
ד”ר לכימיה

אפנות בחקר המקרא, והפעם: מציאת הספר בימי יאשיהו
על מגמות שמוצגות כמחקריות, ובעצם אינן אלא אפנות, דיברנו כאן וכאן, (וראה גם סרטו של אליצור כאן). הפעם נעסוק בסיפור שמשמש ציר מרכזי לכל עיסוק בנושא של ז …

שחר ענבר וחברים: ‘טיעון העד’
בהמשך לבקשת ‘תוהה על הראשונות’ כאן, נתייחס למאמר ‘הכי טוב’ של שחר ענבר, לפי בחירתו של תוהה, המאמר נושא את הכותרת ‘טיעון העד אחת ולתמיד’, בנוסף טוען ת …

הרקע לחוקי הקדושה והמוסר – לפרשת קדושים
(תמונה: מאת ארכיון אילות, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8103873) פרשת קדושים היא המרכז של ספר ויקרא, שהוא המרכז של ספרי ה …

שאלה: אזכור דן בתורה
שאלה: כאן כתבתם על כך שאזכור דן בתורה אינו אנכרוניזם, ראיתי כאן, שZvi M. Aranoff התקיף דבריכם בחריפות, אם אפשר להתייחס. תשובה: אכן, נשמט מעינינו פוסט …

אברהם אבינו בהיסטוריה
לפני קרוב לארבעת אלפים שנה, על גב ההר המרכזי של ארץ כנען, בחלק הדרומי של ההר, בין בית אל ובין העי, נשען על מקלו רועה צאן, האיש בן קרוב למאה שנים, זה ע …

רוחמה וייס: בורות כמקור לגאווה
לכבוד פרשת בא, יוצאת פרופסור רוחמה וייס במאמר חדש, הנושא את הכותרת: “כשחז”ל המציאו מצוות שלא כתובות בתורה”, המאמר רצוף קביעות שטחיות שנראות כמו בורות …

יגאל בן נון ופרדוקס השקרן
יגאל בן נון הוא מספר סיפורים, כבר מזמן הוא לא חוקר, הוא פשוט טווה סיפור אלטרנטיבי, ומספר אותו במבטא צרפתי עם אקצנט סורבוני. השאלה היא, מדוע סיפורים הו …

אגדת ‘היעדר האוריינות’
הכחשת הסיפור הלאומי הישראלי, חייבת תמיד להישען על סיפור. אתה לא יכול למחוק סיפור, בלי לספר סיפור אחר שיבא במקומו. הסיפור החדש צריך לבא על איזה רקע שנ …

קדמות ההלכה שבעל פה – חלק שני
בהמשך למאמר זה, על קדמות ההלכה שבעל פה, נוסיף עוד דוגמאות המאשרות מתוך ממצאים ארכיאולוגיים והיסטוריים, את עתיקות וקדמות דברי חכמים, גם כאשר נמסרו בסתם …

תורת התעודות? יש לי המון דוגמאות…..
סיפור עם זקן ארוך, מתאר מגיד-דרשן, שפרנסתו על הדרשנות, אך לרוע המזל, היתה לו דרשה אחת בלבד, שעסקה בפרשת קורח. מגידים מוזמנים להספדים, לחתונות, לדרשות …

אפולוגטיקה של אתאיסט מצוי: פרק רביעי בסדרה
שוב אנחנו נדרשים ל’קו האתאיסטי’ ולשגיונותיו, פרק חדש בעלילה

“תיקוני” לשון של מבקרי מקרא – סקירת ספרות
התלמיד התמים, בבואו אל ספרי הלימוד ומבואות למקרא, ימצא בהם שפע של אזכורים ל’תיקוני לשון’, נוסחאות חילופיות, המגובים בשמותיהם של חוקרים שונים. כמובן שא …

ספרות על מלחמת האמונה – במאה הקודמת
אחת הטענות הנשמעות בדורינו, שאם היו הרבנים מתייחסים לטענות ההשכלה, ועונים בצורה מסודרת ומכובדת לשאלות שהתעוררו אצל הצעירים, היה עשוי להימנע הסחף הגדול …

מאיר וייס: אפנות בחקר המקרא
מאיר וייס, פרופ’ למקרא (נפטר ב1998), פיתח את שיטת ‘הפרשנות הכוליית’, התופסת את הטקסט על כל חלקיו ורבדיו כחלק ממשמעות אחת. במבא לספרו ‘המקרא כדמותו’ (ה …

חוקר מקרא ואדם מאמין: פרופ’ יונתן גרוסמן
מתוך ריאיון אצל ד”ר לאה מזור: שלום לך, פרופ׳ יונתן גרוסמן, הופעת ספרך השישי, יעקב – סיפורה של משפחה (ידיעות ספרים, 2019), היא הזדמנות מרנינה לשוחח אתך …

