פיזיקאי תיאורטי
פרופ' סמואל לבנס: דתיות רציונלית
איפה הם אנשי המדע שבאמת מאמינים? אם יש כאלו, הם מפרידים לחלוטין בין עיסוקם המדעי ובין האמונה, חיים בסתירה או בכפילות! מדוע אין מאמרים שפורסמו בכתבי עת …
שאלה: למה חוקרים לא מאמינים בתורה מן השמים? ב
במאמר הקודם התייחסנו לחלקו הראשון של המבוא למקרא מאת אלכסנדר רופא, הראינו כי הוא לא עוסק בשאלה אם התורה ניתנה משמים סביב שורה של התרחשויות לא טבעיות, …
'תפילין – ממקור פגאני' – האמנם?
לאחרונה, רווחת ה'ידיעה' שהתפילין הן מנהג פגאני שחדר כביכול ליהדות, תועמלנים או סתם ווכחני רשת, מפטירים כלאחד יד את ה'ידיעה המוסמכת' הזו, כאילו מדובר ב …
שאלה: האם ברכת יעקב לזבולון אותנטית?
שאלה: יעקב מברך את זבולון: 'זבולון לחוף ימים ישכון, והוא לחוף אניות, וירכתו על צידון'. וראיתי בשם ד"ר נתי רובין שכותב שהברכה מאוחרת לימי יעקב, …
"תיקוני" לשון של מבקרי מקרא – סקירת ספרות
התלמיד התמים, בבואו אל ספרי הלימוד ומבואות למקרא, ימצא בהם שפע של אזכורים ל'תיקוני לשון', נוסחאות חילופיות, המגובים בשמותיהם של חוקרים שונים. כמובן שא …
די להתעללות!!
בחברה המודרנית יש הרבה חוקים נגד התעללות וניצול, אסור להתעלל בקטינים ובחסרי ישע, אסור לנצל סמכות, אסור אפילו להשחית מקרקעים, מטורפי ה'קיימות' אוסרים ג …
ישו הנוצרי – מסתמך על התורה שבעל פה
המיסיונרים החדשים, המנסים בכח עילגותם ובורותם לפקפק בתושבע"פ, כדי לשווק לנו את הנצרות, הם נאלצים להתנער מהקתוליות, הם לא קשורים חלילה לפגאניות הקתולי …
קרקס הדוקטורים – גולן ברושי ואיתן בר, גילו את המשיח ורוצים שנצטרף
גוי ויהודי היו שכנים שנים רבות, יום אחד כרת הגוי את עץ הברוש שבחצרו, שייפו השחיזו ותקנו, ועשה ממנו צלב גדול. כחלוף שבוע שואל הגוי את שכנו היהודי: הן ש …
הוכחת תושבע"פ מן הברית החדשה
בעקבות הדיון שהתעורר שוב כאן, בנסיונות הנלעגים של הדוגמנים המיסיונרים להכחיש את תושבע"פ, הננו להביא את מאמרו הנודע של פרופסור דוד פלוסר, חוקר הנצרות, …
שאלה: האם ניתן להסביר את מעשי יעקב עם המקלות (בפרשת ויצא), לאור הידע המדעי של זמננו?
תשובה: בהחלט ניתן להסביר, נראה שיעקב השתמש בחוקי תורשה שנודעו לנו רק בדורות האחרונים. כדי להבין את הדברים, נעתיק חלק מדברי פרופ' יהודה פליקס במאמרו על …
פירוש למעשה בראשית
לקראת התחלת התורה מבראשית, נביא כאן פירוש למעשה בראשית בהתאם לידע וההבנה של דורינו. ביאור לפרשת בראשית התייחסות למחקר המודרני בנוגע למעשה בראשית האדם …
הארכיאולוג פרופ' בן יוסף: הכחשת המקרא מן ההעדר היתה שגיאה קשה
ארז בן יוסף הוא פרופסור חבר במחלקה לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום באוניברסיטת תל אביב, ומנהל משלחת החפירות המחודשות בבקעת תמנע. השבוע הוא פרסם מאמר …
התנ"ך כהיסטוריה ב: זיוף ספרי הסטוריה
לחלק א הנעשה כדבר הזה? האם ישנו איזה תקדים של איזה שהוא ספר הסטוריה עממי המתאר הסטוריה כללית של עם כל שהוא, שנתגלה כזיוף בדוי מן הלב שהושחל אל …
הפיזיקאי שקרא למטריאליסטים לקצת ענווה
יהודה צורף, הוא מהנדס ופיזיקאי, בוגר הטכניון ואוניב' אוקספורד, כיום עוסק בפיזיקה תיאורטית. באחד ממאמריו הוא קורא לציבור הרחב למעט ענוה: הייעוד היהודי …
על להיטותם של חוקרים למצוא 'מקורות זרים' למקרא
