
ד”ר

“בשם המדע!”
המרקיז פייר סימון דה לפלאס, היה אחד המוחות המזהירים בצרפת, ובכל הזמנים בכלל, המשוואות המתמטיות שלו משמשות עד ימינו, וחישובי ההסתברות שלו היוו פריצת דר …

קדמות התורה – העדות השומרונית
ספר התורה, מצוי כידוע ביד העדה השומרונית, באותה מתכונת של הנוסח המוכר, ובהבדלים של כתיב וניסוח, וכן כמה הבדלים כיתתיים (שענינם להצדיק את אחיזת השומרונ …

זייפן ושמו גולן
על גולן ברושי ועלילותיו, כבר שמענו מספיק, מי שיעקוב אחרי התגית גולן ברושי, וכן שותפו (לשעבר) איתן בר, ימצא שם עלילות זייפנות ובורות להכביר. https://ra …

המאבק על החינוך היהודי בתקופת ההשכלה – א
נשמת אפה של ההשכלה, חדר הורתה, ודגל מלחמתה, היה החינוך. החל מגזרות או תקנות יוסף השני, ואגרת רנה”ו היוצאת לפניהן לסול מסילה בערבה, נעשה החינוך המתוקן …

המיתוס הברליני
תנועת ההשכלה, נתפסת בעיני רבים כמשהו ששייך להיסטוריה, בספרות המחקרית והפופולארית בת זמננו אישיה ומאורעותיה תופסים מקום נרחב, אך בספרות החרדית, הספר הא …

מה הקשר בין חנוכה לביקורת המקרא? ב
כמדי שנה בשנה, מלחמות האור והחושך. בחלק הראשון, שהתפרסם לפני שנה, עמדנו על הסיפור שמאחורי ביקורת המקרא, הסיפור שסיפרו חוקרי המאה ה19 הגרמנים, לצאן מרע …

שאלה: למה חוקרים לא מאמינים בתורה מן השמים? ב
במאמר הקודם התייחסנו לחלקו הראשון של המבוא למקרא מאת אלכסנדר רופא, הראינו כי הוא לא עוסק בשאלה אם התורה ניתנה משמים סביב שורה של התרחשויות לא טבעיות, …

שאלה: למה חוקרים לא מאמינים בתורה מן השמים? א
מודה באשמה, זו לא ממש השאלה שקיבלנו. אבל לא מדובר בקליקבייט, אלא בהזדמנות להסביר ענין יסודי הקשור במחקר המקרא. שאלה: תוכלו להתייחס לדברי אלכסנדר רופא …

מרד המכונות – סקירת ספר
על ספרו של ידידינו יהוידע הכהן: מרד המכונות סוף סוף, אחרי ארבעים שנה של המתנה, יצא האנטי תזה ל’אשר-באך-גדל’ של דאגלס הופשטטר, דיאלוגים בין אדם למכונה, …

ראש חודש כסליו: זריזים מקדימים לניפוץ מיתוסים
מלחמת האור והחושך כאן כדי להישאר. כמדי שנה בשנה, מתחרים כלי התקשורת השונים, על מנפץ המיתוסים הטוב ביותר, שזוכה לבמה מהודרת לכבוד חג החנוכה, זה שמראה ש …

שאלה: הנביאים התנגדו לקרבנות?
שאלה: ידוע שהנביאים התנגדו לקרבנות, והסבירו שאין לבורא חפץ ברבבות נחלי שמן ואילים מפוטמים וכו’, ואילו הכהנים דגלו בקרבנות, מדוע היהדות וההלכה קיבלו את …

נצפתה לאחרונה: תודעה
לאחרונה פורסמו כמה מאמרים מעניינים על התודעה, בהמשך לכמות גדולה של מאמרים, מחקרים, וסרטונים, אותם תוכלו למצוא בתגית: תודעה, נביא כאן עוד כמה מקורות מע …

אורי מילשטיין: פרדיגמת אברהם אבינו
אברהם אבינו הניח יסוד לזרם האידיאליסטי בחשיבה, הניסיון המכריע של אברהם – מלחמתו של אברהם בארבעת המלכים; הפשטות היו לפני אברהם; התרומה של אלברט איינשטי …

פלאי המים ב
בפרק זה בסדרת פלא המים נראה כיצד המים אחראים ליציבות האקלימית המופלאה של כדור הארץ, למה לא הפכנו לנוגה או לכדור שלג, ואיך מנגנון הוויסות של כדור הארץ …

יהוידע הכהן: טוטליטריות ליברלית
לפי מיתוס נפוץ, מחנה השמרנים הם בבונים שהולכים אחר המנהיג או איש הדת שלהם בעיניים עיוורות, ללא כל רצון חופשי, ללא שיקול דעת. הבחירה שלהם לכן כפויה עלי …

