
הפיזיקאי המפורסם בעולם

לצפות את העתיד: משלמה המלך ועד כהנמן וטברסקי
(תמונה: דובער מור). לפני שבועיים, הזכרנו קצת מעלילות המרקיז דה לפלאס, שחי בימי המהפכה הצרפתית, והניח את היסודות לתורת הסטטיסטיקה. העיסוק בסטטיסטיקה הת …

נצפתה לאחרונה: תודעה
לאחרונה פורסמו כמה מאמרים מעניינים על התודעה, בהמשך לכמות גדולה של מאמרים, מחקרים, וסרטונים, אותם תוכלו למצוא בתגית: תודעה, נביא כאן עוד כמה מקורות מע …

אורי מילשטיין: פרדיגמת אברהם אבינו
אברהם אבינו הניח יסוד לזרם האידיאליסטי בחשיבה, הניסיון המכריע של אברהם – מלחמתו של אברהם בארבעת המלכים; הפשטות היו לפני אברהם; התרומה של אלברט איינשטי …

חשדנות שבין בראשית לנח
לפני כשבוע חגגנו את שמחת תורה, סיימנו לקרוא וללמוד את התורה, מיד לאחר מכן אנו מתחילים אותה מחדש. שמחת תורה היא הביטוי לאהבת התורה, עם ההתחלה החדשה אנו …

רגע הבראשית – טלסקופ החלל ווב
מה עשוי טלסקופ החלל “ווב” לגלות לנו על רגע הבריאה? * במשך מאות שנים שלטה בכיפה המדעית תפיסת היקום הקדמון אך שרשרת של תגליות במאה העשרים סללה את הדרך ב …

מה אחוז המדענים המאמינים?
הרב אליעזר אייזיקוביץ’: מה אחוז המדענים המאמינים באלוקים, ולמה זה בעצם חשוב? מה אחוז המדענים המאמינים באלוקים? השאלה הזאת משום מה מעוררת סקרנות רבה וב …

עשר השגיאות של איתן בר
איתן בר, מציג ‘עשר טענות נגד תורה שבעל פה’. לפני שנתייחס לטענות, ננסה להסביר במה מדובר. מחקר התלמוד והתורה שבעל פה קיים כבר יותר ממאתיים שנה, נכתבו בת …

“בתשרי נברא העולם” – אלכס לכיש על הבריאה, מאמר המשך
המדור ‘אבולוציה ובריאה’ באתר ‘רציו’ המתרכז בתחומי המחקר, המדע והאמונה, פרסם מאמר פרי עטי, ‘מעשה בראשית לאור התורה והמדע’, בחודש תמוז תשע”ט (30.7.19) א …

קבלה ומדע
הצירוף של קבלה ומדע מריח ניו אייג’, ומשדר רתיעה לכל חובבי המדע והרציונליות. אך ישנם אנשי מדע, שכן רואים בצירוף זה מקום לשיתוף פעולה. הטענה הקלאסית של …

מה ש”בטוח” – בטוח?
ראובן: איך אפשר בכלל להיות בטוח במשהו? כל דבר שתשמע, כל נושא, בחיפוש של כמה שניות תמצא מיד מאמר מנומק נגד, או סרט, הרצאה, תחקיר, שום דבר לא בטוח. שמעו …

‘מדע’ מגוייס, בכל זוית ובכל פינה
המדע, שבמקור פותח כדי להקל על האדם להתמודד עם הטבע, ולנצל אותו לטובה ולברכה. משמש כיום גם כקרדום לחפור בו, בעוד תחומים רבים ושונים, כל המעוניין לקדם א …

יהוידע הכהן: יקום של זהב
סוֹקְרַֿטֶס (Σωκράτης) בן סוֹפְרוֹנִיסְקוּס (Σωκράτης) שט בסירתו בנהר הוידומאטיס היווני, טרוד עד למעלה מראשו האריסטוקרטי בשאלות עמוקות לאין שיעור מן …

יהוידע הכהן: רובוטים חסרי שחר
לרגל ההשקה של רובוטים דמויי אדם – אבל מנומסים וחכמים הרבה יותר, התכנסו כל בכירי חברת הענק מייקרוזון לציין את המהפכה, ולתכנן קמפיין שיווק שישנה את העול …

אריאל קלגסבלד: דטרמיניזם ובחירה חופשית:
אריאל קלגסבלד, ממנו הבאנו כאן, במאמר נוסף על בחירה חפשית מהפן הפילוסופי: “דטרמיניזם” היא תיאוריה פילוסופית, הגורסת שלאדם לא תתכן בחירה חופשית, אלא הוא …

דורון קורן על ‘מחקרי’ אבולוציה
תחת הכותרת ‘לא ייאמן כמה מטופש לפעמים יכול להיות חקר האבולוציה’, כותב דורון קורן ב’הארץ’: שלושה מאמרים אופייניים שפורסמו לאחרונה במדור המדע של “הארץ” …

