ד"ר
ראש חודש כסליו: זריזים מקדימים לניפוץ מיתוסים
מלחמת האור והחושך כאן כדי להישאר. כמדי שנה בשנה, מתחרים כלי התקשורת השונים, על מנפץ המיתוסים הטוב ביותר, שזוכה לבמה מהודרת לכבוד חג החנוכה, זה שמראה ש …
"תיקוני" לשון של מבקרי מקרא – סקירת ספרות
התלמיד התמים, בבואו אל ספרי הלימוד ומבואות למקרא, ימצא בהם שפע של אזכורים ל'תיקוני לשון', נוסחאות חילופיות, המגובים בשמותיהם של חוקרים שונים. כמובן שא …
"עידן חדש – התנפצות טיעון העד"
אחת הצפרדעים בביצה הפייסבוקית, שמדי פעם מבליח עם פיליטון חצי מקורי, הוא עידן חדש. הפעם הוא מתיימר 'לנפץ' את טיעון העד, והוא בהחלט מצליח לשכנע את המשוכ …
פרופסור, מבקר מקרא, ופוסק הלכה
לא, אין המדובר בשלשה אנשים שהתכנסו לדיון ביניהם, אלא באיש אחד שלקח על עצמו את שלל התפקידים האנדרוגיניים הללו. דוד גולינקין, נשיא מכון שכטר בדימוס , הו …
ב"צ לוריא על תיאוריות ביקורת המקרא
חוקר א"י, ב"צ לוריא, במאמרו: מחקר המקרא בימינו אנו (בית מקרא קו'), נותן מושג כללי על תיאוריות ביקורת המקרא הקלאסיות, ומראה כיצד אינן מבוססות אלא על ד …
עוד על 'מחקריו' של יגאל בן נון
קשה להאמין שיש מי שמתייחס ליגאל בן נון ברצינות, אבל לכבוד חג הפסח הרים גם יונתן כהן את הכפפונת, והתייחס לחיבוריו של בן נון במאמר באתר מידה, להלן חלק מ …
דרכי פירוש בתורה ובנביאים ב
לחלק ראשון חילופי נוסח במקור חילופי נוסח בין מקורות מקבילים, סודות? או לשון בני אדם? הרשב"א בתשובה (ח"א יב) נשאל על סבת הדברים השנויים בתורה בשני גירס …
מארק ברטלר לומד לקרוא
(התייחסות לחמשת הפרקים הראשונים בספר). פרופ' מארק ברטלר, בספרו: "לקרוא את התנ"ך", מתיימר להציע קריאה חדשה בתנ"ך, "קריאה כיהודי וכלומד", כפי הכותרת של …
ד"ר יהושפט נבו: התורה וחמורבי, אין השפעה, יש יתרון מוסרי
בספרם של יהושפט נבו ויוסף ניצן 'צהר למקרא' (מופת תשס"ד), בא המאמר: ארץ ישראל ושכנותיה, חוקי חמורבי – השוואה לחוקי התורה. בו מראים המחברים את ההבדל התה …
קיומו ותפוצתו של ספר התורה
שאלה: נניח שמשה רבינו נתן ספר תורה לעם ישראל ביום מותו, האם זה אומר שהספר היה נפוץ בעם, אולי היה ספר אחד מונח במשכן הרבה שנים, ובזמן מסויים מישהו שינה …
ממלכת דוד ושלמה בארכיאולוגיה – אריה בורנשטיין
המאמר נדפס בטללי אורות ח ומופיע באתר דעת. האם נפרדו דרכי הארכיאולוגיה ומקורות התנ"ך? על הויכוח ה"חדש" על ממלכת דוד ושלמה אריה בורנשטיין א. סי …
יובל נח הררי על ההיסטוריה של היהדות
במסגרת קורס להיסטוריה עולמית, מעביר הררי את ההרצאה: מבא להיסטוריה יהודית, המדובר במסמך מביש מבחינה לוגית ומבחינה היסטורית, במאמר זה נדגיש את הנקודות ה …
נביאים אחרונים כמסמכים היסטוריים
נעמוד כאן בקצרה על המקבילות ההיסטוריות והארכיאולוגיות המאמתות את הפרטים ההיסטוריים שבספרי הנביאים. ישעיהו בפברואר 2018 נתגלתה בחפירות עיר דוד בקירבת מ …
התגשמות הנבואות שבנביאים אחרונים א: מעמוס ועד צפניה
