. האמת שאין ביניהם מחלוקת, וגם רמח"ל במאמר הויכוח מודה ללשם. אבל גם אם אכן הם חולקים, לא נחלקו אלא בעולם האצילות, ולא בעולמות המלאכים לסוגיהם.
2. ברור לדעתי שהליברליות היא כוח טומאה, וגם ברור לי שהס"מ וכל המערכת שתחתיו מגוייסים במודע להפיץ אותה, ומה שאנחנו רואים בעולם שלנו זה רק החלק התחתון של הדברים, לא כ"כ מבין מה זה קשור לעניינינו.
3. ראוי באמת לעסוק בעמדת חז"ל, וזה מה שאני טוען: אולי ניתן לתרץ את חז"ל כמו שהבין הרמב"ם (שמשום מה להרבה דברים הוא לא סיפק הסבר מניח את הדעת. למשל, מה זה חובר חבר ושואל אוב וכו' הוא מסביר אבל מה זה כישוף הוא לא מסביר בכלל). אבל ניתן גם להבין אותם כפשטם, בלי התחכמויות, וכמו שהבינו המקובלים, וגם נתנו לזה מסגרת מאוד הגיונית. ולכן כנראה שזו השקפת היהדות מאז ומעולם.
4.לא אמרתי שדרך הקבלה היא הכי מובנת, להיפך היא קשה לתפיסה, וכך ראויים להיות דרכי ה', כמו שכתוב: כי לא מחשבותי מחשבותיכם ולא דרכיכם דרכי. אבל אם זכית להבין את העיקרון לפחות אתה מבין שהיא הכי הגיונית. זה אמנם לא קלף שאפשר להשתמש איתו בויכוח עם מי שלא יודע מה זה קבלה, אבל זה נותן רקע להבין למה חכמי ישראל, בפרט בדורות האחרונים – אחרי שהתפשטה החכמה הזו והבינו את עניינה – האמינו כמעט כולם בחכמת הקבלה כאמת אבסולוטית. אם הקבלה לא היתה מסתדרת להם כפתור ופרח עם התורה שהם ידעו זה כנראה לא היה קורה.
5. 'ביאור התנ"ך' – כיונתי לביאור הכללי והשיטתי של פרשות בריאת העולם מעשי האבות יציאת מצרים משכן קרבנות ארץ ישראל וכו' בקיצור הדברים הכי מרכזיים בתורה ובנ"ך. אני מקוה שאתה מבין על מה אני מדבר, אם לא – אז תמחק את השורה הזו.
6. הקבלה עוזרת מאוד להבין את המדרשים, הן בדרך של 'קודים' דהיינו ערכי הכינויים, והן באופן כללי, אפשר לתת דוגמאות רבות אבל אין כאן המקום.
7. בעניין הרמב"ם ומהר"י אירגאס. נכון שהרמב"ם ראה את הספר שיעור קומה, אבל למי שאין רקע בקבלה ברור שהספר הזה נראה מאוד גרוע. אני טוען שהרמב"ם לא הכיר את הקבלה כפי שהבינו אותה מוסריה, והוא באמת לא מתוכח עם הלוגיקה שלה. הוא הדין למהר"י אירגאס, אני לא אמרתי שראיותיו על אמיתות הקבלה מכריעות, אבל אמרתי שאף אחד (עד היום) לא התווכח על הלוגיקה שהוא מציג וטען שזו לא רוח היהדות האמתית.

