ד"ר לפיזיקה
טיעון העד ופרופ' גלמן
בהמשך לביקורת על הספר 'מאת ה' היתה זאת', של פרופ' יהודה גלמן, כאן חלק ראשון, חלק שני. בפרקים הקודמים עסקנו בריכוז טענות הביקורת, כפי שהוצגו על ידי גלמ …
ביקורת ספר 'מאת ה' היתה זאת' – ב
המשך ממאמר זה. במאמר הנוכחי נמשיך לעבור על פרק 1 בשער הראשון, פרק הנושא את השם 'האתגר', ובו מסביר גלמן מדוע לדעתו מבחינה מדעית אי אפשר לקבל את התורה כ …
הקשר בין ריסון מיני להתפתחות החברה
רקפת תבור באפוק טיימס, מביאה מחקר מענין, אשר נעתיקנו כאן ככתבו וכלשונו: בשנות ה-20 וה-30 של המאה הקודמת, בתקופה שבה זיגמונד פרויד עורר דיון בעולם הפסי …
האמונה באלהים, בראי השיח העכשוי, הגיגים וספרות
מאמר מעניין של רוברט אלבין: מחפשים אותו והוא מוצא אותנו, (אלכסון), מתאר את האמונה מוצאת אותנו, גם בדור שלא מנסה לחפש אותה באופן רשמי, ומן הצד השני את …
פמיניזם ויהדות
אחי הגולש היקר, אם יש את נפשך לדעת משהו על פמיניזם ויהדות, שלא מתוך אפולוגטיקה שמטרתה להגן על היהדות או להגן על הפמיניזם, כוף אזנך כאפרכסת וכלך לך אצל …
משולחנם של ליברלים ונאורים
אחינו הליברלים, השקועים בהזיות על סדר עולמי חדש בהשראת דת האהבה והרחמים הצדק והחמלה, מנותקים מן המציאות, ורואים את כל המתרחש דרך הפילטרים הורדרדים שלה …
מחקר חדש: אין קשר בין צורת חשיבה אינטואיטיבית לאמונה
בשנים האחרונות נטען שוב ושוב אצל בעלי אג'נדה מסויימת, שהאמונה היא תוצר של סוג חשיבה אינטואיטיבי ולא לוגי או לא אנליטי. מחקר חדש של אוניב' קובנטרי ואוק …
איך אפשר להתעלם ממסקנות המדע?
תגובה נפוצה שנתקלים בה הרבה פעמים כשמנסים לפתוח לדיון את השאלות של מוצא החיים, נפש ונשמה, חומר ורוח, "איך אתה יכול להתעלם ממסקנות המדע – האם גם כשיש ל …
נשמה בלי דואליזם?
ויליאם קרול, מהפקולטה לתיאולוגיה ודת באוניב' הרווארד, כותב במאמרו 'נשמות' (חלק מתוכן הדברים): עבור מי שחושב שאין במציאות דבר מעבר למה שניתן לזהות ולהס …
סתימת פיות באקדמיות
כדי להבין כיצד מתגבש לו קונצנזוס אקדמי כביכול, סביב דעות קיצוניות והזויות, וכל פוצה פה ומצפצף מוחרם ומנודה אל מחוץ למחנה, יש צורך להבין את הרוח השלטת …
שון קרול: חיים לאחר המוות לא אפשריים!
פרופ' שון קרול, פיזיקאי תיאורטי במכון הטכנולוגי של קליפורניה, בוגר הרווארד, MIT, ועוד. מפורסם במאמריו ובפעילותו המדעית, לאחרונה יצא לתקשורת בהצהרה יומ …
יותר מדי פיזיקאים נחרצים, לא מבינים בפילוסופיה של המדע
מאסימו פיגליוצ'י, פרופ' לפילוסופיה בסיטי קולג', סטואיקן בן ימינו, עומד על הבעיה המהותית של חלק מאנשי המדע בדורינו: הם יכולים להיות פיזיקאים למופת, אבל …
ד"ר אברהם: האם אמונה באלוהים היא רציונלית?