אמונת ישראל מושתת על נבואת משה, נבואת משה הם דברי ה' חרותים באצבע אלהים על ספר התורה, והמכתב מכתב אלהים הוא. נבואת משה מדברת בצורה ברורה ומפורשת, היא …
התגשמות הנבואות שבנביאים אחרונים ב: מירמיהו ועד יחזקאל
תיאור התגשמות הנבואות בנביאים אחרונים לחלק ראשון: התגשמות הנבואות שבנביאים אחרונים א: מעמוס ועד צפניה ירמיהו ישיבת הכובשים בירושלים "ויאמר ה’ אלי מצפו …
קדמות דברים א
את קדמותו של דברים יחד עם כל התורה, הוכחנו בהוכחות מכריעות ב'זמן כתיבת התורה', התיעוד בנביאים, ושאר המאמרים העוסקים באופן כללי בביקורת המקרא, ובמאמר: …
כא3 התיעוד בנביאים – רשימות משוות
כהמשך למאמר הקודם: התיעוד בנביאים בחומשי דעת מקרא שע"י הוצאת מוסד הרב קוק, באו רשימות של מקבילות בין התורה לבין דברי הנביאים. הרשימות מקיפות מאד, וכול …
קדמותו ואמינותו של דברי הימים
קדמותו ואמינותו של דברי הימים דברי הימים ספר דברי הימים, היה הראשון שזכה להיות מטרה לחץ ולהויזן ותלמידיו באופן בוטה וגורף: "תוצאה של שימור כל השרידים …
וליקובסקי – תיארוך יציאת מצרים ועדויות מצריות
וליקובסקי – תיארוך יציאת מצרים ועדויות מצריות בחיפוש אחר חוליית קשר בין תולדות מצרים וישראל* מרד ומנוסה השתדלתי למצוא במקורות המצ …
מי חיבר את ספר תהלים ומתי?
במבט ראשון ספר תהלים, שהינו אוסף מזמורים העוסקים בנושאים מופשטים, אינו יכול לשמש נקודת משען היסטורית. אך לא כן הם הדברים, ניתן להוכיח שספר תהלים נתחבר …
אבותינו א: אברהם ואליהו – הבנאי והרופא
אל תוך ישימון רוחני פורצים בסערה שני הלוחמים הגדולים: אברהם העברי, ואליהו התשבי. המצביאים הענקים האלו אינם יודעים מנוחה, נודדים כסופה ממקום למקום, מן …
מתן תורה בהיסטוריה – התורה עצמה
העדויות ההיסטוריות להתרחשותו של מתן תורה בסיני בשנת ב' תמח'
ההיסטוריות של המונותואיזם בישראל
הוכחות היסטוריות להיותו של המונותואיזם הבסיס הראשוני לאמונת ישראל משחר ימיה
יחודו של המשפט הישראלי
על יחודו ונצחיותו של המשפט הישראלי והצד המוסרי שבו.
ר.א פרידמן – מי כתב את התנ"ך?
ריצארד אליוט פרידמן 'מי כתב את התנ"ך', 1987. תרגום לעברית: זמורה ביתן 1995. פרופ' פרידמן מאוניב' סאן דייגו, זכה להתחכך בחוקרי מקרא מפורסמים, שאת רעיונ …
ביקורת המקרא בעיני חוקרים ישראלים בדורות האחרונים
הבקורת בישראל גם היא ממשיכה את השיטה של הפרחת השערות מבלי לנסות להוכיח אותן או את ההנחות שעליהן הן מסתמכות.
ביקורת המקרא הוילהויזנית 12. ממחקר לדרשנות.
מסתבר שעם הזמן, יצרה לה אסכולת בקורת המקרא שיטת מדרש מיוחדת לדרוש את הכתובים. לאחר שהותרה הרצועה ו'הוכח' כי ספור התנ"ך מסתיר מאחוריו את רוב ההיסטוריה, …
ביקורת המקרא הולהויזנית 6. – קדמות ואיחור של ספרים בעיני הביקורת
2) קביעת היחס בין המקורות. התעלמות ממקורות קדומים המשתמשים ב'מאוחרים' להם. התוכן של חוקי התורה, בספורים, במוסרים, ובחוקים, בולט ומשפיע בכל ספרי הנביאי …