האתר עוסק בשאלות של אמונה מול כפירה, ומיועד לעוסקים בנושא.
למדיניות האתר לחץ כאן

Kal-sites – בניית אתרים
רוצה לדעת כמה עולה לבנות אתר ? לחץ כאן

נושאים באתר

"רציו" רוצה לגדול... רוצים לתרום?

10 ₪
20 ₪
100 ₪
200 ₪
500 ₪
1000 ₪
סכום אחר
הפוך את תרומתך לחודשית (ללא לקיחת מסגרת)
כן!, אני אתכם
לא! רוצה תרומה חד פעמית

קישור למאמר: https://rationalbelief.org.il/%D7%A9%D7%90%D7%9C%D7%94-%D7%97%D7%9C%D7%A7%D7%99%D7%9D-%D7%A7%D7%93%D7%95%D7%9E%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%96%D7%95%D7%94%D7%A8-%D7%AA%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A5/

שאלה: חלקים קדומים בזוהר, תירוץ?

מאמר זה מתעמק בשאלה האם הזוהר מציע חלקים קדומים, ומציג את הסיבות לכך שהמסורת ההיסטורית עשויה לכלול גירסאות עתיקות שהועברו מדור לדור. נדונה השפעת ספרות המדרש והקבלה שהחלה להיכתב כבר בימי האמוראים, והקשרים בין המדרשים השונים לאורך השנים. מעבר לכך, המאמר מנתח תופעות ידועות בתחום החומרים הקדומים המוטמעים בכתיבה מאוחרת, ומשווה בין דפוסי המסירה והעיבוד שעברו הספרים ההיסטוריים והקבליים. האם מדובר בתופעה ייחודית או שזו מציאות מוכרת בלב היהדות?
תמונה של צוות האתר

צוות האתר

[WORDPRESS_PDF]

שאלה: קראתי את המאמר שלכם על הזוהר, אתם טוענים שגם אם יש חלקים מאוחרים, אולי יש חלקים קדומים. זה נשמע לי כמו פיקציה, לוקחים ספר שהתחבר ביודעין בימי הביניים, ומניחים שאולי יש בו חלקים קדומים, למה? ולמה החלקים הקדומים האלו לא היו אצל כל הקדמונים עד פרסום הזוהר במאה ה13? לדעתי 'חלקים קדומים' זה תירוץ גרוע ולא מציאותי, שנתפר כדי לכסות על מציאות של ספר מאוחר.

תשובה: חלק גדול ממה שמכונה ספרות חז"ל, ובפרט ספרות מדרשית, הועלה על הכתב ברצף מסוף ימי האמוראים ועד נקודה כל שהיא בימי הביניים, חלק ממדרשי רבה, הרבה מדרשי אגדה על התורה ונ"ך, מדרשים חיצוניים, כל אלו משוקעים בכמות גדולה מאד של חומר שעבר בידי הדרשנים במשך שנים רבות. היו בעבר שהתייחסו אליהם כ'מדרשים מזוייפים', עד שגילו עם הזמן, שהפעולה של ההעלאה על הכתב בתור ספרות מדרשית, גם כאשר חומר חדש משוקע בתוך החיבור, אינה זיוף אלא סוג הכתיבה שהיה רגיל בתקופה. החומר הועבר מדור לדור, ועם זאת התחדש ונוצק בדפוסים של דור הכתיבה. אין הבדל עקרוני בין במדבר רבה, פרקי דרבי אליעזר, וספר הזוהר, ההבדל הוא שהזוהר עוסק בתחום יותר איזוטרי, אבל דפוס המסירה, תפיסת הדברים, וההעלאה על הכתב, דומה מאד. גם בבמדבר רבה יש 'סימני איחור', ואפילו עשר הספירות מופיעים בו, אלא שמכיון שהוא עוסק בחומר הרבה יותר קונבנציונאלי, יש גם מקבילות רבות לספרות חז"ל, אבל גם הרבה דברים שהם בלי ספק מסורת מימי חז"ל, אף שהועלה על הכתב מאוחר.

חומרים קדומים במדרשי ימי הביניים, היא תופעה שיטתית ידועה ומוכרת.

בתרגום המכונה 'יונתן' ישנם קטעים המאוחרים להיווצרות האיסלם, הקטע המפורסם ביותר הוא האמור על ישמעאל 'ונסיב איתא ית עדישא ותרכא ונסיבת ליה אימיה ית פטימא אתתא מארעא דמצרים", הכוונה לעיישה ופטימה אשת מוחמד וביתו, במקום אחר מוזכרת בתרגום העיר קונסטנטינופול. אך מן הצד השני יש בו קטעים שבהכרח קדומים הם, ולא רק ששרדו בתוכו, אלא גם שלא עברו עריכה, כך למשל הקטע בדברים לג' המשלב תפילה: "ולא יהא לסנאוי דיוחנן כהנא רבא רגל במקום", לא מתאים להשקפת הדורות המאוחרים, אלא רק להערצה והתלהבות של זמן יוחנן כהן גדול או זמן קרוב בו היתה הערצת החשמונאים. קטע קדום נוסף הוא דברי התרגום בויקרא כב כח על הפסוק שור או שה לא תשחטו ביום אחד: "עמי בני ישראל היכמא דאנא רחמן בשמיא כן תהוון רחמנין בארעא", הקטע הזה מצוטט בתלמוד ירושלמי לשלילה: "אילין דמתרגמין עמי בני ישראל כמא דאנא רחמן בשמיא כן תהוון רחמנין בארעא – לא עבדין טבאות שהן עושין מדותיו של הקב"ה רחמין", זאת בהתאם למשנת מגילה: האומר על קן ציפור יגיעו רחמיך משתקין אותו. חכמים קבעו דעה זו לדעת מינות. קיסטר (אחור וקדם הערה 74) מציין שקימרון קורא כך גם בקטע מקומראן "ורחמיו על אדם ובהמה הלא צוכה בתורתו לבלתי שחוט אותו ואת בנו ביום אחד", אלא שההשלמה אינה וודאית.[1]

