
פרופ’ לארכיאולוגיה

ראש חודש כסליו: זריזים מקדימים לניפוץ מיתוסים
מלחמת האור והחושך כאן כדי להישאר. כמדי שנה בשנה, מתחרים כלי התקשורת השונים, על מנפץ המיתוסים הטוב ביותר, שזוכה לבמה מהודרת לכבוד חג החנוכה, זה שמראה ש …

אגדת ‘היעדר האוריינות’
הכחשת הסיפור הלאומי הישראלי, חייבת תמיד להישען על סיפור. אתה לא יכול למחוק סיפור, בלי לספר סיפור אחר שיבא במקומו. הסיפור החדש צריך לבא על איזה רקע שנ …

טומאה, ומאכלות אסורות, למה זה טוב?
פרשיות השבוע האחרונות, עוסקות בדיני טומאות שונות, וכן בבעלי חיים טמאים האסורים באכילה. כיצד עלינו להבין דינים אלו? נסיונות הסבר חוקרי העת החדשה, יצאו …

ד”ר לאונרד סאקס: על אגדות המגדר
בהמשך לתעמולה על ‘מגדר נזיל’, משהו שלפי יובל נח הררי למשל, יהיה חלק גדול באוכלוסיה בעתיד, בסקירה של מאיה מזרחי לאפוק טיימס, היא מתארת כיצד מראה ד”ר ל …

סערת ההמרה
לא עושה חשק להתייחס כאן לפוליטיקה, אבל חלק מהבעיה שלנו היא שהפוליטיקה והקשקשת בתקשורת מדברים גבוהה בשם ערכים, אתיקה, מדע, ועוד. השבוע שוב התלהמו אנשי …

פסיכולוגיה ודת – יריבות?
ד”ר רות אנגל אלדר, פסיכולוגית החוקרת שנים רבות את מימד הרוח שבאדם, (פירסמה מספר ספרים, ומלמדת במכללת יזרעאל), לטענתה הפסיכולוגיה המודרנית צמצמה את האד …

מאין הופיעה יכולת הדיבור?
בעיני מי ששבוי במיתוסים המודרניים, אין בכלל שאלה, תחום ה’מחקר’ מכונה “האבולוציה של השפה”, ניתן למצוא הרבה פרסומים תחת הכותרת הזו הכוללת כביכול את התשו …

ספרי שמואל ומלכים – כספרות היסטורית א: מלכות דוד ושלמה והבאים אחריהם
על ההיסטוריות של ספר שמואל, בכל הנוגע לחלקו העיקרי, תיעוד סוף ימי השופטים עד מלוכת שאול, עמדנו במאמרים העוסקים בהתנחלות, ובפרט במאמרים: ה גבולות ההתנח …

ראשית ישראל – פרופ’ אבי פאוסט
פרופ’ לארכיאולוגיה אבי פאוסט, על הזהות האתנית של הכיבוש הישראלי בשלהי האלף השני.

כח שימוש לרעה במורכבות הנתונים
ביקורת המקרא מרבה להשתמש בטיעונים הנראים לכאורה אובייקטיביים, איך ייתכן שיש שלש סיפורים של ירידת האבות למצרים, האם אין מדובר באותו סיפור?