When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Connect with
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
973 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
האיש הישראלי
1 year ago
לצוות האתר שלום,
אני מחפש חומר על "תורה משמיים" זאת אומרת ההוכחות לכך שהתורה זה מסמך אלוקי
מצאתי באתר שלכם בין כל אלפי המאמרים מס' מאמרים על התורה כמסמך היסטורי, אבל אני פחות מחפש את זה, אני מחפש את הדברים שמהם ניתן להוכיח שהתורה ניתנה לעם ישראל ע"י הבורא
להוכיח שיש אלוקים זה דבר פשוט מאוד והגיוני מאוד לכל אדם חושב, אבל להוכיח שהתורה משמיים זה דבר נוסף וקשה יותר
אפשר להפנות אותי? (אשמח לחומר שאתם עומדים מאחוריו ולא טענות ממקורות שונים שאתם מסתייגים מחלק מהם וכד')
שלום רב
אתה מחפש את הדרך לדעת שהתורה היא לא טבעית ולא יצירת בני אדם
הפתח לשם הוא מן ההתגלות והנס, ראה למשל כאן, והעיקר, שהסיפור שהתורה מספרת, הוא ההסבר לכל המאורעות והקורות של עם ישראל, ושל העולם בכלל, ראה כאן על נבואות והיסטוריה.
בסופו של דבר ישנם שתי גישות להבנת העולם, האחת הגישה המטריאליסטית המסבירה את העולם מתוך עצמו, ומתעקשת שלא להכיר בשום דבר מחוץ לחוקי הטבע, והשניה הגישה האמונית המסבירה את העולם והקורה בו כמושפע מכח יותר חזק ממנו. והאדם בוחר את הדרך הקרובה לליבו.
אני רק בחצי הסרטון ובינתיים לא ראיתי התייחסות לכל הטענות נגד פרופסור עידן שראיתי אם כבר הוא ממשיך לזרוק עוד תאוריות כמו שבר אילן טען. אך עדיין אתם ברמה גבוהה יותר בנושא של חקר המקרא ממני ויש שם טענות חדשות כמו שינויים משמעותיים וסתמיים, רציתי לדעת מה דעתכם.
אם יורשה לי גם להוסיף על פי עידן המגילה של שפירא מתאימה לכל מיני השארות ששמו על ספר דברים כמו שחוקי מלחמה נערכו לתוך ספר דברים ומכך התוכן של המלחמה עם סיחון נערכו כדאי שיתאימו לחוקים של דיני מלחמה. מה דעתכם?
אני מתנצל אך זה לא עוזר לי. המגילה של שפירא מתאימה לקביעות\השערות שחוקרי המקרא עשו, אני מבין שאתם כמובן נוגדים את אותם האשמות אך עדיין המגילה תומכת בהם לפחות על פי המידע שיש לנו כרגע מה דעתכם בנושא? תודה
בלינק שנתתי לעיל תוכל למצוא פירוט מדוע הטיעונים של דרשוביץ שגויים, וכן מאמרים מכמה חוקרים בנושא
אם יש לך טיעון ספציפי שנראה לך שלא זכה להתייחסות, אנא כתוב אותו בעברית צחה – ונשתדל להתייחס
פלוני
1 year ago
ערב טוב, שאלה נוספת. רציתי לדעת בנוגע לזוהר בויקרא (י,א) שאומר שהעולם עגול ככדור וכו' כידוע המחזירים בתשובה מביאים אותו כהוכחה לכך שיש ידע מדעי בתושב"ע שהתגלה לפני גילויי המדע שמעתי מגיבים שונים על העניין הזה וחלקם אומרים שהיעב"ץ למשל אומר שיש באותו מקום בזוהר איזה התערבות חיצונית ולא מדובר בדברי רשב"י ממש והיעב"ץ עצמו כותב שהעולם שטוח כמו דיסקית עם כיפה הסוגרת עליו… (לא יצא למצוא את אותם דברי היעב"ץ) רציתי לדעת אם אתם מכירים את דברי היעב"ץ הללו? ואם כן איך זה שגדולים מתקופות קודמות סברו כך אם הדעה של היהדות אמורה להיות מאז ומתמיד שהעולם עגול? בנוסף… Read more »
אני לא מכיר דברים של היעב"ץ שהעולם שטוח כמו דיסקית
אין 'דעה של היהדות' בנושא שאינו דתי או הלכתי
מקסימום זו דעה שמוזכרת בספרי חכמים
הדעה שהעולם עגול מוזכרת כבר בירושלמי במס' ע"ז, בשם היוונים
אם היה כתוב בקוראן משהו על מהירות האור, זה לא סותר את זה שאינו ספר מדעי
אבל עד כמה שאני יודע זה לא באמת כתוב בקוראן, יש איזה פסוק מפורסם על האור, ודורשי רשומות דורשים ממנו מה שרוצים לדרוש
אוקי תודה
בנוגע לדברי היעב"ץ
מצאתי כרגע את הטענה כאן: https://youtu.be/wsPMixoRJq4
אנסה למצוא את המקור המדויק של דבריו..
פלוני
1 year ago
שלום וברכה,
רציתי לדעת בנוגעה להשתחוויה.
הבנתי שעד תקופה מסויימת תמיד כשעם ישראל השתחווה בתפילותיו הוא השתחווה כמו המוסלמים ובנוקדה מסויימת (כמדומני בתקופה שתיקנו את נוסח התפילה – בתקופת אנשי כנסת הגדולה) זה פסק והחלו להשתחוות רק עם פלג גוף עליון…
רציתי לדעת האם זה נכון ואם כן למה הפסקנו להשתחוות כך? (המוסלמים ממשיכים כמובן…)
השאלה מחברת שני נושאים, המוסלמים משתחוים אפיים ארצה – בתפילה הקבועה, ואילו היהודים, מאז שיש לנו מידע על תפילה קבועה, כלומר זמן אכנה"ג – לא משתחוים אפים ארצה.
ולכן נראה שמעולם לא היתה איזו הלכה או מנהג להשתחוות בתפילה קבועה, וכשתיקנו כריעות בתפילה תיקנום בצורה של קידה.
אמנם בתנ"ך מוזכר כמה פעמים שאדם שמתפלל נופל על פניו, אבל זה לא היה חובה אלא התנהגות מסויימת, שאכן בזמנים מאוחרים פחות מוצאים אותה, וזכר לה רק בתפילות הימים הנוראים, אבל רבי עקיבא למשל, נראה לכאורה מהתיאור בגמרא שהיה נופל על פניו גם בתפילת שמונה עשרה הרגילה.
איששמחומצליח
1 year ago
שלום. מה דעתך לגבי מספר 600,000 הזכרים המוזכרים בתורה. היסטוריונים/ארכיאולוגים טענו שאפילו בכל מצרים לא היו יותר מ-2-3 מיליון איש, ובארץ כנען לא חיו בה יותר מ-200,000 איש, ובוודאי לא יכלו לפרנס עוד 2 מיליון איש בתקופה ההיא?
שאלה נוספת ממני שלא מצאתי ששאלו, מה אכלו הבהמות של 2 מליון איש במדבר במשך 40 שנה? בודאי לא אכלו מן.
שלום רב
לגבי המספר 600,000 והאוכלוסין במצרים ראה כאן.
לגבי האוכלוסין בכנען ראה כאן.
לגבי הבהמות – במשך רוב הזמן מן הסתם לא היו להם בהמות רבות, רק כשהתקרבו אל ארץ נושבת וכבשו את מלכי עבר הירדן היו להם הרבה בהמות.
למה לא נאמר שהבהמות אכלו מן?… גרעיני דגנים לא טוב לבהמות? רק לשתיה הם דאגו בשבילם. " להמית אותי ואת מקני בצמא".. האוכל לאנשים היה מן הסתם מספיק גם לבהמות. ושטו ולקטו…
כמו כן לבני ישראל היה מים, ובמקום שיש מים צומחים עשבים, וכמו שכבר כתבו תוס' חולין פ"ח: "שאני התם דבמדבר הוו דמה שזורעין בו אינו מצמיח וי"ל דשמא אז כשבאו שם ישראל היה מצמיח"
וכן היו קונים דברים משיירות של סוחרים
אלי
1 year ago
מאוד מטרידה אות השאלה איך אדם יוכל לדעת שהינו יודע את האמת א. בזמן שכמעט ואין אנשים שעשו שינוי משמעותי בחייהם וכולם בטוחים שהם בצד הנכון מה שאומר שסביר להניח שגם החושב יטעה ככל קודמיו ב. רוב ככל החשיבה שלנו מבוססת על קוי חשיבה של התרבות שלנו מה שגורם שאדם מתרבוץ אחת לא יכול להבין אדם מתרבות אחרת וממילא מסקנותיו אינם מחייבות אותו וא"כ בהכרח להניח שאין בכוח האדם לדעת אמת אבסולוטית בדברים שאינם פיזיים ממש אמנם זה מוזר שהאדם יחיה ללא כל אמת אבל אין מנוס מכך
אשמח לתשובה
אכן אין דרך לדעת אמת אבסולוטית, מה שאפשר הוא להתקרב ככל האפשר, הביקורת העצמית כפי שאתה מציג אותה, היא צעד חשוב כדי להתקרב ככל האפשר… ואילו הייאוש שנובע כביכול מהביקורת העצמית, הוא צעד שמרחיק אותנו מהאמת, כי מי שאומר שאין סיכוי, גם לא ימצא… אין ברירה אלא לחפש במסגרת המגבלות שלנו, ולהתקרב ככל האפשר לאמת
השאלה שלי היא שלא רק שאין אפשרות לדעת את האמת אלא היא איננה קיימת כלל והעולם כאן אינו מקום שיש בו אמת ערכית אלא אמת פיזית כי אמת שאין אפשרות להשיגה היא לא בעלת משמעות וגם אי אפשר להוכיחה מה שמונע מאיתנו להאמין בכל האמיתויות שגדלנו עליהם שהם אמת והם אינם אלא הנחות רצוניות שהרוצה יתחבר אליהם והרוצה יחדל מהם ואין שום משמעות אמיתית לאחד הבחירות מלבד הימור ואם כבר הימור אז שיהיה הכי נוח שאפשר
אבל זה כבר לא נכון
מה שתיארת אינו שבלתי אפשרי להשיג אמת אלא שרוב האנשים לא מוכנים להתאמץ ולדון באובייקטיביות
אך אין זה בלי אפשרי
אנשים שלא לוקחים דברים ברצינות -מהמרים
ככל שאדם יותר רציני הוא בודק ברצינות ולא מהמר
שאלתי איך ניתן לברר את האמת אם הכלים שלנו מוגבלים מי שצריך לראות דבר מה במרחק מאה מטר ורואה תשעים אין לכך שום משמעות ואין ביכולתו לדעת את האמת כלל, אם צריך לדעת ידיעה מסוימת ויודעים משהו קרוב זה חסר כל חשיבות מה גם שהמוגבלות היא לא רק עקב קוי חשיבה מוגבלים של כל תרבות אלא גם כל אדם חושב על השני שהוא טועה מה שאומר שגם השני חושב עליו כך וזה דבר ששולל יכולת הכרעה אמיתית בלי לערב בחירה אישית לשמוע לעצמו וגם זה ש99.9 מהעולם לא עושים שום שינוי משמעותי בחייהם עקב דעות שהשתנו להם מראה שאין משמעות… Read more »
ראה נא חביבי ישנה בעולם הגישה האגנוסטיקנית, שמקבלת את האפשרות הזו שאין לנו דרך להגיע לאמת ולכן אין טעם לחפש אותה, אך אגנוסטיקן אמיתי, גר בחבית כמו דיוגנס, כי הוא לא יודע אם מה שאומרים הרופאים נכון, ולא יודע אם כדאי להתחתן ועם מי, ולא יודע האם הגיוני לרכוש דירה ולקחת משכנתא, ולא עובד אצל אף אחד כי הוא לא מאמין שמישהו יודע מה הוא עושה ומה הוא אומר וכו'. אבל, מי שבמציאות מקבל החלטות כל הזמן, כמו כל האנשים השפויים, גם בנושאים מאד חשובים, בטחון, כלכלה, נישואין, אהבה, מוסרית, וכו'. לא יכול פתאום כשמגיעים למשמעות החיים להיתמם ולהיתלות באגנוסטיקניות.… Read more »
אריה
1 year ago
ידוע הרי שגם המצרים היו מלים את עצמם ראיתי היום שהתפרסם שעשו בדיקת סי טי לאיזה פרעון ורואים שהוא היה מהול
אז מה הפשט בזה שיוסף הצדיק הראה לאחים שהוא מהול? מה ההוכחה הרי גם המצרים היו מהולים
זה לא נכון ש'המצרים היו מלים את עצמם', אלא שהיו מצרים שמלו
גם זה מוזכר בחז"ל שהיו מצרים שמלו
כמו שהיום יש יהודים שעושים נזם באף
אבל עדיין זה מהווה סימן, גם אם יש עוד אנשים כאלו
אלו שמלו הם בד"כ חלק מהכהנים וחלק מהפרעונים, יוסף לא היה לא זה ולא זה אלא ממוצא שמי
איששמחומצליח
1 year ago
שלום. יש לי שאלה לגבי התורה והקדמה הטכנולוגית. ושאלה זה מטרידה אותי הרבה יותר משאלות על תורה ומדע. נראה שחלקים רבים מהתורה מיושנים עם ההתקדמות הטכנולוגית שיש לנו היום. הדבר בא לידי ביטוי בשני אופנים, 1. במצוות, 2. ובנבואות העתידות. לגבי המצוות, חלק גדול מהן עוסק במצוות חקלאיות ובמצוות בעלי חיים. זה הגיוני לפני 3000 שנה, או אפילו לפני 150 שנה, כאשר רוב הכלכלה הגיעה מתוצרת מקומית והיה שימוש מועט בטכנולוגיה. אבל עכשיו הם נראים מיושנים לחלוטין. לקט, שכחה, פאה, פרט, עוללות. לא כך קוטפים שדות בימינו. ואלה כעת דרכים מאוד לא יעילות לתמוך בעניים, זה לגמרי לא מעשי עבורם.… Read more »
