ד"ר לכימיה
ערן בן ישי: מקורות למשמעותו של 'יום' בבריאה
בתחילת דברינו נפתח עם דבריו של מורנו ורבנו הרמב"ם, שבפרק הפתיחה לספרו המפורסם "מורה הנבוכים", התייחס לתיאור של "מעשה בראשית" במקרא, ונתן לנו הדרכה כיצ …
פרופ' סמואל לבנס: דתיות רציונלית
איפה הם אנשי המדע שבאמת מאמינים? אם יש כאלו, הם מפרידים לחלוטין בין עיסוקם המדעי ובין האמונה, חיים בסתירה או בכפילות! מדוע אין מאמרים שפורסמו בכתבי עת …
שלום כיתה דני
שלום חברים, השבוע נבקר בכיתה של דני, מורה לשעבר בכיתה מוחשית, וכיום מורה בערוץ הטיקטוק ask-dani. ממרום גילי המתקדם סברתי לתומי שטיקטוק זו פלטפורמה של …
מהפכות – בדם אמיתי או מטאפורי
מהפכה מושגת על ידי שפיכת דם, כך לימדנו לאחרונה אגרויסע עיתונאי. ואכן, חג הפורים, שסימנו מהפכה – ונהפוך הוא, כלל שפיכת הרבה דם: בשושן הבירה הרגו היהודי …
לצפות את העתיד: משלמה המלך ועד כהנמן וטברסקי
(תמונה: דובער מור). לפני שבועיים, הזכרנו קצת מעלילות המרקיז דה לפלאס, שחי בימי המהפכה הצרפתית, והניח את היסודות לתורת הסטטיסטיקה. העיסוק בסטטיסטיקה הת …
שאלה: למה חוקרים לא מאמינים בתורה מן השמים? ב
במאמר הקודם התייחסנו לחלקו הראשון של המבוא למקרא מאת אלכסנדר רופא, הראינו כי הוא לא עוסק בשאלה אם התורה ניתנה משמים סביב שורה של התרחשויות לא טבעיות, …
מרד המכונות – סקירת ספר
על ספרו של ידידינו יהוידע הכהן: מרד המכונות סוף סוף, אחרי ארבעים שנה של המתנה, יצא האנטי תזה ל'אשר-באך-גדל' של דאגלס הופשטטר, דיאלוגים בין אדם למכונה, …
ראש חודש כסליו: זריזים מקדימים לניפוץ מיתוסים
מלחמת האור והחושך כאן כדי להישאר. כמדי שנה בשנה, מתחרים כלי התקשורת השונים, על מנפץ המיתוסים הטוב ביותר, שזוכה לבמה מהודרת לכבוד חג החנוכה, זה שמראה ש …
שאלה: הנביאים התנגדו לקרבנות?
שאלה: ידוע שהנביאים התנגדו לקרבנות, והסבירו שאין לבורא חפץ ברבבות נחלי שמן ואילים מפוטמים וכו', ואילו הכהנים דגלו בקרבנות, מדוע היהדות וההלכה קיבלו את …
האם התורה באמת ממשיכה תרבויות קדומות? ג (דוד סלע, חורים, ושאר ירקות)
בהמשך לפרקים הקודמים, בהם עסקנו בשאלת המשמעות של קשרים לכאורה שיש בין הסיפור בתורה, ובין תרבויות קדומות. בחלק הראשון ראינו שהתורה אכן באה לפעמים להפקי …
ד"ר יוסף שטמלר :יהדות מול פוסטמודרניזם
מתן חסידים, סוקר את ספרו ב'עולם קטן': ברגע ששמעתי את הריאיון של הרב ד"ר יוסף שטמלר בהסכת 'על המשמעות' של תמיר דורטל, ידעתי שאני רוצה לקרוא את ספרו החד …
אפנות בחקר המקרא, והפעם: מציאת הספר בימי יאשיהו
על מגמות שמוצגות כמחקריות, ובעצם אינן אלא אפנות, דיברנו כאן וכאן, (וראה גם סרטו של אליצור כאן). הפעם נעסוק בסיפור שמשמש ציר מרכזי לכל עיסוק בנושא של ז …
שחר ענבר וחברים: 'טיעון העד'
בהמשך לבקשת 'תוהה על הראשונות' כאן, נתייחס למאמר 'הכי טוב' של שחר ענבר, לפי בחירתו של תוהה, המאמר נושא את הכותרת 'טיעון העד אחת ולתמיד', בנוסף טוען ת …
הרקע לחוקי הקדושה והמוסר – לפרשת קדושים
(תמונה: מאת ארכיון אילות, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8103873) פרשת קדושים היא המרכז של ספר ויקרא, שהוא המרכז של ספרי ה …