דוגמא רלבנטית יותר למסורת קדומה המשוקעת בספרות מאוחרת, היא מתוך מדרש אלפא ביתות, מדרש חיצוני הקשור לספרות ההיכלות, שהועלה על הכתב בימי הביניים. במדרש זה בא תיאור של מלאכים המעופפים בכנפיהם, בתור ביאור לכתוב הקשה 'ורוח אלהים מרחפת על פני המים'. מדרש זה הועלה על הכתב בימי הביניים, אך הרעיון הזה במדוייק נמצא כבר בספר היובלים, וקיסטר כותב על זה (אחור וקדם עמ' 56): "מתברר אפוא שהמסורת שבספר היובלים התקיימה אחריו מאות רבות של שנים – יותר מאלף שנים – עד שצצה בחיבור מאוחר זה. בהערה אומר קיסטר: "דווקא מחמת ההקשר במדרש אלפי ביתות קשה לחשוב שהדברים הגיעו אליו בצינור כלשהו מספר היובלים עצמו (ולו בעקיפין), ואין לנו אלא להסיק שבמדרש זה משתקפת מסורת הפירוש המשתקפת גם בספר היובלים. בדרך אגב אעיר שבקטע אחר, סמוך, יש ברצזניה זו של מדרש אלפא ביתות מקבילה מילולית מעניינת לספר חיצוני אחר".

ספרות המדרשים התחילה לעלות על הכתב בימי ראשוני האמוראים, והסתיימה עמוק בתוך ימי הביניים. מדרשים שהועלו על הכתב בימי הביניים מכילים הרבה פעמים גירסאות קדומות, מסורות, ההעלאה על הכתב לא היתה רק מלאכת יצירה, אלא כללה גם חומר שנמסר מדור לדור.[2] מתוך המדרשים שנכתבו בימי הביניים יש שנצמדים לתבנית הקדומה יותר, כמו במדבר רבה, הדומה במתכונתו למדרשים אחרים על התורה, ומכיל את החמרים שהמסרנים היו מעבירים על פסוקי התורה. ויש שנוצקו בתבניות יותר חפשיות, כמו המדרשים השונים הפזורים באסופות 'בתי מדרשות', 'אוצר מדרשים', ספרות ההיכלות, ועוד, אך ברור שגם הם כוללים בתוכם מסורות קדומות, ודוקא לכן העורכים המאוחרים שהעלו את הדברים כל הכתב, הרגישו צורך לצקת אותם בתבנית המעידה כביכול על קדמותם. הנושאים שנחשבו כסודות התורה או מעשה מרכבה, נמסרו בצורה הרבה יותר אזוטרית ולכן התבניות לתוכן נוצקו הינן הרבה יותר יוצאות דופן.

ליבס כותב[3]

גרשם שלום, הגם שהבליט מאוד את חשיבותה של הקבלה, ראה בה חידוש של ימי הביניים, וחטיבה לעצמה, ואף כזאת שמצויה בסתירה וקונפליקט עם "היהדות הרבנית" כפי שהיא מתגלה בספרות ההלכה, התלמוד והמדרש. בדור האחרון קמו מערערים על תפיסה זו, ובמחקריהם של משה אידל ושל כותב שורות אלה מודגש יותר הרצף שבין תורת הקבלה לבין אמונות ודעות שרווחו ביהדות במשך האלף הראשון לספירה…

לאמתו של דבר המקורות החשובים ביותר למיתוס הקבלי אינם רחוקים או נסתרים כלל, והם הספרות המקראית והתלמודית- מדרשית. כך אכן קובעים גם המקובלים עצמם, ובעיניהם כאן הוא היסוד לדבריהם, שברובם אינם אלא פירושים על אגדות התלמוד, על סידור התפלה ועל ספר יצירה. קביעה זו נשמעת אם – כן טריוויאלית, וכך היתה היא באמת, לולי הסב מחקר הקבלה בראשיתו את עיניו מאמת פשוטה זו, וראה בפרשנות הקבלית רק צורה ספרותית, שבעזרתה נתלו רעיונות חדשים על "ווים" ישנים. לספר שלפנינו תרומה חשובה לסתירת גישה זו, והוא עוקב אחרי התפתחותם של מיתוסים יהודיים מרכזיים מן המדרש אל הקבלה.

לפי גישה זו אין הזוהר שונה משאר מדרשי ימי הביניים, שמכילים בתוכם חומר קדום ועתיק, כמו גם הפיוטים. כשם שהוכר כי המדרשים שהועלו על הכתב בימי האמוראים, מכילים גם מסורות עתיקות וקדומות, והיו חלק מחומרים שנמסרו מדור לדור על ידי מסרנים, כך גם מדרשי ימי הביניים השונים.

סביר להניח שאם היו שורדים ספרים חיצוניים העוסקים בגנוסטיקה היינו מוצאים בהם הרבה מהרעיונות הידועים לנו לראשונה מהזוהר או מספרות הקבלה. העובדה שדוקא העורכים או המפרסמים של ספרים אלו, היו לפעמים בעייתיים, כגון ספר הקנה, ועוד ממדרשי ימי הביניים שיש בהם זרות, רק ממחישה שהתוכן אינו יצירתם, הוא גדול עליהם, והוא שילוב של חומר קדום עם צורות חדשות, שזרותן מעידה על מתיחת הדורות שיש בתוכן.

ספרות הקבלה גם היא, כמו חלקי האגדה שבתושבע"פ, קשורה במסורות רבות שנים, ואין סתירה בין מסורת לחידוש, כמו גם במדרשי האגדה המאוחרים עצמם, מסירה וחידוש מתערבבים זה בזה, להבדיל מתחום ההלכה בו העיון המעשי חותר למסקנות ולהפרדה, האגדה מתנהלת בספירה יותר חופשית ודעות שונות יכולות לשרור בה בערבוביא. אך גם כאן למסורת יש מקום חשוב  ומרכזי. תורות סוד היו בישראל ברצף, והן מתועדות, עוד מאמצע ימי הבית השני, ולכן סביר שכמו בכל ענפי המסירה ביהדות, גם הענף הזה ימיו כימות עולם, וישנן גם חוליות מקשרות בין הידוע לנו מאמצע ימי הבית השני, ובין תורות האלוהות של הנביאים, הנביא זכריה שבספריו יש חזונות מיסטיים ולא רק הוראות מעשיות, חי בימי הבית השני, וכמובן דניאל שבספריו יש חזונות מורחבים וסימבוליים, ועוד.

