
ד”ר

אישיותו ותפקידו של ישו הנוצרי, ע”פ הברית החדשה
ידידי הרב לב טוב, ליקט קצת נתונים מהברית החדשה, על התפיסה העצמית של ישו, וכיצד ראה את עצמו: הברית החדשה טוענת שישו החל את חייו בצורה מוזרה, כשבני אדם …

שאלה: האם ברכת יעקב לזבולון אותנטית?
שאלה: יעקב מברך את זבולון: ‘זבולון לחוף ימים ישכון, והוא לחוף אניות, וירכתו על צידון’. וראיתי בשם ד”ר נתי רובין שכותב שהברכה מאוחרת לימי יעקב, …

שמות וכינויים כפולים לאנשים ומקומות במקרא ובמדרש חכמים
ד”ר ארי יצחק שבט במאמרו ‘תופעת השמות הכפולים והכינויים לאישים ומקומות בתנ״ך’, מסביר את הנושא בהסבר רציונלי ופשוט. הקדמה – התופעה והסבריה אחת מהשאלות ה …

התורה הטבע והחיים יג – פרופ’ קופל על ההלכה כשפה
במאמר מיוחד ויוצא דופן, שפורסם בתכלת 46, מגדיר פרופ’ משה קופל, מומחה למדעי המחשב, את היהדות ואת ההלכה העכשוית כשפה חיה שממנה נגזרות ההחלטות המוסריות ו …

פרופ’ א”ש יהודה: תיאור מצרים בתורה, בן זמן המאורעות
סקירה על מחקריו מאת ד”ר אלכסנדר קליין. קליין טוען שאין אישור ארכיאולוגי לעצם המאורעות של יציאת מצרים, משום שאלו לא הוזכרו במפורש, אבל לאור מחקרו של יה …

טו זמן כתיבת התורה 3. תנאי החיים והתרבות
הספרות התנכי”ת מתארת את תנאי החיים והתרבות, גם זה תחום מציאותי שיש לנו ידיעות לגביו. נוכל להשוות את המתואר בתנ”ך, למה שידוע לנו.

הוכחה לסדר ספרי התורה דרך כריית מידע – ד”ר יוסף קליין
הוכחה לסדר ספרי התורה דרך כריית מידע – ד”ר יוסף קליין ד”ר יוסף קליין מאוניב’ בר אילן, חקר את התופעה של פסוקים הפותחים באות ו’, הממצא העיקרי הוא שישנה …

“ראשית ישראל” – מאפיהו, על שיטות העבודה המפוקפקות של מכחישי ההיסטוריה א
“ראשית ישראל” – מאפיהו, על שיטות העבודה המפוקפקות של מכחישי ההיסטוריה א

כו. מסתרי האגדה
דברים הנראים חסרי מקור, ואף מקוממים, יכולים להיראות אחר העיון כמסקנות מפתיעות שהקדימו את המחקר באלפי שנה.

ביקורת המקרא הולהויזנית 11. טעויות והטעיות היסטוריות
הסבר התהליכים מבוסס על טעויות והטעיות היסטוריות כשם שטעו החוקרים האירופיים בהבנת דרכי הכתיבה והסגנון השמיים [ראה מאמר קודם: ביקורת המקרא הולהויזנית 10 …