עזרא
עזרא
5 years ago

שלום רב, סליחה שאני מאריך, אבל זה חשוב להבהרת הדברים.
תכל'ס, שורש הויכוח בינינו זה האם כדאי לסמוך על המקובלים שכן האמינו במציאות הכשפים (וגם הם ידעו שיש המון שרלטנים). ולכן אני אתחיל עם כמה עובדות על תורת הקבלה.
תורת הקבלה מייצגת בעצם פנתיאון של כוחות רוחניים, רק שיש בה מימד נוסף (שרוב דברי ספר הזוהר והמקובלים האחרונים עוסקים בו) שנקרא עולם האצילות, דהיינו חוקי ההשפעה של הבורא לכוחות הרוחניים. בתוך הפנתיאון הזה קיים בהחלט שטח שעוסק בכוחות הטומאה, וגם באופן שבו האדם יכול לתקשר איתם ולהפעיל אותם, אמנם כמעט ואין בנמצא בספרים שבידינו פעולות כישוף פרטיות, שהרי אסור לעשות את זה, אבל העיקרון הכללי מבואר היטב (ראה למשל רמח"ל דרך ה' ח"ג פ"ב). שטח יותר גדול בספרות הקבלה עוסק בכוחות הקדושה – קרי המלאכים למיניהם, ובאופן שבו אפשר לתקשר איתם ולהפעיל אותם, מה שנקרא קבלה מעשית. ויש גם שטח שעוסק בהפעלת כוחות האצילות ע"י דיבור ומחשבה – ייחודים וכוונות.
תורת הקבלה היא תורה שלמה שחלקיה משלימים אחד את השני, והיא היחידה שנותנת הבנה כוללת ומלאה לחוקי התורה ולחוקיות של העולם וקורות הזמנים. וזה לבד סיבה להאמין בה. היא פשוט התאולוגיה הכי הגיונית, והיא מבארת את התנ"ך ואת מדרשי חז"ל בצורה הטובה ביותר.
סיבה נוספת ולא פחות חשובה היא, שכמעט כל חכמי ישראל (והם היו מאוד חכמים וביקורתיים) האמינו בה, והאמינו שהיא מקובלת מסיני ומרוח הקדש. ולכן נקרא שמה 'קבלה'. אם תסתכל בעין לא משוחדת תראה שאין כמעט אף אחד שהכיר את החכמה הזו ופקפק בה. הרמב"ם וחבריו שהלכו בדרך אחרת מעולם לא הכירו אותה (חוץ מפרטים חלקיים שהיו נראים להם תמוהים, כמו למשל אמונת הגלגול, או פעולת הקמיעות וכדו'), ואין בדבריהם שום ויכוח איתה. ולעומת זאת עד היום לא קם אפילו חכם אחד להשיב על השגותיהם של המקובלים (כמו ר"מ גבאי) על הרמב"ם (חוץ ממי שטרח לפרש את דברי הרמב"ם על דרך הקבלה, כמו ר"א אבועלפיה). הוא הדין לספר ארי נוהם שהראה את כוחו בחוסר הבנתו את תורת הקבלה, ולעומת זאת ספר שומר אמונים לר"י אירגאס למשל, שעדיין לא קם מישהו שמתווכח אתו. (נזכיר גם את 'ויכוח על חכמת הקבלה' לשד"ל ותשובת ר"א בן אמוזג 'טעם לש"ד' עיין שם ותחכים הרבה).
לכן אני ממש לא מקבל את הנחותיך השרירותיות ש1, 'הקבלה היא במידה מסויימת הרחבה של התאולגיה היהודית'. מי אמר הרחבה או מידה מסוימת? זו התאולוגיה האורגינלית, וזו המסורת של עם ישראל – גם אם בשלבים מסויימים במשך הדורות המסורת הזו הייתה נתונה ביד מעטים מחכמי ישראל. 2, 'ברור שהכשפים אינם חלק מהתיאולגיה הזו'. לא נכון, בפנתיאון של הקבלה יש מקום לכוחות הטומאה ולכשפים, וזה חלק בלתי נפרד מהמערכת הכוללת. 3, 'התורה לא כותבת את מה שברור לנו שכל ענין האלילות הוא סתם הזיה'. נא לבדוק בתאולוגיה היהודית, שם תמצא שזה בכלל לא ברור, עבודה זרה אמנם אינה יכולה להרע או להיטיב, אבל זה לא סתם הזיה, והיה למי שהאמין בה סיבות מאוד טובות להאמין בה. וזו גם הסיבה שהתורה לא כותבת את מה שאתה רוצה שהיא תכתוב.
ועוד דבר, אין היום שום אנתרופולוג שמציע סברא טובה מה גרם לכל העולם העתיק להאמין במציאות האלים והשדים, ויותר מכך – מה גרם להם להאמין שבכדי לרצות את האלים צריך ורצוי להקריב להם קרבן. לפי תורת הקבלה זה ברור, אדם הראשון היה מחובר חזק לעולמות הרוחניים והוא הכיר היטב את הכוחות הרוחניים ואת הקשר שלהם עם העולם הזה, וכך גם בניו אחריו, ההמשך לכיוון העבודה זרה נבע בעיקר מצד הרצון למצוא תחליף לעבודת ה', שהיא רחבה ומחייבת, וכך גם הלכו הדורות והתרחקו מן האמת. בכל אופן, היסודות של 'האמונות הטפלות' בדורות הקדמונים יש להם בסיס רציני ביותר, ובמידה מסוימת הם היו הרבה יותר חכמים מאיתנו. כמו כן הסיבה למה בהמשך הדורות הכשפים נעשו פחות שימושיים ופחות 'עובדים', מפני שהקשר הרוחני של האדם עם הכוחות הרוחניים פחת במידה ניכרת (שורשי הנשמות מעולמות תחתונים יותר).