הערות:

[1] קיסטר מקשר לברית החדשה: "היו רחמנים כשם שאביכם שבשמים רחום" (לוקס ו' לו'). אלא שכפי שהוא מעיר בצדק הרי גם בתלמוד נאמר בשם אבא שאול 'מה הוא רחום אף אתה רחום', וקשה לטעון שכל עיסוק בכך שהאל רחום וחנון או שעלינו ללכת בדרכיו, קשור לדעת המינות שנשללה על ידי חכמים. סביר יותר שהשלילה היא רק קישור המצוות הנוגעות לבעלי חיים לרחמים, כמו במשנה על קן ציפור יגיעו רחמיך, וכן אותו ואת בנו, 'ואינם אלא גזרות'. (הרמב"ם אכן הניח את משנת מגילה במחלוקת, ולדעתו היא סוברת 'שאין טעם למצוות'. אך ברמת הפשט הדבר תמוה, המשנה מתייחסת לדעת מינות ספציפית המדגישה את הרחמים בנוגע לבעלי חיים).

[2] קיסטר כותב במבוא ל'אחור וקדם': "אפשר להראות בבירור קיומה של תופעה זו בעת העתיקה. כך למשל נוסח השבעה בקומראן צץ שוב בקטעי גניזה מימי הביניים. נוסחת  תפילה בספר היובלים צצה שוב בקטע גניזה. וגם מחוץ לגבולות הזמן של ספרות בית שני, נוסח ברכה מתועד במאה החמישית לסה"נ ושוב במאה החמש עשרה, מדרש המתועד רק בימי הביניים מסביר ציור מן המאה השלישית לסה"נ",  (עמ' 15-16).

קיסטר עמ' 126: בפדר"א נאמר ששמואל יעץ לשאול שהליכתו למלחמה למרות שיודע שימות תהיה כפרה על עוונותיו, היינמן (אגדות ותולדותיהם עמ' 195) טען שבחיבור מאוחר זה יש בנקודה זו השפעה של הרעיון המוסלמי בדבר הכפרה שבמוות במלחמת קודש, אך הרעיון כבר נכתב בקדמוניות המקרא ועוד, "לאור האמור במקורות הקדומים שראינו, נראה שרעיון זה קדום, ואינו פרי זמנו של עורך החיבור פדר"א".

המאמר בנדה סא. "סיחון ועוד בני אחיה בר שמחזאי", מבוסס על 'ספר הענקים' שהשפיע על ספר חנוך בו מוזכר אוהיה בנו של שמיחזא, קטעים מספר הענקים שרדו בקומראן, חוקרים הראו שקטעי מסורות מספר הענקים נמצאים גם בילקוט שמעוני שנכתב בימי הביניים. (קיסטר עמ' 321-2).

בבן סירא נדרש דימוי ישראל לכוכבים לא רק בתכונת הריבוי, אלא גם בעליונותם "סביר שפרשנות זו אינה יצירתו של בן סירא או של נכדו אלא משקפת מסורת פרשנית ידועה להם, הנמשכת והולכת – בגוונים שונים ומשונים – במאות השנים הבאות. ניסוח קרוב לניסוח שבבן סירא מצוי במדרש המאוחר אגדת בראשית…", (שם, עמ' 130).

[3] במאמרו: 'מקדש שמו של השם, על ספרה של חביבה פדיה: השם והמקדש במשנת ר' יצחק סגי נהור: עיון

משוה בכתבי ראשוני המקובלים, הוצאת מאגנס, האוניברסיטה העברית, ירושלים תשס"א'. המאמר מקוון. שם הוא מציין לגבי ר"י גיקטילא: "בקבלתו נמצא גם פיתוח של מסורות יהודיות עתיקות שמעידים עליהן אבות הכנסיה, (כגון ראיית העולם כאריגה מעשרת שמות הקודש שאינם נמחקים)".

3.7 3 votes
Article Rating

שתף מאמר זה

תגובות ישירות

Subscribe
Notify of
guest
20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
איציק
איציק
3 months ago

בניגוד למדרשי רבה המאוחרים כגון "במדבר רבה" בהם יכולים לראות כוונת המדרש שנתלה באמוראים שאינם "רבי בון" "רבי אמורא" "רחומאי" וכדו', וזמנם וחיבורם בימי רבי משה הדרשן, הרי שספר הזוהר המאוחר לזמנו של רמד"ל נתלה כולו ברשב"י ותלמידיו ובאמוראים אמיתיים.

והוכח שכל השפה הקבלית והספרותית של הזוהר היא מזמן הראשונים כגון:

א. 'אצילות' הוא מושג תיבוני המופיע עשרות פעמים בזוהר, וכבר כתב הרמב"ן בפרשת בהעלותך עה"פ ויאצל מן הרוח וז"ל: והמעתיקים מן הלשונות (כונתו לר"י אלחריזי בפירוש מילות הזרות בהקדמת המורה נבוכים עי"ש) אמרו 'אצילות' על יציאת כח מן הכחות מאת הבורא ומתפשט על הנברא, ואומרים בנפש 'אצולה מרוח הקדש', כי הוא אצלם לשון המשכה עי"ש, ומבואר מדבריו שזוהי מלה בפירוש מחודש מן המעתיקים מן הלשונות ואין זה לשון ומובן חז"ל כלל, (ומילה זה היא תרגום של המלה הערבית 'אלפיץ' או 'פאץ' שכתב הרמב"ם באיגרתו לר"ש אבן תבון להעתיקה נביעה או נבע עי"ש).

ב. כמו כן הכינוי "אין סוף" לבורא ית' הוא כינו חדש של המקובלים בזמן הראשונים כהשערי אורה ולמעלה בקודש. ונזכר עשרות רבות של פעמים בזוהר.[1] ויסודו  מחכמי המחקר שהביא הרמב"ם במורה נבוכים (הקדמה יא).