שאלה: למה ‘קוראים בתורה כל היום’
שאלה: מה אתם אומרים על דבריו של ברקוביץ’? (מצרף את הסרטון), נכון שהוא מדבר כמו בהמה, אבל מה עם התוכן? https://rationalbelief.org.il/wp-content/uploads …

חשדנות שבין בראשית לנח
לפני כשבוע חגגנו את שמחת תורה, סיימנו לקרוא וללמוד את התורה, מיד לאחר מכן אנו מתחילים אותה מחדש. שמחת תורה היא הביטוי לאהבת התורה, עם ההתחלה החדשה אנו …

דוד המלך והמכונה החשובה בעולם
מה היה נעים זמירות ישראל חושב של ה-ATP סינטז, המכונה המדהימה שמספקת אנרגיה לכל אחד מתאי הגוף שלכם? מאת: מייקל ביהי[1] בכנס מדעי שנערך לאחרונה צפיתי בה …

אריאל קלגסבלד: גוף, נפש ואבולוציה
בעיית הגוף-נפש היא אחת המרכזיות בפילוסופיה, ומהותה היא הגדרת יחסי הגומלין בין הגוף והנפש, כמו גם ההבנה מהו הקיום האונטולוגי של כל אחד מהם. הגישות המרכ …

לזיהויו של הלולב
מכון שלום הרטמן, המספק ‘יהדות למאה ה21’, מפרסם את מאמרו של מולי ברוג: ‘”כפות תמרים”: הייתכן שלא מדובר בלולב?, בכותרת יש עוד סימן שאלה, אבל בכותרת המשנ …

דברי התעוררות מפרופ’ רבקה שכטר, לקראת יום הדין
בשיעור תקס”ו, כותבת פרופ’ שכטר: משל ‘מגדל בבל’, מספר בראשית, פרק י”א, מספר לנו על אנשי שנער, שרצו בשפה אחת, ובנו מגדל שיגיע לשמים. משל זה מזכיר לי את …

ראש השנה: חג, ויום נורא.
ראש השנה קרב ובא, עוד שנה חלפה לה. מדוע ראש השנה הוא יום הדין? אומרים שיום הולדת הוא יום של חשבון נפש, זה דבר טבעי, עוד שנה חולפת, האדם מתבגר בשנה, מס …

מדעי הטרור
חמש מאות שנה אחרי שגלילאו סינן “נוע תנוע!” גורמים רבי השפעה בממסד המדעי דווקא מזדהים עם עמדת האינקוויזיציה הרב אליעזר אייזיקוביץ: היוקרה והאימ …

האם התורה באמת ממשיכה תרבויות קדומות? ג (דוד סלע, חורים, ושאר ירקות)
בהמשך לפרקים הקודמים, בהם עסקנו בשאלת המשמעות של קשרים לכאורה שיש בין הסיפור בתורה, ובין תרבויות קדומות. בחלק הראשון ראינו שהתורה אכן באה לפעמים להפקי …

ד”ר יוסף שטמלר :יהדות מול פוסטמודרניזם
מתן חסידים, סוקר את ספרו ב’עולם קטן’: ברגע ששמעתי את הריאיון של הרב ד”ר יוסף שטמלר בהסכת ‘על המשמעות’ של תמיר דורטל, ידעתי שאני רוצה לקרוא את ספרו החד …

האם התורה באמת ממשיכה תרבויות קדומות – ב
במאמר הקודם, הראינו כיצד התורה, מגיעה מעיקרא בגישה אחדותית, ומשתמשת במונחים ידועים מתרבות בני קדם, כדי ללמד אותנו איך להתייחס אליהם, הבריאה, גן העדן, …

המבדיל בין מיתוס למיתוס
ישנם אנשים שאוהבים לנפץ מיתוסים, לעומתם יש האוהבים לטפח מיתוסים. המטרה שלנו היום היא להגדיר מיתוסים. אחד המיתוסים הנפוצים במחוזותינו, הוא מיתוס המספר …

מעמד האשה במצרים בהשוואה לדיני התורה
התייחסות לתגובה של דוד, כאן. ראשית הבהרה, אין איזו אמונה דתית, שבמצרים מעמד האשה היה גרוע ביותר, אדרבה, אין עינם של מאמינים צרה באנשים שעושים דברים טו …

על מה מבוססות דתות?
בזכות השיח שהתעורר לאחרונה ברשתות, אולי הגיע הזמן לחזור על כמה יסודות בסיסיים, בנושא: “על מה מבוססות דתות”. המיסיונרים ה’מתוחכמים’ העלו סדרת סרטים מתו …