עזרא
עזרא
5 years ago

אני שב וכולל את הפרטים שחילקתי קודם לסעיפים.
מה שכתבתי שהתורה לא מסתייגת מהמציאות של הכשפים, התכוונתי שהיא לא מכחישה אפילו ברמז את מציאותם ואת העובדה שהם עובדים, משמעות הפסוק (הפשוטה יותר, לדעתי) 'לא ימצא בך וכו' וחובר חבר ושואל אוב וידעוני וכו' מנחש ומכשף, כי הגויים האלה אל מעוננים ואל קוסמים ישמעו ואתה לא כן נתן לך ה' אלהיך, נביא אקים לך מקרב אחיך' היא שאנחנו לא צריכים את כל הדברים האלו, ואין שום משמעות בפסוק שאין בהם ממש. ומכיון שהתורה מאריכה לתת טעם מדוע לא להשתמש בזה, קשה להבין לפי דבריך למה לא נזכר לא כאן ולא בשום מקום אחר שאלו הבלים ורעיונות רוח.
לזכרוני הרמב"ם השתמש (אולי לעניין אחר) בטיעון שיוצאי מצרים היו שקועים כל כך באמונת הכשפים והשדים שלא היה טעם להכחיש להם את זה. ואין בזה יותר מתאוריה, שלדעתי היא איננה סבירה בעליל. דור שראה בעיניו איך כל האלים הגדולים שמצרים האמינו בהם נעשים ללעג וקלס, דור שקבל את התורה בסיני, ועיקר עיסוקו משך 40 שנה היה לימוד תורה ודעת, יהיו כל כך שקועים באמונות ההבל העולמיים, נו באמת.
והאמת, שיש כאן עניין עקרוני מאוד. לכל דת יש תאולוגיה אלוהית שמהוה בסיס לחוקים שלה, האם סביר להניח שדת משה ניתנה לעם ישראל ללא תאולוגיה? האם הגיוני שהתורה ניתנה לישראל מלכתחילה כספר חוקים יבש והחכמים הם שבנו עליה את תאולוגיה לפי הבנתם? האם יש איזה שהוא בסיס לומר שרק עיקרי הדינים שנזכרים בחז"ל הם תורה שבעל פה שניתנה למשה בהר סיני ומסרה ליהושע וכו' אבל עיקרי התאולוגיה של ספר יצירה ופרקי מרכבה והיכלות וכל הספרות העניפה שהיתה לחז"ל הם חידושים שחידשו החכמים מדעתם הרחבה והעמוקה?
לדעתי התשובה ברורה. והעניין של הכישוף וחבריו גם נכנס בזה.
כתבתם בתוך המאמר שזה לא נכון שלא הייתה לרמב"ם קבלה. וכאן אתה כותב שהרמב"ם הולך לפי המושכלות הראשונות האריסטוטליות, אז הנה אתה מודה שהרמב"ם לא קבל את התאולוגיה שלו במסורת מחכמי היהדות. נכון אמנם שאי אפשר להאשים את הרמב"ם, שהיה לו כל כך ברור שההנחות האריסטוטליות הם אמת מוחלטת, ולכן היה ברור לו שצריך לפרש את התורה וגם את חז"ל לפי אותם הנחות. אבל היום, אחרי שכבר דורות רבים שרבים מהנחותיו של אריסטו וחבריו הופרכו, אין לנו שום מחויבות לקבל את הנחותיו של הרמב"ם ופירושיו הדחוקים.
ושוב פעם, אכן אין שום מצוה להאמין בכישוף וכדו', התאולגיה האלהית היהודית היא עמוקה וקשה לתפיסה, ולא לחינם הסתירו אותה החכמים ולא לימדו אותה ברבים, וזה כולל גם את המחשבה היהודית על מציאות כוחות הטומאה ועניינם, ולכן בתור תירוץ אפשר לאמץ את הרמב"ם. אבל אין שום טעם להתעקש על זה כאילו הרמב"ם זה תורה מסיני.

עזרא
עזרא
5 years ago

1. ניסיתי להבין את הלוגיקה של הרמב"ם ולא עזרת לי, חבל.
2. ויעשו כן החרטומים בלטיהם. קשה לפרשו באופן אחר, וכבר דובר בזה, מכשף ושואל אוב וידעוני דינם במיתה, אם מפרשים את עניין המכשף כבודה בדיות זה נראה ענישה חמורה מידי לשקרן. התורה גם לא מסתייגת בכלל מהמציאות הזו בשעה שהיא מזהירה לא להשתמש בה.
3. קשה לי להאמין שדבר כ"כ יסודי בפרשנות התורה, דהיינו במצות לא תעשה של הכישוף ודומיו אין מסורת תורה שבעל פה על מהות הכישוף. להיפך, אנחנו יודעים 'אבל אתה למד להבין ולהורות', הם התעסקו עם זה באופן ברור.
4. האוה"ח הסתמך על הזוהר, כדרכו, גרדיני נימוסין דשאטין בליליא וכדו' נמצאים לאין מספר בזוהר.
5. אכן אין מצוה להאמין בזה.

