פרופ' להנדסת תעשיה
יהוידע הכהן: רובוטים חסרי שחר
לרגל ההשקה של רובוטים דמויי אדם – אבל מנומסים וחכמים הרבה יותר, התכנסו כל בכירי חברת הענק מייקרוזון לציין את המהפכה, ולתכנן קמפיין שיווק שישנה את העול …
עוד על אי הריאליות של השערת התעודות, בדיות בניחוח נוצרי
על היעדר ההיתכנות הריאלית למודל המרכזי של תורת התעודות, ייחדנו כמה וכמה מאמרים, למשל: הנחות העבודה של הביקורת – מדע בדיוני, צרה ושמה עובדות, צרות באו …
פרופ' שופק: סיפור יוסף: בין אגדה להיסטוריה
פרופ' נילי שופק, המתמחית ביחסי ישראל מצרים, פרסמה מאמרים רבים בנושאי אמינות וקדמות הפרטים ההיסטוריים שבסיפור המקראי על מצרים, כאן הבאנו מפרי עטה בתחו …
המפעל המדעי – ניהול כושל? ד: שיגעון האזכורים והדירוגים
מדד ה'איזכורים' משפיע על החיים של כולנו, הוא זה שקובע איזו שיטה מחקרית יותר 'טובה', איזה טיפול תרופתי יותר טוב, איזו פרקטיקה הנדסית יותר חזקה, …
פרופסור אליצור בסכנה!
נכון, אנחנו לא קרן עזרה, אנחנו לא ארגוני מצ'ינג, אבל בכל אופן, אי אפשר להתעלם מצרה של יהודי. פרופסור אבשלום אליצור בסכנה מוחשית. אתם בודאי חושבים על מ …
מדוע שאלת הרוע אינה שאלה?
אני לא מתכוין לשאול מה היא התשובה על השאלה הזו. שכן תשובה – היא הצעה של הסבר אפשרי. מי שמאמין במציאות הבורא, ישמח לקבל הצעה של הסבר אפשרי. מי שלא מאמי …
די להתעללות!!
בחברה המודרנית יש הרבה חוקים נגד התעללות וניצול, אסור להתעלל בקטינים ובחסרי ישע, אסור לנצל סמכות, אסור אפילו להשחית מקרקעים, מטורפי ה'קיימות' אוסרים ג …
השערת דה ווט על 'מציאת ספר דברים' – לאור הממצאים
בשנת 1805 פרסם המלומד ההולנדי וילהלם דה ווט (de Wette) חיבור העוסק בספר דברים (W. M. L. de Wette; Disertatio critico exegetica qua Deuteronomium a pri …
האם המדע הוא בסך הכל עוד מיתוס?
שואל הפרופסור אורן הרמן, בספרו 'אבולוציות' הוא מניח רגע למספרים ולגרפים, ומתמקד בסיפור שמאחורי ההסברים המדעיים לעולם. בהשוואה לסיפורי מיתוסים אחרים. " …
המחזירים בתשובה של הדת החדשה סותמים פיות
גלעד ניצן, בזוית אחרת, מתאר את 'הדת החדשה': על הדת הפרוגרסיבית החדשה בעשורים האחרונים זוכה ערך חופש הביטוי בארה"ב למתקפה דווקא מהצד השמאלי של המפה הפו …
אלישע אבשלום: ההידרה של דרוין
אלישע אבשלום, כתב ספר בשם 'ההידרה של דרוין – כיצד הפכה תיאוריה מדעית למפלצת' (הוצ' תלתן 2018). אלישע מושפע מהאנתרופוסופיה. לא כל מי שמתנגד לאבולוציה צ …
הרב חיים מצגר: סדר ומבנה בחמשה חומשי תורה
מתוך פשטות: מהו סדרה של תורה? מדוע התפזרו מצוות התורה על פני חומשיה, ללא סדר ברור? מה פשר המצוות הכפולות שבתורה? בשאלות אלו התלבטו פרשני המקרא …
הרב בן נון: סדר פרשת הבריאה לאור המדע
שיעורו של הרב ד"ר יואל בן נון, התש"פ, נערך ע"י אורי יעקב בירן, הזכויות שמורות לישיבת הר עציון. פרשת בראשית חלק א': מושגי הבריאה, ראשית הזמן ומפ …
"עידן חדש – התנפצות טיעון העד"
אחת הצפרדעים בביצה הפייסבוקית, שמדי פעם מבליח עם פיליטון חצי מקורי, הוא עידן חדש. הפעם הוא מתיימר 'לנפץ' את טיעון העד, והוא בהחלט מצליח לשכנע את המשוכ …
יהוידע הכהן: יקומי הפערים
מחקר ופיתוח ממושכים בני עשרות שנים מגיעים לשיאם. הגיעה שעת המבחן. הוא נכנס למעבורת החלל הגלילית המושלמת ועורר בהעברת מבט את החיים במנועים הכבירים. יכו …
שאלה: מה זה סטרא אחרא?
