
ד”ר לאסטרונומיה

ביקורת ספר ‘מאת ה’ היתה זאת’ – ב
המשך ממאמר זה. במאמר הנוכחי נמשיך לעבור על פרק 1 בשער הראשון, פרק הנושא את השם ‘האתגר’, ובו מסביר גלמן מדוע לדעתו מבחינה מדעית אי אפשר לקבל את התורה כ …

המים – פלא הנדסי
מאמרו של הרב אליעזר אייזיקוביץ, מתוך סדרת העיקרון האנטרופי: פרולוג – הנוזל המתוחכם מים הם חומר מעורר פליאה. בתור נוזל המים נקווים על כדור ארץ בשלל צ …

הרקע לחוקי הקדושה והמוסר – לפרשת קדושים
(תמונה: מאת ארכיון אילות, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8103873) פרשת קדושים היא המרכז של ספר ויקרא, שהוא המרכז של ספרי ה …

שאלה: אזכור דן בתורה
שאלה: כאן כתבתם על כך שאזכור דן בתורה אינו אנכרוניזם, ראיתי כאן, שZvi M. Aranoff התקיף דבריכם בחריפות, אם אפשר להתייחס. תשובה: אכן, נשמט מעינינו פוסט …

מגילת אסתר והבדיחה של ‘עידן חדש’
את ‘עידן חדש’ זכינו להכיר כבר כאן, ועתה, כמעשהו בראשונה כך מעשהו בשניה, יוצא עידן במחקר חדש אודות מגילת אסתר, תחת הכותרת ‘מגילת אסתר היא פשוט בדיחה’! …

המפץ הגדול – ד”ר רביד על פרשת הבריאה
הפודקאסט של ד”ר ליאורה רביד פרק 74, עוסק בסיפור הבריאה, רביד מסבירה את מגמת הפרשה הזו בדרך מעניינת, שאותה היא מכנה – המפץ הגדול: הפרק שלפנינו מוקדש לס …

מעולמם של מטורללים
כיצד יודעים שהטרלול חוצה גבולות? כש’מחקר’ פמיניסטי מטורלל מופיע בעבודת דוקטורט ובפרסום שיוצא מאוניברסיטת בר אילן, וההפרכה שלו מגיעה מעיתון הארץ… וכמ …

‘תפילין – ממקור פגאני’ – האמנם?
לאחרונה, רווחת ה’ידיעה’ שהתפילין הן מנהג פגאני שחדר כביכול ליהדות, תועמלנים או סתם ווכחני רשת, מפטירים כלאחד יד את ה’ידיעה המוסמכת’ הזו, כאילו מדובר ב …

אל מול תרבות המערב
מתן חסידים, סוקר את ספרו של ברוך כהנא: החברה המערבית נתונה לשנאה עצמית ונכנעת לאסלאם הקיצוני מכיוון שאיבדה את המיתוס שלה. תוך שזירת זאוס, סוקרטס, יונג …

אישיותו ותפקידו של ישו הנוצרי, ע”פ הברית החדשה
ידידי הרב לב טוב, ליקט קצת נתונים מהברית החדשה, על התפיסה העצמית של ישו, וכיצד ראה את עצמו: הברית החדשה טוענת שישו החל את חייו בצורה מוזרה, כשבני אדם …

אברהם אבינו בהיסטוריה
לפני קרוב לארבעת אלפים שנה, על גב ההר המרכזי של ארץ כנען, בחלק הדרומי של ההר, בין בית אל ובין העי, נשען על מקלו רועה צאן, האיש בן קרוב למאה שנים, זה ע …

רוחמה וייס: בורות כמקור לגאווה
לכבוד פרשת בא, יוצאת פרופסור רוחמה וייס במאמר חדש, הנושא את הכותרת: “כשחז”ל המציאו מצוות שלא כתובות בתורה”, המאמר רצוף קביעות שטחיות שנראות כמו בורות …

לאה פרנקל – חוקרת שמרנית שנשכחה
בשער ספר ה’עיונים’ של נחמה ליבוביץ’ לחומש שמות, נכתב: “לזכרה של לאה פרנקל, החכימה רבותיה, לימדה תלמידים קטנים וגדולים, והדריכה מורים מתחילים וותיקים, …

אגדת ‘היעדר האוריינות’
הכחשת הסיפור הלאומי הישראלי, חייבת תמיד להישען על סיפור. אתה לא יכול למחוק סיפור, בלי לספר סיפור אחר שיבא במקומו. הסיפור החדש צריך לבא על איזה רקע שנ …

ספרים רבותי, ספרים!
ספרים חדשים וגם (מעט) ישנים, בנושאי אמונה ורציונליות, אמונה ומדע, אמונה בעידן המודרני. אחד המעניינים הוא הספר ‘מלכודת האמת’, של אשר קושניר. הרב אשר קו …