ג. כן יש לדעת שהעשר ספירות שהביא בזוהר הם כשמות שקראו להם השערי אורה והאוצר הכבוד ועוד שהיו בדור הרמד"ל, אך מקובלים קודמים להם קראו להם בשמות קצת אחרים, למשל לפי ר' עזריאל רבו של הרמב"ן סדרם הוא: רום מעלה, חכמה, בינה, חסד, פחד, תפארת, נצח, הוד, צדיק יסוד, צדק. ובספר הבהיר שהוא המקור לסוד הספירות של הזוהר הם שמות שונים לגמרי: כתר, חכמה, מחצב התורה, חסד, פחד, אמת, כסא הכבוד, ערבות שמים, צדיק, נצח נצחים. הרי שדווקא בדורו של הרמד"ל נכתב הזוהר. ובכללות ספר יצירה שהוא הראשון שמזכיר "עשר ספירות בלימה" הרבה קדמונים ביארוהו בדרך אחרת מהספירות של הזוהר.

ד. כן המושג ארבעת "היסודות" הנזכר עשרות פעמים בזוהר הוא מושג פילוסופי מזמן הרמב"ם.[2] הלכות יסודי התורה ג יא: ארבעה גופות האלו הם ארבעת היסודות החומריים – אינם בעלי נפש, וכן הרבה חלקים מארבעת הפרקים הראשונים בהל' יסודי התורה על הגלגלים העליונים וחומר הכוכבים וכו' שהרמב"ם מכנה אותם מעשי מרכבה ומעשי בראשית נמצאים בזוהר. והנה על זה ודאי לא שייך לומר שהרשב"י ראה בימיו כל זה ברוח קדשו, כי כבר נתברר שאין למעלה גלגלים המניעים הכוכבים ולא נפשות שכליים, ויש בחומר הרבה יותר מארבעת היסודות, ובשלמא הרמב"ם נסמך על המדעים החסרים שבימיו ועל הפלוסופיא של אריסטו כנודע, אך ודאי אין להעמיס כל זה על הרשב"י שראה כל זה אלף שנים קודם ברוח קדשו והשתמש במילותיו של הרמב"ם, וכן יש קושי לומר שבג"ע העליון חובר זה, כי שם יודעים האמת שאין גלגלים כפשוטו למעלה, ותורת הפילוסופים של אריסטו ודעימיה דחויה ואינה נכונה.

ה. ו-עם כל דא" מופיע כמאתיים מקומות בזוהר, אף המקור – עם כל זה, ראשיתו ברס"ג (וכמה פעמים בזו"ח), קל וחומר השילוב העברי-ארמי הזה שאין לו שורש.

ו. יש לציין את המילה "כגוונא", המופיעה בזוהר קרוב לאלפיים פעמים ואף פעם לא בספרות חז"ל.

ז. הביטוי "כהאי גוונא", מופיע ארבע פעמים בבבלי ואף פעם לא במקור א"י, ומופיע שבעים פעמים בזוהר.

ח. מכאן והלאה", או בלשון מצויה יותר "מכאן ולהלאה", נמצא רק מימי רש"י, וכמאתיים פעמים בזוהר.

ט. המילה "בגיני" במשמעות בגלל, מופיעה 123 פעמים בזוהר, ואף פעם לא בחז"ל, וכן "שייפי" על משמעו איברים.

י."כלילן" (מלשון כלול), לא מופיע אף פעם בחז"ל ומופיע 250 פעמים בזוהר.

יא: הביטוי "תליסר מכילן דרחמי" כתרגום לי"ג מידות של רחמים לא מופיע בשום ספר מספרי חז"ל חוץ מהזוהר. הראשונים היחידים המזכירים את הביטוי הזה (מאלו שקדמו להופעת הזוהר) הם המאירי והכלבו, שניהם מפרובנס, וכן נוסח קטלוניה אומרים: "רחמנא אדכר לן תלת עשר מכילן דרחמי".

[1] וז"ל רבי עזריאל רבו של הרמב"ן בביאור עשר ספירות: ואין לו חקר ואין חוץ ממנו' וחכמי המחקר מודים בזה הדבר שאין סוף ואין חקר ואין גבול לעילת כל העילות וסבת הסבות. וחכמי המחקר מודים לדברי האומר כי אין השגתינו כי אם על דרך לא והדברים הנאצלים מאין סוף הם י' ספירות.

[2] אריסטו נקט במושגים אויר מים אש אדמה. בספר יצירה לא נזכר יסוד העפר רק רוח מים אש. ורק בזמן הרמב"ם והרס"ג נזכרו הד' "יסודות" ארמ"ע כלשון הזוהר.

איציק
איציק
3 months ago

ד' יסודין נזכר גם בזוהר הרגיל וכן שמות הטעמים והנקודות, ואני יכול למנות עוד עשרות סימני איחור, ואכמ"ל.

אז בזוהר יש גם סימני איחור, גם שפה של דור ספרד, וגם לא נזכר בשום ספר לפני דור הרמד"ל. ואיך נסמוך שרשב"י כתבו? ובאמת אנו סומכים על קדמות הזוהר רק בגלל המהרח"ו והגר"א, והם כתבו שגם התיקונים ורע"מ נסדרו בידי רשב"י. ולא נתגלו רק לדור אחרון בדור שהתגלה ואף הרמב"ן לא ראה הזוהר.

אז א"א לתפוס החבל בשני הקצוות, אם אוחזים כמהרח"ו והגר"א אז עד הסוף רשב"י כתב הכל ברוח הקודש גם מה שנראה מאוחר. ואולם גדולי ישראל אחרים סברו שלא יתכן שהוא מזמן רשב"י בעקבות דברי אמוראים וראשונים
שמופיעים בו. אלא כוללו מאוחר מאוד כגון לפי היעב"ץ והחת"ס הזוהר מזמן הגאונים ורשב"י ההזכר בו הוא אמורא בשם רשב"י, והתיקונים בזמן הראשונים ע"י הרמד"ל, או שהתחבר לפי התניא בדן עדן שלמעלה מהזמן.

אך לפי האמת ובעקבות התפתחות המחקר הלשוני וכת"י שלא נודעו לקדמונינו יכולים לראות שרובו ככולו נכתב בידי הרמד"ל בהשראה עליונה כמו שהעיד על עצמו:

בראותי אני ענייני בני העולם במחשבות זרות ודעות נפסדות חיצונות בעניינים הללו, ודור הולך ודור בא, והדעת הנפסדת לעולם עומדת , ואין רואה ואין שומע ואין מקיץ כי כלם ישנים כי תרדמת יי' נפלה עליהם לא לשאול ולא לקרוא ולא לדקדק, הוצרכתי לכתוב ולגנוז ולעיין כדי לגלותי (!) לכל משכיל ולהודיע כל הדברים האלה אשר החכמים הקדושים הקדמונים עמלו בהם כל ימותיהם שהם מפוזרים בתלמוד ובדבריהם ובמצפוניהם יקרים וצפונים וטמונים מפנינים והשער סגרו עליהם והעלימו כל ספריהם העמוקים וראו שאין ראוי לגלותם ולפרסם אותם.

