פרופ' באוניב' ב"א
הליברליות: ניסויים בבני אדם
האידיאולוגיה הליברלית, ראשיתה באפלטון, שבחיבורו על המדינה האוטופית, תכנן מדינה שתישלט ע"י החכמים. במדינה זו אין משמעות לאיזה מלך מיוחס, ולא לכהני דת, …
המצפן של התרבות המערבית מתבונן במראה, פרק ראשון
"עם ירידת כחה של הכנסיה במאה ה18, קם ועלה מורה רוחני מסוג חדש … האינטלקטואל החילוני, יכול להיות דאיסט, ספקן, או אתאיסט. אבל נכונותו לומר לאנושות כיצ …
מחמורבי ועד חז"ל – ד"ר אלכסנדר קליין
ד"ר אלכסנדר קליין, שהתחנך ברוח קהילת 'תורה עם דרך ארץ', כותב על ההתקדמות המוסרית שמייצגת התורה, והיחס בינה לבין ההלכה המיוסדת על דרש חז"ל, שנראית כבאה …
חיי ההלכה
רמזים וציוני דרך, לחיי ההלכה בזמננו פסיקת ההלכה, מורת דרך בים של ספקות ודרכים. בצד כל הלבטים, השאלות, והקונפליקטים, המקיפים את כולנו, ישנו מנגנ …
אתאיזם זה דת? נקודה?
ג. צ. במאמרו "אתאיזם זה דת. נקודה", כותב כך: "מהי בעצם דת? ניקח הגדרה מויקיפדיה: דת היא סוג של התארגנות חברתית או תרבותית הכוללת מערכת של אמונות והשקפ …
הרב חיים נבון: הסיבות להבדלים בהלכה בין הגבר לאשה
הרב חיים נבון, מתלמידיו של הרב ליכטנשטיין, כותב על מעמד האשה בהלכה. מתוך ספרו 'גשר בנות יעקב' קטעים מתוך פרק ב', מאמר חשוב ובסיסי המציג גישה רציונלית …
האם שימפנזים חושבים על פרישה? ביקורת ספר
יעקב בורק, מציע לנו את "המפגש המרתק בין פסיכולוגיה, אבולוציה, ועסקים". ובכן, אין ספק שהמפגש מרתק, משום שצירוף של שלשת המונחים האלו הוא מתכון לרב מכר. …
פרופ' רופא נגד התפיסה ה'ביולוגית' של הנפש
על התפיסה המנסה להסביר את נפש האדם על בסיס ביולוגי, דיברנו פעמים רבות (ראה: נפש האדם), ברצוני להרחיב מעט על ההשלכות של גישה זו, מעבר לתחום הפילוסופי ו …
הקשר שבין התורה לחיים ולחכמה
ד"ר מרדכי ליפו הוא רופא ובעל תואר בבילוגיה, בספרו 'לב חדש' (הוצ' ידיעות אחרונות 2014), הוא מתאר קצת מתורתו בנושא: התארגנות החיים מדעי המידע והק …
פסיכולוגיה אבולוציונית כאופיום להמונים
עסקנו מספר פעמים בשאלת הערך של הפסיכולוגיה האבולוציונית, הראינו כיצד אינה תורמת מאומה מבחינה לוגית, והיא טאוטולוגיה ומהתלה גרידא. כעת נתמקד בנזקים שהי …
אלהים קובע: אין סטיבן הוקינג
עלייתו ונפילתו של סטיבן הוקינג, נותנות מבט כל שהוא על עולם המדע של ימינו. הוקינג לא היה באמת איש המדע הגדול של זמננו, פרופ' דן שכטמן כותב: "הוקינג היה …
הסברת דיני משפחה לאור הרפואה
ד"ר יעקב סמיטליין, שהיה רופא מפורסם בארה"ב, לפני כחמשים שנה, כתב מאמר בשם "היגיינה מינית מבחינה מדעית", בו הוא מתאר את ההתאמה בין הנסיון הרפואי …
ד"ר בני גזונדהייט: ארכיאולוגיה ויציאת מצרים
ד"ר בני גזונדהייט, איש מדע מפורסם וגם מתמחה במחשבת ישראל, עוסק בנושא יציאת מצרים בארכיאולוגיה: "זכר ליציאת מצרים" – ארכיאולוגיה ויציאת מצרים [1] / בני …
מארק ברטלר לומד לקרוא
(התייחסות לחמשת הפרקים הראשונים בספר). פרופ' מארק ברטלר, בספרו: "לקרוא את התנ"ך", מתיימר להציע קריאה חדשה בתנ"ך, "קריאה כיהודי וכלומד", כפי הכותרת של …
ס' שמות כעובדה היסטורית: א מבנה ספר שמות כספר אחד אחיד ומתוכנן
להדגמת אמינות ואמיתות המסורת, ולסתירת הרעיונות המחלקים את התורה לחלקים שונים לפי תקופות שונות קדומות ומאוחרות, באים בזה כמה מאמרים המפרטים את הנתונים …
ס' שמות כעובדה היסטורית: ג ספרי התורה הבאים משתמשים בשמות שהיה לפניהם
להדגמת אמינות ואמיתות המסורת, ולסתירת הרעיונות המחלקים את התורה לחלקים שונים לפי תקופות שונות קדומות ומאוחרות, באים בזה כמה מאמרים המפרטים את הנתונים …
במה הרפורמים יהודים?