1. נכון הדבר שרוב המצוות עוסקות ברקע שרחוק מעולמינו, זה משום שאנחנו חלק מהתרבות המערבית, שהיא אגב חלק קטן מהעולם, רוב האנשים בעולם חיים בתרבות שהחקלאות והשדה תופסות מקום מרכזי. גם בישראל זה היה כך עד לפני כמה עשרות שנים. אבל הראש היהודי מעדיף היי טק. זה לא אומר שהמצוות מיושנות בהגדרה, כי התורה ניתנה דווקא בזמן שניתנה מתוך תכנית מסויימת, היא כיוונה לרקע של זמן נתינתה, ואעפ"כ התוכן שלה נצחי, גם אם לא מקיימים הרבה מצוות מהתושב"כ, תשווה יהודי חרדי לגוי, ותראה שהתוכן של התורה משנה את כל החיים. זה לא קשור רק לחקלאות או לא חקלאות, הרי רוב… Read more »
יישר כוח! לגבי 1. האם הרעיון הוא שלמרות שרוב המצוות אינן רלוונטיות בצורתן המקורית בזמננו, אנו לומדים מהן דרכים טובות בחיים שהשם אוהב? כמו שציינת, אנחנו למדים מפריקה וטעינה שטוב שיש ארגון ידידים אף שאין זה המצווה ממש (אני לא כל כך משוכנע, גם לגויים יש צדקה וארגון ידידים מבלי לדעת על לקט, שכחה, פריקה, טעינה? או שאולי הם קיבלת זאת מאיתנו?) מה לגבי לימוד הפרטים הקטנים של אותן מצוות, האם אלו רלוונטיות בתקופתנו? לגבי 2. אולי יהיה לך מראה מקום לאותו ר' חיים שמולביץ? כשאתה אומר לשון ציורית, האם זה שונה ממי שרוצה לומר שאברהם ושרה הם ציוריים (כמו… Read more »
1. מי שלוקח את התושב"כ בלבד, באמת יהיה נבוך שלא לקיים רובה, אבל מי שהולך עם התושבע"פ הרי היא מציירת אורח חיים מלא על פי התורה, שעיקרו רעיוני. גם חקלאי מפריש תרו"מ וכו' רק אחרי האסיף, ומה עושה כל השנה? רוב המצוות שעושים מוגדרות כדרבנן, גם בזמן המשנה, זו צורת חיים על פי התורה וקיום הברית עם ה', לא צריכים בהכרח הרבה מצוות דאוריתא בשביל זה. לגבי ה'ידידים' של הגויים, התורה אומרת שזה טוב, אם הגויים גם חושבים כך, בין אם למדו מאיתנו בין אם לא, זה נפלא ביותר. האמת היא שהמרקם החברתי אצל הגויים שונה גם אצל התרבותיים ואין… Read more »
בהתחשב במה שאמרת, ייתכן שחלק ממה שמטריד אותי בקשר 1. נובע מכך שאין לנו סנהדרין או רבנים מספיק חזקים להוסיף לתושבע"פ הלכות המתאימים לעולם ההייטק שלנו. במקום מסכת בבא קמא או מעשרות, הייתי רוצה מסכת "תכנות מחשבים", מסכת "פיננסים בינלאומיים", מסכת "מכונית", מסכת "רובוטים תעשייתיים" וכו'. זה נשמע מצחיק, אבל אני לא צוחק בכלל. ובמקום זה, כשיש איזה שאלה הלכתית בימינו, כל רב מנסה כמיטב יכולתו להתאים הלכות שתקנו/פורשו לפני 2000 שנה – לעולם אחר לגמרי. אני לא מתלונן, זו רק המציאות, השיבה שופטינו כבראשונה…
אכן, בהחלט שאלות מוסריות כבדות משקל אינן מוכרעות בצורה שמחייבת, ולכן אין בהן הלכה פסוקה אלא אנרכיה
זה לא בהכרח ענין של 'להוסיף מצוות', אלא לקבוע תשובות לשאלות מוסריות, להכניס אותן לתחום ההלכה, ולא להתעלם מהן מפני שאינן מוזכרות בספרות ההלכה
לגבי שאלתי בענין נבואות העתידות, בהתבוננתי בפרשת השבועה, נתקלתי ברא"ם על "ויירא יעקב מאד" שחולק על הרמב"ם בענין הבטחה לטובה, ולדבריו, גם נבואה לטובה יכולה להתבטל אם גברו העוונות, וכמשמעות הגמרא ברכות ד. " ראוים היו ישראל ליעשות להם נס בימי עזרא כדרך שנעשה להם בימי יהושע בן נון. אלא שגרם החטא." אלא החילוק שנבואה לטובה לא יתבטל לגמרי אלא יתקיים במקצתו, וכמו שהיה בבית שני, ונבואה לרעה יכולה להתבטל מכל וכל אם חזרו בתשובה. ולפ"ז אין כל קושי מנבואות המדברות בדברים מיושנים. שבאמת אם היינו זוכים, היו מתקיימים במלואם לפני אלף שנים, ובעונותינו שרבו יצאו מהן מה שיצאו, וצריכים להתקיים… Read more »
אליהוא
1 year ago
מתוך מסכת סופרים (ו ד): אמר ר' שמעון בן לקיש, שלשה ספרים נמצאו בעזרה, ספר מעון, ספר זעטוטי, ספר הוא. באחד מצאו כתוב מעון, ובשנים מצאו כתוב מעונה אלהי קדם, וקיימו שנים וביטלו אחד; באחד מצאו כתוב וישלח את זעטוטי בני ישראל, ובשנים מצאו כתוב וישלח את נערי בני ישראל, וקיימו שנים וביטלו אחד; באחד מצאו כתוב אחד עשר הוא, ובשנים מצאו כתוב אחד עשר היא, וביטלו אחד וקיימו שנים. השינויים מ'מעון' ל'מעונה' ומ'הוא' ל'היא' הם אופייניים למה שיש גם היום, יש הבדלים מעטים בנוסח המסורה של מלא וחסר וכדומה, ברמת האותיות. אבל השינוי של 'זעטוטי' ו'נערי', איך הוא קרה… Read more »
יש מושג של טעות פרוידיאנית, שאדם מתרגם לעצמו בראש מלה וכותב את מה שהוא חושב עליו (יש צילום של מזוזה שכתוב בה 'ואכלת' במקום 'ואהבת', וכתבו עליה שהסופר כתב לפני ארוחת בוקר) ואולי היה פעם מישהו שעשה תיקון, ואחרים חשבו שזה נוסח מקורי והעתיקו ממנו בתמימות בתיאוריה הכל אפשרי, השאלה היא האם בעזרה שמרו ספרים לא מוגהים, והרי מן הסתם בעזרה היו הספרים הכי מיוחסים אמנם בלא"ה קשה איך היו בין הספרים בעזרה כאלו הבדלים, הרי דברים במקדש נשמרים בחרדת קודש ומדקדקים בהם תמיד וכי לא שמו לב לכל ההבדלים האלו? ולכן אפשר לומר שהספרים האלו לא היו בעזרה כספרי… Read more »
ראיתי מזוזה שכתוב בה במקום ואכלת ושבעת, ואכלת ושתית…
ר. ה.
1 year ago
שלום,
אני קורא לפעמים פוסטים ישנים לפי התויות למעלה, ויש שיש בהם עשרה דפים של קישורים לפוסטים. אני אוחז בדף השלישי, אך לעבור לדף השלישי אני צריך לגלול את הדף הראשון עד למטה, להקליק על הלינק לדף השני, לגלול עד למטה וכו', עד שאני מגיע לדף שבו יש את הלינקים שאני מחפש.
יש מצב שיהיה הלינק לדפי הלינקים (גם) למעלה? או שיהיו כל עשרה המספרים ביחד (בלא …)?
תודה על הכל! האתר נגיש מאוד.
איששמחומצליח
1 year ago
סליחה על העברית הגרועה
לכבוד צוות האתר
מה דעתך לגבי תקופת המבול?
נראה כי אנו מוצאים שיש ציוויליזציה רציפה מלפני ועד לאחר זמן המבול. למשל, היו פירמידות במצרים בערך משנת 2500 לפני הספירה. ולפי הכרונולוגיה התקנית של התורה, המבול לא התרחש עד לשנת 2200 לפני הספירה בערך. יש גם הרבה עדויות אחרות לציוויליזציה מתמשכת מלפני תקופה זו ועד אחריה. האם יש לך כרונולוגיה אחרת בתורה, ואם כן מה? או האם יש לך גיל שונה של הפירמידות ועדויות אחרות לציוויליזציה מלפני המבול?
ניסיתי לחפש באתר, אבל לא מצאתי שום דבר לגבי השאלה הזו ספציפית, סליחה אם פספסתי משהו.
(סליחה על העברית הגרועה) שלום רב! יש לי שאלה איך חלק מהראשונים הבינו את מסורת ספר התורה. רש"י על פי הרבה כתבי יד אומר "תיקון סופרים שהפכו רבותינו ז"ל לכתוב כן". יש גם את רבי יהודה החסיד שאומר שנוספו פסוקים מסוימים לתורה כדי להסביר פסוקים בדברי הימים. ושדוד המלך מחק פסקאות שלמות מהתורה והכניס אותם לתהילים. ראיתי את אלו (מרק שפירו) שאומרים שהרבנים האלה לא מסכימים עם עיקרי האמונה של הרמב"ם, שכל התורה שיש לנו זהה לזה של משה. אבל גם בלי הרמב"ם לכאורה אין שום הגיון בדברי הרבנים הללו? לגבי רש"י, הביטוי "רבותינו ז"ל" מתייחס תמיד לתנאים ולאמוראים. רש"י… Read more »
ראשית, האמונה שכל התורה מן השמים – היא כתובה בדברי חז"ל סנהדרין פרק עשירי, ולא ברמב"ם. כל האומר אין תורה מן השמים, ואפילו פסוק אחד – אפיקורוס. שנית, במקרה של תיקון סופרים, יש מחלוקת המפרשים, שליברמן הראה שהיא כבר מחלוקת המדרשים השונים, האם הכוונה דברים שחז"ל שינו, או שזו תכונה לשונית של הטקסט המקורי. גם לפי הפירוש הראשון, שהתנחומא מחזיק בו, מכיון שזה עבר במסורת, הרי זה תואם לעיקר האמונה, המסורת העבירה את הנוסח הראשוני ואת השינוי בקריאה שהסופרים עשו מפני כבוד השכינה. הסופרים אינם חז"ל, הזוגות והתנאים, אלא אלו שקדמו להם, וכבר נשפכו דיותות על הכוונה של המונח הזה… Read more »
האם גם ה"סוד" של האבן עזרא נחשב "דעות יחיד קיצוניות"? שה"סודות" שלו לא עברו במסורה כלל, הם כולו פרי מחשבתו (חוץ מהפסוקים ההאחרונים שבתורה שכבר נחלקו בזה חז"ל).
כאשר החכמים תרגמו את התורה ליוונית לתלמי המלך ועשו כמה שינויים, האם זה מעין מה שכתבת, שבתקופה קדומה עשו שנויים לספר תורה מפני הצורך, פעם בספר תורה יוונית, פעם בספר תורה עברית? גם שאלה הלכתית צדדית, האם התורה שעשו לתלמי המלך כשר?
1. למרות זאת, האבן עזרא כאדם מקובל כאחד מחכמי ישראל ולא נפסל, ולכן שדעותיו אינן פסולות למרות שהן דעת מיעוט.
2. לא, זה היה שינוי שרירותי לפי הראש של תלמי, אמנם חכמים פסקו שספר תורה יווני כשר, ואין לנו דרך לדעת אם הכוונה בנוסח של השבעים (המקורי לפי מה שספרו עליו חכמים) או לנוסח אחר, ולכן אין לי תשובה לשאלה, מסברא אינו כשר, כי אלו שינויים שרירותיים בשביל המלך אישית, למשל להשמיט את המלה ארנבת, אבל לא רואה דרך לתת תשובה ברורה.
אני יודע שזו דרכו של אבן עזרא לפעמים להתווכח עם חז"ל כשאמרו דבריהם מסברא, אבל כשיש קבלה, הוא לא מתווכח ("אם קבלה נקבל"). האם זה אומר שלפי אבן עזרא, אין לנו מסורה וקבלה מהיכן באה הטקסט של התורה, אם ממשה, אם מנביאים אחרים אנונימיים? וזו נחשבת לדעה לא פסולה, אלא מיעוט?
הקבלה היא כללית, וכנראה הוא הבין שזה לא סותר שיש כמה מלים שהם מיהושע ולא ממשה, לפי העיקרון של יב' הפסוקים שהם מיהושע. הוא לא דיבר על נביאים אנונימיים, אולי הקיש ממה שייחסו כמה פסוקים ליהושע, שא"כ סמכות התורה היא שנחתמה ע"י יהושע, ולכן יתכן שהוא כתב הבהרות במקום שלא משנה את התוכן.
לפי דבריך שהיה סמכות ליהושע כעין משה רבינו, שנחתמה התורה על ידו, אולי יש ליישב קושית הראשונים יבמות עא: "לא ניתנה פריעת מילה לאברהם אבינו (אלא ליהושע)". שהקשו "אלה המצות- אין נביא רשאי לחדש דבר מעתה". ולפי דבריך, אולי יש ליישב שכלל זה לא נאמר כלפי יהושע, שנחתמה התורה על ידו.