שאלה: אזכור דן בתורה
שאלה: כאן כתבתם על כך שאזכור דן בתורה אינו אנכרוניזם, ראיתי כאן, שZvi M. Aranoff התקיף דבריכם בחריפות, אם אפשר להתייחס. תשובה: אכן, נשמט מעינינו פוסט …
אברהם אבינו בהיסטוריה
לפני קרוב לארבעת אלפים שנה, על גב ההר המרכזי של ארץ כנען, בחלק הדרומי של ההר, בין בית אל ובין העי, נשען על מקלו רועה צאן, האיש בן קרוב למאה שנים, זה ע …
רוחמה וייס: בורות כמקור לגאווה
לכבוד פרשת בא, יוצאת פרופסור רוחמה וייס במאמר חדש, הנושא את הכותרת: "כשחז"ל המציאו מצוות שלא כתובות בתורה", המאמר רצוף קביעות שטחיות שנראות כמו בורות …
יגאל בן נון ופרדוקס השקרן
יגאל בן נון הוא מספר סיפורים, כבר מזמן הוא לא חוקר, הוא פשוט טווה סיפור אלטרנטיבי, ומספר אותו במבטא צרפתי עם אקצנט סורבוני. השאלה היא, מדוע סיפורים הו …
אגדת 'היעדר האוריינות'
הכחשת הסיפור הלאומי הישראלי, חייבת תמיד להישען על סיפור. אתה לא יכול למחוק סיפור, בלי לספר סיפור אחר שיבא במקומו. הסיפור החדש צריך לבא על איזה רקע שנ …
קדמות ההלכה שבעל פה – חלק שני
בהמשך למאמר זה, על קדמות ההלכה שבעל פה, נוסיף עוד דוגמאות המאשרות מתוך ממצאים ארכיאולוגיים והיסטוריים, את עתיקות וקדמות דברי חכמים, גם כאשר נמסרו בסתם …
תורת התעודות? יש לי המון דוגמאות…..
סיפור עם זקן ארוך, מתאר מגיד-דרשן, שפרנסתו על הדרשנות, אך לרוע המזל, היתה לו דרשה אחת בלבד, שעסקה בפרשת קורח. מגידים מוזמנים להספדים, לחתונות, לדרשות …
אפולוגטיקה של אתאיסט מצוי: פרק רביעי בסדרה
שוב אנחנו נדרשים ל'קו האתאיסטי' ולשגיונותיו, פרק חדש בעלילה
"תיקוני" לשון של מבקרי מקרא – סקירת ספרות
התלמיד התמים, בבואו אל ספרי הלימוד ומבואות למקרא, ימצא בהם שפע של אזכורים ל'תיקוני לשון', נוסחאות חילופיות, המגובים בשמותיהם של חוקרים שונים. כמובן שא …
מוסר התורה על רקע המזרח הקדום
מתוך מאמרו של מאור עובדיה שהתפרסם באסיף, מאמר שיהיה בעתיד חלק מספר, אנחנו מביאים כאן כמה קטעים מהמאמר המקיף. המאמר המלא והערות השוליים ניתנים לקריאה ב …
ספרות על מלחמת האמונה – במאה הקודמת
אחת הטענות הנשמעות בדורינו, שאם היו הרבנים מתייחסים לטענות ההשכלה, ועונים בצורה מסודרת ומכובדת לשאלות שהתעוררו אצל הצעירים, היה עשוי להימנע הסחף הגדול …
מאיר וייס: אפנות בחקר המקרא
מאיר וייס, פרופ' למקרא (נפטר ב1998), פיתח את שיטת 'הפרשנות הכוליית', התופסת את הטקסט על כל חלקיו ורבדיו כחלק ממשמעות אחת. במבא לספרו 'המקרא כדמותו' (ה …
חוקר מקרא ואדם מאמין: פרופ' יונתן גרוסמן
מתוך ריאיון אצל ד"ר לאה מזור: שלום לך, פרופ׳ יונתן גרוסמן, הופעת ספרך השישי, יעקב – סיפורה של משפחה (ידיעות ספרים, 2019), היא הזדמנות מרנינה לשוחח אתך …
"עידן חדש – התנפצות טיעון העד"
אחת הצפרדעים בביצה הפייסבוקית, שמדי פעם מבליח עם פיליטון חצי מקורי, הוא עידן חדש. הפעם הוא מתיימר 'לנפץ' את טיעון העד, והוא בהחלט מצליח לשכנע את המשוכ …
הליברליות: ניסויים בבני אדם
האידיאולוגיה הליברלית, ראשיתה באפלטון, שבחיבורו על המדינה האוטופית, תכנן מדינה שתישלט ע"י החכמים. במדינה זו אין משמעות לאיזה מלך מיוחס, ולא לכהני דת, …