פרופ' לפיזיקה
השערת דה ווט על 'מציאת ספר דברים' – לאור הממצאים
בשנת 1805 פרסם המלומד ההולנדי וילהלם דה ווט (de Wette) חיבור העוסק בספר דברים (W. M. L. de Wette; Disertatio critico exegetica qua Deuteronomium a pri …
לפרשת יתרו: על ה'מדעים המדוייקים' של 'ביקורת' עשרת הדברות
מה שיפה במקצוע של ביקורת המקרא, זה שהיא על זמנית, בכל תחום בעולם, גם התחומים שהם לא מדעים מדוייקים, ישנה איזו התקדמות, התכנסות, זרימה, מסקנות, משהו שי …
ד"ר יצחק מייטליס: כשהארכאולוגיה אינה פוגשת את ההיסטוריה
הארכיאולוג ד"ר יצחק מייטליס, במאמר חדש (מתוך 'על אתר' כ) על אי־ התאמות בין המקורות ההיסטוריים החוץ ־מקראיים למחקר הארכאולוגי: סוגיית אי־ ההתאמה בין הת …
המדריך לחילוני – הדבר האמיתי
ובכן לאחר פרקי הפתיחה וההקדמה, למבוא לסקירה על ספרו של אביעד קליינברג 'מדריך לחילוני'. רכשתי את הספר עצמו. אז כן, יפה מאד שמישהו טרח וכתב ברצינות מדרי …
הארכיאולוג פרופ' בן יוסף: הכחשת המקרא מן ההעדר היתה שגיאה קשה
ארז בן יוסף הוא פרופסור חבר במחלקה לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום באוניברסיטת תל אביב, ומנהל משלחת החפירות המחודשות בבקעת תמנע. השבוע הוא פרסם מאמר …
ניר מנוסי: פמיניזם רך על פי מגילת אסתר
ניר מנוסי, תלמידו של הרב גינזבורג, עוסק רבות בשאלות של גוף ונפש על פי התורה, בשילוב של ההיבט המחקרי (למד בחוג לפילוסופיה באוניב' ת"א) וההיבט הקבלי, כש …
נמוך נמוך: דוד סלע על הביקורת הנמוכה
נשלח אלי מאמרו של דוד סלע, העוסק כביכול בביקורת המקרא. סלע, ממנהלי הקבוצה 'חרדים ואתאיסטים', ומיוצרי הסדרה 'מתן תורה היה או לא היה', כבר פירסם באתרינו …
ד"ר דניאל שליט: בין מדע לתודעה
מתוך נאום בכנס 'מדע ותודעה', על הקשר בין מדע לתודעה – ותרומת היהדות לנושא: מה שביניהם – מסע הדילוגים בין המדע לתודעה ד"ר דניאל שליט ד"ר דניאל שליט, יל …
המדע המודרני והמימד הרוחני
אברהם צבי רבינוביץ, בספרו 'עולם אחד' (הוצ' דון תשל"ו), שזכה בזמנו בפרס למחקר ספרותי למדעי היהדות, מציג גישה מעניינת ליחס בין המדע המודרני והמימד הרוחנ …
פרופ' נילי שופק: מינימליזם – מול עובדות
פרופ' נילי שופק, פרופ' למקרא באוניב' חיפה (תחום התמחותה הוא הקשרים בין ישראל למצרים), במאמרה: החומר המצרי ככלי לליבון סוגיית ראשית ישראלי (בית מקרא קע …
פינקלשטיין כשודד ממלכות
חוקר המקרא רענן אייכלר, בביקורת על ספרו של פינקלשטיין (וסילברמן) 'דוד ושלמה: בין מציאות היסטורית למיתוס' , תחת הכותרת: שודדי הממלכה האבודה… (תכלת ת …
אלן בלום: דלדולה של הרוח
אלן בלום, פרופ' לפילוסופיה באוניב' שיקגו, יצא ב1987 במתקפה חזיתית נגד האקדמיה ונגד חיי הרוח של התרבות המערבית כפי שפותחו באמריקה של זמנו. ריצ'ל דונדיו …
חנוך בן ימי נגד ברית המילה
חנוך בן ימי, ד"ר לפילוסופיה מאוניב' ת"א, הוא אחד הלוחמים נגד ברית מילה, כאן ניתן למצוא את ספריו ומאמריו, מכיון שבן ימי הינו איש מדע, ומצטט בדבריו מחקר …
דרכי פירוש בתורה ובנביאים ב
לחלק ראשון חילופי נוסח במקור חילופי נוסח בין מקורות מקבילים, סודות? או לשון בני אדם? הרשב"א בתשובה (ח"א יב) נשאל על סבת הדברים השנויים בתורה בשני גירס …
ס' שמות כעובדה היסטורית: ד הנביאים משתמשים בספר שמות כלשונו