נוריאל
2 years ago
אני לא רואה אפשרות להגיב על המאמר כאן: https://rationalbelief.org.il/%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%9A-%D7%94%D7%AA%D7%A7%D7%95%D7%A4%D7%94-%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%A1%D7%99%D7%AA/#_ftn7 ואולי לאיזה סיבה החסימה של אתרוג מסתירה התגובות שם אינני יודע. עכ"פ ראיתי הערה על המאמר(אינני מבין בעניין וההערה לא אומרת לי כלום, אולי לכם יהיה עניין להתייחס לזה)-בעמוד לאחר מכן הם מדברים וההודעה הנ"ל מצוטטת אך אינני יודע עם תוכן הדברים קשור למאמר. וז"ל ההערה: למען היושר ראוי לציין שהמסמך ברציו מבוסס על מאמר של עו"ד חפץ . אבל מאמר זה אינו מכיר את : א. הכתובות המלכותיות של מלכי פרס שבכל אחת מהן יש ייחוס של המלכים למלכים קודמים ומהם מתקבלת על פניו רשימה כרשימה המקובלת על החוקרים. ב.… Read more »
אכן המאמר על התקופה הפרסית היה חסום לתגובות משום מה, עכשיו פתחתי
המאמר ברציו מזכיר הרבה פעמים את ד"ר חפץ
ובניגוד לדברי הכותב שם המאמר כן מתייחס לכל הנושאים שהועלה, דוק ותשכח…
האמת היא שהכותב שם, הרב אליעזר גרינבוים, ידידי הטוב, קרא את המאמר אולי לפני כמה שנים, אבל מאז המאמר עודכן
בין השאר בעקבות שיחות איתו ובעקבות דיונים של אנשי פרויקט 'המטרה אמת' שעסקו בכך
למשל בתחום האסטרונומי גם מוזכרים במאמר ברציו שמותיהם של החוקרים שעובדים יחד עם הרב גרינבוים, כגון רועי לוטן גלזר, כפי שתראה עיני המעין מישרים למשל בהערה 10, ועוד
יש מחלוקת אחרונים
הסמ"ע סובר שזה רק בדאוריתא
והחזו"א סובר שזה גם בדרבנן
בכל מקרה לא ידוע אם כשרק אדם פרטי שומר מובטח לו ג"כ או שצריכים שכולם או לפחות רוב ישמרו
אנחנו לא נבקש שה' יברא אבן שהוא לא יכול להרים, כי זה סתירה לוגית
לא נרצה שה' יברא משולש שהוא עגול כי זה סתירה לוגית
וא"כ איך אנחנו קיימים? הרי ה' הוא בהגדרתו ההויה הכוללת והמוחלטת, זה סתירה לוגית שאנחנו קיימים לעצמנו
עונים שזה סוד הצימצום…
יש אפשרות להרחבת התשובה? כי לכאו' אם זה מוסכם שה' לא יכול לעשות משהו שהוא מכת הנמנעות איך זה יתכן, מה זה עוזר שאומרים שזה סוד?
לא נכון שזה מוסכם, יש בזה מחלוקת גדולה בין הקדמונים
אבל הקדמונים לא הגדירו את הנמנעות כסתירה לוגית אלא כסתירה פנימית
אבל הצמצום אינו סתירה פנימית אלא רק קושי הגדרתי שנובע מעצם היותינו מצומצמים
וכמו כל מהות המציאות הרוחנית, נצח, מעבר לזמן, שאינו נתפס אצלינו, אבל בהכרח קיים
אם ה' הוא במהותו ההויה המוחלטת המציאות המוחלטת זו הגדרתו, מכאן גם נובע השם יקוק, עיין כוזרי ד, כה,
ואם הגדרת משולש היא מצולע שיש לו 3 צלעות ריבוע הוא מצולע עם 4 צלעות, לא יכול להיות משולש שהוא ריבוע כי הם סותרים במהותם
ואם עצם הגדרת ה' היא ההויה לא יכול להיות אותנו שאנחנו מחוץ להויה
לא הבנתי למה זה לא סתירה פנימית?
אני אכן לא יכול לתפוס את נצח ואין סופיות אבל אפשר להבין את המושגים האלו
ובכל מקרה אין בהם סתירה
כי זה לא
מה לעשות
משולש ומרובע הן שתי הגדרות מקבילות סותרות
ואילו 'הויה' ו'קיום של בני אדם' אינן הגדרות מקבילות סותרות
אלא שני מושגים שאף אחד מהם אינו באמת מובן לנו כל צרכו
משה
2 years ago
איך אפשר להראות בכלים שכליים שיש רק א-ל אחד?
(לא מצאתי מאמר שמדבר על זה)
ממש תודה רבה
ואם הוא יטען חס ושלום שהבורא הראשון לא משגיח או שהבורא המוגבל ברא את העולם שלנו מה נשיב?
(אפילו שזה שאלה תיאורטית, כי ממה נפשך אותו אחד צריך להקשיב לה' שהרי ברור שהוא יתברך השולט בעולם)
מה זה משנה לנו? בסופו של דבר חייב להיות סיבה ראשונה ומי ששולט בעולם מייצג את הסיבה הראשונה
אנחנו לא יכולים להוכיח שהבורא משגיח, אבל כך הוא אמר, ומי שלא רוצה להאמין לו, זו בעיה שלו
ערב טוב לצוות האתר הנכבד. כאדם מאמין ושומר מצוות שכבר מספר שנים מתעניין בנושא אמונה ומחשבה… רציתי לשאול שאלה כללית בנוגע לספרים שעוסקים בענייני תאולוגיה וכד'. ספר שנכתב ע"י אדם חילוני/לא ירא שמיים/מיכי אברהם ועוסק בסוגיות האמונה השונות (או נותן מידע על דתות שונות-כמו לקסיקון דתות) שאין בספר עצמו דברי כפירה ויש בדברים שבספר איזה חיזוק או בירור ותשובות לאמונה היהודית (למשל יש ספר של פרופ' ליבוביץ בשם "הבעיה הפסיכו פיזית" שנותן איזה חיזוק באמונה ואין באותו ספר מהדעות המשובשות של פרופ' ליבוביץ) האם יש איזה בעיה הלכתית בקריאת אותם ספרים? (מובן שזה לא מומלץ לכל חרדי מבית שרק יצא… Read more »
ספרי מינות אסורים בקריאה אא"כ לומד להבין ולהורות
ספרים שכתבם מין אבל אין בהם מינות אינם אסורים כי ההלכה לא אוסרת
יש ענין כמו שכתב השומר אמונים, ואפשר להבין זאת, כי גם אם אין כפירה יתכן דברים שליליים
מצד שני לפעמים תורה היא וללמוד אנחנו צריכים
לגבי הספרים מדעי החופש וכו' לא למדתי בעיון בגדול יש מה ללמוד מהם
מה בנוגע ללקסיקון הדתות שהזכרתי? הרי יש בעיה ללמוד דתות אחרות… (ובמקרה שלי אני לא ממש לומד לעומק אלא מלמעלה ככה.. ולכן אני שואל)
אגב שאלתי באתר "דין" (בתגובות) את אותה שאלה והשיבו קצת שלא בפשטות… (נראה שבגלל שאני שואל בפורום של האתר הזה והוא משמש כל היום לדיונים בנושאי כפירה, התשובה שלכם קצת יותר "פושרת" מהם..)
ראיתי מה השבתם.. אבל מכיוון שזה נושא חשוב אשמח שתסבירו קימעה את תשובתכם (שהרי הקורא בספרים החיצוניים נמנה בין אלו שאין להם חלק לעולם הבא) למשל לקסיקון דתות זה לא ספר מינות ממש אך זה ספר בו ניתן ללמוד על אופן עבודתם של עובדי אלילים וכד' שנראה מהרמב"ם שכותב על כך בע”ז פ”ב ה”ב שאסור… ועוד למשל בנוגע למה שהשבתם לי ש"ספרים שכתבם מין אבל אין בהם מינות אינם אסורים כי ההלכה לא אוסרת" באתר הנ"ל הביאו את דברי החזו"א שאמר שאסור להחזיק בבית ספר של כופר גם אם אין בספר דברי מינות… (משמע שזה דעת יחיד אבל עדיין לא… Read more »
נא לכתוב ברור מה השאלה
לקסיקון דתות אכן אסור כי יש בו דברי מינות, מותר רק להבין ולהורות
ספרים שכתבם מין אבל אין בהם מינות אינם אסורים לפי ההלכה, בספר חזו"א לא כתוב הלכה אחרת, סיפור שמישהו מספר בשמו אינו הלכה. כוונת החזו"א היא בספר שיש בו תוכן על החיים ועל איך ראוי וטוב לחיות אותם, או ספר לימוד לילדים, שבהם עשויה להיות מובעת השקפה מעוותת, אזי לא טוב להחזיק אותם בבית, אבל זה לא קשור לאיסור של ספרי מינות.
החזו"א עצמו קרא למשל ספרי רפואה שנכתבו ע"י גויים, וכל גדולי ישראל הסתכלו לפי הצורך בספרים שנכתבו ע"י גויים
הבנתי תודה רבה.
מהי ההגדרה של "להבין ולהורות"? "להבין" זה גם סתם ללמוד מתוך התעניינות בדתות??
במקרה שלי זה לצורך הבנה רחבה יותר של היהדות ולמה הטענה שלה היא ההגיונית ביותר ודע מה שתשיב וכו' (בנוסף, אני לא ישקר… זה באמת נושא מעניין ואחת הסיבות זה גם סתם התעניינות.. אך זה ממש לא העניין העיקרי)
האם המקרה שלי עונה להגדרה של "להבין ולהורות"?
אגב, מניין שהחזו"א קרא ספרי רפואה? (תמיד סיפרו לי שהידיעות שהיו לו ברפואה שייעץ למומחים ששאלו וכד' – "הכל היה ממס' חולין")
ובנוגע ללימוד (בעיון בעלמא) על המצוות ןכד' של המוסלמים מתוך ספר של יהודי שומר מצוות (למשל הספר "מאחורי הקוראן" שמראה על ההבדלים בין היהדות לאיסלם ומראה גם על ליקויים באיסלם) או שאר אנשים שאינם מאמינים באיסלם ומציגים את העניינים בהסתייגות מסויימת
האם זה אותו הדין כמו תשובתך הנ"ל? שהרי לא מדובר בע"ז ממש…
"ספרים שכתבם מין אבל אין בהם מינות אינם אסורים כי ההלכה לא אוסרת" – אכן אני נוטה לומר כך שהרי למשל אם אנשים צריכים ללמוד חשמלאות ומחברי ספרי הלימוד הם לא אנשים יראי שמיים וגם ודאי מינים ואפיקורסים ונראה שאין בזה בעיה… אך לא מצאתי מקור ברור לזה אלא ההפך ואשמח לשמוע ממך על מקורות להיתר (בין ללימוד מקצוע ובין לסתם לימוד לצורך הבנת נושא פלוני) ראיתי בפסקים ותשובות (רמ'-רסו'): עמ' רפא – "האיסור ללמוד בספרי מינים ואפיקורסים: ……ואפילו דבר טוב או דברי תורה אסור ללמוד או לשמוע ממינים, וגם אם הובאו דבריהם בספרי ישראל צריך ליזהר מהם. והאיסור הוא… Read more »
החזו"א מדבר על ספרי לימוד לילדים, שנכתבו ע"י אנשים שמפיצים מינות באידיאולוגיה
לא על ספר סתמי שנכתב ע"י איש מקצוע, שבמקרה הוא תינוק שנשבה
מינות הוא הפצת דברי כפירה בלע ולעג, לא אדם נייטרלי
הספר קובץ אגרות זמין כאן
אכן אתה צודק
ומה דעתך על שאר מה שהעתקתי? שהרי מובא משם שגם ספר ללא מינות שכתבו מין אין לקרוא ואולי גם אסור להחזיק בבית לפי החזו"א (שודאי לא מחלקים בין ספרי ילדים למבוגרים לעניין ההחזקה בבית)?
(במקרה אני מחזיק בלקסיקון דתות נדיר שקשה מאוד להשיג, אבל אני לא קורא בו כרגע עד שאקבל היתר… לדעתך יש מקום להקל בזה?)
דן אותך לכף זכות מאחר ואתה מוצף בשאלות ועונה בכל מאמרי האתר כנראה שלא הבנת את השאלה העתקתי מהספר פסקים ותשובות ולא חזון איש ושאלתי מה דעתך על שאר מה שכתבתי, אני העתיק שוב את השאלה: אתה כתבת – “ספרים שכתבם מין אבל אין בהם מינות אינם אסורים כי ההלכה לא אוסרת” – ראיתי בפסקים ותשובות (רמ’-רסו’): עמ’ רפא – “האיסור ללמוד בספרי מינים ואפיקורסים: ……ואפילו דבר טוב או דברי תורה אסור ללמוד או לשמוע ממינים, וגם אם הובאו דבריהם בספרי ישראל צריך ליזהר מהם. והאיסור הוא אפילו במקום פיקוח נפש, וכל שכן שלא הותרה הקריאה בהם בשביל ריוח ממון….… Read more »
הוא מביא בשם החזו"א שאסור להחזיק ספרי כפירה שכתבם מין גם אם אין בהם כפירה וזה מה שאמר החזו"א בהקשר לספרי ילדים ואין סיבה שזה יהיה שונה לספרים של מבוגרים…
ובלי קשר לדברי החזו"א הוא כותב דברים נוספים (עם מקורות נוספים ולא רק מהחזו"א) ואני שואל גם על שאר הדברים שכתב…
למרות מה שכתב (מקווה שעיינת במקור כי שם הוא מביא את כל מקורותיו) לדעתך אין איסור להחזיק ספרים שאין בהם כפירה שכתבם מין?