סקירה על רפורמים ויהדות על פי נתונים של: אגף המחקר והמידע "אחריות יהודית" פרופ' צ'ארלס ליבמן, גדול הסוציולוגים של יהדות ארה"ב, קובע: "התנועות …
כיצד איבדנו את המסורת
את הידיעות ההיסטוריות שלנו העביר עם שלם במשך אלפי שנים, בניגוד למצב השורר בימינו, בו נדמה שהפכה ההיסטוריה לפולקלור שהרוצה להאמין בו יאמין, אבל אין זה …
נס וטבע ביהדות
רגילים לחשוב כי דת ומיסטיקה, או דת ונסים הם צמד חמד. מובן שאנשים דתיים האמונים על התנ"ך והאגדה, המרבים בנסים ונסי נסים, אמורים להאמין בנסים המתרחשים ת …
חילוניות מסתבכת בהגדרה עצמית: ביקורת של דוד סורוצקין על 'זמן יהודי חדש'
ההיסטוריון והחוקר דוד סורוצקין, עוסק רבות בשאלה של דת ומדינה, מהות הציונות והחילוניות לעומת הדת, במקום אחד הוא כותב: זה גורלה של תנועה לאומית הנוצרת א …
הרב וולבא: פסיכיאטריה ודת
הרב שלמה וולבא (1914-2005), משגיח בישיבת באר יעקב, רכש השכלה כללית בנערותו בברלין (התחיל בלימודי פסיכולוגיה ופיזיקה, בגיל 16 כתב ספר בגרמנית בשם "הטבע …
האם יתכן כי לשון הקדש שונה משאר השפות? – רקע עיוני
לחלק הראשון: האם ייתכן כי לשון הקדש שונה משאר השפות הקדומות? – רקע היסטורי בכדי לתת מעט רקע לנושא יחודה של לשון הקדש, כנושאת בחובה רעיונות וכיוצרת תפי …
פרופ' גרינץ: תורת התעודות? אין בה ממש
מתוך ספרו 'יחודו וקדמותו של ספר בראשית', הפרק 'ביקורת תורת התעודות': ביקורת תורת התעודות דברינו עד כה נסבו על ייחודו ועל קדמותו של ספר בראשית, אולם טר …
נס וטבע ביציאת מצרים
נס וטבע ביציאת מצרים עשרת המכות שימשו כר נרחב להסברים שבאו לעמוד על תכונתן. ואכן יש ענין רב בהבנת המאורעות והתרחשותם, כיצד היו נראים, מה היינו חשים לו …
האם ייתכן כי לשון הקדש שונה משאר השפות הקדומות? – רקע היסטורי
הלשון העברית נקראת בפי חז"ל 'לשון הקדש', לפי הפשט כינוי זה בא להבדילה מלשון החול שהיתה נוהגת בתקופות שונות, כגון ארמית, שבה שימשו לצרכי חול, ואילו לשו …
הרב דניאל נשיא: עול מצוות לאור הפסיכולוגיה המודרנית
שכתוב הרצאה של הרב ד"ר דניאל נשיא: בהרצאה זו נעסוק בנושא: פסיכולוגיה ומצוות, סבורני שזה מן הדברים שהמבט היהודי עליהם הוא הכרחי. אם נדע להסתכל נכון על …
יואל אליצור – שמות האל במקרא מוכיחים את כתיבתו בזמן המאורעות
(מתוך: בעיני אלהים ואדם, בלי ההערות) ביקורת המקרא ותיארוך המקורות המקראיים – סקירה קצרה ׳תורת התעודות/ המפורסמת שבין התיאוריות של חקר המקרא הביקורתי, …
הכתב האלפביתי – תרומתם של בני ישראל לאנושות?
הכתב האלפביתי היה מהפכה מחושבת בתורת הכתיבה של האנושות. באנציקלופדיה "תולדות א"י" אנו קוראים: "היתה זו אחת ההמצאות הכבירות ביותר בתולדות התרבות האנושי …
קיצור תולדות ביקורת המקרא
לתורת התעודות מוקדשת סדרת מאמרים, זה הוא תקציר על כמה נקודות עיקריות: התורה המרכזית של בקורת המקרא היא תורת התעודות. מה היא הגדרתה המדעית של 'תורת התע …