חוקר א"י, ב"צ לוריא, במאמרו: הערות על דרכי מחקר המקרא (בית מקרא עט'), מתאר את להיטות החוקרים למצוא מקור 'מבחוץ' למונחים ומושגים שהינם עברים שורשיים. פ …
פרופ' גריניץ: לקדמות תורת כהנים
מצורף מאמרו היסודי של גריניץ להפרכת התיאוריה על איחור ס"כ, (הערות השוליים ניתנות לקריאה במקור: לקדמות תורת כהנים). ההשקפה שתו״כ (= תורת כהגים) מאוחרת …
עוד על 'מחקריו' של יגאל בן נון
קשה להאמין שיש מי שמתייחס ליגאל בן נון ברצינות, אבל לכבוד חג הפסח הרים גם יונתן כהן את הכפפונת, והתייחס לחיבוריו של בן נון במאמר באתר מידה, להלן חלק מ …
ד"ר בני גזונדהייט: ארכיאולוגיה ויציאת מצרים
ד"ר בני גזונדהייט, איש מדע מפורסם וגם מתמחה במחשבת ישראל, עוסק בנושא יציאת מצרים בארכיאולוגיה: "זכר ליציאת מצרים" – ארכיאולוגיה ויציאת מצרים [1] / בני …
דרכי פירוש בתורה ובנביאים א
כאן נביא מעט ממקורותינו ומפרשנינו, על הדרכים השונות בהן ניתן לפרש עמקי שפה בתורה. כהקדמה למאמר זה כדאי לקרוא את "זמן כתיבת התורה – הקדמה", על השניות ב …
מי מפחד ממוזיאון התנ"ך?
'שערוריה' התרחשה בארה"ב, מוזיאון התנ"ך, שהוקם בהשקעה של 800 מליון דולר ובהכוונה של חוקרים מקצועיים, אינו מציית לקיצוניים הקולניים שבמחקר ה'מתקדם', אינ …
אגדה – מחקר מול פרשנות
מחקר האגדה, ופרשנותה, שני קטבים הם. הקטבים האלו ניצבים על הנחות קדומות, ואינם יכולים להיפגש זה בזה. פרשנות האגדה היא ראשית כל מסבירה אותה, המחקר שופט …
קריעת ים סוף בנביאים ב – כחלק מהתגלות ה'
קריעת ים סוף כחלק ממלכות ה' בעולם לחלק א' במקומות רבים בנביאים ובכתובים אנו רואים שהמעשה של קריעת ים סוף נקשר בתיאור מלכות ה' בעולם. וכשבאו לתאר גדולת …
הראי"ה קוק: זכויות בעלי חיים בתורה
מאמרו של הרב קוק "חזון הצמחונות והשלום", מובא כאן במלואו, עקב הרלבנטיות שלו לשאלה שעדיין חשובה בזמננו, במאמרו זה הוא עוסק במצוות כיסוי הדם, איסור חלב, …
פרופ' גרינץ: תורת התעודות? אין בה ממש
מתוך ספרו 'יחודו וקדמותו של ספר בראשית', הפרק 'ביקורת תורת התעודות': ביקורת תורת התעודות דברינו עד כה נסבו על ייחודו ועל קדמותו של ספר בראשית, אולם טר …
נס וטבע ביציאת מצרים
עשרת המכות שימשו כר נרחב להסברים שבאו לעמוד על תכונתן. ואכן יש ענין רב בהבנת המאורעות והתרחשותם, כיצד היו נראים, מה היינו חשים לו היינו שם. הנושא שיש …
ספרי הנביאים נכתבו בזמן המאורעות א: נביאים ראשונים
לפי המסופר ביהושע שופטים ושמואל, עלו ישראל כעם אחד ומאוחד מן המדבר במחנה צבאי אחד תחת פיקוד של מצביא אחד, כשבידם צווי על החרמת כל הכנענים והשמדתם, וכן …
ברית מילה כמרד בטבע
גישה מעניינת למשמעותה של ברית המילה, מתאר עידו חברוני, במאמרו "ברית מילה כמרד", שפורסם בתכלת גליון 28' להלן חלקים מהמאמר. ברית המילה, אותו אות שחותמים …
המצוות כמכשיר לדבקות – יוסף יצחק ליפשיץ
במאמרו המעניין "התיאולוגיה של הדבקות", שהתפרסם בתכלת גליון 30, מתאר ליפשיץ את הרעיון של המצוות כגשר בין האדם לאל (מצורף חלק מהמאמר). הקורא בכתר מלכות, …
ספרי שמואל ומלכים – כספרות היסטורית ב מפילוג הממלכה ועד חורבן הבית
הממלכה המחולקת עדות לחלוקת הממלכה המתוארת ממלכים א יב ואילך, היא התפלגות ממצאי החרס. חלוקת החרסים מתקופת המלוכה מראה הבדל ברור בין יהודה לעומת השומרון …