עזרא
עזרא
5 years ago

שלום רב
אני חוזר לעיקר הנושא. ניסיתי למצוא טענה לוגית בדברי הרמב"ם ושאר החכמים הנזכרים כנגד מציאות הכשפים, ולא ראיתי יותר מאשר 'ישחקו עליהם החכמים'. במחילה מכבוד תורתם, זה מזכיר אדיקות מטריאליסטית. אם אנחנו מאמינים שנפש האדם היא יצור בעל תודעה עצמית שאינה תלויה במציאותה בגוף, ובכל אופן היא שוכנת בגוף ומפעילה אותו, בדיוק אותו דבר אפשר לומר שישנם יצורים תודעתיים נוספים חוץ גופיים שיש להם איזו אפשרות להתחבר לעולם שלנו ולעשות בו כל מיני דברים, שמטעמים שונים הם רוצים לעשות אותם. כמו כן, בהחלט יתכן שיש להם את האפשרות להתקשר לתודעה שלנו בצורה חוץ חושית ולגרום לתעתועי דמיון, שזה כפי המצטייר מהמקורות עיקר פעולתם של השדים.
מובן שאם מבחינה לוגית אין אפשרות להוכיח אם יש אמת במציאות כישוף וכדומה, אנחנו צריכים לפנות לראיות אחרות. ואם אנחנו סומכים על התורה וחז"ל אי אפשר להכחיש שקשה מאוד מאוד להבין בדבריהם שהכישוף הוא דברים בטלים.
(עוד דבר, נראה לי שיש כאן ערבוב דברים במקורות שהוצגו כשיטה אחת, ויש בהם הפכים גמורים. הרמב"ם ועוד כמה מהמצוטטים ואולי גם הציטוט המקוטע מרה"ג מורים שאין בכישוף שום דבר אמתי. אחרים (כמו האור החיים) אומרים שזה דמיונות, והכוונה כאמור שע"י לחשים וכדומה גורמים לשדים לאחוז את העיניים בדמיונות, אבל ודאי זה דבר אמתי. גם מי שקורא לכישוף וכדומה הבלים (כמו ריה"ל), אפשר לפרש את כוונתו כפי שנראה מדברי חז"ל והמקראות, שלמרות שיש בהם דברים אמתיים, אך הם גורמים לבני אדם להאמין שיש להם כח הרבה יותר ממה שיש להם באמת, עד שאנשים נסמכים עליהם בהגדת עתידות וקביעת תהלוכות החיים, ובסופו של דבר נוחלים מפח נפש).

י
י
5 years ago

ואגב, אם יורשה להעיר, ביחס לדברי אריאל,
למען האמת, התפיסה הפמיניסטית המודרנית היא זו שגורמת בזיון לנשים, התפיסה המסורתית גורסת כי לכל מין יש כישורים מיוחדים שאין לחבירו ועל כך יש להוקירו, לצורך העניין, זה לא מפחית ממעלתו של איינשטיין אם נאמר שהוא היה ספורטאי גרוע, כמוש שלא יפחית ממעלתו של ספורטאי מצטיין העובדה שהשכלתו נמוכה, כל אחד חזק בתחום מסויים, ועל כך יש להעריכו, יש בעולם מספיק מעלות ייחודיות בשביל כולם.

לפי התפיסה המסורתית לנשים יש ערך משל עצמן, הן אלו שיולדות ומגדלות את הילדים, ויש להן את החן שלהן ואת הערך העצמי שלהן, ואף אחד לא יכול להחליף אותן, הערך שלהן אינו פוחת גם אם יש תחומים שגברים חזקים מהם (למיטב ידיעתי תחרויות ספורט למשל, מתקיימות לרוב לנשים בנפרד, ולא מטעמי צניעות) , דבר זה מאפשר להן להיות משוחררות ולעסוק בדברים שיותר מתאימים לאופי ולתכונות שלהן.
נקודת הטעות הפמיניסטית היא , שבמקום להעצים את הערך של הנשים ושל התכונות הנשיות, הם החליטו שרק מה שגברים עושים זה "שווה", וכל הדברים האופייניים לנשים "לא שוים כלום", ולכן צריך לחקות את העולם הגברי, דבר זה הכריח את הנשים להיכנס לתחרות בלתי פוסקת- על שום מה? כי בלי זה הן לא שוות כלום. בקיצור אחיזת עיניים של שוויון וכבוד מדומים שסופם פעמים רבות קלון. כיום יש יותר ויותר נשים שמתחילות לתפוס את עצמן ולהגיד "מה עשינו לעצמנו".
התפיסה המסורתית פשוט מעריכה את הנשים בגלל מה שהם, אשה לא צריכה לרכוש תארים א' ב' ג' כדי להוכיח את עצמה, יש הרבה תפקידים שמתאימים יותר לגברים, הן מטעמי צניעות והן מצד התאמה (למשל, לדעתי "חברת כנסת" זה תפקיד שכלל לא מתאים לאשה, זה תפקיד שדורש לוחמנות ותחרותיות. האם יש נשים שיכולות לעשות זאת בכל זאת? כנראה שכן, אך לדעתי זה בכלל לא מכבד אותן, והן משלמות על זה מחיר אישי, גם אם לא מודעות לכך).