במחילה, לא הבנתי.
ביארת לעיל שהוא מדבר על ספרי ילדים וכו'
אבל למה שזה לא יהיה שייך גם למבוגרים? הרי מדובר באותו מצב והחזו"א לא רוצה ששמות של כופרים יקבלו לגיטימיות בבתי שומרי מצוות ולכן מסתמא יאסור גם המצאות ספרי בוגרים..
ובנוגע לשאר מה שכתב (עם מקורות נוספים שאין לי זמן להעתיק כרגע) שהביא שאסור לקרוא בספרים שחיברם מין גם ללא מינות – לדעתך לא נכון? יש לך מקורות הפוכים?
הנושא היה ספרי לימוד בבית הספר, שמטרתם חינוכית, וכשנכתבים על ידי כופרים, גם אם הנושא הוא לא ביקורת המקרא, הם נכתבים ברוח הכפירה
וזה לא רלבנטי למקום שבו אין ביטוי לכפירה
לקרוא ספרים שכתב גוי ואפילו עובד עבודה זרה, כל עוד הנושא לא קשור להשקפות, לא נאסר מעולם, שמואל קרא בספרי אסטרולוגיה, הגר"א ציוה לתרגם את אוקלידס, וכן דוגמאות לרבבות
הוא מדבר על ספרים שגם אם אינם מדברים בגלוי על כפירה בבורא עולם או ביסודות האמונה, מתוך נימת דבריהם ותוכן הספר יש זלזול והשפעה של השקפת עולמם, גם סיפור יכול לבטא השקפת עולם
שמעיה
2 years ago
שלום רב
אשמח אם תעדכנו את הקישור להורדת האתר אופליין, כי אני לא חשוף לאתר בדרך כלל, ואני רוצה להוריד את כולו.
עדכנו אותי בבקשה במייל את תשובתכם, כי אין לי גישה לאתר בדר"כ.
אין מאמרים שמוקדשים לנושא זה ספציפי
אבל בקטגוריה תורה שבעל פה יש מאמרים על סגולתם וגדולתם של חכמים, למשל כאן הערה 2
מרדכי
2 years ago
בהקשר לסדר המשניות ע"פ גודל המסכת [במאמר על יגאל בן נון]
אציין כי הרב ר' מרגליות כבר הראה [כמדומני בתחילת ספרו מרגליות הים] כי המסכתות מסודרות לפי גודל כלומר – מס' הפרקים. ומרחיב שם בחשבון זה
כנראה משהו משמועה זו נתגלגל ובא לידידינו המלומד עד אימה
יש אכן אלמנט כזה, רק שזה לא מהווה ההסבר היחידי, כי יש ממנו כמה וכמה חריגות, ולמשל סדר זרעים אין בו בכלל את השיקול הזה. בדרך כלל המסכת הראשונה בסדר היא החשובה והמרכזית, וממילא גם הארוכה. כלומר האריכות עצמה היא סימן למרכזיות, ולא רק סיבה טכנית.
טלי זאבי
2 years ago
יעקב זאבי
שלום וברכה
להלן דברי פרשנות של ד"ר בן חיים על הסיבה לשואה כפי שמצטט מדברי המרן. "בהמשך, התייחס לדבריו של הרב עובדיה על נושא השואה שאמר כי השואה זה גלגול נשמות של החטא הקדמון של העם היהודי, עליו אנחנו לכאורה נענשים בכול הדורות". 1.האם הרב משתמש במושג נוצרי בכדי להצדיק רצח של ששה מיליון בני אדם, שבמסמכי היסוד שלהם נרשם שהם יהודים ?
2.האם לעובדה שרוב הניספים היו אשכנזים, יש חלק בתיאורית הגזע החדשה של ישראל השנייה ?
לא הבנתי את 2, נניח וכן אמר מה שאמר, למה זה מהווה הצדקה? איפה ההצדקה?
פלוני
2 years ago
שלום וברכה,
האם יש מאמר באתר שעוסק בסוגיית הריגת כינה בשבת?
לפי מה שראיתי, רוב הרבנים סוברים שחז"ל לא טועים במציאות… אבל עדיין לא ראיתי שיש ראיה לכך שכינים נוצרים מזיעה…
תודה רבה
המאמר שמלונקק עוסק יותר במה עושים למעשה… ואני מכיר את המחלוקות
השאלה שלי יותר על האמירה עצמה של חז"ל שכינים אינם פרים ורבים…
האם אפשר להגיד שזה טעות או לא מאחר וראיתי תמיד שטוענים שכשיש סתירה בין חז"ל למציאות הולכים ע"פ דברי חז"ל…
לפי אותם טוענים (נראה כדעה המקובלת) חז"ל לא יכולים לטעות במציאות כלל וכל דבריהם ברוה"ק ולא אומרים שהם הסמכו על חכמי הטבע של זמנם…
ראיתי בספר "המדע שבתורה" שהביא שהגישה שחז"ל לא טועים נדירה ייחסית אצל האחרונים ויש מהם שאפילו כותבים שהאומר כך כופר בתושב"ע וכד' (כמדומני החזו"א אמר כך) ומאידך שהיו בין הראשונים והגאונים ועד ימי ר' אברהם בן הרמב"ם שלא ראו צורך לשלול את האפשרות שחז"ל טעו והנטייה השוללת אפשרות לטעות התחזקה ביותר אצל גדולי האחרונים. האמת שראיתי אצל הרב משה לוי זצ"ל שיצאו כנגדו מספר אברכים על שדיבר בעניין הכינה בשבת ושייתכן וחז"ל טעו אך עדיין לא ברור לי מה הכוונה שבדבריך "מתווכחים עם דעות מדעיות מקובלות" כשרואים בעניים עובדה מסויימת אפשר להגיד שהדבר לא כמו שרואים? הרי זה לא "דעה"… Read more »
שמעתי שאומרים בשם הרב מבריסק שאם מוכיחים ע"פ התורה ששולחן (למשל) זה שור (אם אני זוכר נכון) אז ע"פ האמת השולחן זה שור למרות שאנחנו רואים ההפך…
קשה לקבל את זה אבל נראה לכאורה שהרב מבריסק השיב על השאלה…
מה דעתך?
אבל לא צריך לתת הסבר איך זה שאנחנו רואים דבר ברור שלא כמו שכתוב בתורה?
כי אם הולכים בדרך הזאת עד הסוף, לא צריך שום "חיבורים" דחוקים עם טענות המדע אלא צריך לעמוד על כל דבר שאומרת התורה ללא ניסיון לגשר…
אלו שתי שאלות נפרדות: 1) מה האמת, 2) איך זה מסתדר עם מה שידוע לנו
לגופו של דבר, הרשב"א כותב כי כל דבר בתורה שסותר את מה שידוע לנו, ואין קבלה שהוא כפשוטו, אפשר לומר שאינו כפשוטו
מה נחשב "קבלה שהוא כפשוטו"?
אם רש"י על התורה כותב דבר מסויים שלא מסתדר עם המציאות הידוע לנו
ניתן לומר שמה שרש"י אומר זה דברי אלוקים חיים ולכן מקבלים את דברי רש"י למרות שזה לא נראה כך בפועל?
כי ראיתי במקורות שונים שאומרים שרש"י על התורה נכתב ברוה"ק ו"מהשמיים הסכימו לפירושו שהוא אמת"
ואם כך אני מבין שדברי רש"י על התורה הם "קבלה" שאין לערער עליה
אני צודק?
אוקי… אפשר להרחיב את התשובה קצת?
אם רש"י על התורה זה לא קבלה, מה כן נחשב קבלה?
ומה הכוונה של אותם המקורות שאומרים "מהשמיים הסכימו לפירושו שהוא אמת" (לצערי אני לא זוכר כרגע מי אמרו זאת אבל ודאי היו אנשים גדולים ומפורסמים)
קבלה זה דבר שבהכרח מוסכם על כולם, ודברי רש"י לא תמיד מוסכמים על המפרשים
מה שמסכימים מהשמים לא נוגע לענין, אלו ואלו דברי אלהים חיים, ועל דברי שני הצדדים מסכימים מהשמים
כשהרשב"א דיבר על 'קבלה' הוא לא דיבר על דברים 'מוסכמים', אלא על דברים מקובלים, שמקובלים באומה מאז ומעולם
וגם לא דיבר על דברים שמהשמים מסכימים עליהם, אלא רק על דברים מקובלים באומה
הבנתי, תוכל לתת דוג' לדבר מקובל?
ובנוגע לשמים, מה המשמעות שהסכימו לדבר מסויים שהוא אמת מהשמיים? מה הוא שונה משאר דברים הנאמרים ע"י חכמים שונים?
אם בפועל רואים שהוא לא אמת ולא הולכים לפיו?
דבר מקובל זה למשל תחית המתים הנזכרת בנביאים, שאפשר לפרשה דרך משל, אבל מקובל באומה שהוא כפשוטו
לגבי עניני הסכמה מהשמים, זה לא משהו שיש לו השלכות להלכה, כי לא בשמים היא
אין לי איך להמציא לך כרגע את אותו המקור אז אני מבין שלא תוכל להשיב לי על כך
אבל תוכל להשיב לי על העניין השני ששאלתי
אם כולם דברי אלוהים חיים איך מוצאים שדבר מסויים לא נכון?
אין אומרים שדבר מסויים אינו נכון, להיפך, שתי האפשרויות נכונות, אבל מכיון שאי אפשר לעשות דבר והיפוכו ההלכה פוסקת כאחד מהם
וגם בעניני פרשנות, שני הפירושים יכולים להיות נכונים
זאת אומרת אף פעם לא נגיד שפירוש רש"י לא נכון, גם כשרואים שבפועל לא נראה כדבריו?
ותמיד מתייחסים לכל המפרשים כאל אמת?
(זה נושא שחשוב לי להבין אחת ולתמיד)
כדי להגיד שפירוש רש"י "לא נכון" צריך להיות חכם בסדר גודל של רש"י עצמו, לכן הרמב"ן אומר על רש"י הרבה פעמים "אינו נכון"
היחס של הקטנים בחכמה אל הגדולים מהם, שדברי הגדולים הם דברי אלהים חיים, כי הם נובעים מחכמת התורה
ואין זה סותר שהגדולים נחלקים ביניהם לבין עצמם
כדי להגיד שפירוש רש”י “לא נכון” צריך להיות חכם בסדר
גודל של רש”י עצמו
מה הכוונה? הרי זה ממש לא נכון…
ואם כך נאמר זאת גם על דברי הרמב"ם בעניין השמש שסובבת סביב כדור הארץ… ועל עוד הרבה דוגמאות…
(כי כמובן שאנחנו לא חכמים יותר מהרמב"ם)
אשמח להסבר.
אין זה סותר שהגדולים נחלקים ביניהם לבין עצמם
איך אומרים על פירושים שונים שהם נכונים בודאות אם סותרים אותם גדולים מאותו הדור וטוענים אחד על השני שהוא "טועה"?
אולי ניתן להגיד שהם דברי אלוקים חיים אבל איך ניתן להגיד ששניהם "נכונים"?
יש דברים שלא תלויים בחכמה אלא במידע, גם החכם הכי גדול בעולם, אם היה חי בזמן הרמב"ם, לא היה יכול לדעת את מודל האטום, למשל. אני יודע הרבה על מודל האטום, לא בגלל שאני כזה חכם, אלא בגלל שזה ידע נגיש בזמננו. במה שתלוי בחכמה – כדי לקבוע שמישהו טועה, צריך להיות חכם יותר ממנו, אחרת איך תדע שהוא טועה? אפילו ילד קטן או אדם טיפש יכול להעלות שאלה, כמובן, ולפעמים שאלה מצויינת, אבל בשביל להחליט שהשני טועה, צריך להיות חכם לפחות כמוהו, או משהו קרוב. ההסבר לדבר ששתי דעות יכולות להיות נכונות, ודברי אלהים חיים, ובכל אופן אחת מהן… Read more »
לצוות האתר שלום,
אני מחפש חומר על "תורה משמיים" זאת אומרת ההוכחות לכך שהתורה זה מסמך אלוקי
מצאתי באתר שלכם בין כל אלפי המאמרים מס' מאמרים על התורה כמסמך היסטורי, אבל אני פחות מחפש את זה, אני מחפש את הדברים שמהם ניתן להוכיח שהתורה ניתנה לעם ישראל ע"י הבורא
להוכיח שיש אלוקים זה דבר פשוט מאוד והגיוני מאוד לכל אדם חושב, אבל להוכיח שהתורה משמיים זה דבר נוסף וקשה יותר
אפשר להפנות אותי? (אשמח לחומר שאתם עומדים מאחוריו ולא טענות ממקורות שונים שאתם מסתייגים מחלק מהם וכד')
בתודה רבה מראש.
שלום רב
אתה מחפש את הדרך לדעת שהתורה היא לא טבעית ולא יצירת בני אדם
הפתח לשם הוא מן ההתגלות והנס, ראה למשל כאן, והעיקר, שהסיפור שהתורה מספרת, הוא ההסבר לכל המאורעות והקורות של עם ישראל, ושל העולם בכלל, ראה כאן על נבואות והיסטוריה.
בסופו של דבר ישנם שתי גישות להבנת העולם, האחת הגישה המטריאליסטית המסבירה את העולם מתוך עצמו, ומתעקשת שלא להכיר בשום דבר מחוץ לחוקי הטבע, והשניה הגישה האמונית המסבירה את העולם והקורה בו כמושפע מכח יותר חזק ממנו. והאדם בוחר את הדרך הקרובה לליבו.
