פרופ' לפילוסופיה
'ימי בראשית' – על המבול
לקראת פרשת נח, נביא גירסא מעודכנת של הפרקים בנושא המבול, מתוך הספר 'ימי בראשית': (נקדים לדברים כתזכורת, כמה מאמרים בנושא שהתפרסמו כאן בעבר: המבול על פ …
הרב יעקב מדן: מוסריות השמדת עמלק
הרב יעקב מדן נדרש בכמה מקומות לסוגיא זו, מאמר שלו בנושא נדפס ב'על דרך האבות', מאמר יותר מעודכן נמצא כאן, אמנם הרב מדן לא רגיל לקצר… אבל כאן הוא מתמצ …
ענישה במשפט התורה לעומת המשפט המערבי
בכמה מקומות נגענו בהשוואה בין משפטי התורה למשפט המערבי, ניתן למצוא מבחר מאמרים בתגית: משפטי התורה, בנוגע לדיני הראיות נציין עוד למקומות בהם עמדנו על ג …
זמן כתיבת התורה – הקדמה
הקדמה לסדרה 'זמן כתיבת התורה'. התורה היא אלהית, זו כל מהותה. דהיינו, אין המדובר בחוקים שהיה אפשר להסתפק מי כתבם, האם מלך ישר וצדיק, או אדם חכם חרשים, …
מארק ברטלר לומד לקרוא
(התייחסות לחמשת הפרקים הראשונים בספר). פרופ' מארק ברטלר, בספרו: "לקרוא את התנ"ך", מתיימר להציע קריאה חדשה בתנ"ך, "קריאה כיהודי וכלומד", כפי הכותרת של …
רוברט אאודי: אמונה רציונלית
הפילוסוף פרופ' רוברט אאודי מאוניב' נוטרדאם, שעסק רבות במחקר האפיסטמולוגיה, תורת ההכרה, (כלומר מה אנו יכולים לדעת, מה ערכן של הידיעות שאנו חושבים שאנו …
ס' שמות כעובדה היסטורית: א מבנה ספר שמות כספר אחד אחיד ומתוכנן
להדגמת אמינות ואמיתות המסורת, ולסתירת הרעיונות המחלקים את התורה לחלקים שונים לפי תקופות שונות קדומות ומאוחרות, באים בזה כמה מאמרים המפרטים את הנתונים …
ס' שמות כעובדה היסטורית: ג ספרי התורה הבאים משתמשים בשמות שהיה לפניהם
להדגמת אמינות ואמיתות המסורת, ולסתירת הרעיונות המחלקים את התורה לחלקים שונים לפי תקופות שונות קדומות ומאוחרות, באים בזה כמה מאמרים המפרטים את הנתונים …
הרב וולבא: פסיכיאטריה ודת
הרב שלמה וולבא (1914-2005), משגיח בישיבת באר יעקב, רכש השכלה כללית בנערותו בברלין (התחיל בלימודי פסיכולוגיה ופיזיקה, בגיל 16 כתב ספר בגרמנית בשם "הטבע …
הרציונליות היא אמונה לא רציונלית
הפילוסופית פרופ' נינה רמון, בספרה 'מעבר לקשת זה כאן', מנתחת את הנושא באריכות ובפירוט, בבלוג שלה היא העלתה חלקים מהניתוח, וכאן נביא רק קטע מתוך הפרק הז …
הייתכן שהתובנות האינטואיטיביות, טובות לא פחות מהמדע המודרני?
הפילוסופית פרופ' נינה רמון מהאוניב' העברית, מציגה את הגירסה שלה לתודעה קוסמית (חלקים מתוך מאמר): קוואנטים וכאוס – מהפיכה? או חזרה לתובנות קדומות? …
נס וטבע ביציאת מצרים
נס וטבע ביציאת מצרים עשרת המכות שימשו כר נרחב להסברים שבאו לעמוד על תכונתן. ואכן יש ענין רב בהבנת המאורעות והתרחשותם, כיצד היו נראים, מה היינו חשים לו …
פרופ' מילגרום: תכליתם של הקרבנות וביאור הלכותיהם
פרופ' יעקב מילגרום, מאוניב' ברקלי, נחשב לאחד מגדולי חוקרי המקרא בזמננו, להלן קטעים מתוך ספרו "ויקרא – ספר הפולחן והמוסר" (הוצ' מוסד ביאליק תשע"ד), מן …
ההיסטוריה של האנושות ע"פ התורה ד: אלים או בני אדם?
האם יש לראות כמקרה את העובדה שדוקא במצרים היה נחשב המלך כאל בן אל כפשוטו, ודוקא בה אנו מוצאים תרבות בניה מגה מגליתית? (הפירמידה של גיזה נבנתה מ2,300,0 …
התגשמות הנבואות שבנביאים אחרונים ב: מירמיהו ועד יחזקאל
תיאור התגשמות הנבואות בנביאים אחרונים לחלק ראשון: התגשמות הנבואות שבנביאים אחרונים א: מעמוס ועד צפניה ירמיהו ישיבת הכובשים בירושלים "ויאמר ה’ אלי מצפו …
תעמולה מיסיונרית א – משפטו של ישוע, היה או לא היה?
ספרו של השופט חיים כהן הוא ניסיון אינטלקטואלי מרשים לנסות ולנתח בכלים משפטיים את האירועים המובאים בסיפורי הברית החדשה באשר למשפט שנערך לישו,
ההיסטריה של המחר – סקירה על ספרו של יובל נח הררי ד
בחלק הזה מסתמך הררי על הנקודות שפורטו בחלקים הקודמים, ולפעמים מקצין אותן עוד יותר. לכן יהיו נושאים שנידרש אליהם מחדש.
כו. מסתרי האגדה
דברים הנראים חסרי מקור, ואף מקוממים, יכולים להיראות אחר העיון כמסקנות מפתיעות שהקדימו את המחקר באלפי שנה.
כג. אגדות חז"ל על המקרא
גדות חז"ל על המקרא הן עולם שלם ומופלא, יש מהן אשר גם הסופרים ומבקרי הספרות עומדים משתאים מול יופיין וחכמתן[1], יש העוסקות בפרשנות, ויש מפליאות ומתמיהו …
י. המסורת בישראל
כשבאים לברר את דרכי המסורות שהגיעו אלינו מפי חכמינו, ישנו עוד ענף שלם בו אפשר לראות ולהיווכח במהימנות המסורת – האגדה. אם נשים לבנו למסורות האגדה שאנו …
עיקרון המכשיר בהיזקקות לבדיקות מדעיות
עיקרון המכשיר של מאסלו, קובע שכשבידו של האדם מכשיר, הוא ינטה לפתור כל בעיה מזדמנת מולו בעזרת המכשיר.
ביקורת המקרא הולהויזנית 3. – אבחנת מקורות שגויה
כפי שהזכרנו במאמר הקודם, תיאוריית ולהויזן מורכבת מארבעה חלקים יסודיים