כיון שכך, ניתן גם בהחלט להבין שיהיו ביקורות מסויימות על נשים שמתעסקות בנושאים שאינם מתאימים להם (לפי דעתו של האומר), בדיוק כמו שניתן להביע ביקורת על פיזיקאי שמתחיל להביע דעה מקצועית בענייני פסיכולגיה בלי שקדמה לכך ההכשרה המתאימה, או על אדם שמתעתד להיות ראש ממשלה בלי שהוכיח שיש לו כישורים המתאימים לכך, זה לא סיבה שלא להעריך אותו על המיוחד שבו, הבעיה היא שאת הדברים האופייניים לנשים החברה המודרנית מחקה, וממילא ברגע שמישהו אומר שלדעתו נשים אינן מתאימות\מוכשרות לתחום מסויים, אז ממילא הוא חושב שהנשים נחותות.
בקיצור, התרבות המודרנית המתקדמת עשתה כך: לקחה את הנשים, רוקנה מהן את כל הערך שהיה להן, לימדו אותן שרק אם הן יהיו כמו גברים הן יהיו שוות משהו, וממילא כל מי שמעז לצייץ על כך שלדעתו נשים אינן מצטיינות בתחום מסיים כמו גברים (גם אם הדבר יהיה מגובה בעובדות), הרי שבעיניו הנשים נחותות והוא שובניסט וכו',

השאלה שצריך לשאול את אבירי השוויון היא, מה יקרה לו יצוייר (סתם לצורך הדוגמא) שיוכח באופן מדעי וחד משמעי שלרוב האינטלגנציה של גברים גבוהה יותר משל נשים, מה יעשו אז אבירי השוויון? (לאחר שיגמרו להתעלם מהנתונים), הרי הם החליטו שאם יש מין שמוכשר ממשנהו בתחומים "הנחשבים" (בעיניהם, כמובן) הוא "נחות". אז הם בעצם מודים שאז הנשים יהיו בעיניהם "נחותות".

אריאל אברג'יל
אריאל אברג'יל
5 years ago

מאיפה מגיע הצורך התיאולוגי של הכותב (וגם הגאונים והראשונים שהוא מצטט) לטעון שכשפים, העלה באוב וכו, על סוגיהן הינם אחיזת עיניים? האם זה נובע מהרצון "להנגיש" את התורה ולעשות אותה פחות בדיונית ויותר ברת עיקול לקורא הרציונלי? לא חושב שזה בדיוק עובד – אם מאמינים בנבואה, ניסים ושאר ירקות על-טבעיים, גם לא אמורה להיות בעייה תיאולוגית להאמין בכשפים וכו', בפרט כשזה מוזכר במפורש בתנ"ך. לחילופין, רציונליסט שהינו עקבי בדעותיו, לא יאמין לא בזה ולא בזה.

אפשר שהידע העדיף והבנת העולם המתקדמת יותר שהייתה בידי הגאונים והראשונים ביחס לאמוראים וקודמיהם גרמה להם לדיסוננס קוגניטיבי חריף שאילץ אותם לדחות את דברי המקרא כפשוטם? הרי, נראה שהאמוראים/תנאים כן קיבלו את הדברים כפשוטם או קרוב לפשוטם בניגוד לממשיכהם המאוחרים יותר. למשל, מסופר במסכת גיטין על התגיירותו אונקלוס, אחיינו של טיטוס, שהעלה באוב את טיטוס ובלעם. למעשה, תיאולוגית, הרבה יותר קל להסביר את סיפור בעלת האוב ושאול בספר שמואל אם מניחים שהעלאה באוב אכן אמיתית. אם מעשיה של האישה היו ברמאות כפי שהגאונים טוענים, איך אפשר ששאול לא ידע זאת וטרח ללכת לבעלת האוב? שאול שקרוב יותר בשושלת למשה מהגאונים לא ידע שאוב זה שרלטנות, והגאונים כן ידעו? המלך שנצטווה להכרית "אֶת-הָאֹבוֹת וְאֶת-הַיִּדְּעֹנִי, מִן-הָאָרֶץ", לא ידע את המהות של ציווי זה, והגאונים כן? מוזר ומוזר.

לכן, להבנתי, אין דרך אלטרנטיבית להסביר את המהפך בתפיסת הכישוף לאורך השרשרת הרבנית אלא בכך שבעקבות הידע המתקדם יותר והבנת העולם הטובה יותר שהייתה מצויה בדורות המאוחרים ביחס לקודמיהם, ההכרה שכישוף הינו למעשה הונאה נכפתה על הגאונים והראשונים הר כגיגית. ואני חשבתי לתומי שהדור הולך ופוחת 🙂

דרך אגב, יפה לגלות מהציטוט שהבאתם את "ההערכה" הרבה שהייתה לרמב"ם לנשים – "…אבל התורה אסרתן אינן אלא מן הסכלים ומחסרי הדעת ובכלל הנשים… שאין דעתן שלימה"

אריאל אברג'יל
אריאל אברג'יל
5 years ago

לא מערבב שום דבר. גם לכותב וגם לגאונים/ראשונים היה צורך תיאולוגי לדחות את האוב כפשוטו ושאלתי ממה נבע הצורך. השיקולים של כל צד יכולים להיות שונים, אבל השאלה זהה ותקפה לגבי שניהם.

