
פרופ’ לפיזיקה

קדמות התורה – העדות השומרונית
ספר התורה, מצוי כידוע ביד העדה השומרונית, באותה מתכונת של הנוסח המוכר, ובהבדלים של כתיב וניסוח, וכן כמה הבדלים כיתתיים (שענינם להצדיק את אחיזת השומרונ …

שאלה: למה חוקרים לא מאמינים בתורה מן השמים? ב
במאמר הקודם התייחסנו לחלקו הראשון של המבוא למקרא מאת אלכסנדר רופא, הראינו כי הוא לא עוסק בשאלה אם התורה ניתנה משמים סביב שורה של התרחשויות לא טבעיות, …

שאלה: למה ‘קוראים בתורה כל היום’
שאלה: מה אתם אומרים על דבריו של ברקוביץ’? (מצרף את הסרטון), נכון שהוא מדבר כמו בהמה, אבל מה עם התוכן? https://rationalbelief.org.il/wp-content/uploads …

הרב אריה קפלן: גיל היקום
בכנס אגודת המדענים הדתיים (AOJS) בשנת 1979, נשא הרב אריה קפלן, הרצאה בנושא ‘הקבלה וגיל היקום’, הרצאתו מצוטטת פעמים רבות, אך הטקסט שלה אינו נפוץ (גירסא …

אפנות בחקר המקרא, והפעם: מציאת הספר בימי יאשיהו
על מגמות שמוצגות כמחקריות, ובעצם אינן אלא אפנות, דיברנו כאן וכאן, (וראה גם סרטו של אליצור כאן). הפעם נעסוק בסיפור שמשמש ציר מרכזי לכל עיסוק בנושא של ז …

שחר ענבר וחברים: ‘טיעון העד’
בהמשך לבקשת ‘תוהה על הראשונות’ כאן, נתייחס למאמר ‘הכי טוב’ של שחר ענבר, לפי בחירתו של תוהה, המאמר נושא את הכותרת ‘טיעון העד אחת ולתמיד’, בנוסף טוען ת …

אברהם אבינו בהיסטוריה
לפני קרוב לארבעת אלפים שנה, על גב ההר המרכזי של ארץ כנען, בחלק הדרומי של ההר, בין בית אל ובין העי, נשען על מקלו רועה צאן, האיש בן קרוב למאה שנים, זה ע …

לאה פרנקל – חוקרת שמרנית שנשכחה
בשער ספר ה’עיונים’ של נחמה ליבוביץ’ לחומש שמות, נכתב: “לזכרה של לאה פרנקל, החכימה רבותיה, לימדה תלמידים קטנים וגדולים, והדריכה מורים מתחילים וותיקים, …

אגדת ‘היעדר האוריינות’
הכחשת הסיפור הלאומי הישראלי, חייבת תמיד להישען על סיפור. אתה לא יכול למחוק סיפור, בלי לספר סיפור אחר שיבא במקומו. הסיפור החדש צריך לבא על איזה רקע שנ …

הגרגשי ו’מדע’ קורות העמים הקדומים
הגרגשי מוזכר כאחד מעמי כנען, במספר מקומות במקרא (בראשית י טז – ברשימת היוחסין של כנען ובניו, שם טו כא, דברים ז א, יהושע ג י, שם כד א, נחמיה ט ח), אבל …

קדמות ההלכה שבעל פה – חלק שני
בהמשך למאמר זה, על קדמות ההלכה שבעל פה, נוסיף עוד דוגמאות המאשרות מתוך ממצאים ארכיאולוגיים והיסטוריים, את עתיקות וקדמות דברי חכמים, גם כאשר נמסרו בסתם …

נתי רובין ואגדת השליטה המצרית
הדוקטור נתי רובין כבר התחיל לשעמם, אבל הוא מזכיר נקודה שמוזכרת רבות אצל תועמלני רשת, ולכן נתייחס אליה. הטענה: בזמן יציאת מצרים, היתה כנען פרובינציה מצ …

התיוונות והשכלה ב
המשך המאמר הקודם: המערכה בגליציה בראות הומברג שהסתיימה קצבת בשר התותחים הברלינית, פנה הוא אל אחיו היהודים שבמדינת גליציה, שהיתה אז תחת שליטת הקיסרות ה …

לפרשת וישלח: האם מעשה דינה ‘הגיוני’?
הדוקטור הבור נתי רובין, מפרסם ‘דברי כפירה לפרשת וישלח’. למעשה התוכן המרכזי של דבריו הוא האובססיה של שנאת חסידים ושל חיבה לניבול פה. אנחנו נשלה מדבריו …

“תיקוני” לשון של מבקרי מקרא – סקירת ספרות
התלמיד התמים, בבואו אל ספרי הלימוד ומבואות למקרא, ימצא בהם שפע של אזכורים ל’תיקוני לשון’, נוסחאות חילופיות, המגובים בשמותיהם של חוקרים שונים. כמובן שא …