אני לא יודע איזה מחקרים קראת כולם אומרים שר' משה ליאון היה המחבר המרכזי.
ליבס, מרוז, בר אשר, איידל. ולא מפיהם אנו חיים. אלא פי האמת ובדיקת הלשונות והשפה והשתלשלות התפתחות קבלת הזוהר.

אמר רבי שמעון: חברייא בודאי קב"ה אסתכם עמנא עילאין ותתאין
למהוי בהאי חבורא זכאה דרא דהאי אתגלייא ביה דעתיד כוליה האי לאתחדשא ע"י דמשה בדרא בתראה לקיימא קרא מ"ה שהי"ה הוא שיהיה )  

איציק
איציק
3 months ago

לכבודך נגיד שיעור בזוהר בפרשת וארא – פרשת השבוע…

אָמַר רַבִּי שִׁמְעוֹן, תָּא חֲזֵי, ד' קַדְמָאֵי אִינּוּן רָזָא דִּמְהֵימָנוּתָא. וְאִינּוּן אֲבָהָן דְּכֻלְּהוּ עָלְמִין. וְרָזָא דִּרְתִיכָא עִלָּאָה קַדִּישָׁא. וְאִינּוּן ד' יְסוֹדִין: אֵ"ש רוּ"חַ וְמַיִ"ם וְעָפָ"ר. אִלֵּין אִינּוּן רָזָא עִלָּאָה. (ואילין אינון אבהן דכולהו עלמין אבהן דכלא) וּמֵאִינּוּן נָפְקִין, זָהָ"ב וָכֶסֶ"ף וּנְחֹשֶׁ"ת וּבַרְזֶ"ל. וּתְחוֹת (דף כ"ד ע"א) אִלֵּין מַתָּכָאן אַחֲרָנִין, דְּדַמְיָין לוֹן. (כגונא דאלין) תָּא חֲזֵי. אֵ"ש רוּ"חַ וְמַיִ"ם וְעָפָ"ר, אִלֵּין אִינּוּן קַדְמָאֵי וְשָׁרָשִׁין דִּלְעֵילָּא וְתַתָּא, וְתַתָּאִין וְעִלָּאִין עָלַיְיהוּ קַיְּימִין. וְאִלֵּין אִינּוּן אַרְבַּע, לְאַרְבַּע סִטְרֵי עָלְמָא, וְקַיְּימִין בְּאַרְבַּע אִלֵּין: צָפוֹ"ן, וְדָרוֹ"ם, וּמִזְרָ"ח, וּמַעֲרָ"ב. אִלֵּין אִינּוּן אַרְבַּע סִטְרִין דְּעָלְמָא, וְקַיְּימִין בְּאַרְבַּע אִלֵּין. אֵ"ש לִסְטַר צָפוֹ"ן. רוּ"חַ לִסְטַר מִזְרָ"ח. מַיִ"ם לִסְטַר דָּרוֹ"ם. בְּגִין דְדָרוֹם חָם וְיָבֵשׁ מָיִם קָרִים וְלַחִים עָפָ"ר לִסְטַר מַעֲרָ"ב. וְאַרְבַּע אִלֵּין, בְּאַרְבַּע אִלֵּין קְטִירִין, וְכֻלְּהוּ חַד, וְאִלֵּין עַבְדֵי אַרְבַּע מַתָּכָאן, דְּאִינּוּן זָהָ"ב וָכֶסֶ"ף וּנְחֹשֶׁ"ת וּבַרְזֶ"ל הָא אִינּוּן תְּרֵיסָר, וְכֻלְּהוּ חַד.

תָּא חֲזֵי, אֵשׁ הוּא בִּשְׂמָאלָא, לִסְטַר צָפוֹן, דְּהָא אֵשׁ, תּוּקְפָּא דַּחֲמִימוּתָא בֵּיהּ, וְיָבִישׁוּ דִּילֵיהּ (עיין בתיקונים ס"א ע"א) תַּקִּיף. וְצָפוֹן בְּהִפּוּכָא דִּילֵיהּ הוּא, וְאִתְמְזִיג חַד בְּחַד וְאִיהוּ חַד. מַיִם לִימִינָא, וְהוּא לִסְטַר דָּרוֹם. וְקוּדְשָׁא בְּרִיךְ הוּא, לְחַבְּרָא (לאחזרא) לוֹן כַּחֲדָא, עָבִיד מִזְגָּא דָּא כְּמִזְגָּא דָּא.