לשיטתך, השקפת עולם אריסטוטלית של הגאונים הביאה אותם לדחות את ממשות האוב. מדוע אם כן אותה השקפת עולם לא הביאה אותם לדחות את ממשות הנבואה? לא עקבי בעליל.

כמו כן, להבנתי, יש נפקא מינה הלכתית מאד משמעותית בין הבנת האוב כדבר ממשי לשרלטני. בעל אוב שרלטן פטור ממיתה אם אוב ממשי, וחייב במיתה אם אוב אחיזת עיניים. אם כך, לא סביר שבדבר שיש בו דיני נפשות לא עברה מסורת מדור לדור לגבי אופיו של האוב. ושוב אני חוזר על שאלתי, הייתכן שלגאונים היתה הבנה טובה יותר לגבי אופיו של האוב משאול, שקרוב יותר למשה בשושלת המסירה מאשר הגאונים?

בנוסף, שיטת הגאונים שהאוב אחיזת עיניים מציירת מצב אבסורדי שבו שאול בעצם חיסל חפים מפשע (מנקודת מבטו שהאמין שהאוב אמיתי) כשהכרית את האבות והידעוני מן הארץ. האם סביר להניח ששאול, שעמדו לרשותו נביאים ואורים ותומים, לא קיים משפט צדק מנקודת מבטו?

אולי דברי הרמב"ם משקפים מציאות, אבל פסיקתו, פסיקת בני דורו, פסיקת קודמיו וגם התורה עצמה תרמה והנציחה מציאות זו שבה נשים מופלות לרעה בזכויותיהן ומושפלות. רשימת פערי הזכויות בין נשים לגברים ע"פ הכת הרבנית ארוכה ומפלה נשים בענייני ירושה, עדות, ניאוף, דיינות, גירושין, עגינות וכו'. אחסוך מהקוראים את התיאורים המבחילים והמשפילים של נשים ע"י התנאים והאמוראים. מעניין גם להשוות את הפיגור של היהדות הרבנית ביחס לזו הקראית שבה הנשים והגברים שווים בזכיותיהן וחובותיהן.

אתה טוען שקשה לך להאמין שהרמב"ם היה אומר זאת גם כיום. אם לשפוט לפי האמירות של רבנים כיום על נשים (שמשקפים הלך רוח), לא בטוח שאתה צודק. כמה פניני לשון של "גדולי תורה":
— "אין חוכמה לאישה אלא בפלך. תעשה עבודות אחרות, תעשה חמין. לא תתעסק בעניינים של תורה" (עובדיה יוסף)
— "עד שלא טמטמו אותן הן היו יושבות וסורגות, מנכ"ליות יש פה ושם, בחורילות כאלה. היכולת הרוחנית של נשים, היא מוגבלת. יש להן רוחניות, יש להן רוחניות בינונית. מגמות העולם, התרבות, תפישות חובקות זרועות עולם, זה לא הכישרון הנשי. אלה לא הנקודות ששם אנו מצפים ששם הנשים תגענה לאיזה הישגים"; "זה רק הנשים מדברות ככה, ודעתן קלה. קשקוש של נשים. נשים רוחניות – זה קשקוש. זה פשוט לא נכון." (יוסף קלנר)

אריאל אברג'יל
אריאל אברג'יל
5 years ago

"אין ויכוח שדין האוב, ואף ענשו, אינם תלויים בתוצאות" – תוכל להסביר כיצד הסקת זאת ועל מה אתה מתבסס? ההשוואה שלך לעבודה זרה אפילו לא מתחילה. עצם עבודת אלוה אחר מראה את כפירותו של העובד ביחודו של יהוה ועל כך הוא נענש, ולכן המושג של תוצאה לא שייך כאן . מקבילה טובה יותר (וקרובה יותר לאוב) היא נבואת השקר שלחלוטין נמדדת ע"פ התוצאה כפי שהרמב"ם טוען. לכן שאלתי נשארת במקומה.

כמובן שעקביות לא בהכרח מעידה על אמיתותה של טענה. טענה יכולה להיות עקבית לחלוטין ועדיין שקרית מיסודה. אלא שעקביות יש בה כדי לפשט טענות ולהקל את קבלתן (במובן של התער של אוקהם). ברגע שהשקפתם עולם של הגאונים חסרת עקביות והינה מיש-מש של אמונתם הדתית והשקפתם האריסטוטלית, לא רק שזה מקשה את קבלת דבריהם, זה מקשה גם את הדיאלקטיקה איתה.

אין סתירה בדבריי. אם מניחים ששאול האמין בממשות האוב וישנה נפקא מינה הלכתית כפי שהסברתי, יש להניח שוידא תחילה שמדובר בבעלי אוב אמיתיים (בניגוד לשרלטנים) שהרי עמדו לרשותו של שאול כלים לבירור האמת כגון נביאים ואורים ותומים. זה מקשה על טענתם גאונים שלא האמנו בממשות האוב. במקרה כזה לדידם שאין ממש באוב, שאול (ע"פ תפיסת עולמו, לא של גאונים) הרג חפים מפשע.