בסדרת מאמרים בYNET מנסה אברהם לפשט את הנושא, מאמרים ברורים ומתומצתים עם 'יציאות' טובות. המאמרים גררו תגובות ופולמוסים, שלא נוכל להביאם כאן, והמ …
הרציונליות היא אמונה לא רציונלית
הפילוסופית פרופ' נינה רמון, בספרה 'מעבר לקשת זה כאן', מנתחת את הנושא באריכות ובפירוט, בבלוג שלה היא העלתה חלקים מהניתוח, וכאן נביא רק קטע מתוך הפרק הז …
למה הפיזיקה תקועה?
מרגרט ורטהיים, מנהלת ה-Institute For Figuring בלוס אנג'לס. ספרה האחרון, Physics on the Fringe, ראה אור ב-2011. כותבת על הפיזיקה בת זמננו, חלקים מתוך מ …
חשבתם שהעובדות קובעות? טעיתם
עד גיל מסויים, אנו סבורים שמה שקובע עבורינו הן העובדות, כשיש התלבטות, פשוט מבררים את העובדות, ומקבלים החלטה. זה כמובן אפשרי, הבעיה היא שאחרי שהאדם גיב …
ארכיאולוגים וחוקרים נגד המינימליסטים
הפולמוס שהתעורר בראשית המאה ה21 בעקבות פרסומים של הרצוג פינקלשטיין וסילברמן, הניב תגובות רבות מכל קצווי הקשת. מבחר תגובות לוקטו בספר "הפולמוס על האמת …
ההיסטוריה של האנושות ע"פ התורה ה: יצורים גדולים וקטנים
נניח לרגע את ה'אלים' בני המזל, ונפנה אל שאר היצורים האנושיים. האגדה מספרת לנו על אנשי קוף, כך למשל מוזכר במשנה (כלאים פ"ח מ"ה) 'אדני השדה', לגביו נחלק …
החיים לאחר המוות מנקודת מבטו של חוקר מח
קטעים מתוך הספר: הוכחה לגן עדן, מאת ד"ר אבן אלכסנדר (על מחבר הספר, ראה גם כאן). אני נוירוכירורג. סיימתי את לימודי באוניברסיטת צפון קרוליינה בצ'אפל היל …
השפעתה המדהימה של הנפש על החומר
התרגלנו תמיד לראות את הגוף כמערכת ביולוגית, שהבחירה האנושית אמנם מפעילה אותה, אבל לפי כללים פיזיים מאד ברורים. אבל מחקרים חדשים מוכיחים: היכולת של הנפ …
מדע מגוייס בתעמולת שקר לטובת הדת הירוקה
מדע מגוייס בתעמולת שקר לטובת הדת הירוקה מדען בכיר לשעבר בסוכנות חקר האקלים טוען כי מדענים בארה"ב השתמשו בנתונים לא מאומתים והעלימו ראיות כדי לתזמן דו" …
"לא במקרה" פרק 7. המשחק מכור – שונות מכוונת
ראינו שצ'ק הקאבוי חשד שהקלפים "סודרו" וכי ה"יד" לא היתה אקראית. כשאומרים שה"יד" אינה אקראית בעצם מאשימים את מחלק הקלפים בסידורם המכוון.
ארץ רעשה – וליקובסקי על קטסטרופות בהיסטוריה
ארץ רעשה – וליקובסקי על קטסטרופות בהיסטוריה ד"ר עמנואל וליקובסקי, שהתפרסם בסדרה של ספרים המציעים תיארוך ופרשנות חילופיים לכל ההיסטוריה והארכיאולוגיה ה …
יא. השפה האקדמית והאקדמיזציה, מקצועיות, או ערפל תחת בהירות?
השפה הגבוהה המשמשת במאמרים אקדמיים, מייחדת את המלומדים, שהם היחידים היכולים לשחות בכל המלים הלועזיות וההגדרות המסובכות.
ה. דוגמא להשפעה על המערכת: הטיית פרסום
אחת התופעות המאיימות על אמינות המדע, היא: הטיית פרסום.