“עידן חדש – התנפצות טיעון העד”
אחת הצפרדעים בביצה הפייסבוקית, שמדי פעם מבליח עם פיליטון חצי מקורי, הוא עידן חדש. הפעם הוא מתיימר ‘לנפץ’ את טיעון העד, והוא בהחלט מצליח לשכנע את המשוכ …

הליברליות: ניסויים בבני אדם
האידיאולוגיה הליברלית, ראשיתה באפלטון, שבחיבורו על המדינה האוטופית, תכנן מדינה שתישלט ע”י החכמים. במדינה זו אין משמעות לאיזה מלך מיוחס, ולא לכהני דת, …

לוגיקה של אתאיסט מצוי
גולשים הפנו אותי לסרטון של האתאיסט המצוי, ‘טיעון הכוונון העדין – מזל או אלהים’. מקוה בשביל האתאיסטים, שהאתאיסט הנוכחי אינו ‘האתאיסט המצוי’, כי במדה וכ …

תגובות לשקרי האקדמיה
בעקבות הספר כל שקרי האקדמיה, כותב תא”ל עמוס גלבוע, לשעבר ראש חטיבת המחקר של אמ”ן, (בתוך: חדשות בן עזר 1552): אחרי שהורגלנו בשקרי פוליטיקאים ות …

עוד על תרומת היהדות למערב
אמנון שפירא, כותב: לצערי נבצר ממני לבוא ל’צוותא’ ת”א, בכנס שיזם ד”ר שאול פז, בעקבות ספרו: ‘פנינו אל השמש העולה”, הדן “בבוגרי תנועות הנוער החלוציות מהד …

“כל שקרי האקדמיה”
ספר חדש: ספרם של בני הזוג אלמוג הוא צילום רנטגן של מגדל השן האקדמי. הוא חושף את השיטה המצליחה, שהתקלקלה עם השנים, ואת תרבות השקר, ההכחשה והקיבעון שהשת …

לפרשת יתרו: על ה’מדעים המדוייקים’ של ‘ביקורת’ עשרת הדברות
מה שיפה במקצוע של ביקורת המקרא, זה שהיא על זמנית, בכל תחום בעולם, גם התחומים שהם לא מדעים מדוייקים, ישנה איזו התקדמות, התכנסות, זרימה, מסקנות, משהו שי …

המצפן של התרבות המערבית מתבונן במראה, פרק ראשון
“עם ירידת כחה של הכנסיה במאה ה18, קם ועלה מורה רוחני מסוג חדש … האינטלקטואל החילוני, יכול להיות דאיסט, ספקן, או אתאיסט. אבל נכונותו לומר לאנושות כיצ …

מלחמת החשמונאים, אמנות, ועל אמת ושקר
כמדי שנה, מתעורר הויכוח, האם באמת החשמונאים נלחמו ב”תרבות יוון” הנוראה, או שזו היתה סתם מלחמה בין שני עמים על שליטה במזרח התיכון? (ראה גם: “השנה לא הד …

המדריך לחילוני – הדבר האמיתי
ובכן לאחר פרקי הפתיחה וההקדמה, למבוא לסקירה על ספרו של אביעד קליינברג ‘מדריך לחילוני’. רכשתי את הספר עצמו. אז כן, יפה מאד שמישהו טרח וכתב ברצינות מדרי …

‘חוקר הדתות’ התמהוני התורן – על מצוות השבת
דוד בלחסן, המציג את עצמו בערוץ היוטיוב שלו כ’חוקר דתות’, מפרסם סרטוני הגות שונים. ובכן, לא ברור באיזו דרך נעשה בלחסן ל’חוקר’, מאחר ולא אותר שום מחקר ש …

במערב אין כל חדש
קצת עדכונים מהנעשה בעולם התרבותי, כמנהגינו מדי תקופה ראשית נפתח במוסר ובנימוס האירופאי, שכידוע אין לו מתחרים. בשבוע שעבר הומתה הנערה Noa Pothoven מהו …

פרופסור, מבקר מקרא, ופוסק הלכה
לא, אין המדובר בשלשה אנשים שהתכנסו לדיון ביניהם, אלא באיש אחד שלקח על עצמו את שלל התפקידים האנדרוגיניים הללו. דוד גולינקין, נשיא מכון שכטר בדימוס , הו …

עדי אביר ושלשלת המסירה
התייחסות למאמרו של עדי אביר “ברוך בן נריה ורציפות שלשלת המסירה”. בתגובות למאמרו הקודם של עדי שהתייחסתי אליו, הצעתי לעדי אביר להציע מאמר שלו לביקורת. א …