השקפתך שהתורה שיפרה את מעמד האישה, במקרה הטוב נכונה אולי כשניתנה בתקופתה. התורה היום היא כלי בידי רבנים חשוכים להנציח את מעמדם הנחות של הנשים, באמתלות נוסח אמנון יצחק ושות' של "כל כבודה בת מלך פנימה".

קלנר קיצוני… עובדיה עממי… – צ'מע (איך העממיות שלי כמרוקאי? 🙂 ), מתחיל להישמע כמו תירוצים. כמיטב המסורת, פרשנות על פרשנות על פרשנות. אין כבר פשט. מה עם הרב אבינר שקבע שאסור לנשים לרוץ לכנסת? גם הוא עממי? גם הוא קיצוני? מה עם הרב אברהם יוסף שקבע "לנשים אין יכולת שיפוטית. הקב"ה ברא את האיש עם שכל ואת האישה עם רגש." גם הוא עממי? גם הוא קיצוני? מה עם הרב אליישיב שקבע "מותר לבזות אישה בקווי מהדרין". גם הוא עממי? גם הוא קיצוני? מה עם אמנון יצחק שקבע "לנשים אסור לנהוג ברכב"? גם הוא עממי? גם הוא קיצוני? מה עם הרב אבנר קוואס: "לאישה יש ה' בשם ולגבר יש י'. י' בגימטריה זה 10, ה' בגימטריה זה 5, לכן האישה צריכה להראות לבעלה שהיא מחצית מערכו" גם הוא עממי? גם הוא קיצוני? והרשימה ממשיכה.

אתה באמת לא רואה פה דפוס שובניסטי של רבנים? אין כבר את התירוץ של "משקפים מציאות". אנחנו במאה ה-21.

אריאל אברג'יל
אריאל אברג'יל
5 years ago

אירוני קמעה שאתה מביא הלכה מהשולחן ערוך שטען שלמד ממלאך במשך שנים ארוכות, וכמה שורות אחרי זה אתה טוען "שלא בשמים היא" 🙂 . אפרופו נבואת שקר, יוסף קארו "התנבא" לגבי עצמו "ואזכך לעלות לא"י בשנה זאת ואחר כך אזכך להישרף על קדושת שמו. ואזכך להישרף בארץ ישראל ברבים לקדש שמי בפרהסיה…". כמובן שזה לא קרה. הוא לא נשרף על קדושת שמיים ולא כלום. מת בשיבה טובה בגיל 87.

לענייננו. טענת "אין דרך בהלכה או בכלל לדעת אם בעל אוב מסויים אכן מצליח להוריד נשמות או שהוא סתם מקשקש" – כמו שבנבואה ממתינים לראות אם התקיימה כדי להחליט אם היא אמת או שקר, ניתן ליישם זאת באוב. דוגמא מצוינת זו כמובן בעלת האוב של שאול שדבריה התקיימו במלואן (מעניין שדווקא היא נשארה בחיים… זה בסדר. חזקה עלי שהיא נידונה לצואה רותחת בגיהינום).

כמו כן, בקשתי ממך ביסוס לטענתך שלדעת כולם דין האוב אינו תלוי תוצאה ומה שהבאת לבסוף זה את הרמב"ם והשולחן ערוך. מגוחך להביא ביסוס מאלו שסוברים מלכתחילה שאוב זה אחיזת עיניים. פשיטא שזה מה שיגידו. אבל איפה אתה מוצא סימוכין לכך מדברי חז"ל שהסכמת שרובם חשבו שהאוב ממשי?

לגבי "לא בשמיים היא". הטענה הזו לא תקפה כי היא בסה"כ דרש של חז"ל. אין באמת דרך לדעת שזה מה שסברו בתקופות מוקדמות יותר. למעשה (בטח ניחשת שאני אביא את הדוגמאות האלו) המקרים של הטמאים שרצו להקריב את הפסח, בנות צלפחד, מקושש העצים, והמקלל – כולם מוכיחים ההפך.
להבנתי, במצוות עשה של המלכת מלך זה אפילו כתוב במפורש "שבשמיים היא" בספר דברים, כנאמר "…שׂוֹם תָּשִׂים עָלֶיךָ מֶלֶךְ אֲשֶׁר יִבְחַר ה' אֱלֹהֶיךָ בּוֹ מִקֶּרֶב אַחֶיךָ…". וכיצד יודעים מי אשר בחר ה' מבלי לשאול אותו? ואכן, שמואל נעזר באורים ותומים כדי למצוא את בחיר ה', שאול.
דוגמא מובהקת נוספת לכך שבשמיים היא ושניתן למצוא חוטאים כך, היא מעשה אכילת הדבש ויוהנתן. שאול השתמש באורים ותומים כדי למצוא את החוטא. משמע, יכל לעשות זאת גם עם האבות והידעני. לגבי כך ששאול היה מנוע מלהשתמש בנבואה או באורים ותומים, אתה לא יודע מתי זה קרה. אפשר, בהחלט, שזה נמנע ממנו רק אחרי שהכרית את האבות והידעני.