צָפוֹן אִיהוּ קַר וְלַח, אֶשָּׁא חַם וְיָבֵשׁ. אַחְלַף לוֹן לִסְטַר דָּרוֹם. דָּרוֹם, אִיהוּ חַם וְיָבֵשׁ. מַיִם קָרִים וְלַחִים. וְקוּדְשָׁא בְּרִיךְ הוּא מָזִיג לוֹן כְּחַד דְּנַפְקֵי מַיָּא מִדָּרוֹם, וְעָאלִין בְּגוֹ צָפוֹן. וּמִצָּפוֹן נַגְדֵּי מַיָּא. נָפִיק אֶשָּׁא מִצָּפוֹן, וְעָאל בְּתּוּקְפָא דְּדָרוֹם, וּמִדָּרוֹם נָפִיק תּוּקְפָּא דַּחֲמִימוּתָא לְעָלְמָא. בְּגִין דְּקוּדְשָׁא בְּרִיךְ הוּא אוֹזִיף דָּא בְּדָא, וְכָל חַד וְחַד אוֹזִיף לְחַבְרֵיהּ מִדִּילֵיהּ כַּדְקָא חֲזֵי לֵיהּ. כְּגַוְונָא דָּא רוּחַ וּמִזְרָח, בְּגִין דְּיוֹזִיף כָּל חַד לְחַבְרֵיהּ, וְאִתְכְּלִיל דָּא בְּדָא, לְאִתְחַבְּרָא כְּחַד.
תָּא חֲזֵי, אֶשָּׁא מִסִּטְרָא דָּא, מַיִם מִסִּטְרָא דָּא. וְאִינּוּן מַחֲלוֹקֶת. עָאל רוּחַ בֵּינַיְיהוּ, וְאָחִיד לִתְרֵין סִטְרִין. הֲדָא הוּא דִּכְתִּיב, (בראשית א') וְרוּחַ אֱלהִים מְרַחֶפֶת עַל פְּנִי הַמָּיִם. דְּהָא אֶשָּׁא קָאִים לְעֵילָּא בְּסִטְרָא דָּא. וּמַיִם קַיְימֵי עַל אַפֵּי אֲרְעָא. רוּחָא אָעִיל בֵּינַיְיהוּ, וְאָחִיד לִתְרֵין סִטְרִין, וְאַפְרִישׁ מַחֲלוֹקֶת. עָפָר, מַיָּא קַיְּימֵי עָלֵיהּ וְרוּחָא וְאֶשָּׁא וּמְקַבְּלָא מִכֻּלְּהוּ, בְּחֵילָא דִּתְלָתָא אִלֵּין דְּקַיְּימֵי עָלָהּ.
תָּא חֲזֵי, רוּחַ וּמִזְרָח. מִזְרָח, חַם וְלַח, רוּחַ, (קר ויבש סטרא דאיהו יבישא) חַם וְלַח אִיהוּ, וּבְגִינִי כַּךְ, אָחִיד לִתְרֵין סִטְרִין, דְּהָא אֵשׁ חַם וְיָבֵשׁ, וּמַיִם קָרִים וְלַחִים, רוּחַ אִיהוּ חַם וְלַח, סִטְרָא דְּאִיהוּ חַם, אָחִיד בְּאֶשָּׁא. סִטְרָא דְּאִיהוּ לַח, אָחִיד בְּמַיָּא. וְעַל דָּא אַסְכִּים בֵּינַיְיהוּ, וְאַפְרִישׁ מַחֲלוֹקֶת דְּאֶשָׁא וּמַיָּא.

הנה לפנינו שיעור בארבעת היסודות שמקורו באריסטו "בזוהר המרכזי", ולא בהוספות. אך השם "יסודות" הוא כידוע מהרמב"ם ונותן לנו שיעור על הרכבת היסודות שהם כנגד ארבעת המתכות. יש לכך מקורות בספרי הראשונים ובספר גנת אגוז שי"ל בשנת ה' ל"ד ועוד, אך שלמות העניין נמצא כמובן בספר "שקל הקודש" של הרמד"ל:

יש לך לדעת כי האש והרוח והמים והעפר כולם מחוברים כאחד ונכללים זה בזה, וגם אמנם כי כבר אמרנו בהיות האש והמים במחלוקת זה עם זה, אבל הרוח הוא נכנס בין שני היסודות בין יסוד האש ובין יסוד המים כאמרו ורוח אלהים מרחפת על פני המים, כי תמצא לעולם סוד הרוח סובב והולך באמצע הרקיע ומאחז בשני היסודות והיסודות אוחז זה מצד העפר וזה מצד המים, והעפר למטה הוא מן המים כדי שיהיו המים מולידים לעפר ולהצמיחו, ועל זה נאחזים היסודות זה בזה ומתערבים ונכללים זה בזה כי תמצא יסוד האש שהוא חם ויבש, ויסוד הרוח הוא חם ולח, ויסוד המים הם קרים ולחים, ויסוד הארץ היא יבשה וקרה, ואמנם כי ארבע היסודות אלו בהתחברם כל הדברים וכל ההויות יוצאים מתוכם וכל יסוד נאחז בחברו ונתדבק בו, וכל יסוד ממציא מציאות חברו ומהמשכת מציאות הויתו נתהווה חברו, כי תמצא סוד האש מוציא רוח ויסוד הרוח מוציא מים ויסוד המים מוציא הארץ, וכל אחד נאחז בחברו ונכלל בו, ועל כן כל ההויות נתהוות בסוד ארבע היסודות כי היסדות ארבעתם עומדים על משמרתם כל אחד לעשות מעשהו בחבור כולם כי אין זה בלתי זה, ובהתאחז האש עם הרוח והרוח עם המים אז יתלכדו היסודות, והמים עם העפר אזי יוצא הענין לפועל וההויה עומד על מתכנתו ואין שום דבר יוצא ממנו לעולם, והיסודות שלשה הם העליונים והארץ כלי קבול הוא מהם כי ארבע היסודות נחלקים לארבע הפאות אשר לעמת המסגרת, האש גובר והולך לצד צפון בסוד תכונת החכמה והרוח עומד בתכונתו לצד מזרח, והמים עומדים על תכונתם לצד דרום, והעפר עומד לצד מערב, וכל אחד ואחד מתחלק בפנתו לצד הפאה אשר הוא עומד בה, כי בהיות האש לעולם לצד צפון שהוא טבע קר ולח, אותם בעלי החכמה בטבע האש מוליד טבע הזהב, ואמנם כסוד אמרו מצפון זהב יאתה וגו', כי סוד ארבע המתכות שהם זהב וכסף ונחשת וברזל אינם נתהוים זולתי מצד אלו היסודות ואלמלא שלשתם אלה היסודות העפר לא יוכל להוציא שום ענין אל הפועל כי הזהב נתהוה ונדבק בסוד האש ובצד צפון כי על כל פנים בהתקרב החום הטבעי בדבר קר מוליד הטבע עניינו כי ירוק והוא סוד הזהב על ידי טבע האומנות באותו הצד ובענין אותו היסוד, הכסף נדבק בסוד המים ובצד דרום כי בהתקרב הרוח והשמש ביחד מוליד טבע לבן והוא סוד הכסף, הנחשת הוא אדום וזה מוליד טבע שניהם כי היודעים במלאכה על דרך טבעם מוליד הנחשת ועושים ממנו טבע זהב וכסף והוא באומנות השמש ברוח, ועל כל פנים כי ענין תולדת זהב וכסף ונחשת סבתם בענין גדול אמיתי והוא סוד עמוק…

הנה כאן רשב"י לפתע נעלם ורק מביא מחכמי הטבע.