די להתעללות!!
בחברה המודרנית יש הרבה חוקים נגד התעללות וניצול, אסור להתעלל בקטינים ובחסרי ישע, אסור לנצל סמכות, אסור אפילו להשחית מקרקעים, מטורפי ה’קיימות’ אוסרים ג …

האם המדע הוא בסך הכל עוד מיתוס?
שואל הפרופסור אורן הרמן, בספרו ‘אבולוציות’ הוא מניח רגע למספרים ולגרפים, ומתמקד בסיפור שמאחורי ההסברים המדעיים לעולם. בהשוואה לסיפורי מיתוסים אחרים. ” …

המפעל המדעי ניהול כושל? ג: המיתוס של ביקורת עמיתים, ועוד
המשך הסדרה, בעקבות “כל שקרי האקדמיה” …רבים טוענים שאנחנו חיים כבר בעידן ה״פוסט־אמת״, וזו לא אמירה הומוריסטית… מסתבר שמגיפת הפייק הגיעה גם ל …

המפעל המדעי – ניהול כושל? ב: פרסומים מדעיים ותועלתם
המשך הסקירה על ‘כל שקרי האקדמיה’. קטעים מתוך פרק 3 בספר. כתב עת מדעי נחשב לפעמים לסמכות ולבעל השפעה עצמתית על הלכי הרוח וקבלת החלטות, האם יש אי …

נאורות, נאציזם, ופוסט מודרניזם, מה הקשר?
הקשר, לדידו של פרופ’ זאב בכלר, נעוץ בתורתו של גרמני מפורסם אחד: עמנואל קאנט, בכתבה שפורסמה בגלילאו ב2005, בשני חלקים, פורס בכלר את ההקשר הרחב בהשתלשלו …

ספר חדש על השפה הדתית של האבולוציוניסטים
מתוך דברים שכותב ד”ר רוברט שדינגר בעקבות ספרו החדש: תעלומת המנגנונים האבולוציוניים: דניאל דנט כותב: “אם הייתי בוחר לתת פרס על הרעיון הטוב ביותר היחיד …

תורה ומדע – דיון
בשולי המאמר הזה, על טענתו של הרב שוחט בהקשר של יחס החרדים למדע, הגיב רותם גטניו על הנושא הכללי של תורה ומדע. המאמר ההוא אכן לא עוסק בשאלות תורה ומדע, …

מעשה ברבי דוד גלרנטר ורבי דוד ברלינסקי שהיו מסובים…
בפירנצה שבאיטליה נפגשו להם, איש מדעי המחשב מייל דיויד גלרנטר, שלאחרונה ‘ויתר על הדרויניזם’, יחד עם המתמטיקאי דיויד ברלינסקי, אחד המתנגדים הקטלניים של …

אלכס לכיש: מעשה בראשית לאור התורה והמדע
מחבר רשימה זו הוא גמלאי. 77 סתווים ואביבים חלפו עליו ביעף והוא נמצא עכשיו במיטב שנותיו, בזכות היושב במרומים ובזכות שליחיו, הרופאים המעולים. אמנם עם חל …

הבריאה על פי התורה והמדע – נתן אביעזר
הפיסיקאי פרופ’ נתן אביעזר, במאמרו ‘סתירות בין תורה ומדע’, מעלה כמה נקודות שקשורות בבריאת העולם. מאמר זה קדם לספרו ‘בראשית ברא’ בו הוא מציע תיאוריות חד …

פרופ’ רבקה שכטר: העולם אינו חומר
קיראו על זה בספר בראשית! אומרת רבקה שכטר, העולם איננו חומר, על הצורה בה הוא מאורגן ואיך הוא עובד, קראו נא בתורה: כבר כמה פעמים הזכרתי את ספרו של HEINZ …

“הגישה המדעית סותרת את האתאיזם”, אמר הפיזיקאי
מרצ’לו גלייזר, זוכה פרס טמפלטון היוקרתי לשנת 2019, הוא פיזיקאי תיאורטי, בן 60, לאורך הקריירה המדעית שלו שנמשכה 35 שנה, כיסה גלייזר טווח רחב של נושאים, …

פרופ’ פיטר מיליקן, מפריך “אחת ולתמיד” את הטיעון הקוסמולוגי
גולש ביקש מאיתנו להתייחס לקטע זה שרץ ב’אתאיזם מדיה’. ישי לציין שמיליקן הוא פרופ’ לפילוסופיה באוקספורד, לכן ממש מפליאה ההתיחסות השטחית שלו לנושא. ההנחה …

האמונה באלהים, בראי השיח העכשוי, הגיגים וספרות
מאמר מעניין של רוברט אלבין: מחפשים אותו והוא מוצא אותנו, (אלכסון), מתאר את האמונה מוצאת אותנו, גם בדור שלא מנסה לחפש אותה באופן רשמי, ומן הצד השני את …