איך אתה יכול לטעון שנבואת שקר לא נמדדת ע"פ התוצאה, כשאמיתות הנבואה נמדדת באם התרחשה או לא? זה בהגדרה, תוצאה. דוגמא נוספת לעבירה שנמדדת ע"פ תוצאה ולא מעשה: הזורק אבן לרשות הרבים ולא בדק קודם לכן האם מקום הנפילה פנוי, על אף ידיעתו שעוברים ושבים עלולים להיפגע, וכתוצאה מכך נהרג אדם – אין דינו כשוגג ואינו זוכה להגנה של עיר מקלט (בבא קמא לב ע"ב). לולא מת אדם, היה פטור. המעשה, דהיינו זריקת האבן לרשות הרבים ללא בדיקה, אינו בר-ענישה לכשעצמו.

לא טענתי שחוסר עקביות היא בהכרח מש-מש. חוסר עקביות ומש-מש יכולים להיות בלתי תלויים. תקרא את דבריי שוב. אתה, אגב, הוא שהסביר לי שהשקפת העולם של הגאונים היא סינתזה כלשהי של אמונתם הדתית והשקפתם האריסטוטלית. סינטזה זו יכולה להיות עקבית או לא עקבית. להבנתי היא לא עקבית כי הבידול בין נבואה לאוב נראה כמו חלוקה שרירותית.

לגבי הרבנים. בא נתעלם לרגע מאותם שקראתם להם סטנדאפיסטים ונתייחס לדבריהם של הרב אבינר והרב אליישיב בלבד. לא יכול הרב אבינר לפסוק שגברים לא יכולים להיבחר ולבחור לכנסת? זה היה פותר את בעיית הצניעות. איך הוא גם מסביר את זה שדבורה הנביאה לא רק ששפטה אלא אף הובילה את ישראל במלחמה? בנוסף, אני סקרן לדעת – היית רוצה לגור במדינה שנשים לא יכולות להיבחר ולבחור (עקרונית, לדעת הרב אבינר, לנשים גם אסור לבחור) לכנסת?
לגבי דבריי הרב אלישיב טענת – "הרב אלישיב פסק שמותר לבזות מי שעובר על ההלכה בכוונה כדי להרגיז". אתה באמת מצדיק אותו? נתחיל מזה שזה לא חוקי. בנוסף, ביזוי יהודי ברבים זה איסור דאורייתא, בעוד שאוטובוס מהדרין זה הקפדה של הדור האחרון.

לא ברור לי איזו מדינה אתה רואה בעיני רוחך, אבל לא חושב שזו מדינה שאשה ברת-דעת הייתה רוצה לגור בה אם אתה לא גורס שלנשים ולגברים מגיעים אותן זכויות.

אנונימי
אנונימי
5 years ago

תני רבי שמעון בן יוחי הכשר שבגוים הרוג הטוב שבנחשים רצץ את מוחו הכשירה שבנשים בעלת כשפים .
מה הפשט בזה ?

משה
משה
6 years ago

יש ספר על בעל מתוק מדבש הרב דניאל פריש שם מביאים סיפור ממנו בעצמו אודות מרפא מהודו שראה בעיניו איך מוציא דם וכד' מבלי לגעת באדם כלל. וחשש הרב פריש שזה כישוף ולכן התרכז באין עוד מלבד ה' ואז הגוי לא הצליח עליו כלל, ונזפף בו על מה הוא חושב שלא מצליח עיי"ש.
יש גם סיפור אמין בספר סיפורים ירושלמים ח"ג או ד. להרב נתן אנשין שכ' שבירר את אמיתות הסיפור אודות מריבה שהיה בח"ק בירושלים וא' נפגע מרעהו והלך למכשף שיעשה לרעהו רע, וביקש ממנו דבר ממאכלו ומיד חלה הלא, והבין שזה כישוף והתיר לו הגרש"ס לבקש ממכשף אחר לבטל הכישוף הלא הגיע לביתו ואמר מילי ומיד הגיע המכשף הקודם והחזירר את המאכל והלא נרפא. וא"ל המכשף שאם כבר היה זורק את המאכל לא היה לו רפואה.
ובספר החזיונות למהרח"ו סיפורים רבים אודות מכשפות עתידות ומלאכים בשמן ומהם גם כנבואות. ובכלל האם הדברים אינם קיימים עוד בהודו ושיש שיטות לקבל מוחין והארות ולדעת שפות שקודם לא ידע.
כמדומה שהרב דניאל עשור מערכים חקר הנושא ואמר בברור שיש כשפים רבים ומועלים נגד הטבע בכתות שם.

67
0
Would love your thoughts, please comment.x