שלום וברכה בהמשך הדיבייט על מגילות שפירא מצאתי את הסרטון הזה https://www.youtube.com/watch?v=rhsKGaUCxU4&t=1254s מה דעתכם? תודה ויום טוב
לא צפיתי
אבל נראה שהנושא כבר מוצה, ראה כאן
אני רק בחצי הסרטון ובינתיים לא ראיתי התייחסות לכל הטענות נגד פרופסור עידן שראיתי אם כבר הוא ממשיך לזרוק עוד תאוריות כמו שבר אילן טען. אך עדיין אתם ברמה גבוהה יותר בנושא של חקר המקרא ממני ויש שם טענות חדשות כמו שינויים משמעותיים וסתמיים, רציתי לדעת מה דעתכם.
אם יורשה לי גם להוסיף על פי עידן המגילה של שפירא מתאימה לכל מיני השארות ששמו על ספר דברים כמו שחוקי מלחמה נערכו לתוך ספר דברים ומכך התוכן של המלחמה עם סיחון נערכו כדאי שיתאימו לחוקים של דיני מלחמה. מה דעתכם?
לא מכיר את כל ההשערות, אבל אני מעדיף טיעונים מהשערות
אני מתנצל אך זה לא עוזר לי. המגילה של שפירא מתאימה לקביעות\השערות שחוקרי המקרא עשו, אני מבין שאתם כמובן נוגדים את אותם האשמות אך עדיין המגילה תומכת בהם לפחות על פי המידע שיש לנו כרגע מה דעתכם בנושא? תודה
בלינק שנתתי לעיל תוכל למצוא פירוט מדוע הטיעונים של דרשוביץ שגויים, וכן מאמרים מכמה חוקרים בנושא
אם יש לך טיעון ספציפי שנראה לך שלא זכה להתייחסות, אנא כתוב אותו בעברית צחה – ונשתדל להתייחס
ערב טוב, שאלה נוספת. רציתי לדעת בנוגע לזוהר בויקרא (י,א) שאומר שהעולם עגול ככדור וכו' כידוע המחזירים בתשובה מביאים אותו כהוכחה לכך שיש ידע מדעי בתושב"ע שהתגלה לפני גילויי המדע שמעתי מגיבים שונים על העניין הזה וחלקם אומרים שהיעב"ץ למשל אומר שיש באותו מקום בזוהר איזה התערבות חיצונית ולא מדובר בדברי רשב"י ממש והיעב"ץ עצמו כותב שהעולם שטוח כמו דיסקית עם כיפה הסוגרת עליו… (לא יצא למצוא את אותם דברי היעב"ץ) רציתי לדעת אם אתם מכירים את דברי היעב"ץ הללו? ואם כן איך זה שגדולים מתקופות קודמות סברו כך אם הדעה של היהדות אמורה להיות מאז ומתמיד שהעולם עגול? בנוסף… Read more »
אני לא מכיר דברים של היעב"ץ שהעולם שטוח כמו דיסקית
אין 'דעה של היהדות' בנושא שאינו דתי או הלכתי
מקסימום זו דעה שמוזכרת בספרי חכמים
הדעה שהעולם עגול מוזכרת כבר בירושלמי במס' ע"ז, בשם היוונים
אם היה כתוב בקוראן משהו על מהירות האור, זה לא סותר את זה שאינו ספר מדעי
אבל עד כמה שאני יודע זה לא באמת כתוב בקוראן, יש איזה פסוק מפורסם על האור, ודורשי רשומות דורשים ממנו מה שרוצים לדרוש
אוקי תודה
בנוגע לדברי היעב"ץ
מצאתי כרגע את הטענה כאן: https://youtu.be/wsPMixoRJq4
אנסה למצוא את המקור המדויק של דבריו..
שלום וברכה,
רציתי לדעת בנוגעה להשתחוויה.
הבנתי שעד תקופה מסויימת תמיד כשעם ישראל השתחווה בתפילותיו הוא השתחווה כמו המוסלמים ובנוקדה מסויימת (כמדומני בתקופה שתיקנו את נוסח התפילה – בתקופת אנשי כנסת הגדולה) זה פסק והחלו להשתחוות רק עם פלג גוף עליון…
רציתי לדעת האם זה נכון ואם כן למה הפסקנו להשתחוות כך? (המוסלמים ממשיכים כמובן…)
בתודה מראש.
השאלה מחברת שני נושאים, המוסלמים משתחוים אפיים ארצה – בתפילה הקבועה, ואילו היהודים, מאז שיש לנו מידע על תפילה קבועה, כלומר זמן אכנה"ג – לא משתחוים אפים ארצה.
ולכן נראה שמעולם לא היתה איזו הלכה או מנהג להשתחוות בתפילה קבועה, וכשתיקנו כריעות בתפילה תיקנום בצורה של קידה.
אמנם בתנ"ך מוזכר כמה פעמים שאדם שמתפלל נופל על פניו, אבל זה לא היה חובה אלא התנהגות מסויימת, שאכן בזמנים מאוחרים פחות מוצאים אותה, וזכר לה רק בתפילות הימים הנוראים, אבל רבי עקיבא למשל, נראה לכאורה מהתיאור בגמרא שהיה נופל על פניו גם בתפילת שמונה עשרה הרגילה.
שלום. מה דעתך לגבי מספר 600,000 הזכרים המוזכרים בתורה. היסטוריונים/ארכיאולוגים טענו שאפילו בכל מצרים לא היו יותר מ-2-3 מיליון איש, ובארץ כנען לא חיו בה יותר מ-200,000 איש, ובוודאי לא יכלו לפרנס עוד 2 מיליון איש בתקופה ההיא?
שאלה נוספת ממני שלא מצאתי ששאלו, מה אכלו הבהמות של 2 מליון איש במדבר במשך 40 שנה? בודאי לא אכלו מן.
שלום רב
לגבי המספר 600,000 והאוכלוסין במצרים ראה כאן.
לגבי האוכלוסין בכנען ראה כאן.
לגבי הבהמות – במשך רוב הזמן מן הסתם לא היו להם בהמות רבות, רק כשהתקרבו אל ארץ נושבת וכבשו את מלכי עבר הירדן היו להם הרבה בהמות.
למה לא נאמר שהבהמות אכלו מן?… גרעיני דגנים לא טוב לבהמות? רק לשתיה הם דאגו בשבילם. " להמית אותי ואת מקני בצמא".. האוכל לאנשים היה מן הסתם מספיק גם לבהמות. ושטו ולקטו…
כמו כן לבני ישראל היה מים, ובמקום שיש מים צומחים עשבים, וכמו שכבר כתבו תוס' חולין פ"ח: "שאני התם דבמדבר הוו דמה שזורעין בו אינו מצמיח וי"ל דשמא אז כשבאו שם ישראל היה מצמיח"
וכן היו קונים דברים משיירות של סוחרים
מאוד מטרידה אות השאלה איך אדם יוכל לדעת שהינו יודע את האמת א. בזמן שכמעט ואין אנשים שעשו שינוי משמעותי בחייהם וכולם בטוחים שהם בצד הנכון מה שאומר שסביר להניח שגם החושב יטעה ככל קודמיו ב. רוב ככל החשיבה שלנו מבוססת על קוי חשיבה של התרבות שלנו מה שגורם שאדם מתרבוץ אחת לא יכול להבין אדם מתרבות אחרת וממילא מסקנותיו אינם מחייבות אותו וא"כ בהכרח להניח שאין בכוח האדם לדעת אמת אבסולוטית בדברים שאינם פיזיים ממש אמנם זה מוזר שהאדם יחיה ללא כל אמת אבל אין מנוס מכך
אשמח לתשובה
אכן אין דרך לדעת אמת אבסולוטית, מה שאפשר הוא להתקרב ככל האפשר, הביקורת העצמית כפי שאתה מציג אותה, היא צעד חשוב כדי להתקרב ככל האפשר… ואילו הייאוש שנובע כביכול מהביקורת העצמית, הוא צעד שמרחיק אותנו מהאמת, כי מי שאומר שאין סיכוי, גם לא ימצא… אין ברירה אלא לחפש במסגרת המגבלות שלנו, ולהתקרב ככל האפשר לאמת
השאלה שלי היא שלא רק שאין אפשרות לדעת את האמת אלא היא איננה קיימת כלל והעולם כאן אינו מקום שיש בו אמת ערכית אלא אמת פיזית כי אמת שאין אפשרות להשיגה היא לא בעלת משמעות וגם אי אפשר להוכיחה מה שמונע מאיתנו להאמין בכל האמיתויות שגדלנו עליהם שהם אמת והם אינם אלא הנחות רצוניות שהרוצה יתחבר אליהם והרוצה יחדל מהם ואין שום משמעות אמיתית לאחד הבחירות מלבד הימור ואם כבר הימור אז שיהיה הכי נוח שאפשר
אבל זה כבר לא נכון
מה שתיארת אינו שבלתי אפשרי להשיג אמת אלא שרוב האנשים לא מוכנים להתאמץ ולדון באובייקטיביות
אך אין זה בלי אפשרי
אנשים שלא לוקחים דברים ברצינות -מהמרים
ככל שאדם יותר רציני הוא בודק ברצינות ולא מהמר
שאלתי איך ניתן לברר את האמת אם הכלים שלנו מוגבלים מי שצריך לראות דבר מה במרחק מאה מטר ורואה תשעים אין לכך שום משמעות ואין ביכולתו לדעת את האמת כלל, אם צריך לדעת ידיעה מסוימת ויודעים משהו קרוב זה חסר כל חשיבות מה גם שהמוגבלות היא לא רק עקב קוי חשיבה מוגבלים של כל תרבות אלא גם כל אדם חושב על השני שהוא טועה מה שאומר שגם השני חושב עליו כך וזה דבר ששולל יכולת הכרעה אמיתית בלי לערב בחירה אישית לשמוע לעצמו וגם זה ש99.9 מהעולם לא עושים שום שינוי משמעותי בחייהם עקב דעות שהשתנו להם מראה שאין משמעות… Read more »
ראה נא חביבי ישנה בעולם הגישה האגנוסטיקנית, שמקבלת את האפשרות הזו שאין לנו דרך להגיע לאמת ולכן אין טעם לחפש אותה, אך אגנוסטיקן אמיתי, גר בחבית כמו דיוגנס, כי הוא לא יודע אם מה שאומרים הרופאים נכון, ולא יודע אם כדאי להתחתן ועם מי, ולא יודע האם הגיוני לרכוש דירה ולקחת משכנתא, ולא עובד אצל אף אחד כי הוא לא מאמין שמישהו יודע מה הוא עושה ומה הוא אומר וכו'. אבל, מי שבמציאות מקבל החלטות כל הזמן, כמו כל האנשים השפויים, גם בנושאים מאד חשובים, בטחון, כלכלה, נישואין, אהבה, מוסרית, וכו'. לא יכול פתאום כשמגיעים למשמעות החיים להיתמם ולהיתלות באגנוסטיקניות.… Read more »
ידוע הרי שגם המצרים היו מלים את עצמם ראיתי היום שהתפרסם שעשו בדיקת סי טי לאיזה פרעון ורואים שהוא היה מהול
אז מה הפשט בזה שיוסף הצדיק הראה לאחים שהוא מהול? מה ההוכחה הרי גם המצרים היו מהולים
זה לא נכון ש'המצרים היו מלים את עצמם', אלא שהיו מצרים שמלו
גם זה מוזכר בחז"ל שהיו מצרים שמלו
כמו שהיום יש יהודים שעושים נזם באף
אבל עדיין זה מהווה סימן, גם אם יש עוד אנשים כאלו
אלו שמלו הם בד"כ חלק מהכהנים וחלק מהפרעונים, יוסף לא היה לא זה ולא זה אלא ממוצא שמי
שלום. יש לי שאלה לגבי התורה והקדמה הטכנולוגית. ושאלה זה מטרידה אותי הרבה יותר משאלות על תורה ומדע. נראה שחלקים רבים מהתורה מיושנים עם ההתקדמות הטכנולוגית שיש לנו היום. הדבר בא לידי ביטוי בשני אופנים, 1. במצוות, 2. ובנבואות העתידות. לגבי המצוות, חלק גדול מהן עוסק במצוות חקלאיות ובמצוות בעלי חיים. זה הגיוני לפני 3000 שנה, או אפילו לפני 150 שנה, כאשר רוב הכלכלה הגיעה מתוצרת מקומית והיה שימוש מועט בטכנולוגיה. אבל עכשיו הם נראים מיושנים לחלוטין. לקט, שכחה, פאה, פרט, עוללות. לא כך קוטפים שדות בימינו. ואלה כעת דרכים מאוד לא יעילות לתמוך בעניים, זה לגמרי לא מעשי עבורם.… Read more »
1. נכון הדבר שרוב המצוות עוסקות ברקע שרחוק מעולמינו, זה משום שאנחנו חלק מהתרבות המערבית, שהיא אגב חלק קטן מהעולם, רוב האנשים בעולם חיים בתרבות שהחקלאות והשדה תופסות מקום מרכזי. גם בישראל זה היה כך עד לפני כמה עשרות שנים. אבל הראש היהודי מעדיף היי טק. זה לא אומר שהמצוות מיושנות בהגדרה, כי התורה ניתנה דווקא בזמן שניתנה מתוך תכנית מסויימת, היא כיוונה לרקע של זמן נתינתה, ואעפ"כ התוכן שלה נצחי, גם אם לא מקיימים הרבה מצוות מהתושב"כ, תשווה יהודי חרדי לגוי, ותראה שהתוכן של התורה משנה את כל החיים. זה לא קשור רק לחקלאות או לא חקלאות, הרי רוב… Read more »
יישר כוח! לגבי 1. האם הרעיון הוא שלמרות שרוב המצוות אינן רלוונטיות בצורתן המקורית בזמננו, אנו לומדים מהן דרכים טובות בחיים שהשם אוהב? כמו שציינת, אנחנו למדים מפריקה וטעינה שטוב שיש ארגון ידידים אף שאין זה המצווה ממש (אני לא כל כך משוכנע, גם לגויים יש צדקה וארגון ידידים מבלי לדעת על לקט, שכחה, פריקה, טעינה? או שאולי הם קיבלת זאת מאיתנו?) מה לגבי לימוד הפרטים הקטנים של אותן מצוות, האם אלו רלוונטיות בתקופתנו? לגבי 2. אולי יהיה לך מראה מקום לאותו ר' חיים שמולביץ? כשאתה אומר לשון ציורית, האם זה שונה ממי שרוצה לומר שאברהם ושרה הם ציוריים (כמו… Read more »
1. מי שלוקח את התושב"כ בלבד, באמת יהיה נבוך שלא לקיים רובה, אבל מי שהולך עם התושבע"פ הרי היא מציירת אורח חיים מלא על פי התורה, שעיקרו רעיוני. גם חקלאי מפריש תרו"מ וכו' רק אחרי האסיף, ומה עושה כל השנה? רוב המצוות שעושים מוגדרות כדרבנן, גם בזמן המשנה, זו צורת חיים על פי התורה וקיום הברית עם ה', לא צריכים בהכרח הרבה מצוות דאוריתא בשביל זה. לגבי ה'ידידים' של הגויים, התורה אומרת שזה טוב, אם הגויים גם חושבים כך, בין אם למדו מאיתנו בין אם לא, זה נפלא ביותר. האמת היא שהמרקם החברתי אצל הגויים שונה גם אצל התרבותיים ואין… Read more »
זה מאוד הגיוני, תודה רבה.