שאלה: מה זה 'סטרא אחרא', האם יש למושג הזה משמעות, או שסתם הכוונה לציין מישהו או משהו רע. אם אפשר תשובה בלי ביטויים בארמית וציטוטים נוספים מהזוהר. תשוב …
היעדר פלורליזם באקדמיה
ד"ר דני אורבך כותב: באקדמיה נהוג ומקובל העיקרון של גיוון (Diversity), שלפיו יש להעדיף מועמדים מקבוצות שאינן מיוצגות דיין בקמפוס, אולם עיקרון זה מוחל ל …
'הפאזל הקוסמי' ספר חדש
הרולד גאנז, מתמטיקאי ומפצח צפנים בפנטגון, פרסם לאחרונה ספר בשם 'הפאזל הקוסמי', (כאן ניתן לרכוש את הספר). להלן הפרק הראשון: המים הגועשים הסתערו בשטף במ …
המפעל המדעי ניהול כושל? ג: המיתוס של ביקורת עמיתים, ועוד
המשך הסדרה, בעקבות "כל שקרי האקדמיה" …רבים טוענים שאנחנו חיים כבר בעידן ה״פוסט־אמת״, וזו לא אמירה הומוריסטית… מסתבר שמגיפת הפייק הגיעה גם ל …
הליברליות: ניסויים בבני אדם
האידיאולוגיה הליברלית, ראשיתה באפלטון, שבחיבורו על המדינה האוטופית, תכנן מדינה שתישלט ע"י החכמים. במדינה זו אין משמעות לאיזה מלך מיוחס, ולא לכהני דת, …
"האקדמאים שהפילו את האקדמיה"
יאן יקילק, מאפוק טיימס, מראיין את ג'יימס לינדזי: ג’יימס לינדזי ושניים מעמיתיו הגיעו ב-2018 לכותרות העיתונים הגדולים בעולם לאחר שכתבו סדרה של מאמרים אק …
ספרים חדשים וגם ישנים
כמה ספרים מעניינים, במלחמת האמונה מול הכפירה, (הספרים בלינקים, בפורמט PDF). נפתח בספרו של דוד כהנא 'מסורת סייג לתורה' (וינה תרמב), "בו יבואו ראיות נכו …
תושבע"פ – על תולדותיו של סכסוך מר בין השערות לעובדות
ההוכחות ההיסטוריות המוצקות לקדמות תורה שבעל פה, חשובות לא רק לחזק את אמיתות הידיעה המסורתית על התושבע"פ, אלא גם להראות, כיצד החשיבה המחקרית לא תואמת א …
המפעל המדעי – ניהול כושל? ב: פרסומים מדעיים ותועלתם
המשך הסקירה על 'כל שקרי האקדמיה'. קטעים מתוך פרק 3 בספר. כתב עת מדעי נחשב לפעמים לסמכות ולבעל השפעה עצמתית על הלכי הרוח וקבלת החלטות, האם יש אי …
את מישהו בהיכלי המדע מעניינת האמת?
כותב פרופ' יוני דובי ב'בלוג הירוק': לפני כחודש פורסם בכתב העת Angewandte Chemie, מכתבי העת המובילים בכימיה, מאמר דעה (לאחר ביקורת עמיתים) של פרופ' תומ …
את מי מעניין מה באמת היה בעבר?
כל כך הרבה פעמים אני נתקל בשאלה, הלכאורה הגיונית: אתה רוצה לומר לי שכל מה שמספרים חוקרי מקרא על ההיסטוריה שלנו, זה סתם סיפור? זו פרשנות תלויית אג'נדה …
תגובות לשקרי האקדמיה
בעקבות הספר כל שקרי האקדמיה, כותב תא"ל עמוס גלבוע, לשעבר ראש חטיבת המחקר של אמ"ן, (בתוך: חדשות בן עזר 1552): אחרי שהורגלנו בשקרי פוליטיקאים ות …
המפעל המדעי – ניהול כושל? א: נתיב הכסף
בסדרת מאמרים זו, ננסה לסקור את מחקרם של בני הזוג (פרופ') עוז אלמוג ו(ד"ר) תמר אלמוג, "כל שקרי האקדמיה", את הספר באופן כללי סקרנו כאן, והנושא שלנו במאמ …
ושוב: הטיות פוליטיות במדע, על חשבון חיי האזרחים
הרב אליעזר אייזיקוביץ, ממשיך וחושף את ההטיות של עולם המדע, במקרה שזה נח לו: אם אי פעם תהיתם עד כמה עשוי מדע להיות מוטה פוליטית ועד כמה אי אפשר לסמוך ע …