
פרופ’ לפיזיקה

שאלה: למה חוקרים לא מאמינים בתורה מן השמים? ב
במאמר הקודם התייחסנו לחלקו הראשון של המבוא למקרא מאת אלכסנדר רופא, הראינו כי הוא לא עוסק בשאלה אם התורה ניתנה משמים סביב שורה של התרחשויות לא טבעיות, …

שאלה: למה חוקרים לא מאמינים בתורה מן השמים? א
מודה באשמה, זו לא ממש השאלה שקיבלנו. אבל לא מדובר בקליקבייט, אלא בהזדמנות להסביר ענין יסודי הקשור במחקר המקרא. שאלה: תוכלו להתייחס לדברי אלכסנדר רופא …

ראש חודש כסליו: זריזים מקדימים לניפוץ מיתוסים
מלחמת האור והחושך כאן כדי להישאר. כמדי שנה בשנה, מתחרים כלי התקשורת השונים, על מנפץ המיתוסים הטוב ביותר, שזוכה לבמה מהודרת לכבוד חג החנוכה, זה שמראה ש …

יהוידע הכהן: טוטליטריות ליברלית
לפי מיתוס נפוץ, מחנה השמרנים הם בבונים שהולכים אחר המנהיג או איש הדת שלהם בעיניים עיוורות, ללא כל רצון חופשי, ללא שיקול דעת. הבחירה שלהם לכן כפויה עלי …

מחקר חדש קובע – הוי הכותרת!
מחקרים, מונגשים דרך קבע לציבור הרחב באמצעי התקשורת. מה שקובע את כותרת הפרסום, הוא הקליקבייט, חישוב קר של כמות האנשים שיקליקו על הכותר, מספר הכניסות קו …

שאלה: למה ‘קוראים בתורה כל היום’
שאלה: מה אתם אומרים על דבריו של ברקוביץ’? (מצרף את הסרטון), נכון שהוא מדבר כמו בהמה, אבל מה עם התוכן? https://rationalbelief.org.il/wp-content/uploads …

האם התורה באמת ממשיכה תרבויות קדומות? ג (דוד סלע, חורים, ושאר ירקות)
בהמשך לפרקים הקודמים, בהם עסקנו בשאלת המשמעות של קשרים לכאורה שיש בין הסיפור בתורה, ובין תרבויות קדומות. בחלק הראשון ראינו שהתורה אכן באה לפעמים להפקי …

המבדיל בין מיתוס למיתוס
ישנם אנשים שאוהבים לנפץ מיתוסים, לעומתם יש האוהבים לטפח מיתוסים. המטרה שלנו היום היא להגדיר מיתוסים. אחד המיתוסים הנפוצים במחוזותינו, הוא מיתוס המספר …

האם התורה באמת ממשיכה תרבויות קדומות? – א
לפני שנים לא רבות, בכדי להשיב על שאלה כזו, אדם היה צריך להזדקק לספרי מחקר, או לכל הפחות ספרי לימוד. כיום ישנו שפע עצום של ידע פופולארי, הידע הזה אינו …

שחר ענבר וחברים: ‘טיעון העד’
בהמשך לבקשת ‘תוהה על הראשונות’ כאן, נתייחס למאמר ‘הכי טוב’ של שחר ענבר, לפי בחירתו של תוהה, המאמר נושא את הכותרת ‘טיעון העד אחת ולתמיד’, בנוסף טוען ת …

שאלה: אזכור דן בתורה
שאלה: כאן כתבתם על כך שאזכור דן בתורה אינו אנכרוניזם, ראיתי כאן, שZvi M. Aranoff התקיף דבריכם בחריפות, אם אפשר להתייחס. תשובה: אכן, נשמט מעינינו פוסט …

מגילת אסתר והבדיחה של ‘עידן חדש’
את ‘עידן חדש’ זכינו להכיר כבר כאן, ועתה, כמעשהו בראשונה כך מעשהו בשניה, יוצא עידן במחקר חדש אודות מגילת אסתר, תחת הכותרת ‘מגילת אסתר היא פשוט בדיחה’! …

‘אני לולאה מוזרה’ – ביקורת ספר
ביקורת של יהוידע הכהן, על ספרו של דאגלס הופשטטר ‘אני לולאה מוזרה’, המתיימר להסביר את התודעה האנושית בהגדרות פיזיקליות. תמיד רציתי להבין למה בדיוק מתכו …

שאלה: האם ברכת יעקב לזבולון אותנטית?
שאלה: יעקב מברך את זבולון: ‘זבולון לחוף ימים ישכון, והוא לחוף אניות, וירכתו על צידון’. וראיתי בשם ד”ר נתי רובין שכותב שהברכה מאוחרת לימי יעקב, …