שם בזוהר: תא חזי, אש רוח מים ועפר, כלהו אחידן דא בדא, ואתקשרן דא בדא. ולא הוי בהו פרודא. ועפר דא, כד איהו אוליד לבתר, לא מתקשרן דא בדא באינון עלאי, כמה דאת אמר, (בראשית ב') ומשם יפרד והיה לארבעה ראשים, באלין הוי פרודא.

ויסודו בספר המליצות אבן גבירול: ח"ב כ"ד ע"ב: ״והיסודות האלה ארבעתם להם יסוד אחד ומוצאם אחד וממנו יוצאים ומתחדשים, ומשם יפרד והיה לארבעה ראשים״.

איציק
איציק
3 months ago

אז נביא כמה חידושים מפרשת שמות :

  1.   שמות י"א א: אמר רבי יוחנן: "הבה לשון הסכמה". וכן בפרשת חוקת ק"א ע"א: "הסכמה בדינא "הסכמה בעלמא".

המילה "הסכמה" מחודשת מזמן הראשונים ולא היתה בזמן רבי יוחנן.

  1. פרשת שמות ח"ב כ' ע"ב. ״בוא וראה: מריח הקטורת שהשמנים מהם אדומים ומהם לבנים, כגון הלבונה שהוא לבן מור דרור אדום, והריח עולה מאדום ולבן.

ומקורו ר׳ עזרא בשיה"ש ה' ג': ״מור ולבונה שני דברים זה היפך זה במראה, זה אדום וזה לבן".

  1. שמות י"ח ע"א: פן ירבה, ורוח הקדש אומרת כן ירבה.

המקור הוא מדרש רבה שם, אמר רבי שמעון בן לקיש רוח הקדש מבשרתן כן ירבה וכן יפרץ (וכן הוא בגמ' סוטה). אולם משתמש בלשון רש"י: רוח הקודש אומרת כן, אתם אומרים פן ירבה, ואני אומר כן ירבה.

איציק
איציק
3 months ago

זה לא תעמולה זאת האמת

הקשר בין רשב"י התנא לזוהר אפילו לא מיקרי

הוא לקח מכל מיני חומרים ממגילות חיצוניות ומגילות שעוד לא נמצאו במערות, ומדרשים מאוחרים.

וממילא כיון שהוא שיקר ביודעין אז זה לא ספר של תנאים אלא של כמה מקובלים בראשו הרמד"ל הזייפן הראשי.

איציק
איציק
3 months ago

התורה שלנו היא תורת אמת.

וכמו שלא תקבל בהלכות שבת ניירות מכל מיני מערות, שאחרי מאות שנים יגידו לך שזה מאיזה תנא ותמצא שם מאות ראיות לאיחורם.

וודאי גם בנושאים רגישים כאלו של "מעשי מרכבה" אז צריך צריך להיות מובנה בסדר קבלה איש מפי איש לפחות עד זמן התנאים.

ומכיוון שיש מאות ראיות לאיחורים, ומכיון שבכל האיחורים מוזכרים שמות תנאים, אז נקבל רק מאמרים מפרקי ההיכלות של חז"ל. או ספר יצירה כתורת אמת.

כל מאות החידושים של משה ליאון שישנם בזוהר בשם תנאים, הם תורתו של משה ליאון.

וכל מאות החידושים של השערי אורה ואוצר הכבוד שהם לא כתבום בשם תנאים, ונמצאים בזוהר בשם תנאים, הרי אלו תורתם השגתם של הנ"ל ורבותיהם.

לרוב הענינים בזוהר יודעים לאיזה חוג קבלה הם משתייכים, וכבודם במקומם מונח, שורש קבלת הספירות הוא בספר הבהיר שיוחס בטעות לתנא רבי נחוניא. וממנו התפתחו עשרות חוגי קבלה שהזוהר מברר ומצטט מהם.

וגם יש בזוהר עשרות חידושים מהפכניים בהלכה, שמקורם כמובן בכתבי הרמד"ל שתלאם בזוהר בתנאים.

שלמה
שלמה
3 months ago

הזוהר הוא ספר קדוש שחובר ע"י רשב"י וחבריו , כך סבר הבית יוסף , האר"י, הרמ"ע מפאנו , הרמח"ל והגר"א , כמובן שכך סברו גם כל גדולי ישראל נתתי סה"כ כמה דוגמאות מוכרות , כל נידון בנושא מראה על טיפשות כי אם אדם חושב שהוא חכם מהגאון מווילנא או מהרמח"ל מקודמיהם אין בכלל מה להתיחס אליו כי מדובר בכסיל עם דיפלומה

Last edited 3 months ago by שלמה
איציק
איציק
3 months ago
Reply to  שלמה

כמה מגדולי ומאורי הדור סברו שהוא לא חיבור של רשב"י.

בחיבורו על השולחן ערוך שנכתב לאחר מכן כבר הכריח היעב"ץ שכל הזוהר מאוחר מאוד וחלקו אפילו אחרי זמן הגאונים, מור וקציעה כ"ה : מבואר הדבר למי שרגיל בס' הזהר שהרשב"י לא כתב בדברים שבו, אך כלול מכמה חבורים שחוברו בזמן הגאונים ובדור שאחריהם ואולי בימי רבנן סבוראי חובר הספר הקדוש ההוא כמעט אין לי ספק בדבר, וגם יש לידע שהכניסו בתוכו דברים הרבה שאינם מגוף הספר כלל רק הגהות מאחרונים מאד והמה רבו כמו רבו, ואוכל להכריח ולהוכיח זה במופתים חותכים וחברתי ספר לזה קראתיו מטפחת ספרים.

