
פילוסוף

אורי מילשטיין: פרדיגמת אברהם אבינו
אברהם אבינו הניח יסוד לזרם האידיאליסטי בחשיבה, הניסיון המכריע של אברהם – מלחמתו של אברהם בארבעת המלכים; הפשטות היו לפני אברהם; התרומה של אלברט איינשטי …

פלאי האדמה
מאמרו של הרב אליעזר אייזיקוביץ, מתוך סדרת העיקרון האנטרופי: בסרטים, משלחות של אסטרונאוטים מגיעים לאיזה כוכב, ומתחילים לפתח אותו כדי להקים בו מושבה, לה …

מתן תורת הפרושים?
שאלה: תוכלו בבקשה להתייחס למחקרו של עובד הישראלי, ‘שלשה לוחות הברית’? לטענתו הפרושים נתנו תורה חדשה מתוך אינטריגות פוליטיות, ולדבריו אתם כנראה עמלים ל …

המים – פלא הנדסי
מאמרו של הרב אליעזר אייזיקוביץ, מתוך סדרת העיקרון האנטרופי: פרולוג – הנוזל המתוחכם מים הם חומר מעורר פליאה. בתור נוזל המים נקווים על כדור ארץ בשלל צ …

מה אחוז המדענים המאמינים?
הרב אליעזר אייזיקוביץ’: מה אחוז המדענים המאמינים באלוקים, ולמה זה בעצם חשוב? מה אחוז המדענים המאמינים באלוקים? השאלה הזאת משום מה מעוררת סקרנות רבה וב …

אברהם אבינו בהיסטוריה
לפני קרוב לארבעת אלפים שנה, על גב ההר המרכזי של ארץ כנען, בחלק הדרומי של ההר, בין בית אל ובין העי, נשען על מקלו רועה צאן, האיש בן קרוב למאה שנים, זה ע …

הדרוויניזם מחפש גזענים…
מאמרו של אליעזר אייזיקוביץ: מאמר בסיינטיפיק אמריקן מאשים את מכחישי האבולוציה ב”גזענות לבנה” * האם יש ממש בטענה הזאת או שהיא נועדה להחביא כמה שלדים לא …

הגרגשי ו’מדע’ קורות העמים הקדומים
הגרגשי מוזכר כאחד מעמי כנען, במספר מקומות במקרא (בראשית י טז – ברשימת היוחסין של כנען ובניו, שם טו כא, דברים ז א, יהושע ג י, שם כד א, נחמיה ט ח), אבל …

עשר ה’תשובות’ של ליצן בר – חלק ראשון
אנחנו ממשיכים לעסוק בהבליו של איתן בר. בהמשך לפוסט הזה: https://rationalbelief.org.il/%d7%a2%d7%a9%d7%a8-%d7%94%d7%a9%d7%92%d7%99%d7%90%d7%95%d7%aa-%d …

מה הקשר בין חנוכה לביקורת המקרא? א
היה היה דרשן, שדיבר תמיד רק על ביקורת המקרא. כיון שהגיע חנוכה, לא ידע מה להגיד, חנוכה קשור במאורעות היסטוריים שהתרחשו אחרי חתימת המקרא. מרד החשמונאים …

שאלה: התגלות גברתינו מפאטימה
שאלה: מה ההבדל בין התגלות מעמד הר סיני, ובין התגלות גברתינו מפאטימה? לנוחותכם אעתיק מויקיפדיה את סיפור התגלות גברתינו מפאטימה: שלושה ילדי רועים, לוסיה …

ד”ר יצחק מייטליס: גילו של המין האנושי
בחפירות ארכאולוגיות ברחבי העולם נמצאו שלדי בני אדם, כלי אבן ושרידי יישובים, בני עשרות אלפי שנים. נוסף על כך, נמצאו כלי חרס שנוצרו לפני כ”8,000 שנה. ממ …

אלישע אבשלום: ההידרה של דרוין
אלישע אבשלום, כתב ספר בשם ‘ההידרה של דרוין – כיצד הפכה תיאוריה מדעית למפלצת’ (הוצ’ תלתן 2018). אלישע מושפע מהאנתרופוסופיה. לא כל מי שמתנגד לאבולוציה צ …

המפעל המדעי – ניהול כושל? ב: פרסומים מדעיים ותועלתם
המשך הסקירה על ‘כל שקרי האקדמיה’. קטעים מתוך פרק 3 בספר. כתב עת מדעי נחשב לפעמים לסמכות ולבעל השפעה עצמתית על הלכי הרוח וקבלת החלטות, האם יש אי …

הקורונה תוקף: ‘מוכיח’ את האבולוציה
אינטלקטואלים חסיני טיעונים, מנצלים את שיעמום הבידוד כדי לטוות ‘הוכחות לאבולוציה’ בסגנון ‘תצדיעו ותסתמו’, הנה אחד מהם: שי פלישון, כותב כך: וירוס הקורונ …

