
פרופ’ לפילוסופיה באוניב’ ת”א

אלישע אבשלום: ההידרה של דרוין
אלישע אבשלום, כתב ספר בשם ‘ההידרה של דרוין – כיצד הפכה תיאוריה מדעית למפלצת’ (הוצ’ תלתן 2018). אלישע מושפע מהאנתרופוסופיה. לא כל מי שמתנגד לאבולוציה צ …

הליברליות: ניסויים בבני אדם
האידיאולוגיה הליברלית, ראשיתה באפלטון, שבחיבורו על המדינה האוטופית, תכנן מדינה שתישלט ע”י החכמים. במדינה זו אין משמעות לאיזה מלך מיוחס, ולא לכהני דת, …

התנגדות למקארתיזם? תלוי נגד מי…
רבות עסקנו במקארתיזם האקדמי בן ימינו, פרופ’ יוסף אגסי, פילוסוף מפורסם תלמידו של קארל פופר, ניאות לספר לנו דוגמאות עסיסיות להתנהגות אקדמית מוטה ולא ישר …

מי יסביר לג’ונה לרר מה זה דואליזם?
הבלוגר המפורסם ג’ונה לרר, בפוסט חדש, טוען שההתקדמות שלנו נעצרת בעטיה של טעות פילוסופית נושנה, קוראים לה דואליזם, הדעה שהנפש והגוף הם דברים נפרדים ביסו …

האם תיקון העולם יבא דרך התרבות המערבית?
התופעה האנושית המופלאה השניה בעולמנו, אחרי היהדות, היא ללא ספק התרבות המערבית. ההיסטוריה אינה יודעת להסביר בדיוק כיצד נוצרה, על אדמת יוון, באלף הראשון …

פיסיקה ומטפיסיקה
הפיסיקה והמטפיסיקה נלחמות זו בזו בשצף קצף. אנשי מדע מבטלים בגיחוך כל דבר שריח של מטפיסיקה נובע ממנו, רופאים דוחקים את רגלי הרפואה האלטרנטיבית, ומלומדי …

“מדענות” – אמונה טפלה מצויה
ה’מדענות’ היא תופעה שמצויה בדורינו, בעיקר בהשראת התפיסה שהיתה מקובלת במאה ה19, לפיה המדע כולל תשובות לכל השאלות. בויקיפדיה מוגדרת המדענות: ניתן לראות …

פיזיקאי ופילוסוף דנים: האם יש סתירה בין אמונה ומדע?
הפיזיקאי פרופ’ משה קוה, בדיון עם הפילוסוף פרופ’ יוסף אגסי, האם יש סתירה בין אמונה ומדע? ובין דת ומדע?

בשביל מה צריך טקסים ומצוות?
בשביל מה צריך טקסים ומצוות? הטקסים והמצוות שבתורה, זוכים לשיפוט מיוחד ביותר מצד תרבותינו המערבית, הם “פשוט לא מתאימים לזמננו”. אין צורך לנמק קב …

לאור: מתן תורה היה או לא היה 12
התייחסות לסרטו של אלעד לאור סרטון זה הוא באופן רשמי סיכום, דהיינו חזרה על קטעי טעויות ובליל של חוסר הבנה מלוקטים מכל הסרטונים הקודמים גם יחד, רק לדוגמ …

בריאתנות יד – האבולוציה ניתנת להוכחה?
בבמות שונות אנו שומעים על הוכחות לאבולוציה, ולעתים נדמה כאילו ישנה אפשרות תיאורטית להוכיח את תיאוריית האבולוציה. אלא שזו טעות, ההוכחות למיניהן אינן אל …

י. המדע כאידיאולוגיה
המדע, בתיאוריה הינו מסד נתונים העונה להגדרות מופשטות כל שהן, בפועל, הוא יציר כפיהם של גופים מסויימים, האקדמיות. האקדמיה היא מערכת אורגנית.

מקארתיזם אקדמי – ישראל
פרופ’ זיוה שמיר, במאמרה: “בחסותו של ‘החופש האקדמי’ מעמיקה הפוליטיזציה באוניברסיטאות” (כיוונים חדשים, יוני 2012)