קדמות ההלכה שבעל פה – חלק שני
בהמשך למאמר זה, על קדמות ההלכה שבעל פה, נוסיף עוד דוגמאות המאשרות מתוך ממצאים ארכיאולוגיים והיסטוריים, את עתיקות וקדמות דברי חכמים, גם כאשר נמסרו בסתם …

עשר ה’תשובות’ של ליצן בר – חלק שני
איתן בר עונה תשובות, למאמר זה. דא עקא, שמרוב הדברים הוא מתעלם, – מהיעדר תשובה. את זה הוא מנמק במשפט הבא: “נקדים ונציין שכל ההתנגדויות שהובאו באתר רציו …

מה הקשר בין חנוכה לביקורת המקרא?
היה היה דרשן, שדיבר תמיד רק על ביקורת המקרא. כיון שהגיע חנוכה, לא ידע מה להגיד, חנוכה קשור במאורעות היסטוריים שהתרחשו אחרי חתימת המקרא. מרד החשמונאים …

תורת התעודות? יש לי המון דוגמאות…..
סיפור עם זקן ארוך, מתאר מגיד-דרשן, שפרנסתו על הדרשנות, אך לרוע המזל, היתה לו דרשה אחת בלבד, שעסקה בפרשת קורח. מגידים מוזמנים להספדים, לחתונות, לדרשות …

התיוונות והשכלה ב
המשך המאמר הקודם: המערכה בגליציה בראות הומברג שהסתיימה קצבת בשר התותחים הברלינית, פנה הוא אל אחיו היהודים שבמדינת גליציה, שהיתה אז תחת שליטת הקיסרות ה …

לחנוכה – התיוונות ו’השכלה’ – א
המאבק על לבו של העם שבשדות נס חנוכה, מסמל את סיומה של תקופה קשה בתולדות עמנו, את נצחון החשמונאים על היוונים וגזרותיהם, אך כיצד נפל עם ישראל לצרה זו? …

לפרשת וישלח: האם מעשה דינה ‘הגיוני’?
הדוקטור הבור נתי רובין, מפרסם ‘דברי כפירה לפרשת וישלח’. למעשה התוכן המרכזי של דבריו הוא האובססיה של שנאת חסידים ושל חיבה לניבול פה. אנחנו נשלה מדבריו …

פאשיזם וצביעות של ‘מתנגדי ברית מילה’
נתקלתי בפוסט, שכולו פאשיזם וצביעות. במעטה של ‘זכויות אדם’, הפוסט הזה כל כך מייצג את הריקנות והצביעות של כותבי טורים מנופחים שבטוחים שהם גילו את האור, …

עשר השגיאות של איתן בר
איתן בר, מציג ‘עשר טענות נגד תורה שבעל פה’. לפני שנתייחס לטענות, ננסה להסביר במה מדובר. מחקר התלמוד והתורה שבעל פה קיים כבר יותר ממאתיים שנה, נכתבו בת …

“תיקוני” לשון של מבקרי מקרא – סקירת ספרות
התלמיד התמים, בבואו אל ספרי הלימוד ומבואות למקרא, ימצא בהם שפע של אזכורים ל’תיקוני לשון’, נוסחאות חילופיות, המגובים בשמותיהם של חוקרים שונים. כמובן שא …

לחודש אלול – על חגי הנביא
נבואתו הראשונה של חגי הנביא, נאמרה בראשון לחדש הששי. כלומר בא’ אלול, הרבה לפני בעלי המוסר, שייחדו את שיחת המוסר של א’ אלול כפתיחה ל’קול הקורא קדוש אלו …

שאלה: הוכחות מוחצות לתורת התעודות
שלום רב, איך אתם מסבירים את העובדה שיש בתורה דברים מקבילים, שפעם אחת מופיעים בשם ה’ ופעם שניה מופיעים בשם אלהים, האם זו לא הוכחה מוחצת לתורת התעודות. …

ספרות על מלחמת האמונה – במאה הקודמת
אחת הטענות הנשמעות בדורינו, שאם היו הרבנים מתייחסים לטענות ההשכלה, ועונים בצורה מסודרת ומכובדת לשאלות שהתעוררו אצל הצעירים, היה עשוי להימנע הסחף הגדול …

מה ש”בטוח” – בטוח?
ראובן: איך אפשר בכלל להיות בטוח במשהו? כל דבר שתשמע, כל נושא, בחיפוש של כמה שניות תמצא מיד מאמר מנומק נגד, או סרט, הרצאה, תחקיר, שום דבר לא בטוח. שמעו …