‘נוסח’ השבעים – תולדותיה של ‘העדפה מתקנת’
מאז ראשית חקר המקרא, משמש ‘נוסח השבעים’ כבסיס לדיון על נוסחאות מקבילות או קדומות של המקרא. ברמה העקרונית, ניתן להבין זאת, חקר המקרא מנסה למצוא סימוכין …

חוקר מקרא ואדם מאמין: פרופ’ יונתן גרוסמן
מתוך ריאיון אצל ד”ר לאה מזור: שלום לך, פרופ׳ יונתן גרוסמן, הופעת ספרך השישי, יעקב – סיפורה של משפחה (ידיעות ספרים, 2019), היא הזדמנות מרנינה לשוחח אתך …

השערת דה ווט על ‘מציאת ספר דברים’ – לאור הממצאים
בשנת 1805 פרסם המלומד ההולנדי וילהלם דה ווט (de Wette) חיבור העוסק בספר דברים (W. M. L. de Wette; Disertatio critico exegetica qua Deuteronomium a pri …

לפרשת יתרו: על ה’מדעים המדוייקים’ של ‘ביקורת’ עשרת הדברות
מה שיפה במקצוע של ביקורת המקרא, זה שהיא על זמנית, בכל תחום בעולם, גם התחומים שהם לא מדעים מדוייקים, ישנה איזו התקדמות, התכנסות, זרימה, מסקנות, משהו שי …

ד”ר יצחק מייטליס: כשהארכאולוגיה אינה פוגשת את ההיסטוריה
הארכיאולוג ד”ר יצחק מייטליס, במאמר חדש (מתוך ‘על אתר’ כ) על אי־ התאמות בין המקורות ההיסטוריים החוץ ־מקראיים למחקר הארכאולוגי: סוגיית אי־ ההתאמה בין הת …

המדריך לחילוני – הדבר האמיתי
ובכן לאחר פרקי הפתיחה וההקדמה, למבוא לסקירה על ספרו של אביעד קליינברג ‘מדריך לחילוני’. רכשתי את הספר עצמו. אז כן, יפה מאד שמישהו טרח וכתב ברצינות מדרי …

הארכיאולוג פרופ’ בן יוסף: הכחשת המקרא מן ההעדר היתה שגיאה קשה
ארז בן יוסף הוא פרופסור חבר במחלקה לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום באוניברסיטת תל אביב, ומנהל משלחת החפירות המחודשות בבקעת תמנע. השבוע הוא פרסם מאמר …

ניר מנוסי: פמיניזם רך על פי מגילת אסתר
ניר מנוסי, תלמידו של הרב גינזבורג, עוסק רבות בשאלות של גוף ונפש על פי התורה, בשילוב של ההיבט המחקרי (למד בחוג לפילוסופיה באוניב’ ת”א) וההיבט הקבלי, כש …

נמוך נמוך: דוד סלע על הביקורת הנמוכה
נשלח אלי מאמרו של דוד סלע, העוסק כביכול בביקורת המקרא. סלע, ממנהלי הקבוצה ‘חרדים ואתאיסטים’, ומיוצרי הסדרה ‘מתן תורה היה או לא היה’, כבר פירסם באתרינו …

ד”ר דניאל שליט: בין מדע לתודעה
מתוך נאום בכנס ‘מדע ותודעה’, על הקשר בין מדע לתודעה – ותרומת היהדות לנושא: מה שביניהם – מסע הדילוגים בין המדע לתודעה ד”ר דניאל שליט ד”ר דניאל שליט, יל …

המדע המודרני והמימד הרוחני
אברהם צבי רבינוביץ, בספרו ‘עולם אחד’ (הוצ’ דון תשל”ו), שזכה בזמנו בפרס למחקר ספרותי למדעי היהדות, מציג גישה מעניינת ליחס בין המדע המודרני והמימד הרוחנ …

פרופ’ נילי שופק: מינימליזם – מול עובדות
פרופ’ נילי שופק, פרופ’ למקרא באוניב’ חיפה (תחום התמחותה הוא הקשרים בין ישראל למצרים), במאמרה: החומר המצרי ככלי לליבון סוגיית ראשית ישראלי (בית מקרא קע …

פינקלשטיין כשודד ממלכות
חוקר המקרא רענן אייכלר, בביקורת על ספרו של פינקלשטיין (וסילברמן) ‘דוד ושלמה: בין מציאות היסטורית למיתוס’ , תחת הכותרת: שודדי הממלכה האבודה… (תכלת ת …

אלן בלום: דלדולה של הרוח
אלן בלום, פרופ’ לפילוסופיה באוניב’ שיקגו, יצא ב1987 במתקפה חזיתית נגד האקדמיה ונגד חיי הרוח של התרבות המערבית כפי שפותחו באמריקה של זמנו. ריצ’ל דונדיו …