בהתחשב במה שאמרת, ייתכן שחלק ממה שמטריד אותי בקשר 1. נובע מכך שאין לנו סנהדרין או רבנים מספיק חזקים להוסיף לתושבע"פ הלכות המתאימים לעולם ההייטק שלנו. במקום מסכת בבא קמא או מעשרות, הייתי רוצה מסכת "תכנות מחשבים", מסכת "פיננסים בינלאומיים", מסכת "מכונית", מסכת "רובוטים תעשייתיים" וכו'. זה נשמע מצחיק, אבל אני לא צוחק בכלל. ובמקום זה, כשיש איזה שאלה הלכתית בימינו, כל רב מנסה כמיטב יכולתו להתאים הלכות שתקנו/פורשו לפני 2000 שנה – לעולם אחר לגמרי. אני לא מתלונן, זו רק המציאות, השיבה שופטינו כבראשונה…
אכן, בהחלט שאלות מוסריות כבדות משקל אינן מוכרעות בצורה שמחייבת, ולכן אין בהן הלכה פסוקה אלא אנרכיה
זה לא בהכרח ענין של 'להוסיף מצוות', אלא לקבוע תשובות לשאלות מוסריות, להכניס אותן לתחום ההלכה, ולא להתעלם מהן מפני שאינן מוזכרות בספרות ההלכה
לגבי שאלתי בענין נבואות העתידות, בהתבוננתי בפרשת השבועה, נתקלתי ברא"ם על "ויירא יעקב מאד" שחולק על הרמב"ם בענין הבטחה לטובה, ולדבריו, גם נבואה לטובה יכולה להתבטל אם גברו העוונות, וכמשמעות הגמרא ברכות ד. " ראוים היו ישראל ליעשות להם נס בימי עזרא כדרך שנעשה להם בימי יהושע בן נון. אלא שגרם החטא." אלא החילוק שנבואה לטובה לא יתבטל לגמרי אלא יתקיים במקצתו, וכמו שהיה בבית שני, ונבואה לרעה יכולה להתבטל מכל וכל אם חזרו בתשובה. ולפ"ז אין כל קושי מנבואות המדברות בדברים מיושנים. שבאמת אם היינו זוכים, היו מתקיימים במלואם לפני אלף שנים, ובעונותינו שרבו יצאו מהן מה שיצאו, וצריכים להתקיים… Read more »
מתוך מסכת סופרים (ו ד): אמר ר' שמעון בן לקיש, שלשה ספרים נמצאו בעזרה, ספר מעון, ספר זעטוטי, ספר הוא. באחד מצאו כתוב מעון, ובשנים מצאו כתוב מעונה אלהי קדם, וקיימו שנים וביטלו אחד; באחד מצאו כתוב וישלח את זעטוטי בני ישראל, ובשנים מצאו כתוב וישלח את נערי בני ישראל, וקיימו שנים וביטלו אחד; באחד מצאו כתוב אחד עשר הוא, ובשנים מצאו כתוב אחד עשר היא, וביטלו אחד וקיימו שנים. השינויים מ'מעון' ל'מעונה' ומ'הוא' ל'היא' הם אופייניים למה שיש גם היום, יש הבדלים מעטים בנוסח המסורה של מלא וחסר וכדומה, ברמת האותיות. אבל השינוי של 'זעטוטי' ו'נערי', איך הוא קרה… Read more »
אתה מתכוין לומר שסביר שזו לא טעות פרוידיאנית של סופר קדום, אלא סוג של תיקון?
אולי, למזלינו הרוב לא קיבלו את התיקון
לא.
אני תוהה לגמרי.
גם תיקון נראה לי לא סביר – למי שנאמן לנוסח המסורה.
וגם טעות לא נראה לי סביר – בסדר גודל של החלפת מילה.
יש מושג של טעות פרוידיאנית, שאדם מתרגם לעצמו בראש מלה וכותב את מה שהוא חושב עליו (יש צילום של מזוזה שכתוב בה 'ואכלת' במקום 'ואהבת', וכתבו עליה שהסופר כתב לפני ארוחת בוקר) ואולי היה פעם מישהו שעשה תיקון, ואחרים חשבו שזה נוסח מקורי והעתיקו ממנו בתמימות בתיאוריה הכל אפשרי, השאלה היא האם בעזרה שמרו ספרים לא מוגהים, והרי מן הסתם בעזרה היו הספרים הכי מיוחסים אמנם בלא"ה קשה איך היו בין הספרים בעזרה כאלו הבדלים, הרי דברים במקדש נשמרים בחרדת קודש ומדקדקים בהם תמיד וכי לא שמו לב לכל ההבדלים האלו? ולכן אפשר לומר שהספרים האלו לא היו בעזרה כספרי… Read more »
ראיתי מזוזה שכתוב בה במקום ואכלת ושבעת, ואכלת ושתית…
שלום,
אני קורא לפעמים פוסטים ישנים לפי התויות למעלה, ויש שיש בהם עשרה דפים של קישורים לפוסטים. אני אוחז בדף השלישי, אך לעבור לדף השלישי אני צריך לגלול את הדף הראשון עד למטה, להקליק על הלינק לדף השני, לגלול עד למטה וכו', עד שאני מגיע לדף שבו יש את הלינקים שאני מחפש.
יש מצב שיהיה הלינק לדפי הלינקים (גם) למעלה? או שיהיו כל עשרה המספרים ביחד (בלא …)?
תודה על הכל! האתר נגיש מאוד.
סליחה על העברית הגרועה
לכבוד צוות האתר
מה דעתך לגבי תקופת המבול?
נראה כי אנו מוצאים שיש ציוויליזציה רציפה מלפני ועד לאחר זמן המבול. למשל, היו פירמידות במצרים בערך משנת 2500 לפני הספירה. ולפי הכרונולוגיה התקנית של התורה, המבול לא התרחש עד לשנת 2200 לפני הספירה בערך. יש גם הרבה עדויות אחרות לציוויליזציה מתמשכת מלפני תקופה זו ועד אחריה. האם יש לך כרונולוגיה אחרת בתורה, ואם כן מה? או האם יש לך גיל שונה של הפירמידות ועדויות אחרות לציוויליזציה מלפני המבול?
ניסיתי לחפש באתר, אבל לא מצאתי שום דבר לגבי השאלה הזו ספציפית, סליחה אם פספסתי משהו.
ראה כאן
ובתגית מבול
ראה כאן על התיארוך המצרי.
(סליחה על העברית הגרועה) שלום רב! יש לי שאלה איך חלק מהראשונים הבינו את מסורת ספר התורה. רש"י על פי הרבה כתבי יד אומר "תיקון סופרים שהפכו רבותינו ז"ל לכתוב כן". יש גם את רבי יהודה החסיד שאומר שנוספו פסוקים מסוימים לתורה כדי להסביר פסוקים בדברי הימים. ושדוד המלך מחק פסקאות שלמות מהתורה והכניס אותם לתהילים. ראיתי את אלו (מרק שפירו) שאומרים שהרבנים האלה לא מסכימים עם עיקרי האמונה של הרמב"ם, שכל התורה שיש לנו זהה לזה של משה. אבל גם בלי הרמב"ם לכאורה אין שום הגיון בדברי הרבנים הללו? לגבי רש"י, הביטוי "רבותינו ז"ל" מתייחס תמיד לתנאים ולאמוראים. רש"י… Read more »
ראשית, האמונה שכל התורה מן השמים – היא כתובה בדברי חז"ל סנהדרין פרק עשירי, ולא ברמב"ם. כל האומר אין תורה מן השמים, ואפילו פסוק אחד – אפיקורוס. שנית, במקרה של תיקון סופרים, יש מחלוקת המפרשים, שליברמן הראה שהיא כבר מחלוקת המדרשים השונים, האם הכוונה דברים שחז"ל שינו, או שזו תכונה לשונית של הטקסט המקורי. גם לפי הפירוש הראשון, שהתנחומא מחזיק בו, מכיון שזה עבר במסורת, הרי זה תואם לעיקר האמונה, המסורת העבירה את הנוסח הראשוני ואת השינוי בקריאה שהסופרים עשו מפני כבוד השכינה. הסופרים אינם חז"ל, הזוגות והתנאים, אלא אלו שקדמו להם, וכבר נשפכו דיותות על הכוונה של המונח הזה… Read more »
יישר כח!
1. למרות זאת, האבן עזרא כאדם מקובל כאחד מחכמי ישראל ולא נפסל, ולכן שדעותיו אינן פסולות למרות שהן דעת מיעוט.
2. לא, זה היה שינוי שרירותי לפי הראש של תלמי, אמנם חכמים פסקו שספר תורה יווני כשר, ואין לנו דרך לדעת אם הכוונה בנוסח של השבעים (המקורי לפי מה שספרו עליו חכמים) או לנוסח אחר, ולכן אין לי תשובה לשאלה, מסברא אינו כשר, כי אלו שינויים שרירותיים בשביל המלך אישית, למשל להשמיט את המלה ארנבת, אבל לא רואה דרך לתת תשובה ברורה.
הקבלה היא כללית, וכנראה הוא הבין שזה לא סותר שיש כמה מלים שהם מיהושע ולא ממשה, לפי העיקרון של יב' הפסוקים שהם מיהושע. הוא לא דיבר על נביאים אנונימיים, אולי הקיש ממה שייחסו כמה פסוקים ליהושע, שא"כ סמכות התורה היא שנחתמה ע"י יהושע, ולכן יתכן שהוא כתב הבהרות במקום שלא משנה את התוכן.
יישר כח!
לפי דבריך שהיה סמכות ליהושע כעין משה רבינו, שנחתמה התורה על ידו, אולי יש ליישב קושית הראשונים יבמות עא: "לא ניתנה פריעת מילה לאברהם אבינו (אלא ליהושע)". שהקשו "אלה המצות- אין נביא רשאי לחדש דבר מעתה". ולפי דבריך, אולי יש ליישב שכלל זה לא נאמר כלפי יהושע, שנחתמה התורה על ידו.
אני לא רואה אפשרות להגיב על המאמר כאן: https://rationalbelief.org.il/%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%9A-%D7%94%D7%AA%D7%A7%D7%95%D7%A4%D7%94-%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%A1%D7%99%D7%AA/#_ftn7 ואולי לאיזה סיבה החסימה של אתרוג מסתירה התגובות שם אינני יודע. עכ"פ ראיתי הערה על המאמר(אינני מבין בעניין וההערה לא אומרת לי כלום, אולי לכם יהיה עניין להתייחס לזה)-בעמוד לאחר מכן הם מדברים וההודעה הנ"ל מצוטטת אך אינני יודע עם תוכן הדברים קשור למאמר. וז"ל ההערה: למען היושר ראוי לציין שהמסמך ברציו מבוסס על מאמר של עו"ד חפץ . אבל מאמר זה אינו מכיר את : א. הכתובות המלכותיות של מלכי פרס שבכל אחת מהן יש ייחוס של המלכים למלכים קודמים ומהם מתקבלת על פניו רשימה כרשימה המקובלת על החוקרים. ב.… Read more »
אכן המאמר על התקופה הפרסית היה חסום לתגובות משום מה, עכשיו פתחתי
המאמר ברציו מזכיר הרבה פעמים את ד"ר חפץ
ובניגוד לדברי הכותב שם המאמר כן מתייחס לכל הנושאים שהועלה, דוק ותשכח…
האמת היא שהכותב שם, הרב אליעזר גרינבוים, ידידי הטוב, קרא את המאמר אולי לפני כמה שנים, אבל מאז המאמר עודכן
בין השאר בעקבות שיחות איתו ובעקבות דיונים של אנשי פרויקט 'המטרה אמת' שעסקו בכך
למשל בתחום האסטרונומי גם מוזכרים במאמר ברציו שמותיהם של החוקרים שעובדים יחד עם הרב גרינבוים, כגון רועי לוטן גלזר, כפי שתראה עיני המעין מישרים למשל בהערה 10, ועוד
ייש"כ.
תודה על התגובה המהירה והמפורטת.
הקישור לדברי גלזר לא תקין.
