
פרופ’ למקרא

ביקורת ספר ‘מאת ה’ היתה זאת’ – ב
המשך ממאמר זה. במאמר הנוכחי נמשיך לעבור על פרק 1 בשער הראשון, פרק הנושא את השם ‘האתגר’, ובו מסביר גלמן מדוע לדעתו מבחינה מדעית אי אפשר לקבל את התורה כ …

מתעצבנים, מהממצא? בהר? עיבל?
בהמשך לכתבה הקודמת, ‘רעידת אדמה בחקר המקרא – תלוי את מי שואלים’, נמשיך לעסוק בתירוציהם המצחיקים של המינימליסטים. המתעצבן הראשי הוא פינקלשטיין, הכותב ב …

אברהם אבינו בהיסטוריה
לפני קרוב לארבעת אלפים שנה, על גב ההר המרכזי של ארץ כנען, בחלק הדרומי של ההר, בין בית אל ובין העי, נשען על מקלו רועה צאן, האיש בן קרוב למאה שנים, זה ע …

‘מדע’ מגוייס, בכל זוית ובכל פינה
המדע, שבמקור פותח כדי להקל על האדם להתמודד עם הטבע, ולנצל אותו לטובה ולברכה. משמש כיום גם כקרדום לחפור בו, בעוד תחומים רבים ושונים, כל המעוניין לקדם א …

‘נוסח’ השבעים – תולדותיה של ‘העדפה מתקנת’
מאז ראשית חקר המקרא, משמש ‘נוסח השבעים’ כבסיס לדיון על נוסחאות מקבילות או קדומות של המקרא. ברמה העקרונית, ניתן להבין זאת, חקר המקרא מנסה למצוא סימוכין …

פרוייקט השו”ת – יציאת מצרים
כמדי שנה בפרוס הפסח אנו נתקלים שוב באותן השאלות, השנה ניתן גם את כל התשובות, בהקשר של יציאת מצרים. אלעד: לפני שאתם מספרים על יציאת מצרים, למה א …

למה ‘מחקרי אלהות’ הם קשקוש?
בשנים האחרונות, עולה כפורחת הסוגה הספרותית של מחקרי אלהות, סופרים כמו קנוהל, בן נון, ורבים אחרים, מנסים את כחם בז’אנר של המדע הבדיוני הזה. על כך שהם ל …

עוד על ביקורת המקרא בזמננו
כפי שהראינו הרבה פעמים (למשל כאן), חלף העידן בו חלק מביקורת המקרא או מחקר המקרא היה לנסות לדון בשאלת אותנטיות המקרא, ואף חלף הזמן בו היו מנסים להוכיח …

יעקב שביט נגד ישראל קנוהל
פרופ’ יעקב שביט, חוקר מקרא מן הדור הישן, לא חוסך שבטו מישראל קנוהל, המשתייך לקבוצת מספרי הסיפורים בסגנון יגאל בן נון ושות’, ושואל בצדק, מה לסיפורים הא …

פרופסור, מבקר מקרא, ופוסק הלכה
לא, אין המדובר בשלשה אנשים שהתכנסו לדיון ביניהם, אלא באיש אחד שלקח על עצמו את שלל התפקידים האנדרוגיניים הללו. דוד גולינקין, נשיא מכון שכטר בדימוס , הו …

גלעד שטרן: השפעת חוזה אסרחדון על ספר דברים?
מאמרו של גלעד שטרן, חבר צוות האתר ‘לדעת להאמין’: שאלה חלק מן הקללות המובאות בסוף ספר דברים, מקבילות אחד לאחד לקללות בחוזה אסרחדון שנכרת בעת מינוי אשור …

ישראל קנוהל – מודה במקצת
ישראל קנוהל – מודה במקצת בריאיון לישראל היום לקראת פסח תשע”ח, מתבטא קנוהל בסגנון חדש, הריאיון מכונה “ריאיון עם הוכחות”, משהו שקנוהל לא טרח להשת …

ס’ שמות כעובדה היסטורית: א מבנה ספר שמות כספר אחד אחיד ומתוכנן
להדגמת אמינות ואמיתות המסורת, ולסתירת הרעיונות המחלקים את התורה לחלקים שונים לפי תקופות שונות קדומות ומאוחרות, באים בזה כמה מאמרים המפרטים את הנתונים …

ו1 אימות יציאת מצרים – התורה כמסמך היסטורי
במאמרים הקודמים עסקנו במאפיינים של התורה כמסמך היסטורי. לפני שנמשיך לעסוק בהיסטוריות של התורה ככלל, עלינו להתייחס באופן ספציפי ומפורט לאירוע המרכזי בו …

התנ”ך היה באמת – ד”ר ליאורה רביד
ד”ר ליאורה רביד, מחברת הספר “התנ”ך היה באמת” מתראיינת בבמות שונות בנוגע לספרה. כדי להבין את שיטתה אפשר לקרוא את הפרק ‘עולם התנ”ך’ מתוך ספרה, המראה כיצ …