'נוסח' השבעים – תולדותיה של 'העדפה מתקנת'
מאז ראשית חקר המקרא, משמש 'נוסח השבעים' כבסיס לדיון על נוסחאות מקבילות או קדומות של המקרא. ברמה העקרונית, ניתן להבין זאת, חקר המקרא מנסה למצוא סימוכין …
אריאל קלגסבלד: נקודות לחקר המבול
סיפור המבול המקראי מעורר הרבה שאלות בתחומי המדע השונים, כגון גיאולוגיה, בוטניקה, תרמודינמיקה, ביולוגיה, גנטיקה ועוד, רבים משתמשים בשאלות אלו כדי לפקפק …
יהוידע הכהן: יקום של זהב
סוֹקְרַֿטֶס (Σωκράτης) בן סוֹפְרוֹנִיסְקוּס (Σωκράτης) שט בסירתו בנהר הוידומאטיס היווני, טרוד עד למעלה מראשו האריסטוקרטי בשאלות עמוקות לאין שיעור מן …
שאלה מאקשיבה: היחס לביקורת המקרא
שלום וברכה, קשה מאוד לדון לעומק בשאלת קיומו של אלוהים שהוא, על פי האמונה המסורתית, מציאות שונה לחלוטין מזו המוכרת לנו ובלתי מובנת בעליל – מה שמקשה מאו …
יציאת מצרים בארכיאולוגיה – חדשים וגם ישנים
ככל שלומדים עוד ועוד על שאלת 'יציאת מצרים בארכיאולוגיה', קשה להשתחרר מההכרה, שהמסקנות תלויות בעיקר בהנחות היסוד, מי שמאמין ביציאת מצרים או בהיתכנותה, …
פרוייקט השו"ת – יציאת מצרים
כמדי שנה בפרוס הפסח אנו נתקלים שוב באותן השאלות, השנה ניתן גם את כל התשובות, בהקשר של יציאת מצרים. אלעד: לפני שאתם מספרים על יציאת מצרים, למה א …
הבריאה והמבול וידאו מתורגם
קבוצה של אנשי מדע, מנסים להסביר את התיאורים שבספר בראשית על הבריאה והמבול ועוד, ע"פ הידע המדעי בן זמננו. משפט הסיום הוא: 'ספר בראשית הוא היסטוריה – הי …
ל'יום האשה הבינלאומי', אורית-קלייר ארזי מנסה לחנך מחדש
אחרי שכולנו כבר קנינו – מן הסתם – את המתנות המתחייבות ליום האשה הבינלאומי, כאשר את המוטיבציה קיבלנו מפתקי העידוד של המשביר לצרכן, 'סכין – מיועדת רק לח …
הזמנה להרצאה בזום על יציאת מצרים
"ארץ חֵפֶר", סדרה חדשה של שיחות עומק על ארכיאולוגיה מקומית, בספיישל פסח! יש שפע טענות בידי מי שמנסה לקעקע את תוקפה ההיסטורי של יציאת מצרים: היעדר ראיו …
חוקר מקרא ואדם מאמין: פרופ' יונתן גרוסמן
מתוך ריאיון אצל ד"ר לאה מזור: שלום לך, פרופ׳ יונתן גרוסמן, הופעת ספרך השישי, יעקב – סיפורה של משפחה (ידיעות ספרים, 2019), היא הזדמנות מרנינה לשוחח אתך …
ד"ר אריה בורנשטיין: כיבוש הארץ, מקרא מסורת וארכיאולוגיה (וידאו)
לפי בורנשטיין הכיבוש היה במאה ה14, ראו גם הרצאתו על שכם כאן, ומאמרו על ממלכת דוד ושלמה
אריאל קלגסבלד: מהי בחירה חפשית?
בהמשך למאמר הקודם, ולדיון שהתעורר, אנו מפרסמים כאן מאמר המשך: דיונים רבים נובעים מכך שהמתדיינים יוצאים מהנחות יסוד שונות, או שהם מבינים באופן שונה את …
נזכרים במזבח הר עיבל
בזמן שבית המקדש היה קיים, היו תקופות שבני ישראל לא מספיק העריכו זאת, הם הרשו לעצמם לחטוא, להתעלם מקדושת המקום ומדרישותיו. אבל אחרי החורבן, הם התחילו ל …
אריאל קלגסבלד: טבע או אלהים?
המדע מתאר לנו עולם הנשלט ע"י חוקי הטבע. היהדות מלמדת אותנו על עולם הנשלט ע"י אלוקים. מה, בעצם, ההבדל בין שתי הגישות הללו? תחילה, עלינו להבין למה מתכוו …
ג'ראלד שראדר: המדע מוכיח את האל (וידאו אנגלית)
יהוידע הכהן: רובוטים חסרי שחר
לרגל ההשקה של רובוטים דמויי אדם – אבל מנומסים וחכמים הרבה יותר, התכנסו כל בכירי חברת הענק מייקרוזון לציין את המהפכה, ולתכנן קמפיין שיווק שישנה את העול …
עוד על אי הריאליות של השערת התעודות, בדיות בניחוח נוצרי
על היעדר ההיתכנות הריאלית למודל המרכזי של תורת התעודות, ייחדנו כמה וכמה מאמרים, למשל: הנחות העבודה של הביקורת – מדע בדיוני, צרה ושמה עובדות, צרות באו …
פרופ' יוחאי עתריה: אפסות הרדוקציוניזם
רגילים אנו שחוקרי מוח, על פי דרכם, תופסים את האדם כיצור ביולוגי, תחום עיסוקם הוא המיפוי של החלק הפיזי המוחשי שבחיי המח (או הנפש) שלנו. פילוסופים לעתים …
יורם חזוני עם פרופ' יהושע ברמן: האמנם קשה להאמין בתנ"ך? (en)
שיחה על תחלואי ביקורת המקרא, על חולשת טיעוניה, ועל הפחד של מלומדים לבקר את המבקרים
האמנם נטמעו יוונים בישראל הקדומה?
בהקשר של פרשת השבוע, ידידי שלמה גלר, מתייחס לטיעוניו של יגאל ידין, על מקורו היווני כביכול של שבט דן:
אריאל קלגסבלד: דטרמיניזם ובחירה חופשית:
אריאל קלגסבלד, ממנו הבאנו כאן, במאמר נוסף על בחירה חפשית מהפן הפילוסופי: "דטרמיניזם" היא תיאוריה פילוסופית, הגורסת שלאדם לא תתכן בחירה חופשית, אלא הוא …
פרופ' שופק: סיפור יוסף: בין אגדה להיסטוריה
פרופ' נילי שופק, המתמחית ביחסי ישראל מצרים, פרסמה מאמרים רבים בנושאי אמינות וקדמות הפרטים ההיסטוריים שבסיפור המקראי על מצרים, כאן הבאנו מפרי עטה בתחו …
יהודה לנדא: תיארוך יציאת מצרים
יהודה לנדא, מלמד פיזיקה שנים רבות, ומחברם של ספרי לימוד לפיזיקה, עסק בעבר בנושאי תורה ומדע, ואף כתב ספר בנושא, העוסק בעיקר בהשוואות דברי חז"ל למדע המו …