מה הקשר בין חנוכה לביקורת המקרא? א
היה היה דרשן, שדיבר תמיד רק על ביקורת המקרא. כיון שהגיע חנוכה, לא ידע מה להגיד, חנוכה קשור במאורעות היסטוריים שהתרחשו אחרי חתימת המקרא. מרד החשמונאים …

תורת התעודות? יש לי המון דוגמאות…..
סיפור עם זקן ארוך, מתאר מגיד-דרשן, שפרנסתו על הדרשנות, אך לרוע המזל, היתה לו דרשה אחת בלבד, שעסקה בפרשת קורח. מגידים מוזמנים להספדים, לחתונות, לדרשות …

האם התורה נראית מסמך אלהי?
ידידי, גיל וולבא כותב כאן: לי נראה העניין כדמגוגיה לכל דבר. אני יודע כי לכל תהיה ישנם הסברים ותירוצים שונים ומשונים. אכן קפצתי מדבר לדבר, אמנה אותם כא …

פאשיזם וצביעות של ‘מתנגדי ברית מילה’
נתקלתי בפוסט, שכולו פאשיזם וצביעות. במעטה של ‘זכויות אדם’, הפוסט הזה כל כך מייצג את הריקנות והצביעות של כותבי טורים מנופחים שבטוחים שהם גילו את האור, …

אפולוגטיקה של אתאיסט מצוי, פרק שלישי בסדרה
גלעד פכטר הואיל לפנות זמן להתייחס לטיעונים במאמר זה, אבל מכיון ש”היה עייף”, הואיל בטובו להתייחס רק למשפטי הפתיחה ולא לתוכן הויכוח… כאילו מדובר כאן ב …

אמונה? במאה? העשרים? ואחת?
הכותרת מהווה דיאגרמה משקפת, ליחס המושכל והאינטלקטואלי בזמננו לאמונה. רק מה, בעיה, איך אפשר לצאת מהנחה שאמונה לא מתאימה למאה העשרים ואחת, אם עדי …

“מחקר חדש קובע” – והפעם: דגים של יהודים
ד”ר יונתן אדלר, מקים בשנים האחרונות פרוייקט חשוב מאד בשם: Origins of Judaism Archaeological Project, פרוייקט שמטרתו לרכז ממצאים ארכיאולוגיים בנוגע להש …

טומאה, ומאכלות אסורות, למה זה טוב?
פרשיות השבוע האחרונות, עוסקות בדיני טומאות שונות, וכן בבעלי חיים טמאים האסורים באכילה. כיצד עלינו להבין דינים אלו? נסיונות הסבר חוקרי העת החדשה, יצאו …

‘נוסח’ השבעים – תולדותיה של ‘העדפה מתקנת’
מאז ראשית חקר המקרא, משמש ‘נוסח השבעים’ כבסיס לדיון על נוסחאות מקבילות או קדומות של המקרא. ברמה העקרונית, ניתן להבין זאת, חקר המקרא מנסה למצוא סימוכין …

שאלה מאקשיבה: היחס לביקורת המקרא
שלום וברכה, קשה מאוד לדון לעומק בשאלת קיומו של אלוהים שהוא, על פי האמונה המסורתית, מציאות שונה לחלוטין מזו המוכרת לנו ובלתי מובנת בעליל – מה שמקשה מאו …

“עידן חדש – התנפצות טיעון העד”
אחת הצפרדעים בביצה הפייסבוקית, שמדי פעם מבליח עם פיליטון חצי מקורי, הוא עידן חדש. הפעם הוא מתיימר ‘לנפץ’ את טיעון העד, והוא בהחלט מצליח לשכנע את המשוכ …

הליברליות: ניסויים בבני אדם
האידיאולוגיה הליברלית, ראשיתה באפלטון, שבחיבורו על המדינה האוטופית, תכנן מדינה שתישלט ע”י החכמים. במדינה זו אין משמעות לאיזה מלך מיוחס, ולא לכהני דת, …

לוגיקה של אתאיסט מצוי
גולשים הפנו אותי לסרטון של האתאיסט המצוי, ‘טיעון הכוונון העדין – מזל או אלהים’. מקוה בשביל האתאיסטים, שהאתאיסט הנוכחי אינו ‘האתאיסט המצוי’, כי במדה וכ …

יהוידע הכהן: הקלאונאים באים
מאמר מאת יהוידע הכהן, לפניה אל כותב המאמר: 0000cohen@gmail.com לשאר המאמרים שלו באתר: כאן. קלאונאים היא סדרה במחלקת העופות הכוללת בתוכה עופות ג …

תושבע”פ – על תולדותיו של סכסוך מר בין השערות לעובדות
ההוכחות ההיסטוריות המוצקות לקדמות תורה שבעל פה, חשובות לא רק לחזק את אמיתות הידיעה המסורתית על התושבע”פ, אלא גם להראות, כיצד החשיבה המחקרית לא תואמת א …