תודה
אני מרענן את זה ואח"כ עובד
מישהו סיפר לי שהוא מכיר סיפור שלא התקיימה ברכת התורה "ועשת את התבואה לשלש השנים", איך זה הגיוני?
(אולי זה רק בשמישה דאו'?)
יש מחלוקת אחרונים
הסמ"ע סובר שזה רק בדאוריתא
והחזו"א סובר שזה גם בדרבנן
בכל מקרה לא ידוע אם כשרק אדם פרטי שומר מובטח לו ג"כ או שצריכים שכולם או לפחות רוב ישמרו
תודה רבה ה' יברך אותך
אנחנו לא נבקש שה' יברא אבן שהוא לא יכול להרים, כי זה סתירה לוגית
לא נרצה שה' יברא משולש שהוא עגול כי זה סתירה לוגית
וא"כ איך אנחנו קיימים? הרי ה' הוא בהגדרתו ההויה הכוללת והמוחלטת, זה סתירה לוגית שאנחנו קיימים לעצמנו
עונים שזה סוד הצימצום…
יש אפשרות להרחבת התשובה? כי לכאו' אם זה מוסכם שה' לא יכול לעשות משהו שהוא מכת הנמנעות איך זה יתכן, מה זה עוזר שאומרים שזה סוד?
לא נכון שזה מוסכם, יש בזה מחלוקת גדולה בין הקדמונים
אבל הקדמונים לא הגדירו את הנמנעות כסתירה לוגית אלא כסתירה פנימית
אבל הצמצום אינו סתירה פנימית אלא רק קושי הגדרתי שנובע מעצם היותינו מצומצמים
וכמו כל מהות המציאות הרוחנית, נצח, מעבר לזמן, שאינו נתפס אצלינו, אבל בהכרח קיים
אם ה' הוא במהותו ההויה המוחלטת המציאות המוחלטת זו הגדרתו, מכאן גם נובע השם יקוק, עיין כוזרי ד, כה,
ואם הגדרת משולש היא מצולע שיש לו 3 צלעות ריבוע הוא מצולע עם 4 צלעות, לא יכול להיות משולש שהוא ריבוע כי הם סותרים במהותם
ואם עצם הגדרת ה' היא ההויה לא יכול להיות אותנו שאנחנו מחוץ להויה
לא הבנתי למה זה לא סתירה פנימית?
אני אכן לא יכול לתפוס את נצח ואין סופיות אבל אפשר להבין את המושגים האלו
ובכל מקרה אין בהם סתירה
כי זה לא
מה לעשות
משולש ומרובע הן שתי הגדרות מקבילות סותרות
ואילו 'הויה' ו'קיום של בני אדם' אינן הגדרות מקבילות סותרות
אלא שני מושגים שאף אחד מהם אינו באמת מובן לנו כל צרכו
איך אפשר להראות בכלים שכליים שיש רק א-ל אחד?
(לא מצאתי מאמר שמדבר על זה)
ממש תודה רבה
ראה חובת הלבבות שער היחוד
יש נקודה שלפי זכרוני הוא לא מתייחס אליה
אם אפיקורס יטען ח"ו שהבורא שהתגלה במעמד הר סיני הוא מוגבל, ומי שברא אותו הוא אחד ואין סופי מה נשיב לו?
שאם הבורא האחד והאינסופי מאפשר לכח כל שהוא להתגלות ולשלוט בעולם, אזי התמונה היא אותה תמונה
הרי תמיד התגלו מלאכים לנביאים ומזה הסיקו שהם מייצגים את ה'
ואם הוא יטען חס ושלום שהבורא הראשון לא משגיח או שהבורא המוגבל ברא את העולם שלנו מה נשיב?
(אפילו שזה שאלה תיאורטית, כי ממה נפשך אותו אחד צריך להקשיב לה' שהרי ברור שהוא יתברך השולט בעולם)
מה זה משנה לנו? בסופו של דבר חייב להיות סיבה ראשונה ומי ששולט בעולם מייצג את הסיבה הראשונה
אנחנו לא יכולים להוכיח שהבורא משגיח, אבל כך הוא אמר, ומי שלא רוצה להאמין לו, זו בעיה שלו
תודה רבה, ה' יברך אותך
ערב טוב לצוות האתר הנכבד. כאדם מאמין ושומר מצוות שכבר מספר שנים מתעניין בנושא אמונה ומחשבה… רציתי לשאול שאלה כללית בנוגע לספרים שעוסקים בענייני תאולוגיה וכד'. ספר שנכתב ע"י אדם חילוני/לא ירא שמיים/מיכי אברהם ועוסק בסוגיות האמונה השונות (או נותן מידע על דתות שונות-כמו לקסיקון דתות) שאין בספר עצמו דברי כפירה ויש בדברים שבספר איזה חיזוק או בירור ותשובות לאמונה היהודית (למשל יש ספר של פרופ' ליבוביץ בשם "הבעיה הפסיכו פיזית" שנותן איזה חיזוק באמונה ואין באותו ספר מהדעות המשובשות של פרופ' ליבוביץ) האם יש איזה בעיה הלכתית בקריאת אותם ספרים? (מובן שזה לא מומלץ לכל חרדי מבית שרק יצא… Read more »
ספרי מינות אסורים בקריאה אא"כ לומד להבין ולהורות
ספרים שכתבם מין אבל אין בהם מינות אינם אסורים כי ההלכה לא אוסרת
יש ענין כמו שכתב השומר אמונים, ואפשר להבין זאת, כי גם אם אין כפירה יתכן דברים שליליים
מצד שני לפעמים תורה היא וללמוד אנחנו צריכים
לגבי הספרים מדעי החופש וכו' לא למדתי בעיון בגדול יש מה ללמוד מהם
מה בנוגע ללקסיקון הדתות שהזכרתי? הרי יש בעיה ללמוד דתות אחרות… (ובמקרה שלי אני לא ממש לומד לעומק אלא מלמעלה ככה.. ולכן אני שואל)
אגב שאלתי באתר "דין" (בתגובות) את אותה שאלה והשיבו קצת שלא בפשטות… (נראה שבגלל שאני שואל בפורום של האתר הזה והוא משמש כל היום לדיונים בנושאי כפירה, התשובה שלכם קצת יותר "פושרת" מהם..)
מה דעתכם? יש לך השגות על תשובתו?
שכחתם ממני? ☹
אשמח לשמוע מה אתם אומרים…
כבר דיברנו על זה ואין טעם לחזור על עצמנו
ראיתי מה השבתם.. אבל מכיוון שזה נושא חשוב אשמח שתסבירו קימעה את תשובתכם (שהרי הקורא בספרים החיצוניים נמנה בין אלו שאין להם חלק לעולם הבא) למשל לקסיקון דתות זה לא ספר מינות ממש אך זה ספר בו ניתן ללמוד על אופן עבודתם של עובדי אלילים וכד' שנראה מהרמב"ם שכותב על כך בע”ז פ”ב ה”ב שאסור… ועוד למשל בנוגע למה שהשבתם לי ש"ספרים שכתבם מין אבל אין בהם מינות אינם אסורים כי ההלכה לא אוסרת" באתר הנ"ל הביאו את דברי החזו"א שאמר שאסור להחזיק בבית ספר של כופר גם אם אין בספר דברי מינות… (משמע שזה דעת יחיד אבל עדיין לא… Read more »
נא לכתוב ברור מה השאלה
לקסיקון דתות אכן אסור כי יש בו דברי מינות, מותר רק להבין ולהורות
ספרים שכתבם מין אבל אין בהם מינות אינם אסורים לפי ההלכה, בספר חזו"א לא כתוב הלכה אחרת, סיפור שמישהו מספר בשמו אינו הלכה. כוונת החזו"א היא בספר שיש בו תוכן על החיים ועל איך ראוי וטוב לחיות אותם, או ספר לימוד לילדים, שבהם עשויה להיות מובעת השקפה מעוותת, אזי לא טוב להחזיק אותם בבית, אבל זה לא קשור לאיסור של ספרי מינות.
החזו"א עצמו קרא למשל ספרי רפואה שנכתבו ע"י גויים, וכל גדולי ישראל הסתכלו לפי הצורך בספרים שנכתבו ע"י גויים
הבנתי תודה רבה.
מהי ההגדרה של "להבין ולהורות"?
"להבין" זה גם סתם ללמוד מתוך התעניינות בדתות??
במקרה שלי זה לצורך הבנה רחבה יותר של היהדות ולמה הטענה שלה היא ההגיונית ביותר ודע מה שתשיב וכו' (בנוסף, אני לא ישקר… זה באמת נושא מעניין ואחת הסיבות זה גם סתם התעניינות.. אך זה ממש לא העניין העיקרי)
האם המקרה שלי עונה להגדרה של "להבין ולהורות"?
אגב, מניין שהחזו"א קרא ספרי רפואה? (תמיד סיפרו לי שהידיעות שהיו לו ברפואה שייעץ למומחים ששאלו וכד' – "הכל היה ממס' חולין")
אין בהלכה הגדרה מיוחדת אז אולי תעשה שאלת חכם
לגבי החזו"א כך אומרים אנשים שהיו איתו, וגם אם לא ברור שהרבה חכמים אחרים קראו ספרים
ובנוגע ללימוד (בעיון בעלמא) על המצוות ןכד' של המוסלמים מתוך ספר של יהודי שומר מצוות (למשל הספר "מאחורי הקוראן" שמראה על ההבדלים בין היהדות לאיסלם ומראה גם על ליקויים באיסלם) או שאר אנשים שאינם מאמינים באיסלם ומציגים את העניינים בהסתייגות מסויימת
האם זה אותו הדין כמו תשובתך הנ"ל? שהרי לא מדובר בע"ז ממש…
בתודה מראש.
כל ספר שלא עשוי למשוך למינות אינו אסור
כולל 'מאחורי הקוראן'
אתם מכירים את הספר?
כן
"ספרים שכתבם מין אבל אין בהם מינות אינם אסורים כי ההלכה לא אוסרת" – אכן אני נוטה לומר כך שהרי למשל אם אנשים צריכים ללמוד חשמלאות ומחברי ספרי הלימוד הם לא אנשים יראי שמיים וגם ודאי מינים ואפיקורסים ונראה שאין בזה בעיה… אך לא מצאתי מקור ברור לזה אלא ההפך ואשמח לשמוע ממך על מקורות להיתר (בין ללימוד מקצוע ובין לסתם לימוד לצורך הבנת נושא פלוני) ראיתי בפסקים ותשובות (רמ'-רסו'): עמ' רפא – "האיסור ללמוד בספרי מינים ואפיקורסים: ……ואפילו דבר טוב או דברי תורה אסור ללמוד או לשמוע ממינים, וגם אם הובאו דבריהם בספרי ישראל צריך ליזהר מהם. והאיסור הוא… Read more »
החזו"א מדבר על ספרי לימוד לילדים, שנכתבו ע"י אנשים שמפיצים מינות באידיאולוגיה
לא על ספר סתמי שנכתב ע"י איש מקצוע, שבמקרה הוא תינוק שנשבה
מינות הוא הפצת דברי כפירה בלע ולעג, לא אדם נייטרלי
הספר קובץ אגרות זמין כאן
אכן אתה צודק
ומה דעתך על שאר מה שהעתקתי? שהרי מובא משם שגם ספר ללא מינות שכתבו מין אין לקרוא ואולי גם אסור להחזיק בבית לפי החזו"א (שודאי לא מחלקים בין ספרי ילדים למבוגרים לעניין ההחזקה בבית)?
(במקרה אני מחזיק בלקסיקון דתות נדיר שקשה מאוד להשיג, אבל אני לא קורא בו כרגע עד שאקבל היתר… לדעתך יש מקום להקל בזה?)
לא ראיתי את זה בדברי החזו"א
לגבי השאלה האישית שלך אתה צריך לשאול ת"ח שמכיר אותך ומכיר את הספר
דן אותך לכף זכות מאחר ואתה מוצף בשאלות ועונה בכל מאמרי האתר כנראה שלא הבנת את השאלה העתקתי מהספר פסקים ותשובות ולא חזון איש ושאלתי מה דעתך על שאר מה שכתבתי, אני העתיק שוב את השאלה: אתה כתבת – “ספרים שכתבם מין אבל אין בהם מינות אינם אסורים כי ההלכה לא אוסרת” – ראיתי בפסקים ותשובות (רמ’-רסו’): עמ’ רפא – “האיסור ללמוד בספרי מינים ואפיקורסים: ……ואפילו דבר טוב או דברי תורה אסור ללמוד או לשמוע ממינים, וגם אם הובאו דבריהם בספרי ישראל צריך ליזהר מהם. והאיסור הוא אפילו במקום פיקוח נפש, וכל שכן שלא הותרה הקריאה בהם בשביל ריוח ממון….… Read more »
ראיתי שהעתקת מפסקים ותשובות
ועל זה אמרתי שהוא מצטט בשם החזו"א מה שהחזו"א לא אומר
וכמו שנתבאר
הוא מביא בשם החזו"א שאסור להחזיק ספרי כפירה שכתבם מין גם אם אין בהם כפירה וזה מה שאמר החזו"א בהקשר לספרי ילדים ואין סיבה שזה יהיה שונה לספרים של מבוגרים…
ובלי קשר לדברי החזו"א הוא כותב דברים נוספים (עם מקורות נוספים ולא רק מהחזו"א) ואני שואל גם על שאר הדברים שכתב…
למרות מה שכתב (מקווה שעיינת במקור כי שם הוא מביא את כל מקורותיו) לדעתך אין איסור להחזיק ספרים שאין בהם כפירה שכתבם מין?
הוא משבש את דברי החזו"א, כמנהגו לשבש מקורות, והוא עצמו לא ספר מוסמך
דברי החזו"א הם כמו שביארתי לעיל
במחילה, לא הבנתי.