להדגמת אמינות ואמיתות המסורת, ולסתירת הרעיונות המחלקים את התורה לחלקים שונים לפי תקופות שונות קדומות ומאוחרות, באים בזה כמה מאמרים המפרטים את הנתונים …
כיצד איבדנו את המסורת
את הידיעות ההיסטוריות שלנו העביר עם שלם במשך אלפי שנים, בניגוד למצב השורר בימינו, בו נדמה שהפכה ההיסטוריה לפולקלור שהרוצה להאמין בו יאמין, אבל אין זה …
הרב וולבא: פסיכיאטריה ודת
הרב שלמה וולבא (1914-2005), משגיח בישיבת באר יעקב, רכש השכלה כללית בנערותו בברלין (התחיל בלימודי פסיכולוגיה ופיזיקה, בגיל 16 כתב ספר בגרמנית בשם "הטבע …
שמות וכינויים כפולים לאנשים ומקומות במקרא ובמדרש חכמים
ד"ר ארי יצחק שבט במאמרו 'תופעת השמות הכפולים והכינויים לאישים ומקומות בתנ״ך', מסביר את הנושא בהסבר רציונלי ופשוט. הקדמה – התופעה והסבריה אחת מהשאלות ה …
סיפור הכיבוש ביהושע: מתאים למציאות הטופוגרפית והצבאית
מלחמות וכיבושי יהושע בן נון מלכה שוורץ לקט מעובד מתוך: מחניים, גיליון ס"ט מתוך: דעת שליחת המרגלים מן השטים שולח יהושע מרגלים ליריחו. זה אופייני מאוד …
הפרכת הביקורת על סיפור הכיבוש ביהושע
הרב יצחק הרשקוביץ, כמבא לסדרת שיעוריו לספר יהושע, מתייחס לנושא, בשני חלקים (א ב). כמבוא להתחלת פרקי הכיבוש בספר יהושע, מן הראוי להעמיד את הלומדים על כ …
פרופ' פיין: האם האבולוציה מוסברת ע"י חוק טבע?
הפיזיקאי פרופ' בנימין פיין, מאוניב' ת"א, בספרו 'יש מאין', עוסק בהגדרתה של האבולוציה, גם אם נתייחס אליה כעובדה, האמנם ניתן לראותה כנגזרת מהטבע? האם קיי …
כתיבה משוייכת
בהמשך להשפעת התורה על הנביאים, דוגמאות לכתיבה משוייכת. אין אנו מדברים אלא על משפטים יחודיים שיש בהם יצירה מסויימת, צירוף מושגים שהנסבות או הדעות צירפו …
יגאל כהן: כיבוש הארץ בארכיאולוגיה, ממצאים ותיארוך מדוייק (שיטת מייטליס)
יגאל כהן במאמרו עלה רש (בתוך חדושי תורה), עושה סדר בכל פרשת הכיבוש, בהקבלה מדוייקת לממצאים. בגירסת הPDF יש גם תרשימים ותמונות, כאן מובאת גירסת טקסט, …
הארכיאולוג דוד ענבר על האבות במצרים
דוד ענבר, ד"ר ללימודי ארץ ישראל, ארכיאולוג במקצועו, היה אדם מעניין ומרתק (וגם לוחם גיבור), בספריו ומאמריו הוא דוגל בתיארוך חילופי לאירועי התנ"ך, ומביא …
קיצור תולדות ביקורת המקרא
לתורת התעודות מוקדשת סדרת מאמרים, זה הוא תקציר על כמה נקודות עיקריות: התורה המרכזית של בקורת המקרא היא תורת התעודות. מה היא הגדרתה המדעית של 'תורת התע …
ספרי הנביאים נכתבו בזמן המאורעות א: נביאים ראשונים
לפי המסופר ביהושע שופטים ושמואל, עלו ישראל כעם אחד ומאוחד מן המדבר במחנה צבאי אחד תחת פיקוד של מצביא אחד, כשבידם צווי על החרמת כל הכנענים והשמדתם, וכן …
תורה משמים – הרצאה
תורה משמים שכתוב הרצאה, הרב דניאל נשיא הקדמה נושא זה הוא רחב היקף והוא כולל בתוכו מכלול רחב של הוכחות ונושאים רבים. נקדים ונדבר על המנגנונים הפסיכולוג …
אמנון בן תור: הארכיאולוגים המינימליסטים מתעלמים מעובדות ומדברי עצמם
הפולמוס שהתעורר בראשית המאה ה21 בעקבות פרסומים של הרצוג פינקלשטיין וסילברמן, הניב תגובות רבות מכל קצווי הקשת. מבחר תגובות לוקטו בספר "הפולמוס על האמת …
התורה הטבע והחיים יב: דניאל גורדיס על כיוון היסטורי במקרא
במאמר מפתיע ומרתק, שפורסם בתכלת 45, מדבר גורדיס על "מתכונתה ומשמעותה של ההיסטוריה המקראית", זו אינה אוסף של תיאורים, אלא תהליך מכוון המצביע על נקודות …