המתעתע: פרויד ועולם התרבות האירופי
איך הצליח רופא וינאי צעיר, לשטות בכל עולם התרבות המדע והרפואה, של המאה ה20? מה הלקח ההיסטורי מפרשיה זו? מסתבר שניתן לשטות בעולם התרבות והרפואה, נכון, …

הבריאה על פי התורה והמדע – נתן אביעזר
הפיסיקאי פרופ’ נתן אביעזר, במאמרו ‘סתירות בין תורה ומדע’, מעלה כמה נקודות שקשורות בבריאת העולם. מאמר זה קדם לספרו ‘בראשית ברא’ בו הוא מציע תיאוריות חד …

השיטה ההלכתית של תורה שבעל פה – דוגמאות מעולם ההלכה
קביעת ההלכה בתורה שבעל פה מתבססת על מגוון של שיקולים, בפרק זה נדגים כיצד משתמשים חכמים לקביעת ההלכה בתפיסה של התורה כמערכת. הכוונה היא לראייה של כל המ …

הרב גיורא רדלר: ספקנות כבעיה נפשית, ונושאים נוספים
מצורף כאן חלקו הראשון של השיעור ‘ודאות וספקנות’ מאת הרב גיורא רדלר (רס”ן במיל’ ומנהל פיתוח בחברת תוכנה, מתלמידיו של הרב יוסף קלנר, ומלמד אמונה למעלה מ …

עשרת הדברות – רלבנטיות בזמננו יותר מתמיד
ד״ר נדב ברמן שיפמן, עמית פוסט-דוקטורט, אוניברסיטת ייל, מפרסם בשבת שלום גליון 1096 (פרשת יתרו, תשע”ט, מובא באתר של ד”ר לאה מזור): עשרת הדברות: קוד אתי …

המבול לאור הממצאים
לאור כמה בקשות לאחרונה, כמה מלים על המבול: היקף המבול והאם יש התאמה לממצאים הארכיאולוגיים? יש כנודע שתי שיטות בדבר, האחת כפשט הדברים, כפי שהבינו מן הס …

מה קורה שם לעזאזל באקדמיה?
שוב ושוב אנחנו מתבשרים על ‘מחקר חדש קובע’ בהקשר של השקפות עולם ניהיליסטיות ו’מינימליטיות’, שוב מציגים לנו את הדעה האישית הקיצוניות וההזויה של קומץ, כא …

מוצא החיים לאור הסטטיסטיקה – ד”ר שלמה קאפח
לא מכבר נזדמן לי לפגוש אדם העוסק בחקר היווצרותם של חלבונים. לשאלתי כיצד הוא מסביר את אמונתו בהתפתחות אקראית של החלבונים לנוכח הסבירות הנמוכה ביותר להת …

תיאורית האבולוציה כמדע? ד”ר שלמה קאפח
דיון פורמלי לגמרי (כלומר, לא נכנס לפרטים של התיאוריה, אלא רק להגדרתה כמדע) מתוך ספרו ‘אבולוציה’. האם תיאוריית האבולוציה ראויה לתואר תיאוריה מדעית ? כד …

הדמיון בין חמורבי לחוקי התורה, דמיון או ‘דמיונות’?
מתוך ספרו של משה גרילק: סיני מאז ולתמיד (ראה עוד: גלעד שטרן: חוקי התורה וחוקי חמורבי, ובאתרינו בתגית: חמורבי) לפני יותר ממאה שנח נחשפת בפרס חוקת המלך …

הרב אלי הורביץ: גיל העולם על פי התורה
שיעור שמסר הרב אלי הורביץ הי”ד בישיבת שבי חברון, מתוך סדרת שיעורים בעניני אמונה, שנדפסה בחלקה בספר ‘תורה ומדע’, בהוצ’ ישיבת שבי חברון אדר תשע”ד. …

מאלילות לאבולוציה וממנה לאמונה
מעניין היה לראות את התייחסותם של מלומדים שהרקע שלהם הוא אלילי, מתרבויות המזרח, לאבולוציה או לאתאיזם, ובהמשך לאמונה. ארגון נוצרי ריאיין כמה מלומדים כאל …

“איך זה שלא מצאנו בארכיאולוגיה”…
טענה זו חוזרת ונשמעת מפי אנשים, בנוגע לאירועים שהתרחשו לפני אלפי שנים. טענה זו נובעת מבורות על מקצוע הארכיאולוגיה, המחשבה לפיה הארכיאולוגיה יודעת את ה …

ישראל קנוהל – מודה במקצת
ישראל קנוהל – מודה במקצת בריאיון לישראל היום לקראת פסח תשע”ח, מתבטא קנוהל בסגנון חדש, הריאיון מכונה “ריאיון עם הוכחות”, משהו שקנוהל לא טרח להשת …