ביארת לעיל שהוא מדבר על ספרי ילדים וכו'
אבל למה שזה לא יהיה שייך גם למבוגרים? הרי מדובר באותו מצב והחזו"א לא רוצה ששמות של כופרים יקבלו לגיטימיות בבתי שומרי מצוות ולכן מסתמא יאסור גם המצאות ספרי בוגרים..
ובנוגע לשאר מה שכתב (עם מקורות נוספים שאין לי זמן להעתיק כרגע) שהביא שאסור לקרוא בספרים שחיברם מין גם ללא מינות – לדעתך לא נכון? יש לך מקורות הפוכים?
הנושא היה ספרי לימוד בבית הספר, שמטרתם חינוכית, וכשנכתבים על ידי כופרים, גם אם הנושא הוא לא ביקורת המקרא, הם נכתבים ברוח הכפירה
וזה לא רלבנטי למקום שבו אין ביטוי לכפירה
לקרוא ספרים שכתב גוי ואפילו עובד עבודה זרה, כל עוד הנושא לא קשור להשקפות, לא נאסר מעולם, שמואל קרא בספרי אסטרולוגיה, הגר"א ציוה לתרגם את אוקלידס, וכן דוגמאות לרבבות
אז למה הוא מתכוון ש"אסור להחזיקם בבית" ולא משנה אם אין בהם כפירה?
הוא מדבר על ספרים שגם אם אינם מדברים בגלוי על כפירה בבורא עולם או ביסודות האמונה, מתוך נימת דבריהם ותוכן הספר יש זלזול והשפעה של השקפת עולמם, גם סיפור יכול לבטא השקפת עולם
שלום רב
אשמח אם תעדכנו את הקישור להורדת האתר אופליין, כי אני לא חשוף לאתר בדרך כלל, ואני רוצה להוריד את כולו.
עדכנו אותי בבקשה במייל את תשובתכם, כי אין לי גישה לאתר בדר"כ.
מצטרף לבקשה
יש לכם מאמרים על קדושת וחכמת חז"ל והריאשונים?
אין מאמרים שמוקדשים לנושא זה ספציפי
אבל בקטגוריה תורה שבעל פה יש מאמרים על סגולתם וגדולתם של חכמים, למשל כאן הערה 2
בהקשר לסדר המשניות ע"פ גודל המסכת [במאמר על יגאל בן נון]
אציין כי הרב ר' מרגליות כבר הראה [כמדומני בתחילת ספרו מרגליות הים] כי המסכתות מסודרות לפי גודל כלומר – מס' הפרקים. ומרחיב שם בחשבון זה
כנראה משהו משמועה זו נתגלגל ובא לידידינו המלומד עד אימה
יש אכן אלמנט כזה, רק שזה לא מהווה ההסבר היחידי, כי יש ממנו כמה וכמה חריגות, ולמשל סדר זרעים אין בו בכלל את השיקול הזה. בדרך כלל המסכת הראשונה בסדר היא החשובה והמרכזית, וממילא גם הארוכה. כלומר האריכות עצמה היא סימן למרכזיות, ולא רק סיבה טכנית.
יעקב זאבי
שלום וברכה
להלן דברי פרשנות של ד"ר בן חיים על הסיבה לשואה כפי שמצטט מדברי המרן.
"בהמשך, התייחס לדבריו של הרב עובדיה על נושא השואה שאמר כי השואה זה גלגול נשמות של החטא הקדמון של העם היהודי, עליו אנחנו לכאורה נענשים בכול הדורות".
1.האם הרב משתמש במושג נוצרי בכדי להצדיק רצח של ששה מיליון בני אדם, שבמסמכי היסוד שלהם נרשם שהם יהודים ?
2.האם לעובדה שרוב הניספים היו אשכנזים, יש חלק בתיאורית הגזע החדשה של ישראל השנייה ?
בתודה.
נא להפנות שאלות על דברי הדוקטור הנכבד בן חיים – אליו ישירות
לא הבנתי את 2, נניח וכן אמר מה שאמר, למה זה מהווה הצדקה? איפה ההצדקה?
שלום וברכה,
האם יש מאמר באתר שעוסק בסוגיית הריגת כינה בשבת?
לפי מה שראיתי, רוב הרבנים סוברים שחז"ל לא טועים במציאות… אבל עדיין לא ראיתי שיש ראיה לכך שכינים נוצרים מזיעה…
ראה כאן וכאן
תודה רבה
המאמר שמלונקק עוסק יותר במה עושים למעשה… ואני מכיר את המחלוקות
השאלה שלי יותר על האמירה עצמה של חז"ל שכינים אינם פרים ורבים…
האם אפשר להגיד שזה טעות או לא מאחר וראיתי תמיד שטוענים שכשיש סתירה בין חז"ל למציאות הולכים ע"פ דברי חז"ל…
לפי אותם טוענים (נראה כדעה המקובלת) חז"ל לא יכולים לטעות במציאות כלל וכל דבריהם ברוה"ק ולא אומרים שהם הסמכו על חכמי הטבע של זמנם…
נחלקו בזה הקדמונים וחלק מהדעות מובאות במאמר שם
כמדומני שרוב הדעות אומרים שלא להגיד שחז"ל טעו… אני צודק?
ואיך למעשה אותם דעות מסתדרים עם המציאות?
קשה לספור רוב או מיעוט
הסוברים שחז"ל לא יכולים לטעות מפרשים דבריהם שלא כפשוטם או שמתווכחים עם דעות מדעיות מקובלות
ראיתי בספר "המדע שבתורה" שהביא שהגישה שחז"ל לא טועים נדירה ייחסית אצל האחרונים ויש מהם שאפילו כותבים שהאומר כך כופר בתושב"ע וכד' (כמדומני החזו"א אמר כך) ומאידך שהיו בין הראשונים והגאונים ועד ימי ר' אברהם בן הרמב"ם שלא ראו צורך לשלול את האפשרות שחז"ל טעו והנטייה השוללת אפשרות לטעות התחזקה ביותר אצל גדולי האחרונים. האמת שראיתי אצל הרב משה לוי זצ"ל שיצאו כנגדו מספר אברכים על שדיבר בעניין הכינה בשבת ושייתכן וחז"ל טעו אך עדיין לא ברור לי מה הכוונה שבדבריך "מתווכחים עם דעות מדעיות מקובלות" כשרואים בעניים עובדה מסויימת אפשר להגיד שהדבר לא כמו שרואים? הרי זה לא "דעה"… Read more »
אכן יש הבדל בין מה שרואים בעיניים
ובין דברים שהם רק בגדר ידיעות מדעיות מקובלות
אבל רוב הקשיים בדברי חז"ל הם בענינים מהסוג השני
זאת אומרת שמה שרואים בעיניים אף אחד לא מתווכח איתו וצריך להתאים את דברי חז"ל למציאות?
קשה לקבוע בזה כללים
ברור שדבר כזה מעורר קושי שצריך פתרון, אבל אי אפשר להכריז מראש מה הפתרון
שמעתי שאומרים בשם הרב מבריסק שאם מוכיחים ע"פ התורה ששולחן (למשל) זה שור (אם אני זוכר נכון) אז ע"פ האמת השולחן זה שור למרות שאנחנו רואים ההפך…
קשה לקבל את זה אבל נראה לכאורה שהרב מבריסק השיב על השאלה…
מה דעתך?
הניסוח קצת לא מובן
אבל אם מה שכתוב בתורה אמת
אזי הוא אמת גם אם לא מובן לנו
אבל לא צריך לתת הסבר איך זה שאנחנו רואים דבר ברור שלא כמו שכתוב בתורה?
כי אם הולכים בדרך הזאת עד הסוף, לא צריך שום "חיבורים" דחוקים עם טענות המדע אלא צריך לעמוד על כל דבר שאומרת התורה ללא ניסיון לגשר…
אלו שתי שאלות נפרדות: 1) מה האמת, 2) איך זה מסתדר עם מה שידוע לנו
לגופו של דבר, הרשב"א כותב כי כל דבר בתורה שסותר את מה שידוע לנו, ואין קבלה שהוא כפשוטו, אפשר לומר שאינו כפשוטו
מה נחשב "קבלה שהוא כפשוטו"?
אם רש"י על התורה כותב דבר מסויים שלא מסתדר עם המציאות הידוע לנו
ניתן לומר שמה שרש"י אומר זה דברי אלוקים חיים ולכן מקבלים את דברי רש"י למרות שזה לא נראה כך בפועל?
כי ראיתי במקורות שונים שאומרים שרש"י על התורה נכתב ברוה"ק ו"מהשמיים הסכימו לפירושו שהוא אמת"
ואם כך אני מבין שדברי רש"י על התורה הם "קבלה" שאין לערער עליה
אני צודק?
בתודה רבה מראש.
לא, אתה לא צודק
אוקי… אפשר להרחיב את התשובה קצת?
אם רש"י על התורה זה לא קבלה, מה כן נחשב קבלה?
ומה הכוונה של אותם המקורות שאומרים "מהשמיים הסכימו לפירושו שהוא אמת" (לצערי אני לא זוכר כרגע מי אמרו זאת אבל ודאי היו אנשים גדולים ומפורסמים)
שוב תודה רבה מראש.
קבלה זה דבר שבהכרח מוסכם על כולם, ודברי רש"י לא תמיד מוסכמים על המפרשים
מה שמסכימים מהשמים לא נוגע לענין, אלו ואלו דברי אלהים חיים, ועל דברי שני הצדדים מסכימים מהשמים
אז אם יש דבר מדברי רש"י שמוסכם על כל המפרשים (שלא ראינו שחולקים עליו לפחות) אזי מדובר בקבלה? ולא ניתן לסותרה ע"י עובדות ידועות לנו?
ואם מהשמיים מסכימים על פירושו שהוא אמת ואלו דברי אלוהים חיים איך ניתן לראות שבפועל הם לא נכונים?
כשהרשב"א דיבר על 'קבלה' הוא לא דיבר על דברים 'מוסכמים', אלא על דברים מקובלים, שמקובלים באומה מאז ומעולם
וגם לא דיבר על דברים שמהשמים מסכימים עליהם, אלא רק על דברים מקובלים באומה
הבנתי, תוכל לתת דוג' לדבר מקובל?
ובנוגע לשמים, מה המשמעות שהסכימו לדבר מסויים שהוא אמת מהשמיים? מה הוא שונה משאר דברים הנאמרים ע"י חכמים שונים?
אם בפועל רואים שהוא לא אמת ולא הולכים לפיו?
דבר מקובל זה למשל תחית המתים הנזכרת בנביאים, שאפשר לפרשה דרך משל, אבל מקובל באומה שהוא כפשוטו
לגבי עניני הסכמה מהשמים, זה לא משהו שיש לו השלכות להלכה, כי לא בשמים היא
אז למה אומרים שהסכימו מהשמיים לפירושו שהוא אמת דווקא על רש"י ולא על מפרשים אחרים?
הרי כולם דברי אלוהים חיים (שהכוונה של זה היא מה?)
לא מכיר את המקור שהסכימו דוקא לפירוש רש"י
אין לי איך להמציא לך כרגע את אותו המקור אז אני מבין שלא תוכל להשיב לי על כך
אבל תוכל להשיב לי על העניין השני ששאלתי
אם כולם דברי אלוהים חיים איך מוצאים שדבר מסויים לא נכון?
אין אומרים שדבר מסויים אינו נכון, להיפך, שתי האפשרויות נכונות, אבל מכיון שאי אפשר לעשות דבר והיפוכו ההלכה פוסקת כאחד מהם
וגם בעניני פרשנות, שני הפירושים יכולים להיות נכונים
זאת אומרת אף פעם לא נגיד שפירוש רש"י לא נכון, גם כשרואים שבפועל לא נראה כדבריו?
ותמיד מתייחסים לכל המפרשים כאל אמת?
(זה נושא שחשוב לי להבין אחת ולתמיד)
כדי להגיד שפירוש רש"י "לא נכון" צריך להיות חכם בסדר גודל של רש"י עצמו, לכן הרמב"ן אומר על רש"י הרבה פעמים "אינו נכון"
היחס של הקטנים בחכמה אל הגדולים מהם, שדברי הגדולים הם דברי אלהים חיים, כי הם נובעים מחכמת התורה
ואין זה סותר שהגדולים נחלקים ביניהם לבין עצמם
מה הכוונה? הרי זה ממש לא נכון…
ואם כך נאמר זאת גם על דברי הרמב"ם בעניין השמש שסובבת סביב כדור הארץ… ועל עוד הרבה דוגמאות…
(כי כמובן שאנחנו לא חכמים יותר מהרמב"ם)
אשמח להסבר.
איך אומרים על פירושים שונים שהם נכונים בודאות אם סותרים אותם גדולים מאותו הדור וטוענים אחד על השני שהוא "טועה"?
אולי ניתן להגיד שהם דברי אלוקים חיים אבל איך ניתן להגיד ששניהם "נכונים"?
יש דברים שלא תלויים בחכמה אלא במידע, גם החכם הכי גדול בעולם, אם היה חי בזמן הרמב"ם, לא היה יכול לדעת את מודל האטום, למשל. אני יודע הרבה על מודל האטום, לא בגלל שאני כזה חכם, אלא בגלל שזה ידע נגיש בזמננו. במה שתלוי בחכמה – כדי לקבוע שמישהו טועה, צריך להיות חכם יותר ממנו, אחרת איך תדע שהוא טועה? אפילו ילד קטן או אדם טיפש יכול להעלות שאלה, כמובן, ולפעמים שאלה מצויינת, אבל בשביל להחליט שהשני טועה, צריך להיות חכם לפחות כמוהו, או משהו קרוב. ההסבר לדבר ששתי דעות יכולות להיות נכונות, ודברי אלהים חיים, ובכל אופן אחת מהן… Read more »