הנה זה לא יכחישו כל בעלי הזוהר ובעלי כתבי האר"י, שאין הזוהר מקובל ביד האומה הישראלית דור אחר דור איש מפי איש, כמו שמקובל בידינו במשנה והתלמוד בבלי וירושלמי וספרי וספרא ותוספתא ומכילתא מפי התנאים והאמוראים, דור אחר דור, עד חכמי המשנה והתלמוד בעצמם, והם מפי כנה"ג מפי הנביאים איש מפי איש, עד משה מפי הגבורה, ומעתה נדון ק"ו, אם במה שמקובל בידינו אמרו כלל גדול, כל ברייתא דלא מתניי' בי' ר' חייא ור' אושעי' לא מותבינן מינה, הרי שחששו שלא נמלטו מן הטעות והשיבוש, וכמה פעמים אמרו אטו מתרצתא היא משבשתא היא, ואיך נסמוך על כתובים הנמצאים כמה מאות שנה אחר מיתת רשב"י, ולא רשב"י חתום על דבר ודבר, ואם הרבה דברים יצאו ממנו מי יודע כמה נתוספו עליהם, ואפילו באותן שיצאו ממנו מי יודע אם לא נשתבשו (מדרשות "אהבת ציון" מהנודע ביהודה)

בשו"ת החתם סופר (ח"ו, סנ"ט) כתב: "ומ"ש שהרב אמר משם אמ"ו זצ"ל לא שמעתי מפיו, ואולי התיר הרב לעצמו ע"ד שאמרו חז"ל רצית להחנק תתלה באילן גדול, ואל תאשימהו עבור זה הנה נמצא בשכונתך ספר ממפחת ספרים למהריעב"ץ תמצא שם כי דבר גדול דבר הנביא ז"ל בענין זה הלא ישתוממו רואיו וד"ל, ואני תמה על גוף הדבר שהתירו חז"ל לכזב בתורה אמת" ע"כ. כך שנראה שיחסו של החתם סופר לא היה שלילי ל'מטפחת ספרים', אלא כ"דבר גדול דבר הנביא". נוכל ללמוד את משנתו של החתם סופר לזהות מחבר הזוהר הקדוש, מאמרה ביקורתית שכתב תלמידו רא"ל נייזאץ בשמו: "ומדרש רשב"י הנעלמים שבא בהם הרבה משדין ורוחין, הנה ידוע מדרשים אלו נעלמים ספונים וצפונים פנימיותיהם עמוק עמוק, ומהגם ידוע לכל יודע שהרבה, ואולי רובא דרובא, מאמרים שבמדרשים ההם יצאו מפיות אנשי הדורות שאחריו ונטפלו שם, וכאשר בפירוש שמעתי כן מפה קדוש אדומ"ו גאון ישראל קדוש ד' מכובד מוהר"ר משה סופר שאמר בפני רבים מתלמידיו, אילו היה יכולת ביד אדם להעמיד מדרשי רשב"י על טהרתם לבררם מתוך מה שנתחבר אליהם מחכמי הדורות שאחריו – לא יהיה כולו רק ספר קטן הכמות מאוד מחזיק דפים מעוטים. ונקל להבין שגם לשאר ספרי הקבלה קרה כן". ('מי מנוחות' פרעסבורג, תרמ"ד עמ' מג). וכן התבטא החתם סופר: 'ערבים עלי דברי דודים שבספר מטפחות סופרים ממענות הבר יוחאי'. (ספר שניסה לתרץ טענות היעב"ץ)

הרבי מקאמארנא בספר "נתיב מצוותיך", אות ל"ב:

דע אחי שספר הזוהר חיברו רבי שמעון בן יוחאי, ורבי אבא היה כותב כל מה ששמע, הן ממנו הן מן החברים, ורבי אבא הוא רב בעצמו, שחי שלוש מאות שנים, ואחר כך גלה רב לבבל ולקח עמו כל הכתבים, ומסר אותם לראשי ישיבות, ולא ניתן להעתיקו, כי היו מצניעים אותו, ולא ניתן לו רשות לגלות, והיה מצוי בבבל ביד ראשי ישיבות רבנן סבוראי והגאונים, ובסוף ימי רבנן סבוראי תחלת הגאונים, היה איש קדוש אחד שהיה בו נשמת משה רבנו ממש, שהרי משה מגולגל בכל דור ודור, והוא עסק בספר הזוהר בקדושה וטהרה וסידר אותו סדר נאה על הפרשיות של תורה, ומרוב קדושתו זכה שנתגלו אליו כל החברייא, רבי שמעון בן יוחאי עם חבריו, וכל הנשמות ממתיבתא דרקיעא, ואליהו זכור לטוב היה מצוי בכל שעה, והוא חיבר ספר "רעיא מהימנא", וקרא לזוהר חיבורא קדמאה. גם סידר ספר התיקונים, שנתחבר במערה עם רבי אלעזר בנו, והוסיף בו כמה דברים מן הזוהר, וגם דבריו וחידושיו,

שלום
שלום
6 months ago

השאלה לא קשורה למאמר אבל מקוה שהרבנים כאן ישיבו לי בבקשה.
אחד מעיקרי הטענות של הדת היהודית הוא שהיא הדת היחידה בעולם עם התגלות אלוקית וניסים לעיני עם שלם בניגוד לשאר הדתות שאף שמספררים על ניסים היה זה רק לעיני קצת אנשים,
שאלתי היא האם באמת בדקו האם טענה זו נכונה? איך אני יהודי מארץ ישראל יכול לדעת האם אין עוד דת מתוך עשרות אלפי הדתות בעולם שלא טוענת גם כן טענה זו?
תודה.

שלום
שלום
6 months ago

א. בעצם אתה טוען שאין ענין לחפש אם יש עד דת בעולם שטוענת להתגלות לאומית, שאלתי היא למה אין ענין (לדעתך)?
ב. למה לא צריך לבדוק שרידים של ילידים בברזיל?

תגובה
תגובה
6 months ago

גרשום שלום המנוח הראה שיש בספר המשל הקדמוני שיצא לפני לזוהר רעיונות וציטטות דומים.
השווה את הנאמר במשל הקדמוני "וכבר ביארו חכמינו ענייננו… ואמר רבי יצחק בן גוריא מקומות נמצא בישוב וכן הוא במקום שהשמש זורחת אזי הוי לילה במקום אחר"
למאמר בזוהר במינוח דומה בארמית: "ועל דא אחת אתר בישובא כד נהיר לאלין חשיך לאלין" ועוד "אמר רבי יהודה גלגל הוא עלמא כהאי כדורא" ובזוהר "א"ר כבר כבר תנינא ממאריהון דמתיבתא דעלמא גלגל הוא ככדורא דא".

בנוסף לזה עשרת הספירות מוזכרות במדרש רבה לבמדבר!

ליאור
ליאור
7 months ago

מאמר מאלף. שאלתי את עצמי שאלה זו, והמאמר ענה עליה יפה: אין הבדל מהותי בין צורת העברה ההיסטורית של הזוהר לבין המדרשים. יישר כח!